چطور یک گلدان توت فرنگی در خانه پرورش دهیم؟
پرورش توت فرنگی کار ساده ایست و هر کسی می تواند آن را پرورش دهد و قیمتی گزاف برای خرید آن پرداخت نکند. شما در دو فصل بهار و پاییز می توانید توت فرنگی بکارید. توتفرنگی با روشی موسوم به رانر زیاد میشود. با دلگرم همراه شوید.
آموزش پرورش توت فرنگی در گلدان
مهمترین نکته در پرورش توتفرنگی این است که خاک گلدان آن را مرطوب نگهدارید، اما این بدان معنی نیست که همیشه گلدان را غرق در آب کنید! درنهایت با قرمز شدن توتفرنگیهای رشد کرده آنها را چیده و برگهای اضافی را جدا کنید و در پای همان گلدان بریزید، بهتر است پس از اتمام میوه دهی بوته فقط برگهای کوچک بمانند و مابقی شاخهها بریده شوند. یادتان باشد بهترین زمان برای پرورش این میوه خوشمزه بهار و پاییز است.
تکثیر توت فرنگی
ازدیاد به روش جنسی و غیر جنسی صورت میگیرد.
تکثیر جنسی: ازدیاد توت فرنگی به وسیله بذر، مخصوص ارقامی است که طبیعتاً تولید ساقه رونده نمیکنند و یا ارقامی که ساقههای رونده کمی دارند. همچنین جهت تولید ارقام جدید از روش ازدیاد بذری استفاده میشود.
شروع کاشت توت فرنگی
گیاه: کاشت توت فرنگی را میتوان از نشا یا دانه شروع کرد. اما اگر آن را از دانه شروع کنید زودتر از نشاهای بزرگ به فضای گلدان عادت میکنند و تطبیق پذیریشان بهتر است.
فضا: گیاه توت فرنگی به سرعت رشد میکند و میتواند تا ۶۰ سانتی متر هم پراکنده شود. بنابراین سعی کنید در هر گلدان یک بوته بکارید.
کاشت: گیاه توت فرنگی باید در سطح خاک کاشته شود. گیاه را روی خاک قرار دهید. ریشههای آن را به آرامی روی سطح خاک پخش کنید. سپس روی ریشهها را با مقداری خاک بپوشانید و به خوبی آبیاری شان کنید. بعد از ته نشین شدن آب و خاک، در صورت نیاز، دوباره روی ریشهها خاک بریزید.
خاک: به خاکی سست و سبک نیاز است که علاوه بر اینکه آب را در خود نگه میدارد، آب اضافی را هم خارج میکند. خاک گلدان برای کاشت این گیاه مناسب است.
نور: مطمئن شوید که گلدانهایتان در هر روز حداقل ۶ تا ۸ ساعت آفتاب دریافت میکنند تا دریایی از گل و میوه به شما هدیه بدهند! اگر در خانه تنها از یک جهت آفتاب دارید، هر ۳ تا ۴ روز گلدانها را بچرخانید تا آفتاب به همه سطح گیاهتان برسد.
آفات: دلیل نمیشود که چون توت فرنگیهایتان را در گلدان کاشتهاید، آفتها دستشان به گیاهتان نرسد! آفت ها و پرندگان هنوز هم به سمت گیاه شما جذب میشوند. پس از توت فرنگیتان به وسیله توری یا فنس در برابر پرندگان مراقبت کنید و برای از بین بردن آفات هم میتوانید از سموم ارگانیک استفاده کنید. طرز تهیه سموم ارگانیک با مواد ساده داخل خانه در پستهای قبلی آمده است، در صورت نیاز آن را مطالعه کنید.
مراقبت از گلدانهای توت فرنگی
آبیاری: هر وقت چند سانتی متر بالایی خاک گلدان توت فرنگیتان خشک شد، گیاه را دوباره آبیاری کنید. آبیاری را طوری تنظیم کنید که نه گیاه دچار حالت غرقابی شود و نه اینکه چند روز بی آب بماند و بعد از پژمرده شدن شاخ و برگ آب دریافت کند. خصوصا اگر در مرحله میوه دهی است. مواظب باشید که خاک گلدان سریع تر از خاک باغچه خشک میشود. در هوای خشک و گرم، گیاه آبیاری منظم تر و روزانه میخواهد و هر چه توت فرنگیتان بزرگتر شود هم دفعات و میزان آبیاری که طلب میکند، بیشتر میشود.
