میلیا (دانه های سفید دور چشم) چیست و چگونه درمان میشود ؟



میلیا چیست ؟


میلیا اصطلاحی پزشکی است که به کیست‎های کوچک و پر از کراتین گفته می‎شود که در همه سنین ممکن است ایجاد شود. این کیست‎ها ممکن است به صورت تکی (میلیوم) یا به صورت خوشه‎ای (میلیا) ایجاد شوند. این کیست‎ها بیشتر در نوزادان و در غالب دانه‎های ریز و سفید رنگی بر روی گونه، و اطراف چشم و بینی دیده می‎شود. تقریبا نیمی از نوزادان دارای میلیا هستند. بزرگسالان نیز ممکن است در نواحی حساس و ظریفی مانند پلک، به میلیا مبتلا شوند. میلیا حتی ممکن است بر روی بازو و دست‎ها نیز ایجاد شود، به خصوص در افراد مسن تر که دارای پوست آسیب دیده هستند، این مشکل بیشتر دیده می‎شود. به هر حال در تمامی موارد، میلیا خوش خیم بوده و درمانی لازم ندارد، زیرا دانه‎ها به مرور زمان خودشان از بین می‎روند


میلیا برجستگی های کوچک ، برآمده ، سفید یا مایل به زرد روی پوست است. اغلب بر روی پوست اطراف گونه ها، بینی، چشمها و پلکها، پیشانی و سینه قابل مشاهده هستند اما ممکن است در هرجایی از بدن اتفاق افتند. میلیا در نوزادان تازه متولد شده بسیار رایج است اما می تواند برای هر فردی در هر سنی ایجاد شود. در نوزادان، میلیا خود به خود رفع میشود و درمانی نیاز نیست. در افراد دیگر، از بین رفتن آنها به نظر طولانی تر است و در مواردی که پایدار شده باشند درمان پیشنهاد میشود.


دانه های سفید زیر چشم (میلیا) چیست ؟


شکل ظاهری میلیا


میلیا یک غده برجسته کوچک روی پوست است. یک نوع کیست کوچک پوستی است که با پروتئینی به نام کراتین پر شده است.اغلب چند تا ملیا در کنار هم دیده میشوند و بنابراین میلیا (جمع کلمه ملیوم) نامیده میشود. میلیا حدودا یک یا دو میلی متر بوده و سفید یا زرد کمرنگ است.اغلب بر روی پوست اطراف گونه ها، بینی، چشمها و پلکها، پیشانی و سینه قابل مشاهده هستند اما ممکن است در هرجایی از بدن اتفاق افتند.


انواع میلیا


  1. میلیا اولیه، به طور مستقیم از کراتین وارد شده تشکیل شده است ، این کیست ها معمولا روی صورت نوزادان یا بزرگسالان یافت می شود.

  2. میلیا ثانویه به نظر شبیه هستند، اما بعد از اینکه کانال هایی که به سطح پوست می رسند مسدود شوند، مانند پس از آسیب، سوختگی یا تار شدن، رشد می کنند.


میلیا انواع مختلفی دارد. دقیقا نمی دانیم علت ایجاد هر یک از آنها چیست.میلیا نوزادی .آنهایی هستند که در نوزادان بلافاصله بعد از تولد دیده میشوند. بسیار رایج بوده و اغلب در اطراف بینی دیده میشوند اما ممکن است در کف سر، گونه ها، قسمتهای پایین بدن و داخل بدن نیز ایجاد شوند. تصور میشود به خاطر عدم تکامل غدد عرق ایجاد میشوند. حدود نیمی از کل نوزادان میلیا نوزادی دارند. در واقع، چون بسیار رایج هستند، در نوزادان تازه متولد شده امری طبیعی محسوب میشود.میلیا اولیه.این نوع میلیا هم در کودکان و هم در بزرگسالان ایجاد میشود.


میلیا ثانویه.میلیایی که در پوست در هر نقطه ای از بدن که سابقا آسیب با جراحتی دیه باشد مثلا بعد از سوختگی یا بثورات آبسه مانند به وجودمی آید. میلیا به عنوان نشانه ای از بهبود پوست ایجاد میشود و تصور میشود علت اصلی آن آسیب رسیدن به غدد عرق است. میلیا ثانویه همچنین گاهی بعد از استفاده از برخی از کرمهای خاص مثل کرم پوستی کرتیکواستروئید ایجاد میشود.


میلیا پلاک .این نوع میلیا نادر است و بر روی تکه های متورم و ملتهب پوست که پلاک نامیده میشود ایجاد میشود که ممکن است تا چند سانتی متر را دربرگیرد. علت ایجاد آن کاملا مشخص نیست. اغلب پشت گوشها، روی پلکها یا بر روی گونه ها و منطقه فک ایجاد میشود. بیشتر زنان میان سال به آن مبتلا میشوند.Multiple eruptive milia. (میلیا متعدد و فوران کننده):تکه هایی از میلیا هستند که در طول چند هفته یا چند ماه به وجود می آیند. این تکه ها در صورت، بالای بازوها و قسمت بالای تنه ایجاد میشوند. این نوع ملیا نیز کمیاب است.


