مهمترین علائم بحران سی سالگی + درمان سریع این عارضه



بحران سی سالگی چیست؟


آیا تا به حال چیزی در مورد بحران سی سالگی شنیده اید؟ در سنین سی سالگی تفکرات و احساسات جدیدی را تجربه می کنید که تا پیش از این دغدغه ای برایتان نبوده یا زیاد به آن فکر نمی کردید؛ تفکرات و احساساتی مانند سردرگمی، ابهام، تردید، افسردگی یا احساس پوچی به سراغ تان می آید.


البته عده ای هم با آرامش بحران سی سالگی را پشت سر می گذارند، اگر باور داشته باشید که در زندگی انتخاب های صحیحی داشتید و به یک ثبات نسبی رسیدید و اوضاعتان رو به راه است این آرامش را بیشتر تجربه می کنید. اگر در آستانه سی سالگی هستید و فکر می کنید با آنچه همیشه دوست داشتید باشید فاصله دارید با ما همراه شوید تا پدیده بحران سی سالگی و راه های کنار آمدن با آن را بهتر بشناسید.


آدم ها در هر مرحله ای از زندگی خود با بحران هایی رو به رو می شوند. ورود به سی سالگی همان قدر که می تواند هیجان انگیز باشد، چالش برانگیز هم هست.


بحران سی سالگی معمولا بین سنین 32-28 سالگی رخ می دهد که می تواند با حالت هایی مانند افسردگی، مقایسه خودتان با دیگران، احساس پوچی، اتلاف وقت، بی حوصلگی، ناامیدی، عدم رضایت از زندگی، کاهش انرژی، بی اشتهایی، زود رنجی و گوشه گیری همراه باشد. با این حال بسته به موقعیت و دستاوردهایتان و میزان رضایتی که از عملکردتان دارید، ممکن است احساس متفاوتی را تجربه کنید یعنی ممکن است بحرانی تجربه نکنید.


چرا سی سالگی؟


در دهه بیست زندگی، آن قدر به فکر مشغله های زندگی بودید که فرصت زیادی برای تردید و افسردگی وجود نداشت. بسیاری از انتخاب های مهم زندگی را در سنین بیست سالگی انجام دادید مانند انتخاب رشته تحصیلی، شغل، انتخاب همسر و انتخاب شیوه زندگی.


هر کدام از این انتخاب ها مسیر زندگی شما را به طریقی عوض کردند و حالا در سی سالگی که نوبت رسیدن به ثبات و آرامش نسبی در زندگی است دچار تردید می شوید.


سی سالگی دهه ای ست که افرد از خودشان انتظارات زیادی دارند. بحران سی سالگی و نارضایتی، شما را برای تغییرات بنیادی آماده می کند؛ تغییری که در مواجهه با عقاید و نگرشی که به کار خودتان دارید ایجاد می شود. پس لازم است در مورد شیوه برخورد و مقابله با این بحران اطلاعاتی به دست بیاورید تا بتوانید به خودتان کمک کنید تا به ثبات برسید.


تردید در انتخاب های مهم زندگی


در این دهه بیشتر خودتان را با همسن و سال هایتان مقایسه می کنید. در سی سالگی گفت و گوی ذهنی با خودتان بیشتر می شود.


سوال هایی از خودتان می پرسید “آیا این رشته تحصیلی همان چیزی بود که می خواستم؟ چرا زود ازدواچ کردم و درس نخواندم؟ چرا به خواستگارهایم جواب منفی دادم که تا الان مجرد باشم؟ کاش ارشد می خواندم! چرا کارم را عوض نکنم؟

بیشتر بخوانید  6 فایده بافتنی برای سلامتی خانم ها


چرا زود بچه دار شدم؟ چرا مثل دوستام برای تحصیل خارج کشور اقدام نکردم؟ این همه درس خوندم آخرش چی شد؟ فلانی که رفته سراغ کار آزاد وضعش بهتر از منه”. شاید فکر کنید انقدر که لایقش بودید نتیجه نگرفیتد. پس دچار کلافگی و بی حوصلگی می شوید. این مرحله همان بحران سی سالگی است.


در نظر گرفتن تفاوت های فردی


معمولا فرض بر این است که شما در سنین سی سالگی باید ازدواج کرده باشید یا به فکر بچه دار شدن باشید. شاید این جمله را از اطرافیان خود شنیده باشید که “دیگر سن ات داره بالا می رود ” اما این یک قانون ثابت برای تمام افراد نیست. شما متفاوت با دیگران هستید.


