موارد مصرف مفنامیک اسید
مفنامیک اسید به دسته ای از داروها تعلق دارد که داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی نام دارند. این دارو برای تسکین دردهایی مانند دندان درد، دردهای عضلانی، دردهای ناشی از قاعدگی، سردرد و… مصرف می شود و تنها درد و التهاب را کاهش می دهد و تاثیری در درمان بیماری ندارد.
مفنامیک اسید دارای ترکیبی مسکن است که با التهاب و تب مقابله میکند. از این دارو برای درمان و تسکین دردهای ناگهانی یا مداوم ناشی از بیماریهای روماتیسمی، دردهای عضلانی، دردهای ستون فقرات به عنوان مثال در یکی از دیسکها یا گردن، دردهای بعد از عمل جراحی، دردهای ناشی از زخم و جراحت، دندان درد، سردرد، گوش درد و دردهای ناشی از اسپاسمهای شکمی ناشی از قاعدگی استفاده میشود. مفنامیک اسید همچنین برای کاهش تب و تسکین دردهای ناشی از بیماریهایی مثل آنفلوآنزا و دیگر بیماریهای تبدار بویژه بیماریهای مجاری تنفسی فوقانی استفاده میشود.
برخی از بیماران، به اشتباه مفنامیک اسید را چرک خشک کن می دانند و تصور می کنند که عفونت دندان آن ها با خوردن این دارو از بین می رود. برطرف شدن درد را هم به برطرف شدن عفونت دندان ربط می دهند. نام دارو وشکل رایج کپسولی آن هم (در بازار ایران) روی این برداشت نادرست اثر داشته است.
نام تجاری : Ponstan، ponstel
مکانیسم اثر مفنامیک اسید
اثر ضد درد : مفنامیک اسید با مهار آنزیم سیکلواکسیژناز باعث مهار ساخت پروستاگلاندین می گردد. همچنین این دارو به صورت رقابتی اثرات پروستاگلاندین را مهار می کند.
فارماکوکینتیک مفنامیک اسید
- نیمه عمر مفنامیک اسید 2 ساعت است.
- نیمی از دارو از راه ادرار و نیمی دیگر از راه مدفوع دفع می شود.
قبل از مصرف مفنامیک اسید
کسانی که اقدام به خوددرمانی می کنند شرایط بدنی شان را در نظر نمی گیرند. اگر به یکی از ترکیبات مفنامیک اسید آلرژی داشته باشید نباید از این دارو استفاده کنید. علاوه بر این مصرف مفنامیک اسید به افرادی که دچار واکنش های آلرژیک پوستی هستند یا از مشکلات تنفسی ناشی از مصرف اسید آستیل سالیسیلیک (آسپرین) یا دیگر داروهای مسکن یا ضدالتهابی با نام داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی رنج می برند، توصیه نمی شود.
زنان باردار که در سه ماهه سوم بارداری هستند و خانم های شیرده نیز نباید از مفنامیک اسید استفاده کنند. اگر از زخم معده یا اثنی عشر یا خونریزی معده و روده رنج می برید یا دچار بیماری های التهابی مزمن روده مثل بیماری کرون هستید یا از نارسایی کلیوی، نارسایی جدی قلبی و بیماری های کبدی جدی رنج می برید نباید از این دارو استفاده کنید.
شیوه مصرف مفنامیک اسید
بهتر است مفنامیک اسید با غذا یا بعد از غذا مصرف شود. درباره میزان مصرف دارو باید طبق دستور پزشک عمل شود. به طور کلی برای بزرگسالان و افراد بالای 14 سال ابتدا 500 میلی گرم و سپس 250 میلی گرم هر شش ساعت یکبار و بر حسب نیاز توصیه می شود. حداکثر دوره درمان با این دارو یک هفته است. برای تسکین دردهای عادت ماهانه مدت زمان مصرف نباید بیش از دو تا سه روز باشد.
اگر یک دوز دارو را فراموش کرده اید به محض یادآوری مصرف کنید. اگر نوبت بعدی نزدیک باشد از مصرف آن خودداری کرده و نوبت بعدی دارو را میل کنید.
