معنی و حکایت ضرب المثل بر خرمگس معرکه لعنت!


امروزه همه ما در مکالمات روزمره خود از برخی از ضرب المثل‌ها استفاده می‌کنیم که معنای آن را تا حدودی می‌دانیم؛ اما نمی‌دانیم ریشه و اصل داستان به کجا بر می‌گردد.

یکی از این ضرب المثل های رایج، “ضرب المثل بر خرمگس معرکه لعنت!” است. با ما همراه باشید تا در ابتدا معنی این ضرب المثل و سپس داستان پشت آن را برای شما نقل کنیم.

معنی ضرب المثل بر خرمگس معرکه لعنت!

در زبان محاوره امروزی، خرمگس به شحص مزاحمی گفته می‌شود که در کارهایی که به وی مربوط نیست دخالت کرده و در یک جمع بدون اجازه اظهار نظر می‌کند.

همانطور که می‌دانید خرمگس، مگس بزرگی است که با صدای ویزویز و سرعت بالای خود باعث می‌شود مردم عصبانی شوند. همچنین از آنجایی که خرمگس کثیف است، وقتی روی دست و پا یا یک غذا می‌نشیند باعث انزجار اطرافیان خواهد شد و دوست دارند زودتر او را دور کنند.

به طور کلی خرمگس آرامش انسان را به هم می‌زند. بنابراین آن را به شخصی تشبیه می‌کنند که مانند خرمگس آرامش جمع را به هم می‌زند. جایی که نباید حرف می‌زند؛ سوال می‌پرسد و سرو وصدای زیادی دارد.

بیشتر بخوانید: حکایت اصطلاح و ضرب المثل بادمجان دور قاب چین چیست؟

حکایت ضرب المثل بر خرمگس معرکه لعنت!

بر خرمگس معرکه لعنت!
داستان ضرب المثل بر خرمگس معرکه لعنت!

همانطور که می‌دانید خرمگس، مگس بزرگ و درشتی است که صدای بلند آزاردهنده ای دارد.

در قدیم، معرکه گیری یکی از کارهای رایجی بود که برخی افراد انجام می‌دادند و از این طریق پول جمع می کردند. معرکه گیری‌ها در محل خاصی از شهر برگزار می‌شد و مردم جمع می‌شدند تا نمایش را ببینند و داستان را بشنوند.

بیشتر بخوانید  تصاویری فوق‌العاده از زندگی درون یک قطره آب! + عکس

همه این معرکه گیری‌ها در حال اجرای نمایش خود از مردم می‌خواستند تا ساکت باشند؛ چون اگر کسی حرف می‌زد؛ معرکه گیر حواسش پرت می‌شد.

در برخی موارد در بین نمایش، ناگهان یک شخص حرف می‌زد و حواس معرکه گیر را پرت می‌کرد. در این زمان درویش با عصبانیت برای اینکه آن شخص را ساکت کند و به ادامه نمایش خود بپردازد با صدای بلند می‌گفت:

بر خرمگس معرکه لعنت! مردم هم می‌گفتند: بیش بادا.

از آن زمان تا به امروز وقتی شخصی بدون اجازه و به یک باره در یک جمع حرف بزند و بدون مقدمه و اجازه حرف بقیه را قطع کرده و اظهار نظر کند؛ به وی این ضرب المثل را می‌گویند.

این ضرب المثل از برخی جهات با ضرب المثل آتش بیار معرکه تشابه معنایی دارد. 

بیشتر بخوانید:  ریشه و حکایت ضرب المثل “گربه را باید دم حجله کشت”

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب با ما به اشتراک گذارید.

دیدگاهتان را بنویسید