شاید دوست دارید ازدواج کنید یا ممکنه هدف های دیگری داشته باشید. بنابراین خودتان را با دیگران مقایسه نکنید. شرایط زندگی شما با دیگران تفاوت دارد و بسیاری از این عوامل خارج از اراده شما بوده و زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده است


با این حال اختیار و اراده ای که اکنون دارید سهم زیادی در ساختن آینده شما دارد. دلیلی وجود ندارد که برنامه های زندگی تان شبیه دیگران باشد ولی مهم است که برای بهبود شرایط تلاش کنید.


بحران سی سالگی فرصتی برای خودشناسی عمیق تر


سی ساله های زیادی با این بحران رو به رو می شوند پس نگران نباشید و سعی کنید آرامش خودتان را حفظ کنید. در این سنین به زندگی گذشته خود نگاه می اندازید.


ممکن است به خاطر تصمیماتی که تا الان گرفتید پشیمان باشید ولی بدانید که این ویژگی ها مربوط به سی سالگی است همان طور که نوجوانی و شرایط آن را پشت سر گذاشته اید.


از این موقعیت هم به عنوان فرصتی برای خودشناسی استفاده کنید تا بتوانید زوایای دیگر خودتان را بهتر درک کنید. شما می توانید از نگرش ها، توانایی ها، ارزش ها، ضعف های خود آگاه تر شوید و از یافته های تان برای هدایت مسیر خود در آینده استفاده کنید.


بازنگری در مفاهیم مهم زندگی


نگرش خود را به مسائل مختلف بررسی کنید. این موضوع به شما کمک می کند تا متوجه شوید در چه موقعیت هایی متعصبانه رفتار می کنید یا صرفا بر اساس احساسات تصمیم می گیرید. چه چیزی باعث می شود در بعضی شرایط بسیار آسان گیر یا سخت گیر باشید.


اگر نگرش به زندگی و جهان همراه با آگاهی و شناخت نباشد، تردیدها، اما و اگرهای زیادی برایتان به همراه خواهد داشت. برای مفاهیمی مانند خدا، عشق، کار، انسانیت و … براساس آگاهی حال حاضر خود بازتعریفی داشته باشید. خواندن کتاب و مطالعه یا صحبت درباره این موضوعات، شما را به خودشناسی می رساند.


حل بحران سی سالگی سپری در برابر بحران های پیش رو


بعد از سی سالگی با بحران های چهل سالگی و پنجاه سالگی رو به رو می شوید پس می توانید از سندروم سی سالگی به عنوان پلی برای عبور بهتر از دیگر بحران های مهم زندگی تان استفاده کنید.

بیشتر بخوانید  آشنایی کامل با اختلال افسردگی اساسی یا نامشخص


بهتر است با آگاهی در این مرحله انتخاب کنید و دست به عمل بزنید تا در مراحل بعدی زندگی پشیمان نشوید. به جای ترید و تعلل سعی کنید شرایط را آنگونه که مناسب است اصلاح کنید. در ادامه به برخی از راهکارها جهت حل بحران سی سالگی اشاره شده است.


عجولانه تصمیم نگیرید


ممکن است برای رهایی از شر این کلافگی ها و تردیدها یا برای اینکه احساس بهتری داشته باشید بخواهید به کارهای غیر معمول با ریسک بالا دست بزنید. خیلی از کسانی که دچار بحران سی سالگی شده اند برای جبران به کارهایی مانند عمل های زیبایی، خالکوبی، سرمایه گذاری های بی پایه و اساس که تجربه ای در آن ندارند و … روی می آورند.


اگر الان در این مرحله قرار دارید بهتر است اندکی صبر کنید. تصمیم های عجولانه و نامعقول فقط اوضاع را بدتر می کنند. شاید این کارها در کوتاه مدت حس قدرت کاذبی به شما بدهد تا از شر پشیمانی یا افسوس های مرتبط با اقدامات گذشته خود خلاص شوید. قبل از این که تصمیم عجولانه ای بگیرید ابتدا اطلاعات کافی به دست بیاورید و بعد اقدام کنید.


پرداختن به رویاها


وقتی گذشته خودتان را مرور می کنید می بینید درگذشته آرزوهای دور و دست نیافتنی زیادی داشتید. به تدریج برخی از آرزوهایتان را واقع بینانه حذف کردید برخی دیگر را به دلیل اینکه پشتوانه ای نداشتید مجبور شدید رها کنید و برخی دیگر از آرزوهایتان را با جدیت دنبال کردید. با وجود این که الان دستاوردهای کوچک و بزرگ زیادی دارید به مرحله ای رسیدید که می گویید خب حالا چی؟


اما الان فرصت مناسبی است، می توانید برای رسیدن به رویاهایی که داشتید تلاش کنید به شرطی که با آگاهی، مدیریت و مطابق با توانمندی های خودتان باشد. انتخاب درست و منطقی، برنامه ریزی و تعیین اهداف می تواند علاقه و اشتیاق شما را به زندگی بیشتر کند.


