با چند تمرین ساده مچ دست خود را تقویت کنید
محدودیت حرکت مفاصل و انگشتان
استفاده از بیحرکتی اندام با گچ یا آتل بخشی از درمان بیماران ارتوپدی است. مثلاً در مورد شکستگی اندام فوقانی به خصوص مچ دست و انگشتان که گاهی به صورت جایگذاری و گچ درمان می شود و یا بعد از عمل جراحی اندام را مدتی با گچ یا آتل و پروتزهای مخصوص بی حرکت نگه می دارند. .
در بیشتر موارد، پس از باز کردن گچ یا آتل، مچ دست و انگشتان ابتدا در حرکت محدود می شوند. باید سعی شود به خاطر حرکات مداوم و صحیح، دامنه حرکتی با فیزیوتراپی و کاردرمانی به حالت عادی برگردد. بعد از برداشتن گچ، حرکات طبیعی دست بسیار مهم است تا بتوانید از دست خود استفاده کنید.
پس از باز کردن گچ معمولاً پوست دست خشک و مفاصل دردناک و متورم می شوند. شستن دست ها با آب ولرم و صابون برای شستن فلس های روی دست و باقی مانده ذرات گچ روی پوست دست و مرطوب شدن پوست ضروری است. سپس دستان خود را با حوله خشک کنید و می توانید از مرطوب کننده ها (وازلین و ویتامین AD) برای نرم شدن پوست استفاده کنید.
سعی کنید حرکات ورزشی مناسب را طبق نظر پزشک و کاردرمانی شروع کنید تا به تدریج عضلات را تقویت کرده و قدرت آنها را بازیابی کنید و در عین حال دامنه حرکتی مفاصل را به حالت عادی برگردانید. حرکات خشونت آمیز و خودسرانه می تواند باعث درد و التهاب شود. همچنین ترس از حرکت عوارض را بدتر می کند. بنابراین توصیه می شود که حرکات با نظر پزشک و کاردرمان با دقت و حوصله و مداوم انجام شود.
اگر دست متورم است، باید آن را بالا نگه دارید تا تورم آن کاهش یابد.تمرینات دست می تواند به بهبود قدرت عضلات دست و افزایش دامنه حرکتی مفاصل کمک کند.
اقدامات احتیاطی در تقویت استحکام مفصل
1 – از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
2 – از دست زدن و دست زدن به اجسام داغ خودداری کنید.
3- تمرینات باید به آرامی شروع شود.
4- از رانندگی تا کنترل کامل فرمان و سرعت باید به شدت پرهیز شود.
5- نوشتن و شستن دست ها اشکالی ندارد.
6- در صورت درد شدید و تورم دست در حین ورزش، آن را ادامه ندهید و به پزشک مراجعه کنید.
باید بخوانید:
برای تقویت و تسکین درد مفاصل، تمرینات زیر را حداقل 3 بار در روز با دقت و به درستی انجام دهید.
1- خم کردن بازو به جلو به آرامی مچ دست را به سمت جلو خم کنید و بازو را به مدت 5 ثانیه در این حالت نگه دارید. این حرکت را سه بار در روز و هر بار 10 بار انجام دهید.
خم کردن بازو به عقب مچ دست خود را کمی به عقب خم کنید. دست خود را به مدت 5 ثانیه در این حالت نگه دارید. این حرکت را سه بار در روز و هر بار 10 بار انجام دهید.
3- دست خود را به پهلو ببرید ماشین آسیب دیده را به آرامی به پهلو ببرید. در پایان حرکت، دست خود را به مدت 5 ثانیه نگه دارید. این حرکت را سه بار در روز و هر بار 10 بار انجام دهید.
4- حرکات کششی هر دو کف دست را روی میز قرار دهید و به آرامی در مچ به جلو خم شوید. 15 تا 30 ثانیه نگه دارید. این حرکت را سه بار تکرار کنید.
بازوی خود را با دست سالم دراز کنید، مچ آسیب دیده را به سمت جلو خم کنید و 15 تا 30 ثانیه نگه دارید. سپس مانند شکل، انگشتان آسیب دیده را با کمی فشار به عقب ببرید و به مدت 15 تا 30 ثانیه نگه دارید. این کار را دو بار انجام دهید.