کود دهی: توت فرنگی را در فصول رشد هر 3 تا 4 هفته کود دهی کنید.
زمستان گذرانی توت فرنگی
اگر به توت فرنگی اجازه زمستان گذرانی و در معرض سرما بودن را بدهید، در بهار سال بعد با میوههای خوشمزه خود از شما تشکر خواهد کرد! در مناطقی با آب و هوای بسیار سرد که امکان یخ زدگی کلی و از بین رفتن کامل گیاه وجود دارد، در فصل زمستان توت فرنگی را به مکانی سر پوشیده تر که گرم هم نباشد، مانند پارکینگ یا … انتقال دهید. در این مدت هر وقت که خاک گیاه به طور گستردهای خشک شد اقدام به آبیاری کنید.
کاشت توت فرنگی از طریق بدز
1- ابتدا گلدان را با خاک پر کنید و آن را کاملا آبیاری نمایید. با استفاده از انگشت گودالی با 6 میلی متر عمق در خاک حفر کنید و بین سوراخهایی که ایجاد میکنید 15 سانتیمتر فاصله بدهید.
پیشگیری از بیماری های قلبی با توت فرنگی
در هر سوراخ سه بذر بریزید. توجه داشته باشید بذرها کوچک هستند. برخی افراد با استفاده از موچین بذرها را از پاکت برمیدارند و در خاک میریزند. روی بذرها را بپوشانید. میتوانید با انگشت روی خاک را کمی فشار دهید. مراقب باشید زیادی فشار ندهید چون ممکن است خاک را فشرده کنید. متراکم شدن خاک باعث میشود بذرها نتوانند به راحتی برویند و از خاک بیرون بزنند.
2- یک پلاستیک شفاف روی گلدان بکشید. با این کار رطوبت گلدان را حفظ میکنید تا زمانی که بذرها برویند.
3- گلدان را در مکانی آفتابی بگذارید. گیاه توت فرنگی مکانی گرم و پر نور دوست دارد. بنابراین اگر در زمستان توت فرنگی میکارید گلدان را کنار رادیاتور یا منبع گرمایی دیگر قرار دهید.
4- بذرها را آبیاری کنید. باید خاک بذرها مرطوب باشد اما غرق آب نباشد. هر روز خاک را بررسی کنید تا مطمئن شوید خشک نشده است.
5- کیسه پلاستیکی را زمانی میتوانید بردارید که بذرها جوانه زده باشند. همین که جوانه ها بالا آمدند نیاز به فضای بیشتری برای رشد دارند بنابراین نگذارید پلاستیک بماند. هنگامی که پلاستیک را از روی گلدان برمیدارید خیلی زودتر خاک آن خشک میشود بنابراین هر روز باید رطوبت خاک را بررسی کنید.
6- برخی از گیاهان توت فرنگی را پس از جوانه زدن بذرها بچینید. برای این کار باید گیاهان ضعیفتر را انتخاب کنید تا فضا برای رشد گیاهان قوی تر کافی باشد. 15 سانتیمتر فاصله بین گیاهان باقی مانده بگذارید.
نکات مهم در پرورش توت فرنگی
حتی با بهترین رسیدگی و مراقبت هم گیاه شما بعد از ۳ یا ۴ سال دیگر عملکرد قبلی را ندارد و لازم است که توت فرنگی جدیدی بکارید.
برای کود گلدانتان بهتر است از ترکیبی از کودهای کمپوست مخصوص باغ، برگ یا زبالههای سبز بازیافت شده استفاده کنید و تا عمق ۱۵ سانتیمتری خاک گلدانتان (از بالا) را با آن بپوشانید.
بهتر است در هر گلدان تنها یک بوته بکارید مگر اینکه از گلدانهای مستطیلی شکل دراز استفاده کنید که بتوانید بین هر دو بوته ۴۰ سانتیمتر فاصله بگذارید.
هر وقت توتفرنگیتان دورتادورش قرمز شد، یک روز به آن وقت بدهید و آن وقت آن را بچینید. این فرصت یک روزه آنها را شیرینتر، آبدارتر و خوش عطرتر میکند.
بیشتر بخوانید :
کاشت و پرورش گیاه آلوئه ورا
نگهداری ، تکثیر و کاشت گل سنبل
چگونه گل شمعدانی را تکثیر دهیم؟به همراه اصول مهم برای نگهداری …
گردآوری شده مجله ی دلگرم
مریم امینی