آب سيب براي مبارزه با چين و چروک بسيار مناسب است . مي توانيد صبح و شب روي گردن و پوست صورت به آرامي ماساژ دهيد . اما بايد دقت کرد که به دليل خطر اکسيداسيون درست پيش از استفاده ، آب ميوه را آماده کنيد ….
گل آقطي:
يک مشت گل را به مدت ده دقيقه در يک ليتر آب جوش دم کنيد و پس از سرد شدن روي پوست حساس بماليد . دم کرده غليظ تر نيز اگر به همين صورت مصرف شود ، براي پلک هاي سنگين و چشم هاي خسته درمان بي نظيري است .
روغن آووکادو:
سرشار از ويتامين ها و مواد چربي است ، در بسياري از کرم هاي زيبايي مخصوصاً کرم خاص پوست هاي خشک استفاده مي شود. آن را به تنهايي يا همراه با روغن هاي ديگر از جمله روغن کنجد مي توان به کار بست.
پس از پاک کردن آرايش صورت ، مي توانيد پوست صورت خود را با گوشت له شده آووکادو ي کاملاً رسيده بپوشانيد . 15 تا 20 دقيقه در آرامش کامل استراحت کنيد و بگذاريد روي صورتتان بماند .
آويشن:
دم کرده تند و خوشبوي آويشن با ريختن يک مشت آويشن تازه و اکليل کوهي در يک ليتر آب براي پوست صورت بسيار مفيد و شاداب کننده است .
اسطوخودوس:
اگر چند قطره اسانس اسطوخودوس را به دست و پا بمالند براي جلوگيري از عرق کردن بسيار مناسب است . همچنين همين اسانس مي تواند از پوسته شدن پوست هاي سوخته در اثر آفتاب جلوگيري کند .
بادرنجبويه:
پوست هاي خشک و پوست هايي که آب طبيعي خود را از دست داده اند به کمک لوسيوني که با دم کردن 12 گرم برگ و جوانه ي بادرنجبويه در يک ليتر آب جوش به مدت ده دقيقه فراهم آمده باشد ، درمان مي شود . اين دم کرده را صاف و سرد کنيد . اين لوسيون که به صورت کمپرس روي صورت به کار مي رود ، با ظهور چين و چروک و با خشکي پوست مبارزه مي کند
برنجاسف:
برخي از ترکيبات برنجاسف همراه با پنيرک سفيد در ساختمان کرم هاي مايع نافذ و نرم کننده براي پوست دست استفاده مي شود .
براي نرمي و مقاومت پوست دست:
300 گرم برگ و گل برنجاسف را به مدت 20 دقيقه در يک ليتر آب بجوشانيد.
15 گرم گل برنجاسف را در همان مقدار آب به مدت پانزده دقيقه بجوشانيد و به همان ميزان گل و برگ پنيرک سفيد يا ختمي اضافه کنيد.
در هر دو حالت مي توانيد از اين جوشانده ها يا با فرو بردن دست در آن يا از طريق ماساژ طولاني و تدريجي استفاده کنيد .
بنتابلون:
خاصيت قبض بنتابلون در زيبايي نيز استفاده مي شود . پوست هاي چرب به کمک لوسيون بنتابلون بهبود مي يابند. حدود 10 گرم ريشه را در نيم ليتر آب بجوشانيد و به صورت لوسيون ، صبح و شب روي پوست گردن بماليد.
بنفشه:
پوست هايي حساس بيش از هرچيز از لوسيون دم کرده بنفشه بهره مي برند . 30 گرم گياه را به مدت تقريبي يک ربع ساعت در يک ليتر آب جوش بريزيد، صاف کنيد و بگذاريد کمي بماند و سپس به صورت کمپرس ولرم روي پوست صورت قرار دهيد.
با دم کردن مشتي برگ خشک گل بنفشه در يک ليتر شير جوش به مدت دو تا سه دقيقه مي توان شير نرم کننده اي براي صورت به دست آورد . اين شير همچنين مي تواند براي سفيدي و نرمي دست به کار رود.
