به یکی از مراکز اهدای پلاسما در تهران مراجعه می کنیم. تالار مرکزی به زودی مملو از افرادی می شود که هزار راز و داستان در دل دارند. «دایی حسن» 55 ساله است و تمام غم و غصه یک طلبه را در خانه دارد و می خواهد همه دنیا را به هم بزند. مثلاً به محض اینکه کرونا می آید و دانشکده تعطیل می شود، بلافاصله یک موبایل قسطی می خرد تا کلاس را از دست ندهد. عمو حسن تا امروز نتوانسته بدهی خود را تسویه کند. او هر سال پولی را اختصاص می دهد که بخشی از آن همان 90 هزار تومانی است که از این مرکز اهدای پلاسما دریافت کرده است.
من هر ماه 8 برابر یارانه می گیرم
زن 60 ساله ای در سالن نشسته است، انگار همه کارکنان مرکز را می شناسد. آنها در مورد جایزه اهدای پلاسما صحبت می کنند و البته از پولی که از این راه می گیرند خوشحال هستند. او می گوید: از زمانی که همسرم فوت کرده، مانده ام و یارانه آن 45 هزار تن در ماه است. من فرزندی ندارم و از کمیته و کمک های اجتماعی حقوقی دریافت نمی کنم. خداوند پدر خادمان این مرکز را بیامرزد. هر وقت برای اهدای پلاسما می آیم 90 هزار تومان می دهند. ماهی دوبار میام کل پولم 180 هزار تومنه. تقریبا چهار برابر یارانه ای که دولت به همه می دهد!
حداقل ماهی چند سیخ کباب می خریم!
صندلی ها تقریبا پر است. “احترام” خانم با همسایه کنار دیوار خانه اش ایستاده است. از 4 سال پیش که با مرکز پلاسما آشنا شد ماهی 3-2 بار پلاسمای خون می داد. از آنجایی که هزینه اهدای پلاسما 50 هزار تومان بود تا الان که 90 هزار تومان شد، تکیه گاه مرکز پلاسما بوده است. او می گوید: «این پول برای زنان خانه دار است. “ما هر روز پس انداز می کنیم یا خرج می کنیم. یکی از همسایه ها حرف خانم را قطع می کند و می گوید: “چی شده؟” نسبت به شیر مادر محلول تر است. از پولی که می گیریم حداقل چند سیخ کباب بخریم و ببریم خانه و با بچه ها بخوریم! “
36 بار در سال، 4 بار در ماه درآمد کسب کنید
یکی از کارشناسان مرکز پلاسما به طور ضمنی تایید می کند که هر فرد سالمی می تواند 36 بار در سال و چهار بار در ماه پلاسما اهدا کند. میانگین سنی افرادی که مجاز به انجام این کار هستند از 18 تا 60 سال است که وزن آنها کمتر از 50 کیلوگرم نیست. یک خانم جوان و لاغر از پزشکان و پرستاران التماس می کند که پلاسما اهدا کنند، اما اجازه این کار را ندارد. یکی از پرستاران سابق که درد دل را می شناسد، می گوید: متأسفانه در مناطق جنوبی شهر گاهی با افرادی مواجه می شویم که حاضرند جان خود را برای گذران زندگی به خطر بیندازند. اهدای خون و پلاسما برای افراد مبتلا به کم خونی ممنوع است. «چون سلامتی آنها به خطر افتاده است.
این پول برای حمل و نقل است نه پول پلاسما
به گفته کارشناسان مرکز پلاسما، 3000 تومانی که به شهروندان پرداخت می شود نه بابت خرید و فروش پلاسما، بلکه بابت قدردانی از مردم نیک اندیش به عنوان غرامت هزینه ایاب و ذهاب به خیرین پرداخت می شود. برای کارمندان مرکز پلاسما، فرقی نمیکند مشتری فقیر یا ثروتمند باشد. حال باید دید آیا رفتن فقرا و نیازمندان به این مکان ها مهم نیست یا مراجعه به مراکز اهدای خون در نقاط مختلف شهر که یک ریال هم برای اهدای خون پرداخت نمی شود. مراکز پلاسما تهران در شعاع 200 کیلومتری به شهروندان خدمات رسانی می کنند. این مراکز روزانه بیش از 100 بازدید کننده دارند. شایان ذکر است شرکت های داروسازی برای بیماران سرطانی، هموفیلی، تالاسمی و … که نیاز مبرمی به داروهای کمیاب مانند فاکتور 8 دارند، داروهایی با پلاسمای خون تولید می کنند.