موارد و مقدار مصرف مفنامیک اسید
درمان درد خفیف تا متوسط، دیسمنوره
- بزرگسالان و کودکان بزرگتر از 14 سال:ابتدا، مقدار 500 میلی گرم، و سپس، مقدار 250 میلی گرم هر چهار ساعت برحسب نیاز مصرف می شود. حداکثر دوره درمان یک هفته است.
مصرف مفنامیک اسید در بارداری و شیردهی
- توصیه می شود مفنامیک اسید در بارداری مصرف نشود.
- این دارو با غلظت های کم در شیر ترشح می شود. بنابراین برای مصرف مفنامیک اسید در شیردهی، منافع دارو باید در برابر ضررهای احتمالی آن سنجیده شود.
مصرف مفنامیک اسید در سالمندان
1- بیماران بزرگتر از 60 سال ممکن است نسبت به اثرات سمی مفنامیک اسید حساس تر باشند.
2- اثرات این دارو بر روی پروستاگلاندین های کلیه ممکن است موجب احتباس مایعات و ادم شود که این اثر در بیماران سالخورده و بیماران مبتلا به نارسایی احتقانی قلب ممکن است مخاطره آمیز باشد. احتمال بروز اسهال شدید ناشی از مصرف مفنامیک اسید در بیماران سالخورده بیشتر است.
مصرف مفنامیک اسید در کودکان
مصرف طولانی مدت مفنامیک اسید در کودکان کوچکتر از 12 سال توصیه نمی شود، زیرا بی ضرری مصرف این دارو در این گروه سنی ثابت نشده است.
عوارض جانبی شایع مفنامیک اسید
علائم گوارشی مانند سوء هاضمه ،سوزش سردل، معده درد و… از علائم شایع داروهای NSAIDs می باشد که برای کاهش آنهامصرف دارو پس از غذا توصیه می شود.در صورت ادامه دار شدن این عوارض با پزشک خود مشورت نمایید.
- احساس تهوع ناشی از این دارو با مصرف وعده های غذایی سبک و پرهیز از غذاهای پرچرب و پرادویه کاهش می یابد.
- در صورت بروز اسهال همراه با لکه های قرمز پوستی، مصرف مفنامیک اسید را قطع کرده و به پزشک خود مراجعه نمایید.
- در صورت مشکلات تنفسی،و هرگونه علائم حساسیت دارویی (مانند ورم صورت و دهان)به پزشک خود مراجعه نمایید.
- در صورت مشاهده دفع خون یا مدفوع تیره،استفراغ حاوی خون یا شکم درد شدید، مصرف دارو را قطع و به پزشک خود مراجعه نمایید.
- در صورت بروز زخم دهانی، پزشک خود را مطلع نمایید .
چه کسانی نباید مفنامیک اسید بخورند؟
- کسانی که اقدام به خوددرمانی می کنند، شرایط بدنی شان را در نظر نمی گیرند. اگر به یکی از ترکیبات مفنامیک اسید آلرژیداشته باشید، نباید از این دارو استفاده کنید.
- علاوه بر این، مصرف مفنامیک اسید به افرادی که دچار واکنش های آلرژیک پوستی هستند، یا از مشکلات تنفسی ناشی از مصرف اسید استیل سالیسیلیک (آسپیرین) و یا دیگر داروهای مسکن یا ضدالتهابی با نام داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی رنج می برند، توصیه نمی شود.
- مصرف این دارو با داروهای دیگری مثل آسپیرین و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مثل ایبوبروفن و ناپروکسن خطر بروز زخم گوارشی را افزایش می دهد
- زنان باردار که در سه ماهه سوم بارداری هستند و خانم های شیرده نیز نباید از مفنامیک اسید استفاده کنند.
- اگر از زخم معده یا اثنی عشر یا خونریزی معده و روده رنج می برید یا دچار بیماری های التهابی مزمن روده مثل بیماری کرون هستید، یا از نارسایی کلیوی، نارسایی جدی قلبی و بیماری های کبدی جدی رنج می برید، نباید از این دارو استفاده کنید.