دم کرده 20 گرم برگ تازه ي بنفشه ي معطر در 250 گرم شير جوشان ، اثر نرم کننده ي پوست دست و صورت دارد ( برگ ها را در شير جوشان وارد کرده از گرما دور مي نمايند ) اين محلول علاوه بر ايجاد طراوت و شادابي موجب سفيد شدن پوست نيز مي شود.
بومادران:
بومادران با روغن کنجد براي ساختن کرم هاي آفتابي محافظ پوست کاربرد فراوان دارد.
سيب:
آب سيب بخصوص براي مبارزه با چين و چروک بسيار مناسب است . مي توانيد صبح و شب روي گردن و پوست صورت به آرامي ماساژ دهيد . اما البته بايد دقت کرد که به دليل خطر اکسيداسيون درست پيش از استفاده ، آب ميوه را آماده کنيد . براي تکميل اين روش ، مي توانيد هر هفته از ماسک سيب پخته در شير استفاده کنيد. پس از پختن سيب را له کرده ، به صورت ولرم روي پوست بگذاريد .
براي رفع التهاب پلک و استراحت چشمان خسته مي توانيد چند قاچ به تازه را مستقيماً روي موضع قرار دهيد . البته بايد پيش از اين کار به را به دقت شست، براي بر طرف کردن چين وچروک مي توانيد لوسيوني به طريق زير فراهم کنيد و به کار بريد . حدود 15 روز به را در آب مخلوط با مختصري الکل بخيسانيد.
پاي خر:
پوست هاي ظريف با استفاده از لوسيون نرم کننده پاي خر شاداب مي شوند . حدود 15 گرم گل پا خر در يک ليتر آب جوش دم کنيد. اين لوسيون را به صورت کمپرس روي پوست گردن و صورت قرار دهيد.
پرتقال:
براي بستن منافذ باز شده و نرمي پوست ، مي توان برش هاي نازک پرتقال را روي پوست هاي چرب گذاشت . اين ماسک را بايد حدود نيم ساعت حفظ کرد ، و ترجيحاً در آرامش مطلق دراز کشيد.
همچنين با افزودن گلاب به آب پرتقال به ميزان ثلث حجم آن ، لوسيون قابض خوبي فراهم مي شود.
همچنين در تأمين شادابي پوست صورت ، قسمت خوراکي پرتقال را 15 تا 20 دقيقه بر روي پوست صورت اثر مي دهند . اين عمل باعث استراحت پوست وجلوگيري از پيدايش چين و چروک و تأمين شادابي آن مي شود .
سوسن:
پياز سوسن در بر طرف کردن چين و چروک شهرت دارد . 15 گرم آب پياز سوسن را با هم وزن خود عسل و دو قاشق موم سفيد آب شده مخلوط کنيد . پيش از خواب به صورت خود بماليد.
پنيرک:
از برگ گياه پنيرک جهت تسکين تحريکات پوست و تأمين لطافت آن به صور مختلف استفاده مي شود . يکي از راه هاي ساده آن تهيه دم کرده از يک مشت برگ در يک ليتر آب جوش است. ( البته زمان دم کردن آن نبايد از 10 دقيقه تجاوز نمايد ).
براي آرامش و نرمي پوست هاي حساس و ظريف مي توان پوست صورت و حتي پلک ها را با محلولي که به طريق ذيل تهيه مي شود به کار برد : يک مشت برگ پنيرک را به مدت ده دقيقه در يک ليتر آب جوش دم کنيد . براي طراوت و درمان آفتاب سوختگي ، مي توان روي مواضع سوختگي از لوسيوني استفاده کرد که به صورت ذيل تهيه مي شود : 50 گرم ريشه را در يک ليتر آب بجوشانيد .
شقايق:
شقايق همراه با گياهان ديگري از قبيل مريم گلي ، براي ساخت کرم هاي مخصوص حفظ و اصلاح پوست هاي چرب به کار مي رود . دم کرده 15 گرم گلبرگ در نيم ليتر آب به صورت صاف شده و سرد لوسيون خوبي براي حفظ پوست است . همچنين براي آرامش چشم هاي خسته يا تحريک شده بسيار سودمند است.
