مقدمه ای بر مهندسی پلیمر


معرفی: هر کجا که هستید باید بدانید که یکی از محصولات صنعت پلیمر اطراف شماست. این به این دلیل است که صنعت نقش کلیدی در رنگ آمیزی درها و دیوارها، خانه ها و لباس ها، پوشش کابل ها و سیم ها و هر چیزی که از لاستیک یا پلاستیک ساخته شده است ایفا می کند.

مقدمه ای بر مهندسی پلیمر

پلیمرها به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم می شوند. پلیمرهای طبیعی موادی مانند ترکیبات سلولزی، چوب، کاغذ و پشم هستند و مواد پلیمری مصنوعی نیز می‌توانند از مواد نفتی ساخته شوند. مهندسی پلیمر دارای دو گرایش اصلی است: صنعت پلیمر، فناوری و علم رنگ.

روند در صنعت پلیمر:

هدف رشته ماشین آلات، صنعت پلیمر، تولید کلیه محصولات پلیمری از قبیل لاستیک، پلاستیک، الاستومر، رزین و سایر مواد مورد نیاز صنعت می باشد. پلیمرها همچنین کاربردهای پزشکی دارند. به عنوان مثال، دندان مصنوعی و لنزهای تماسی از مواد پلیمری ساخته شده اند. به طور کلی می توان گفت که مهندسی صنعت پلیمر، شناخت، طراحی، فرمولاسیون، تجزیه و تحلیل و بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی سه ماده اصلی لاستیک، پلاستیک و کامپوزیت است.

مقدمه ای بر مهندسی پلیمر

دروس این رشته در طول تحصیل

دوره های رایج در زمینه های مختلف مهندسی پلیمر:

ریاضیات عمومی، فیزیک عمومی، شیمی عمومی، برنامه نویسی کامپیوتر، کارگاه عمومی، شیمی آلی، اصول مهندسی برق، تعادل انرژی و مواد، ترمودینامیک مهندسی، شیمی پلیمریزاسیون، انتقال حرارت، مکانیک سیالات، عملیات، انتقال جرم، فرآیندها، طراحی مهندسی کنترل نقشه کشی صنعتی، استاتیک و مقاومت مواد، ترمودینامیک مهندسی، مکانیک سیالات، انتقال حرارت، تعادل انرژی و مواد، عملیات واحد، سینتیک و طراحی راکتور، کنترل فرآیند، شیمی فیزیک، انتقال جرم، مهندسی کمی، مهندسی، ریاضیات، شیمی مهندسی، فیزیک پلیمر، سینتیک شیمی، پلیمریزاسیون، ابزار اندازه گیری، خواص مولکولی پلیمرها، روش های اندازه گیری، خواص پلیمرها، کارگاه مهندسی و پلاستیک، رئولوژی پلیمرها، اصول مهندسی پلیمریزاسیون، خواص فیزیکی و مکانیکی، مهندسی و فیزیک کارگاه کامپوزیت ها، و کاربردهای پلیمرهای طبیعی

بیشتر بخوانید  طراحی کفش جانبازان و معلولین توسط مبتکر ایرانی

دوره های تخصصی صنعت پلیمر:

روماتولوژی پلیمرها، مهندسی الاستومرها، مهندسی پلاستیک، فناوری کامپوزیت، فناوری و خواص فیزیکی الیاف. (بسیاری از این دوره ها با آزمایشگاه ارائه می شوند.)

گرایش فناوری و علم رنگ:

امروزه 4 تا 5 درصد از درآمد ناخالص دولت صرف خوردگی فلزات می شود. البته هنوز آماری در ایران ارائه نشده است، اما «کمیته تحقیقات خوردگی و خوردگی» که زیر نظر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تشکیل شده است، یکی از مشکلات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از دیرباز مشکلات ناشی از آن است. با خوردگی مخازن و لوله ها بدون شک متخصصان فن و علم رنگ پاسخ دادند زیرا بخش مهمی از دروس این رشته پوشش دهی (یکی از راه های مبارزه با خوردگی) می باشد. به طور کلی دوره پایه به دو بخش تقسیم می شود. یک قسمت مربوط به سنتز رنگ های مورد استفاده در صنایع نساجی، چاپ و چرم است و قسمت دیگر پوشش است که روی سطوح فلزی یا غیرفلزی مانند پلیمرها، چوب یا بتن استفاده می شود.

دوره های تخصصی فناوری، علوم و رنگ:

مهندسی رزین صنعتی، فناوری تولید رنگ، شیمی و فناوری رنگ، کنترل رنگ، فناوری جوهر چاپ. (بسیاری از این دوره ها با آزمایشگاه ارائه می شوند.)

مهارت های مورد نیاز:

واحدها، کارگاه ها و آزمایشگاه ها در هر دو گرایش مهندسی پلیمر بسیار مهم هستند. به همین دلیل دانشجویان این رشته باید قوی باشند و ساعت ها کار آزمایشگاهی را تحمل کنند. دانش‌آموزان رشته‌های فنی، علوم و رنگ نیز نباید حساس باشند و بوی مواد شیمیایی مختلف را تحمل کنند و برای نابینایان کوررنگی نداشته باشند تا در رنگ‌سازی دچار مشکل نشوند. به طور کلی، یک دانشجوی مهندسی پلیمر باید شیمی را بداند تا بتواند پلیمرها را درک کند. همچنین این رشته مانند همه رشته های مهندسی نیاز به ریاضیات قوی دارد و در نهایت دانشجوی این رشته باید به زبان انگلیسی مسلط باشد و کار با کامپیوتر را بداند.

بیشتر بخوانید  آشنایی با گیاه کوزه ای و فواید آن در پزشکی

مشاغل در ایران:

امروزه بیش از 50 درصد قطعات خودرو از مواد پلیمری ساخته می شود. در صنایع برق، الکترونیک و مخابرات، پلیمرهای مصنوعی نیز نقش مهمی به عنوان عایق الکتریکی دارند. پلیمرها در صنعت پوشاک نیز موثر هستند. استفاده از مواد پلیمری در صنایع حمل و نقل، نظامی، پزشکی، کشاورزی و بسته بندی گسترده است. فارغ التحصیلان مهندسین علوم پلیمر، فناوری و رنگ نیز می توانند رنگ های مصنوعی را در کارخانه های رنگ تولید کنند. از طرفی امروزه صنعت پوشش به حدی فراگیر شده است که قطعاً هر صنعت مادری در صنعت پوشش حضور فعال دارد. از دکمه های پیراهن و دکمه کفش گرفته تا دستگیره در، روکش های صنعتی مانند روکش های ضد زنگ و تزئینی. در حال حاضر بسیاری از شرکت ها دارای مدرک مهندسی شیمی هستند و به عنوان مهندس پلیمر مشغول به کار هستند، اما هر شرکتی که یک مهندس پلیمر استخدام می کند، به تازگی کارآمدی فارغ التحصیلان این رشته را به اثبات رسانده است.

منبع: معرفی رشته های تحصیلی سازمان سنجش آموزش کشور، تالیف سرکار خانم فیروزه سودایی و نرم افزار سامان، رشته سازمان سنجش آموزش کشور


دیدگاهتان را بنویسید