علت به وجود آمدن میلیا


در کودکان و بزرگسالان، میلیا معمولا با نوعی آسیب به پوست ارتباط دارد این ممکن است شامل موارد زیر باشد:


  1. تاول زدگی به علت شرایط پوستی مانند اپیدرمولیز بیوالوس (EB)، پمفیگوئید ریشه و یا Porphyria cutanea tarda (PCT)

  2. زخم های مصنوعی مانند سم زدایی

  3. سوختگی

  4. آسیب دراز مدت خورشید

  5. استفاده طولانی مدت از کرم های استروئید

  6. روش های ضدعفونی کننده پوست، از قبیل برداشتن پوست یا لایه برداری با لیزر

  7. میلیا همچنین می تواند رشد کند، اگر پوست توانایی طبیعی خود را برای لایه برداری از دست بدهد.


عوامل به وجود آورنده میلیا


میلیا در نتیجه عدم توانایی موضعی پوست برای لایه برداری طبیعی ایجاد می‎شود. سلول‎های مرده پوست، که به طور عمده از کراتین تشکیل شده‎اند، در زیر پوست جمع شده و موجب ایجاد یک دانه می‎شوند. بر خلاف آکنه، میلیا نوعی کیست است و از پر شدن منافذ پوست ایجاد نمی‎شود. به همین دلیل معمولا ملتهب نشده و قرمزی و تروم ایجاد نمی‎کند.


میلیا چیست


تشخیص میلیا


میلیا اغلب بر اساس ظاهر قابل شناسایی است و اغلب نیاز به بررسی دیگری نیست. با این وجود، در موارد معدودی، اگر تشخیص قطعی نبود و یا اگر پزشکتان مشکوک به میلیا پلاک بود، ممکن است نمونه برداری از پوست را پیشنهاد دهد. در طول نمونه برداری، تکه کوچکی از پوست جدا شده و می توان آن را زیر میکروسکوپ بررسی کرد. نمونه برداری پوست را به شیوه های مختلفی می توان انجام داد. برای مثال، با تراشیدن قسمت کوچکی از پوست یا با استفاده از یک ابزار مخصوص که یک سوراخ کوچک روی پوست ایجاد می کند.




درمان میلیا


میلیا بی ضرر است و در اغلب موارد عاقبت خود به خود از بین می رود. در نوزادان، بعد از چند هفته از بین می روند، در برخی افراد میلیا میتواند ماهها یا حتی مدت طولانی تری باقی بماند. گاها میلیا ثانویه دائمی می شود. چون اغلب خود به خود از بین می روند، معمولا نیاز به درمانی ندارند. با این وجود، برخی میلیا را بد ظاهر دانسته و برای درمان اقدام می کنند. میلیا را میتوان با استفاده از یک سوزن ظریف برداشت و محتوای آن را با فشار بیرون آورد. نیازی به بی حسی نیست. با این وجود پیشنهاد نمیشود که خودتان میلیا را فشار داده یا درمان کنید چون می تواند به آسیب دیدن پوست و زخم و یا عفونت منجر شود. اگر میلیا خیلی گسترش یافته و دائمی شود، ممکن است.


پس برای درمان این مشکل چه باید کرد؟ در بیشتر موارد هیچ کاری. میلیا در اکثر مواقع با گذر زمان رفع می‎شود، بنابراین کاملا منطقی است که آن را به حال خود رها کنید. با این حال، زمانی که نمی خواهید صبر کنید، به خصوص در افرادی که میلیا در آنها بسیار مقاوم بوده و باعث مشکل می‎شود، درمان باید به کمک متخصص پوست انجام شود. در اینجا چند کاری که می‎توانید انجام دهید را آورده ایم.


درمانهای دیگری نیز توسط متخصص پوست (درماتولوژیست) پیشنهاد شود. که عبارتند از:




1- لایه برداری مداوم


محصولاتی که لایه برداری و گردش سلولی را افزایش می‎دهند، باعث نرم و لطیف شدن پوست شده و در نتیجه از ایجاد میلیا جلوگیری می‎کنند. از اسکراب‎های ملایم استفاده کنید که بدون خشک کردن پوست، کار لایه برداری را انجام دهند. پس از اینکه مقداری صورت را مرطوب کردید، اسکراب را روی صورت بزنید و با حرکات ملایم و به صورت دورانی پوست را ماساژ دهید. چند دقیقه کافی است تا پوست تمیز و لطیف شود.


محصولاتی که حاوی گلیکولیک اسید و رتینول هستند نیز در از بین بردن میلیا موثر هستند. با اینکه این محصولات بی خطر هستند، اما برای استفاده از آن ها در اطراف چشم که پوست نازک تر بوده و احتمال تحریک پوستی بیشتر است، باید کمی احتیاط کنید.