6- باز و بسته شدن انگشتان با از بین رفتن سوزن سوزن شدن، سوزن سوزن شدن را می توان به آرامی با حرکات قدرتی ایزومتریک انجام داد که شامل حرکات زیر است:
انگشتان آسیب دیده را باز کنید و سپس کمی روی مچ انگشت وسط تا نوک کف دست خم شوید. دست خود را به مدت 5 ثانیه در این حالت نگه دارید. این حرکت را سه بار در روز و هر بار 10 بار انجام دهید.
7- مچ دست را به سمت جلو خم کنید، قوطی یا فنجان را با کف دست آسیب دیده بگیرید و بالا نگه دارید. مچ دست خود را در همان حالتی که برای شکل در نظر گرفته شده خم کنید و به مدت 5 ثانیه نگه دارید این حرکت را سه بار در روز و هر بار 10 بار انجام دهید.به تدریج وزن جسم را افزایش دهید.
8- خم کردن مچ دست به سمت عقب یک شی مشابه را با کف دست آسیب دیده نگه دارید. مطابق شکل مچ دست خود را به سمت بالا خم کنید و به مدت 5 ثانیه در این حالت نگه دارید. این حرکت را سه بار در روز و هر بار 10 بار انجام دهید.
9- دست خود را تقویت کنید توپ پلاستیکی نرم را با دست آسیب دیده به مدت 5 ثانیه فشار دهید. این حرکت را 10 بار در روز انجام دهید.
10- تمرینات خم کردن انگشتان را با شل کردن عضلات بازو شروع کنید. سپس انگشتان خود را صاف نگه دارید و به هم نزدیک کنید. حالا نوار اول و وسط انگشتانتان را خم کنید. مچ دست و مچ پا را صاف و صاف نگه دارید. دستان خود را صاف و نرم و آهسته نگه دارید. به آرامی و به آرامی دست خود را به حالت اولیه برگردانید. همین حرکت را با دست دیگر تکرار کنید. اگر می توانید حرکت را چندین بار برای هر دست تکرار کنید.
11- مشت زدن را با باز و باز نگه داشتن انگشتان خود شروع کنید. سپس انگشتان خود را در یک دست نرم و شل فشار دهید و انگشت شست خود را روی انگشتان دیگر قرار دهید. مراقب باشید انگشتان خود را محکم به هم فشار ندهید و به آرامی به حالت اولیه برگردید. این تمرین را برای هر دو دست انجام دهید.
12- باز و بسته شدن انگشتان
انگشتان خود را تا حد امکان از هم دور کنید (بدون درد) و چند ثانیه نگه دارید و به آرامی انگشتان خود را شل کرده و به هم نزدیک کنید. و به حالت باز برگردید. این حرکت را با هر حرکت با دو دست انجام دهید و به تدریج تعداد دفعات را افزایش دهید.
13- دست زدن به نوک انگشتان انگشتان خود را عمودی نگه دارید انگشت شست خود را روی کف دست خم کنید و با نوک برآمدگی انگشت کوچک خود را لمس کنید. اگر نمی توانید انگشت شست خود را تا انتها به داخل بکشید، فقط آن را تا حد امکان خم کنید. سپس چت را به حالت اولیه برگردانید، سپس یک انگشت را روی نوک انگشت شست خود بکشید و شکلی مانند حرف O ایجاد کنید. این حرکات را به آرامی و به آرامی انجام دهید و پس از انجام حرکت با تمام انگشتان، کل تمرین را با دست دیگر انجام دهید.
14- حرکت انگشتان کف دست خود را روی سطح صافی مانند میز قرار دهید تا انگشتانتان کمی از هم فاصله داشته باشند، انگشتان خود را یکی یکی به سمت شرکت حرکت دهید.
حرکت را با بلند کردن و حرکت دادن انگشت اشاره آغاز کنید و به نوبت با انگشتان دیگر ادامه دهید. در طول این تمرین مچ دست و شست خود را ثابت نگه دارید. با دست دیگر حرکتی انجام دهید.
15- انگشت شست را به انگشت کوچک نزدیک کنید، دست خود را طوری روی میز قرار دهید که کف دست به سمت بالا باشد. نوک انگشت شست خود را به نوک انگشت کوچک خود بچسبانید این حالت را به مدت 6 ثانیه نگه دارید و این حرکت را 10 بار تکرار کنید.