میلیون ها پروفایل فیس بوک وجود دارد که صاحبان آنها فوت کرده اند. فیسبوک این صفحات را به صفحات یادبود تغییر خواهد داد. اما حالا یک مادر برزیلی می خواهد صفحه یادبود دخترش را با کمک حکم دادگاه حذف کند.
بیش از 30 میلیون پروفایل فیس بوک متعلق به مردگان است. این آماری است که سال گذشته در یکی از سایت های معتبر فناوری اطلاعات منتشر شد. در سایت Readwriteweb نوشته شده بود که برای مدت طولانی فیس بوک برای اعضای خود که دیگر در قید حیات نیستند راه حلی ندارد.
راه حل نداشتن می تواند معانی مختلفی داشته باشد; از در دسترس بودن رمز این پروفایل ها برای افراد دیگر، حتی اعضای خانواده، تا هک کردن آنها و ارائه دوستان مرده فیس بوک به افراد دیگر.
یکی از دلایلی که فیس بوک در نهایت سعی کرد راه حلی بیابد، شکایات فراوانی بود که از کاربران دریافت کرد.
کاربران میخواستند فیسبوک به فرآیند ارسال پیامهایی درباره اضافه کردن نام افراد متوفی به لیستهایشان یا نوشتن چیزی در صفحهشان پایان دهد.
در سال 2009، فیسبوک سرانجام اعلام کرد: «ما درک میکنیم که یادآوری مداوم افرادی که دیگر در اطراف نیستند چقدر برای مردم دشوار است. به همین دلیل مهم است که وقتی کسی می میرد، دوستان یا اعضای خانواده پیامی به فیس بوک بفرستند و درخواست کنند که صفحه پروفایل به صفحه یادبود تغییر یابد.
اختراع صفحه یادبود راه حل تمام مشکلاتی بود که تا آن روز وجود داشت. صفحه یادبود قابل جستجو نیست، فقط دوستان از لیست درگذشتگان می توانند به این صفحه دسترسی داشته باشند، با وارد کردن رمز عبور نمی توان به این صفحه دسترسی پیدا کرد. هیچ کس تشویق نمی شود که در مورد این صفحه “به یک دوست بگوید” یا “افزودن به لیست دوستان”، که روش معمولی است که فیس بوک شبکه سازی را در وب سایت اجتماعی تسهیل می کند.
تنها چیزی که لازم بود این بود که خانواده یا دوستان بتوانند به فیس بوک مدرکی مبنی بر فوت شخصی ارائه دهند. حتی یک «روزنامه» که خبر در آن نوشته شده بود برای این کار کافی بود. تنها استفاده از صفحات یادبود فیس بوک این است که به دوستان فرد متوفی اجازه می دهد عکس ها و فیلم ها را در صفحه خود پست کنند.
وقتی کسی در فیس بوک یا سایر شبکه های اجتماعی و به طور کلی اینترنت نمی میرد، سرنوشت میراث آنلاین مردم نیز یکی از بحث های اصلی کارشناسان در عصر حاضر است.
بس است
اما هنوز افرادی هستند که حتی از دستورالعمل های جدید فیس بوک راضی نیستند. یکی از آنها که اخیراً خبرساز شد، یک مادر برزیلی است که نمیخواهد برای دختر مردهاش در فیسبوک صفحهای به یادگار بگذارد، نمیخواهد پستهای دوستانش را بخواند و نمیخواهد به گریه ادامه دهد: “در شب کریسمس ، بسیاری از 200 دوست دختر من تصاویر او را دیدند و در صفحه یادبود او به اشتراک گذاشتند تا خاطرات او را زنده نگه دارند. من بعد از آن روزها گریه می کردم.
به همین دلیل دادگاهی در برزیل با صدور حکم قضایی فیسبوک صفحه یادبود این دختر جوان را حذف کرد. جولیانا ریبیرو کامپوس در سن 24 سالگی بر اثر عوارض پس از عمل جراحی درگذشت. مادام کوتینیو، مادر جولیانا می گوید: «دیگر بس است».
خانم کوتینیو به بی بی سی انگلیسی گفت که او به دنبال خسارت نیست، بلکه فقط می خواهد فیس بوک از تصمیم دادگاه پیروی کند. او میگوید دلیلی برای مقاومت فیسبوک نمیبیند جز اینکه نمیخواهند شبکهای که میخواهند بسازند از هم بپاشد.
صفحه فیس بوک جولیانا هنوز حذف نشده است و فیس بوک در مورد آن نظری نداده است.