به گزارش شمانیوز و به نقل از سراج24; محمد مخبر جمعه شب در تشریح اقدامات دولت سیزدهم برای مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها چالش امنیت غذایی و توزیع عادلانه یارانهها را چالش برانگیز بودن امنیت غذایی و قیمتهای اخیر جهانی را موضوعی چندگانه دانست و به تشریح آن پرداخت. علل
وی از خشکسالی در مناطقی که منبع اصلی کالاهای اساسی بودند، جنگ اوکراین که 70 درصد دانه های روغنی و 30 درصد غلات دنیا را تولید می کرد و مجموعه عجیب کالاهای اساسی در نقاط مختلف جهان عنوان کرد.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه مقام معظم رهبری با تسلط کامل بر مسائل 15 سال گذشته آنها را با عناوین اقتصادی نوشتند که اجرای کامل آن ما را از چالش ها عبور می دهد.
این مخبر افزود: پس از شکست نظامی به ویژه در جنگ تحمیلی هشت ساله، دشمنان صحنه نبرد را تغییر دادند و به جنگ اقتصادی با ملت ایران روی آوردند که خطرناکتر است.
وی ادامه داد: دامنه جنگ اقتصادی فراگیرتر از جنگ نظامی است و دشمن تلاش کرد همه ملت ایران را به این جنگ بکشاند اما با رهبری مقام معظم رهبری و تذکرات مقام معظم رهبری توانست. موفق نمی شود.”
معاون اول رئیسجمهور درباره اقدامات جمهوری اسلامی برای مقابله با تحریمهای دشمن و بازدارندگی استراتژیک در اقتصاد، گفت: رهبر معظم انقلاب راهبرد خنثیسازی تحریمها و از سوی دیگر اقتصاد مقاومتی را مطرح کردهاند.
این خبرنگار افزود: در گذشته با کوچکترین برخورد رئیس جمهور آمریکا، شاخص های اقتصادی تغییر کرده است اما امروز متوجه شدند که تحرکات و نگرش هایشان چالشی نیست.
معاون اول نخست وزیر گفت: دولت سیزدهم اقدامات خوبی برای خنثی سازی تحریم ها انجام داده است.
این مخبر افزود: همچنین بسیاری از منابع مالی از کشور مسدود شده و وضعیت کالاهای اساسی بد بوده که می تواند مشکل ساز باشد.
وی ادامه داد: دولت توانست ظرف سه تا چهار ماه بدون استقراض و با همان منابع موجود، وضعیت کالاهای اساسی را به نقطه مطلوب برساند.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به مرگ روزانه 750 نفر بر اثر کرونا در روزهای آغازین دولت سیزدهم، گفت: با وجود اینکه در گذشته زحمات و هزینه ها پرداخت می شد، اما کشورها به ایران واکسن نمی فروختند.
مخبر اضافه کرد: 13. دولت با همان منابعی که در اختیار داشت، 150 میلیون دوز واکسن تولید کرد و با همین درآمدها و درآمدهای حاصل از فروش نفت، بسیاری از مشاغل را در کشور مدیریت کرد.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای خنثی سازی تحریم ها، گفت: طرف های غربی در مذاکرات متوجه شدند که جمهوری اسلامی نیازی به مذاکره و نتایج آن ندارد، هرچند دولت سیزدهم تمام تلاش خود را برای رفع تحریم ها انجام داد، اما اقدامات از سوی دولت انجام شد. یک مقام افتخاری».
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه برخی از کارشناسان اقتصادی پیش بینی کردند قیمت دلار به 40 هزار تومان می رسد، گفت: اما با اقدامات دولت و گشایش های مالی پیش آمده، شاخص های اقتصادی تثبیت شد.
مخبر افزود: در ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم نرخ تورم 50 درصد افزایش یافت اما این رقم در پایان سال گذشته به حدود 35 درصد رسید.
وی در خصوص افزایش قیمت برخی اقلام در هفته گذشته، منشأ گرانی برخی کالاها را الزامات قانونی بودجه و موضوع لغو ارز ترجیحی کالاهای اساسی دانست.
این روزنامه نگار افزود: در سال 1400 8 میلیارد دلار ارز ترجیحی کالاهای اساسی بود که سه تا چهار ماه هزینه شد.
وی ادامه داد: دولت دو فوریت برای ساماندهی و هدایت ارز ترجیحی ارائه کرد که مجلس با فوریت آن مخالفت کرد و به 1400 نرسید و این موضوع با درخواست دولت و موافقت مقام معظم رهبری حل شد. تا پایان سال.
معاون اول رئیس جمهور گفت: در لایحه بودجه سال 1401 بحثی مبنی بر حذف ارز ترجیحی مطرح نشده بود و از سوی دیگر دولت باید برای جلوگیری از فساد آن را اصلاح می کرد تا مردم در ایام نوروز و رمضان متضرر نشوند. در آن زمان این اتفاق نیفتاد.
