مضرات کاهش معده


ایران یکی از چاق ترین کشورهای جهان است، به این معنی که چاقی در عصر ما دغدغه بسیاری از افراد است. بسیاری از افراد دارای اضافه وزن به دنبال راه های آسان، سریع و موثر برای کاهش وزن هستند.

مضرات کاهش معده

غافل از اینکه هر روش لاغری غیر از رژیم غذایی اولیه و ورزش ملایم و مداوم بدون عارضه نیست و حتی گاهی عوارض کاهش وزن جدی در کوتاه مدت با روش های مختلف کاهش وزن می تواند سلامت فرد را به طور جدی به خطر بیندازد.
یکی از این روش های پیچیده که بسیاری از افراد چاق به آن علاقه مند هستند، جراحی معده با هدف محدود کردن حجم معده یا جذب کمتر غذا است.
متخصصان گوارش تاکید می کنند که این روش در کاهش وزن افراد بالای 120 کیلوگرم موثر است اما به دلیل اثرات منفی بر کاهش جذب ویتامین ها و املاح ضروری در بدن و بروز کم خونی و اسهال بی خطر نیست.
دکتر ستار جعفری فوق تخصص بیماری های گوارشی در گفت و گو با جام جم می گوید: جراحی معده می تواند در کاهش وزن افراد بسیار چاق تا 70 درصد در سال مفید باشد. اما مشکل اینجاست که این کاهش وزن در صورتی که با تغذیه مناسب همراه نباشد برگشت پذیر خواهد بود.
جراحی معده با دو هدف اصلی انجام می شود که عبارتند از کاهش حجم معده و کاهش جذب مواد مغذی.
به گفته دکتر جعفری، وقتی حجم معده کم می شود، فرد غذای کمتری میل می کند و سیر می شود. در نوع دیگری از جراحی، بخشی از روده که مسئول جذب بسیاری از مواد مغذی، ویتامین ها و مواد معدنی است، برداشته می شود تا غذای کمتری جذب شود.
این فوق تخصص گوارش می افزاید: در روش اول، عمل بخیه زدن شکم را به دو قسمت تقسیم می کند و قسمت کوچکتر که معمولاً حجمی بین پنج تا 10 درصد کل معده دارد، وظیفه نگهداری غذا را بر عهده دارد و معده بزرگتر ترشحات معمولی دارد. آنزیم ها، اما غذا وارد او نمی شود. در روش دوم، بخشی از روده که نقش مهمی در جذب مواد مغذی دارد، هدایت می شود. به این ترتیب فرد خیلی سریعتر از قبل احساس سیری و سیری می کند و دستگاه گوارش او غذای کمتری را جذب می کند.
متخصصان گوارش تاکید می کنند که جراحی بای پس معده یک عمل طولانی و دشوار است که تحت پنج ساعت بیهوشی انجام می شود. این نوع عمل قطعا بدون عارضه در حین عمل از جمله بیهوشی و احتمال آسیب به اندام های داخلی مانند طحال، مری و روده نیست.

بیشتر بخوانید  کپسول و قرص گاباپنتین (Gabapentin)

کاهش وزن زیر تیغ جراحی
کاهش وزن با بای پس معده برای افرادی که نسبت شاخص توده بدنی و BMI بالای 40 دارند یا چاق هستند توصیه می شود.
دکتر جعفری توضیح می دهد: این افراد بارها رژیم های غذایی مختلفی را تجربه کرده اند، اما نتوانسته اند وزن خود را به وزن ایده آل خود برسانند و پس از پایان دوره درمان، وزن بسیار بیشتر از وزن اولیه است. اکثر این افراد که در واقع بیمار هستند در دوره بحران روحی شدید قرار دارند و در چنین مواردی جراحی معده توصیه می شود. البته گروهی دیگر از افراد با نمایه توده بدنی 35 تا 40 که به دلیل چاقی و کاهش وزن دچار عوارضی مانند فشار خون، دیابت، کلسترول و بیماری های قلبی عروقی شده اند، به یک ضرورت برای حفظ سلامتی تبدیل شده است. از این روش برای کاهش وزن استفاده کنید.

بای پس معده فقط برای چاقی
علاوه بر افرادی که اضافه وزن ندارند، افراد دیگری نیز هستند که هرگز نباید جراحی بای پس معده انجام دهند. دکتر جعفری درباره این افراد می گوید: کسانی که باردار هستند، کم کاری تیروئید دارند یا سابقه زخم معده، زخم مری یا بیماری های التهابی دستگاه گوارش دارند، هرگز نباید تحت عمل جراحی بای پس معده قرار گیرند. همچنین کسانی که مشکل انعقاد دارند یا به الکل و مواد مخدر اعتیاد دارند گزینه مناسبی برای این نوع جراحی نیستند.

● زندگی پس از دور زدن چندان شیرین نیست
با وجود اینکه متخصصان گوارش معتقدند جراحی بای پس معده برای افراد بسیار چاق توصیه می شود، اما خاطرنشان می کنند که کاهش وزن ناشی از این روش پس از یک سال بدون رعایت رژیم لاغری قابل برگشت خواهد بود.
دکتر جعفری همچنین می گوید: این افراد باید بدانند که این نوع جراحی جذب املاح ویتامین های B، D، کلسیم و آهن را کاهش می دهد و در نتیجه مصرف مداوم مولتی ویتامین ها در این افراد باعث سوء تغذیه شدید می شود. همچنین احتمال کم خونی، اسهال، بوی بد دهان و مدفوع چرب در افراد پس از جراحی بای پس معده وجود دارد. همچنین کسانی که روده های خود را دستکاری می کنند در معرض خطر سنگ کیسه صفرا، التهاب، تپش قلب و ناراحتی در قسمت بالای شکم قرار دارند.
منبع: tehrankids.com

بیشتر بخوانید  علت ایجاد كیست‌ سباسه‌ (کیست اپیدرموئید) و درمان این کیست


دیدگاهتان را بنویسید