اصول کاشت و نگهداری درخت داغداغان
درخت داغداغان از جمله درختان و زیبا و زینتی است. این درخت از طریق بذر تکثیر می شود و میوه آن خواص دارویی و درمانی نیز دارد.
داغداغان، از تیره نارون (Ulmaceae) و خانواده شاهدانگان CANNABACEAE و با نام علمی Celtis australis L درختی است که به صورت پراکنده و کم، در جنگلهای شمال ایران می روید.
خواستگاه درخت داغداغان، نواحی مدیترانه است و در آمریکای شمالی، جنوب شرقی اروپا، خاور دور، قفقاز، مناطق مدیترانهای، شمال آفریقا و جنوب غربی آسیا دیده میشود.
این درخت توانایی رویش در شرایط سخت را داردریشه های آن به اندازه ای قوی است که می تواند در شکاف صخرهها نفوذ کند و باعث متلاشی شدن آن ها شود. به همین دلیل، به آن داغ – داغان گفته میشود که واژهای ترکی و به معنای شکافنده و متلاشی کننده کوه (صخره) است.
“تایله” یا “تاووت” گونه دیگری از داغداغان است که در ایران وجود دارد که درخت کوچکی است به ارتفاع 7 متر و دارای برگ چرمی، خشن، کاغذی و لوزی شکل به رنگ سبز و روشن است و میوه آن پس از رسیدن نارنجی و گردآلود است. رویشگاه اصلی این گونه، استان کردستان است.
گیاه شناسی درخت داغداغان
درخت داغداغان نوعی درخت زیبا است که دارای گلهای کوچک و منفردی است که در کنار برگها زیبایی خاصی را به وجود می آورد. این درخت دارای دم گلی درازی است، گلهای این درخت به رنگ سفید مایل به سبز می باشد.
گلهای این درخت در نهایت به میوه بیضی مانند مدور تبدیل می شود. میوه درخت داغداغان کوچک و دارای رنگی بنفش شبیه به توت می باشد. این میوه دارای طعمی شیرین و خوردنی است.
پرندگان عاشق میوه این درخت هستند. گلهای این گیاه به شکل نر و ماده می باشد. برگهای درختان داغداغان کاغذی نامتقارن با نوک کشیده می باشد.
رنگ برگهای رویی این درخت سبز است و رنگ پشت برگها نقره ای یا خاکستری می باشد که لبه های آن دندانه ای است.جالب است بدانید که این درخت خواص دارویی و درمانی نیز دارد.
مشخصات ظاهری درخت داغداغان
درخت داغداغان دارای برگی زبر، خشن، نامتقارن، نوک کشیده و البته کاغذی است. روی برگ داغداغان به رنگ سبز تیره است، پشت آن نقرهای یا خاکستری و لبه ی آن نیز دندانه دار است.در فصل پاییز این برگ ها به طور کامل زرد می شود.
درخت داغداغان در ایجاد پوشش در نقاط سنگلاخی و آبخیزداری به کار برده می شود.داغداغان در برابر آلودگی هوا مقاوم است و بیشتر آن را به عنوان یک گیاه زینتی،کاشت می کنند، سایه خوبی دارد و برای پارک ها مناسب است.
درخت داغداغان گزینه مناسبی به جهت بادشکن بودن در مسیر بادهای تند است.ارتفاع این درخت از 20 تا 25 متر می تواند رشد کند و قطر تنه آن در حدود یک متر و عمر آن گاه به هزار سال نیز می رسد.
میوه درخت داغداغان، گرد و شیرین است و به صورت خام یا پخته مصرف خوراکی دارد و پس از رسیدن، سیاه یا قهوهای تیره میشود.میوه این درخت، یک خوراکی خوشمزه برای پرندگان است.
بنسای درخت داغداغان
درخت داغداغان را می توان به صورت بسنای نیز پروش داد. بذر درخت داغداغان قابلیت کشت در گلدان را دارد. با بنسای این درخت محیط خانه خود را دلبازو زیباکنید.
طرز کاشت درخت داغداغان
کاشت و تکثیر درخت داغداغان از طریق بذر انجام می شود. بذرهای این درخت را در اواسط بهمن ماه در خزانه ای در گلخانه و در درون یک قاب سرد بکارید و آبیاری کنید.
جوانه زنی این درخت طولانی و ممکن است حدود یکسال طول بکشد پس صبور باشد. وقتی گیاه رشد خود را آغاز کرد و به حد معینی از رشد رسید، می توانید نهال بدست آمده را در زمین اصلی یا گلدان مورد کشت قرار دهید. همچنین می توانید در فصل بهار بذر را مستقیما در زمین اصلی بکارید.
درخت داغداغان در خاکهای لومی و شنی رشد خوبی دارد، توجه نمایید که خاک باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشد. دمای ایده آل برای رشد این درخت 18 درجه سانتی گراد می باشد. دمای بین 15 تا 20 درجه مناسب رشد این درخت می باشد.
نگهداری از درخت داغداغان
به طور کلی این درخت مناسب آب و هوای مدیترانه ای می باشد و در آن نواحی رشد بهتری دارد.
-
نور : بهتر است در آفتاب کامل قرار داشته باشد.( این درخت نمی تواند در سایه رشد کند.) -
خاک: خاک شنی ، لومی خوب زهکشی شده ، خاک مناسب میباشد . در اکثر خاکها می تواند رشد کند حتی اگر زیاد غنی نباشد. -
دما: دمای مناسب دمای بین 16 تا 21 درجه است.این درخت طاقت خشکسالی را دارد و نیاز به آبیاری زیادی ندارد.
کاربرد درخت داغداغان در صنعت
-
از چوب درخت داغداغان، در اسلحه سازی استفاده می کنند. -
از پوست آن برای درست کردن رنگ زرد استفاده می شود.
چوب درخت داغداغان ، صنعتی است. در ساختن قنداق تفنگ ، عصا و دسته اشیاء فلزی کاربرد دارد و همچنین در منبت کاری مورد استفاده می باشد. در فرش ترکمنی، نقش داغداغان برای جلوگیری از “نظر خوردن” بافته میشود.
خواص داغداغان در طب سنتی
-
خوردن میوه ی داغداغان عادت ماهیانه را باز می کند و دل درد را درمان می کند. -
برای از بین بردن ورم ها و کوفتگی ها، پودر شاخه و ریشه ی داغداغان را روی آن ضماد کنید. -
خوردن پودر چوب داغداغان به مقدار کم، زخم روده و معده را درمان می کند. -
خوردن جوشانده آن به درمان اسهال و زخم معده کمک می کند .
بیشتر بخوانید:
روش های کاشت و نگهداری درخت بید مجنون
روش های کاشت و نگهداری از درخت ارغوان
روش های کاشت و تکثیر انواع درخت توت