انگور:
آب يک خوشه ي انگور را اگر با دست بگيريد و صبح و شب به صورت کمپرس روي پوست صورت بگذاريد ، پوستتان شاداب و روشن مي گردد . البته اين آب بايد درست پيش از استفاده تهيه شود . پس از ده دقيقه که روي پوست ماند ، به کمک آب باران يا آب معدني آب بکشيد.
همچنين آب انگور را به پوست ماليده و پس از خشک شدن آن ، با مقداري آب نيم گرم که محتوي کمي جوش شيرين مي باشد صورت را شستشو داده که اين عمل موجب طراوت ، شادابي و سفيدي پوست مي گردد.
کاج:
تأثير استحمام با جوانه ي کاج براي بر طرف ساختن حالت هاي خستگي جسمي و عصبي شناخته شده است . همچنين خاصيت آن براي حفظ زيبايي و نرمي پوست . پنج تا شش مشت جوانه کاج را که خشک کرده ايد ، به مدت 30 دقيقه در 5 تا 6 ليتر آب بجوشانيد . اين محلول را در آب ولرم وان بريزيد.
تمشک:
پوست صورت ، ماسک شاداب کننده تمشک را بسيار مي پسندد . مشتي تمشک کاملاَ رسيده را له کنيد و ميوه له شده را حدود ربع ساعت روي پوست بگذاريد، پس از اين مدت به کمک پنبه اي با آب باران يا آب معدني آب بکشيد.
براي درمان پوست هاي چرب مي توان به طريق ذيل لوسيون قابضي فراهم آورد : 20 تا 25گرم برگ تمشک وحشي را به مدت ده دقيقه بجوشانيد . اين جوشانده را صبح و شب به صورت لوسيون روي پوست صورت بماليد.
توت فرنگي:
توت فرنگي که مقوي و شاداب کننده است به بازيافتن درخشندگي و نرمي پوست کمک مي کند . همچنين براي بر طرف کردن چين و چروک پوست استفاده مي شود .
يادآوري مي کنيم که جز در موارد آلرژي نسبت به توت فرنگي ، مي توان با له کردن پنج تا شش ميوه رسيده ماسکي فراهم کرد و مستقيماً روي صورت گذاشت و حدود بيست دقيقه نگه داشت . پس از آن با آب معدني يا آب باران تميز که اندکي ولرم شده باشد آب بکشيد.
گزنه:
براي تقويت پوست سر و پر پشت کردن موي سر ، با دو سه مشت پر برگ گزنه ي له شده لوسيوني فراهم مي آيد که نتايج بسيار خوبي به بار مي آورد . شيره ي به دست آمده را در مقدار هم حجمش آب بايد رقيق کرد و به صورت ماساژ آرام روي پوست سر به کار برد.
پوست هاي خشک يا حساس با لوسيون گزنه جان مي گيرند . يک مشت گزنه ي تازه را بکوبيد و در يک چهارم ليتر آب به مدت يک ربع ساعت دم کنيد و به صورت کمپرس روي پوست صورت قرار دهيد.
جعفري:
از جعفري مي توان لوسيون تقويتي خوبي تهيه کرد . 10 تا 15 گرم گياه را به مدت ده دقيقه در نيم ليتر آب جوش دم کنيد. صاف کنيد و بگذاريد سرد شود و به صورت کمپرس روي پوست صورت قرار دهيد.
با افزودن کمي آب ليمو ترش به اين لوسيون ، مي توانيد آن را براي بر طرف کردن لکه هاي بار داري به کار بريد.
شستشوي صورت با جوشاننده ي حاصل از يک مشت جعفري در نيم ليتر آب که به مدت 5دقيقه جوشيده باشد براي مدت يک هفته سبب روشن شدن رنگ پوست مي گردد .
خطمي:
پوست هاي حساس مي توانند از خاصيت نرم کنندگي خطمي ( اُفي سينال )بهره گيرند . کافي است با جوشاندن مقدار اندکي برگ و گل خطمي در نيم ليتر آب به مدت ده دقيقه لوسيوني فراهم آورد . از اين لوسيون براي آرامش پوست هاي حساس استفاده مي شود.