اثر مفنامیک اسید بر آزمایشهای تشخیصی
نتایج مثبت کاذب بیلی روبین ادرار از طریق آزمون با قرص Di-Azo در صورت مصرف این دارو گزارش شده است. ممکن است غلظتهای سرمی ازت اوره خون (BUN)، ترانس آمیناز و پتاسیم، و نیز زمان پروترومبین در اثر مصرف این دارو افزایش و هماتوکریت کاهش یابد.
تداخلات دارویی مفنامیک اسید
اثر ضد فشار خون مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین ، بوسیله مفنامیک اسید کاهش یافته، خطر نارسایی کلیوی و نیز افزایش پتاسیم خون احتمالا افزایش می یابد. خطر بروز تشنج با داروهای ضد میکروبی کینولون ها بوسیله این دارو افزایش می یابد. کورتیکواستروئید ها خطر بروز عوارض گوارشی از جمله خونریزی را بوسیله این دارو افزایش می دهند. سمیت کلیوی سیکلوسپورین بوسیله مفنامیک اسید افزایش می یابد . دفع لیتیم و احتمالا متوترکسات بوسیله این دارو کاهش یافته،احتمال بروز سمیت بوسیله این دارو به همراه یکدیگر وجود دارد.
تداخل دارویی مفنامیک اسید با داروهای گیاهی
داروهای گیاهی مثل بابونه، جنسینگ، جینکوبیلوبا با مفنامیک اسید باعث ایجاد تداخل دارویی می شود. بنابراین توصیه می شود اگر داروی خاصی مصرف می کنید (حتی داروهای گیاهی) از مصرف خودسرانه مفنامیک اسید بپرهیزید.
مسمومیت با مفنامیک اسید و درمان آن
تظاهرات بالینی : تحریک CNS، رفتار غیر طبیعی، آشفتگی بارز و تشنجات عمومی، مسمومیت کلیوی ممکن است بعد از این مرحله تحریک CNS بروز کند.
درمان: با ایجاد استفراغ به وسیله تجویز شربت ایپکا یا شستشوی معده بلافاصله بعد از بلعیدن دارو، می توان محتویات معده را تخلیه کرد. ذغال فعال را می توان از طریق لوله بینی:معدی (NG-Tube) به بیمار تجویز نمود. درمان علامتی و حمایتی (حمایت تنفسی و تصحیح عدم تعادل الکترولیتها و مایعات) باید تأمین شود. می توان از تزریق وریدی دیازپام برای کنترل تشنج استفاده کرد. پارامترهای آزمایشگاهی و علائم حیاتی باید به دقت ارزیابی شوند. مفنامیک اسید قابل دیالیز نیست.
نکات قابل توصیه به بیمار هنگام مصرف مفنامیک اسید
1- قبل از مصرف هرگونه داروی بدون نسخه با پزشک تماس بگیرید.
2- در صورت بروز علائم و نشانه های عوارض جانبی احتمالی، به پزشک اطلاع دهید.
3- وزن بدن خود را دو یا سه بار در هفته اندازه بگیرید و افزایش وزن 5/1 کیلوگرم یا بیشتر در هفته را به پزشک اطلاع دهید.
4- برای کنترل اسهال احتمالی، رژیم غذایی مناسب را رعایت کنید.
5- دارو را طبق دستور مصرف کنید.
6- با مصرف این دارو، احتمال بروز خواب آلودگی وجود دارد. بنابراین از انجام فعالیتهای نیازمند هوشیاری کامل خودداری کنید.
توجهات پزشکی- پرستاری مفنامیک اسید
در صورت مصرف طولانی مدت مفنامیک اسید، بطور متناوب کنترل CBC و آزمایشات بررسی عملکرد کلیوی ضروری است.
شرایط نگهداری مفنامیک اسید
دارو باید در ظروف دربسته و در دمای 15 تا 30 درجه سانتیگراد نگهداری شود.
بیشتر بخوانید:
آشنایی با قرص مسکن ریلایف (relief)
همه چیز در مورد قرص مسکن ایبوفلیم (Ibuflam)
معرفی کامل قرص مسکن ایبوپروفن و عوارض آن