جالب است که بدانید زکریای رازی بعد از چهل سالگی زکریای راضی شد! یا خیلی از انسان های موفق با اینکه دیر هنگام به سمت علایق خود رفتند ولی موفقیت های چشمگیری داشتند.


تلنگری برای داشتن آینده ای روشن


تعلل و دست روی دست گذاشتن هیج سودی ندارد. اگر این وضع بلاتکلیفی را ادامه دهید این وضعیت بدتر می شود. از این بحران حداکثر استفاده را کنید تامسیر زندگی خود را مشخص کنید برای زندگی خود برنامه ریزی کنید و با انگیزه جلو بروید.


اگر احساس افسردگی می کنید یا در کارتان اخلال ایجاد شده از همین حالا تصمیم بگیرید که شرایط را عوض کنید. بررسی کنید سال های گذشته چه خطاهایی داشتید که الان بابت آن افسوس می خورید. برای زندگی خود تصمیمات جدی بگیرید، اهداف خود را روشن و مشخص کنید.


در این مرحله از زندگی روی نقاط قوت خود تمرکز می کنید و با علایق خود کاملا آشنایی دارید پس وقت خود را با پرداختن به نقاط ضعف خود هدر ندهید. اکنون این توانایی را دارید تا احساسات خود را به صورت منطقی مدیریت کنید.

بیشتر بخوانید  روان شناسی تغذیه شما


چه کسی می تواند برای گذر از بحران کمک کند؟


مهم نیست بحران سی سالگی شما در 28 سالگی رخ داده یا 32 سالگی، آنچه اهمیت دارد این است که برای عبور از این بجران به فکر چاره باشید. شاید بگویید دست خودتان نیست که درگیر این بحران شوید؛ ولی مسلما گذر از بحران سی سالگی تحت کنترل خودتان است.


تا زمانی که خودتان انگیزه تغییر نداشته باشید هیچ چیزی یا هیج شخصی نمی تواند شما را تعییر دهد. نگران زمانی که از دست دادید نباشید هنوز وقت زیادی دارید پس آرامش خودتان را حفظ کنید.


برای رسیدن به این مقاصد می توانید از مشاوره روانشناسی بهره ببرید. مشاوران به شما کمک خواهند کرد نقاط تاریک وجود خود و زندگیتان را کشف کنید.


برای گذر از بحران چه باید کرد؟


وقتی به یک ثبات نسبی رسیدید بهتر است برنامه ای برای سلامتی خود و انجام تمرینات ورزشی داشته باشید. هر چه الان برای سلامتی خودتان سرمایه گذاری کنید سال های پیش رو را با وضعیت بهتری سپری می کنید. غربالگری و معاینات پزشکی منظم، رژیم غذایی مناسب و .. را در برنامه خود قرار دهید. توجه داشته باشید که نباید از جنبه روانی خودتان غافل شوید.


به تفریحات و اوقات فراعت خود توجه داشته باشید. اگر احساس می کنید افسردگی یا اضطراب ناشی از بحران سی سالگی زندگی شما را مختل کرده می توانید از یک متخصص کمک بگیرید تا در ابتدا بر این مشکل غلبه کنید و بتوانید در آرامش بیشتر برای آینده خود تصمیم بگیرید.


در این سنین معمولا افراد به یک ثبات هویتی و شخصیتی می رسند. پس دوستان واقعی خود را بشناسید و وقت خود را بیشتر با دوستانی بگذرانید که از بودن با آن ها لذت بیشتری می برید. شیوه و سبک زندگی خود را با منطق انتخاب کنید این به شما کمک می کند تا از ثبات بیشتری برخوردار شوید.


سخن آخر


در آخر خودتان را با بی انصافی قضاوت نکنید. به نقاط مثبت خود توجه کنید و دستاوردهایی که تا الان داشتید بررسی کنید. به سال های گذشته خود نگاه کنید و ببینید واقعا دنبال چه چیزی هستید.


با شناختی که از خودتان دارید سعی کنید اهداف واقع بینانه ای برای خودتان تعیین کنید و به جای هدر دادن زمان و از این شاخه به آن شاخه پریدن روی اهداف اساسی خود تمرکز کنید. با استفاده از تجارب دیگران سعی کنید این مسیر را با اشتباهات کمتر و سرعت بیشتر طی کنید.


همچنین بخوانید:


بحران هویت چیست و چگونه برطرف میشود ؟


با درد جدایی و طلاق چگونه کنار بیاییم و زندگی کنیم؟


راه های مناسب برای سلامت روان


مهترین دلایلی که هرگز نباید دوستان را جایگزین روان درمانگر کنید


دیدگاهتان را بنویسید