گل گاو زبان:
براي پوست هاي خشک و شکننده ، مي توان به طريق زير لوسيون مؤثري آماده ساخت.حدود ربع ساعت 20 گرم گل گاو زبان را در نيم ليتر آب جوش بجوشانيد. اين محلول را مي توان مستقيماً به صورت لوسيون روي پوست به کار برد ، يا ترجيحاً به صورت کمپرس ولرم به مدت ده دقيه نگه داشت. از اين لوسيون مي توان مجدداً به مدت دو يا سه روز استفاده کرد ، به شرط آنکه در يخچال نگهداري شود.
خلنگ:
برخي از مواد خلنگ خواص جالب توجهي براي مصرف در زيبايي به اين گياه بخشيده است . 50 گرم سرشاخه هاي گلدار را در يک چهارم ليتر روغن بخوابانيد . اگر به مدت پانزده روز ، غروب ها به کمک اين لوسيون به آرامي پوست را ماساژ بدهيد ، لکه هاي سمج از ميان مي رود و به بشره هاي حساس آرامش مي بخشد.
خيار:
خيار به خاطر خاصيت نرم کنندگي اش در صنعت لوازم آرايشي کاربرد فراوان دارد . در اين صنعت چندين فراورده هست که از خيار به تنهايي يا همراه گياهان ديگري از قبيل هوفاريقون که به خاطر خاصيت قبض شهرت دارد استفاده مي شود . از خيار مي توان به آساني شيري فراهم کرد . دو خيار شسته و پوست کنده را ربع ساعتي در يک ليتر آب بپزيد و در آب حاصل از پخته شدنش له کنيد . به اين شير يکي دو قاشق روغن بادام شيرين اضافه کنيد.
آب حاصل از پخته شدن خيار به تنهايي لوسيون فوق العاده اي براي شست وشوي پوست صورت است . همچنين با قرار دادن مستقيم حلقه هاي نازک خيار روي پوست صورت و گردن به مدت يک ربع ساعت ، مي توان ماسک خوبي تهيه کرد.
گل گندم:
دم کرده اي که از 25 گرم گلبرگ گل گندم در نيم ليتر آب جوش به دست آمده باشد ، به صورت کمپرس ولرم روي پوست صورت ، تأثير آرام بخش و نرم کننده اي دارد و جهت تقويت سلول هاي پوست صورت براي تأمين نظافت و شادابي آن به کار مي رود و ضمناً به صورت مؤثري از پيدايش چين وچروک جلوگيري مي کند.
هويج:
برخي از مواد فعال هويج استفاده از آن را در صنعت لوازم آرايشي و براي منظورهاي گوناگون توجيه مي کند. بنابرا ين براي تغذيه و حفاظت پوست اطراف چشم و شقيقه ها ،بخصوص پوست هاي حساس ، پمادي را که مايه اصلي آن عصاره ي روغني هويج و آفتاب گردان ، و جوانه ي گندم و فندق است به کار مي برند.
اگر هويج را پيش از آب گرفتن در آب بجوشانند ، با ماليدن آب آن روي پوست ، رنگ پوست را روشن و مشکلات خاص پوست چرب را بر طرف مي کند. مالش آب هويج به پوست سبب روشن شدن پوست و جلاي آن گرديده و در لطافت و شادابي پوست موثر است.
دميرآغاجي:
براي پوست هاي حساس جوشانده ي دميرآغاجي بسيار سودمند است. 20 گرم برگ دميرآغاجي را در نيم ليتر آب جوش بريزيد. پس از گذشت يک ربع ساعت آن را صاف کنيد و بگذاريد ولرم شود. به کمک تنزيبي هر ماه به مدت يک هفته صبح و شب به پوست صورت بماليد. اين لوسيون توازن و تعادل پوست را باز مي گرداند و با چين وچروک مبارزه مي کند.
رازک:
با استفاده از دم کرده مقدار اندکي مخروط تازه رازک در نيم ليتر آب جوش ، لوسيون مقوي و مؤثري به دست خواهد آمد . لوسيون را پس از صاف کردن و سرد شدن به پوست بماليد.
هوفاريقون:
خاصيت ضد عفوني کننده و قبض گياه هوفاريقون براي نگهداري از پوست هاي چرب به کار مي رود. اين نوع پوست ها در واقع به پاک کردن خاصي نياز دارند تا منافذ باز و ناپاکي هايي که در آن مانده کاملاً خارج شود.