گلیکولیک اسید به شکل کرم یا ژل‎های بدون نسخه در غلظت 20 درصد یا کمتر موجود است. استفاده مداوم از این آلفاهیدروکسی اسید در دوزهای پایین باعث می‎شود لایه برداری طبیعی پوست بدون ایجاد هرگونه تحریک افزایش یابد. محصولات ای سی گلیکولیک سسدرما در انواع مختلف و با غلظت‎های متفاوت، برای این کار بسیار مناسب هستند.


رتینول نیز یکی دیگر از ترکیبات ریشه کن کننده میلیاست. استفاده روزانه از غلظت‎های کم این ماده به طرز ملایمی باعث افزایش افزایش تولید سلول های پوستی می‎شود. برای افرادی که دارای پوست حساس هستند، بهتر است یک شب در میان، یک لایه نازک از محصول را به پوست زده شود تا پوست به آن عادت کند. به خاطر داشته باشید که همیشه از کرم شب استفاده کنید تا از خشکی و تحریکات پوستی جلوگیری شود. برای استفاده از محصولات حاوی رتینول با پزشک خود مشورت کنید.


2- خارج کردن حرفه ای میلیا


برای افرادی که نمی توانند چند هفته برای درمان میلیا توسط پروسه طبیعی پوست صبر کنند، خارج کردن دستی میلیا توسط متخصص پوست می‎تواند یک درمان سریعتر باشد. در ابتدا از یک سوزن استریل برای ایجاد یک حفره در کیست استفاده می‎شود. سپس کیست را می‎توان به حال خود رها کرد تا به مرور زمان و با پاکسازی پوست تخلیه شود و یا می‎توان با استفاده از ابزار مخصوص کیست را با کمی فشار و به صورت دستی تخلیه کرد. اگر این کار توسط افراد حرفه ای انجام شود، هیچ ضایعه یا اسکاری ایجاد نمی‎شود. من به بیماران نسبت به انجام این کار در منزل هشدار می‎دهم. تکنیک نامناسب می‎تواند باعث آسیب به پوست شده که منجر به ایجاد لک و حتی بر جای ماندن جای میلیا شود.


3- درمان لیزر


پوست سایی (Dermabrasion) ( شیوه ای که در آن لایه فوقانی پوست آسیب دیده برداشته میشود) . لایه برداری شیمیایی (درمانی که در آن از یک ماده شیمیایی برای سوزاندن سطح ضایعه پوستی استفاده میشود) . در نمونه نادری از میلیا که میلیا پلاک نامیده میشود، کرمهای مخصوصی مثل ایزوترتینوئین یا ترتینوئین یا قرص آنتی بیوتیک، مینوسایکلین برای درمان پیشنهاد میشود.


4- کرایوتراپی


(نوعی درمان که ضایعات پوستی را منجمد می کند- ضایعه پوستی جایی است که تکه ای از پوست ظاهرش تغییر کرده باشد).


5- دیوفینگ


یک سوزن استریل که محتویات کیست را مشخص می کند.


6- رتینوئیدهای موضعی


این کرم ها حاوی ویتامین A هست که به بهبود پوست شما کمک می کند.


7- لایه برداری شیمیایی


لایه برداری های شیمیایی لایه اولیه پوست را برداشته، پوست جدیدی را ایجاد میکند.


8- برش لیزری


یک لیزر کوچک در مناطق آسیب دیده برای حذف کیست ها تمرکز می کند.


9- دیترمای


گرمای شدید کیست ها را از بین می برد.


10- کورتاژ تخریب


کیست ها از طریق جراحی برداشته می شوند.


دانه های سفید دور چشم

میلیا در کودکان


پیشگیری از میلیا


با تمام این تفاسیر بهترین کار این است که از ابتدا از بروز میلیا جلوگیری کنیم. به همین دلیل است که استفاده از ضد آفتاب ضروری است. آسیب ناشی از نور خورشید با تشکیل میلیا مرتبط است. بنابراین هر روز صبح روتین شما باید شامل استفاده از ضد آفتاب با حداقل spf30 باشد. پس از شستشوی صورت و مرطوب کننده، ضد آفتاب را بزنید.


با یک روتین کامل که شامل استفاده روزانه از ضد آفتاب، لایه برداری ملایم به صورت مرتب در منزل و در صورت نیاز تخلیه کیست هاست، پوستی صاف، درخشان و عاری از میلیا داشته باشید.


اگر میلیا دارید، از مواد زیر جلوگیری کنید


  1. پارافین مایع

  2. نفت مایع

  3. روغن پارافین

  4. انحلال پارافین

  5. مایع پترولاواتوم

  6. اینها همه نوع روغن معدنی هستند که ممکن است باعث ایجاد آسیب جدی شود ؛ لانولین همچنین ممکن است تشکیل میلان را افزایش دهد.


بیشتر بخوانید :


درمان دانه های چربی سفید زیر چشم


درمان جوش های زیر پوستی


بیشتر بخوانید  دستبند اسپرت مردانه طرح جدید و شیک مدل 2017

دیدگاهتان را بنویسید