به طريق زير مي توان جوشانده اي ساخت و روي پوست گذاشت : 15گرم سر شاخه گلدار هوفاريقون را در يک ليتر آب بجوشانيد. اين محلول همچنين با ظهور چين وچروک مبارزه مي کند.
به دليل اثرات قابض و ضد عفوني کننده ، علف چاي در درمان عوارض پوست هاي چرب به کار مي رود. جوشانده ي 50 گرم از سر شاخه هاي گلدار گياه در يک ليتر آب سبب رفع چين وچروک پوست و ايجاد طراوت در آن مي گردد.
گل ماهور:
چند برگ تازه گل ماهور را در شير بپزيد و به صورت مرهم روي پوست قرار دهيد . بسياري از ناراحتي هاي خاص پوست هاي خشک و شکننده با اين مرهم بر طرف مي شوند .
همچنين : يک مشت گل هاي گل آذين تازه ي گل ماهور در يک ليتر آب جوش به مدت 20دقيقه به حال خود مي گذارند تا دم کند.
هميشه بهار:
خواص هميشه بهار براي نرم کردن پوست هاي شکننده به کار مي رود. يک مشت گل و ساقه هميشه بهار را به مدت يک ربع ساعت در آب بسيار گرم که در حال جوش نباشد بريزيد. به صورت کمپرس ولرم روي پوست گردن و صورت بماليد.
زردآلو:
مانند خطمي خواص نرم کنندگي زردآلو توازن پوست معمولي را حفظ مي کند. در تابستان ، پوست هاي خشک با آب زردآلوي تازه و کاملاً رسيده جان مي گيرند ، مخصوصاً اگر بعد از مصرف ، پوست را ماساژ دهند .
براي آن که پوست شما مخملي و خوشرنگ شود ، از دستور ساده و طبيعي و مؤثر استفاده کنيد: دو هلوي کاملاً رسيده را له کنيد و پس از آنکه در آرامش دراز کشيده ايد ، روي پوست بگذاريد . حدود بيست دقيقه اي بگذاريد بماند . سپس با آب باران يا آب معدني آب بکشيد .
همچنين براي طراوت پوست ، قرار دادن هلوي تازه له شده بر روي پوست صورت موجب شادابي آن مي گردد . به اين منظور هلو را به دقت پوست گرفته و له مي نمايند . سپس بر روي پوست صورت قرار داده ، به مدت 20 دقيقه استراحت مي نمايند پس از آن صورت را مي شويند.
گندم:
خاصيت غذايي و آرام بخشي گندم در صنعت لوازم آرايش ، در ساختمان کرم مخصوص پوست هاي ظريف و حساس به تغييرات جوي به کار مي رود .
يکي از روش هاي قديمي را مي توان براي انواع پوست ها توصيه کرد : ده گرم عسل را در 50 گرم شير بريزيد و ضمن گرم کردن به هم بزنيد . سپس چهار تا پنج قاشق آرد مرغوب به آن اضافه کنيد . ابن مخلوط را روي پوست صورت بماليد و بگذاريد به مدت ده دقيقه بماند.
زيتون:
دستور ساده اي براي برنزه کردن پوست آغشته کردن تن به روغن زيتون و حمام آفتاب گرفتن است . با وجود اين توصيه مي شود که از طولاني خوابيدن در آفتاب پرهيز کنيد ، چون روغن زيتون به تنهايي در مقابل آفتاب محافظ مؤثري به شمار نمي رود.
وليک:
خاصبت قبض وليک در صنعت لوازم آرايش مصارف گوناگوني دارد . از جمله در ترکيب کرم هاي خاص پوست هاي چرب به کار مي رود .
براي رفع مشکل پوست هاي چرب ، مي توان راه حل ساده تري را نيز به کار بست . مقدار بسيار کمي ميوه وليک را در نيم ليتر آب جوش بريزيد و شبها ، پس از پاک کردن کامل آرايش روي پوست بماليد.
ليمو:
اگر هر روز صبح به کمک تکه اي پنبه ، آب ليمو به پوست بماليد ، براي روشن کردن رنگ و تقويت و آرامش آن عموماً مؤثر است همچنين براي سفت شدن ناخن و نرم شدن دست مي توان آن را به کار برد .
زيرفون:
استفاده ي مکرر از لوسيون زيرفون رنگ پوست را روشن مي کند . لوسيون را به طربق زير مي توان فراهم آورد . دو مشت زيرفون خشک را در يک ليتر آب جوش بريزيد . جوشانده ي حدود 500 گرم برگه و ريختن آن در آب وان احساس آرامش و نشاطي در پي خواهد داشت که بسيار مطوب است.
مرزنگوش وحشي:
خاصيت مقوي بودن مرزنگوش وحشي به صورت مؤثري در زيبايي پوست به کار مي رود . دو قاشق سر شاخه گلدار را در نيم ليتر آب جوش به مدت ده دقيقه دم کنيد . اين لوسيون را پس از صاف و سرد کردن به صورت کمپرس روي پوست قرار دهيد . براي بشره هاي خسته به سرعت مفيد واقع مي شود.
سنفيتون:
خاصيت مرطوب کنندگي و نرم کنندگي سنفيتون مخصوص پوست هاي خشک و حساس است . با دم کردن 25 گرم ريشه سنفيتون در يک ليتر آب جوش به مدت پانزده دقيقه مي توان لوسيوني براي پوست فراهم کرد . اين دم کرده را از صافي بگذرانيد و پس از سرد شدن روي پوست صورت بماليد.
نعناع:
پوست هاي چرب را مي توان پس از پاک کردن آرايش با لوسيوني که به طريق زير فراهم مي آيد شست. 15 گرم گل و برگ نعناع را به مدت تقريبي پانزده دقيقه در آب جوش دم کنيد . اين محلول را پس از صاف کردن و سرد شدن روي پوست صورت بماليد . نسوج پوست بسته مي شود و منافذ باز شده بشره را مي بندد .
لوسيون حاصل از دم کردن 30 گرم گياه تازه در يک ليتر آب جوش اثر بسيار مفيدي در بهداشت پوست صورت و شادابي آن دارد و بايد به صورت ولرم و به صورت کمپرس مورد استفاده قرار گيرد.
بارهنگ:
جوشانده ي برگ بارهنگ در شير به مدت 5 دقيقه پس از صاف کردن و سرد شدن به پوست صورت ماليده مي شود که اين جوشانده موجب نرم و شاداب شدن پوست و جلوگيري از بروز ناراحتي هاي ناشي از گرما و اشعه خورشيد مي گردد .
راش:
گرد پوست درخت ، به مقدار 25 تا 30 گرم به عنوان مسهل قي آور و جهت درمان روماتيسم ، نقرس ، استسقاء و بيماري هاي پوستي دير علاج ، مصرف مي کنند . در استعمال خارجي ، براي پانسمان اولسرها ، عفن و چرکين و زخم هاي ملتهب و چرکين به کار مي برند .
حلبوب:
برگ هاي تازه و له شده ي گياه بر روي اولسر ها و زخم هاي کهنه جهت بهبود آنها گذاشته مي شود.
لاله عباسي:
از برگ هاي له ي شده ي لاله عباسي براي التيام زخم و رسانيدن دمل و تحليل ورم ، جوش ، کورک و همچنين براي رفع آماس بافت هم بند زير جلد و رفع عفونت چرکي به نام داخس که دور انگشت دست ايجاد مي شود و به انگليسي ويتل ناميده مي شود اسفاده مي کنند. در موارد فوق به جاي له شده ي برگ ممکن است از عصاره ي برگ هاي آن نيز استفاده شود .
از گرد تخم آن روي جوش ها مي پاشند و برگ هاي له شده ي آن را براي رسانيدن جوش و آبسه ها به صورت مي گذارند.
مورد:
ضماد برگ آن محلل و باد شکن و مسکّن ورم هاي گرم ، مخملک ، جراحت ها ، داخس يا عقربک ( اماسي که در بين ناخن ايجاد مي شود و ناخن را سفيد مي کند ) و زخم هاي کف دست و پا مي باشد.
منبع:ایران سلامت