مخبر افزود: از سوی دیگر گرانی انرژی و افزایش ارزش افزوده کالاها و نصف شدن عوارض گمرکی طبیعتا تورم و گرانی را به بازار تحمیل کرده است.
وی خاطرنشان کرد: افزایش قیمت کالاهای اساسی در دنیا شرایطی را به وجود آورد که حتی برخی کشورهای اروپایی برای اولین بار برخی از محصولات را جیره بندی کردند.
معاون اول رئیس جمهور گفت: در این شرایط دولت جهت گیری ارز ترجیحی را با رعایت الزامات قانونی و جلوگیری از کمبود کالاهای اساسی و همچنین مقابله با قاچاق و صادرات این کالاها در دستور کار قرار داده است. . ”
مخبر اضافه کرد: سود 50 هزار میلیارد تومانی این شرکت به این دلیل بود که خدمات ارزان دریافت می کرد و به صورت آزاد به فروش یا صادر می کرد.
وی ادامه داد: به عنوان مثال شرکت های بزرگ تولید فولاد و پتروشیمی از آب شرب با قیمت ارزان به جای آب دریا استفاده می کردند. برای بهبود این وضعیت از هشت خط آب استفاده کردیم.»
معاون اول رئیس جمهور گفت: شرکت های تولیدی به صرفه نبودند، بلکه از امکانات رانتی استفاده کردند.
مخبر در خصوص تاثیر تورم بر اقشار کم درآمد گفت: گرچه تورم به همه آحاد ملت فشار می آورد، اما دهک های کم درآمد و بسیار کم درآمد بیشترین آسیب را می بینند.
وی به عنوان مثال توضیح داد: سال گذشته 15.6 ده ها میلیارد دلار ارز ترجیحی پرداخت شد که برای هر دلار 20 هزار تومان یارانه در نظر گرفته شد و محصول این ارقام 312 هزار میلیارد تومان است.
به گفته مطلعان، در نتیجه این حادثه عده ای درآمدهای سرشاری به دست آورده اند و میلیون ها نفر بدون بهره مندی از این یارانه ها زندگی سختی را سپری می کنند که برخی از آنها حتی قادر به تامین اسکان اولیه کافی نیستند.
معاون اول رئیس جمهور در بخش دوم بیان کرد که یارانه نان و دارو به هیچ وجه لغو نمی شود، بلکه ماهیانه مبلغی نیز برای جبران افزایش وجود دارد.
وی ادامه داد: اقشار پردرآمد بخشی از هزینه تهیه این کالاها را می پردازند اما اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه از این یارانه ها بهره کامل می برند و پولی که به آنها داده می شود به آنها آرامش می دهد.
معاون اول رئیس جمهور همچنین گفت: مکمل ها قبل از اعلام قیمت ها به سرپرستان خانوار پرداخت می شود.
این مخبر همچنین افزود: در کنار این اقدامات، پرتفوی سهام دهک های پایین شرکت نیز در نظر گرفته شد.
معاون اول رئیس جمهور در خصوص لزوم ساماندهی ارز ۴۲۰۰ تومانی و توزیع عادلانه یارانه ها گفت: جراحی اقتصادی برای کسانی که رانت های کلان دریافت می کنند فضاسازی می کند و به همین دلیل برای دولت گران تمام شده است.
این مخبر افزود: دولت های گذشته سینه های خود را برای مقابله با چالش ها حفظ نمی کردند، اما آیت الله رئیسی فرمودند من حاضرم آبروی خود را صرف اصلاح اساسی اقتصاد کشور کنم.
وی ادامه داد: اگر نرخ ارز 12 هزار تومان بود، ارز ترجیحی حذف می شد، هزینه کمتری داشت، اما امروز با توجه به افزایش نرخ ارز قطعا تبعاتی دارد، اما اصلاحات اساسی اقتصادی دولت جدی است. تصمیم».
معاون اول رئیس جمهور از همه دلسوزان و نخبگان خواست تا دولت را در این اصلاح اقتصادی یاری کنند و برای آحاد جامعه توضیح دهند که ارز ۴۲۰۰ تومانی خلاف عدالت است و تولید کشور را به چالش کشیده و به نفع مردم نبوده است.
مخبر در عین حال در تشریح این مشکل از نخبگان و اصحاب رسانه خواست نگران مردم به ویژه فقرا نباشند و خاطرنشان کرد: این کار بزرگی است که به نفع مردم و کشور است.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه مسکن بیشترین بخش از هزینه های سبد خانوار را تشکیل می دهد، از اقدامات دولت برای کاهش این هزینه ها خبر داد و تاکید کرد: این اقدامات باعث افزایش توان اقتصادی خانوارها نیز می شود.
مخبر در خصوص اقدامات دولت در مدیریت شاخص های کلان اقتصادی گفت: یکی از مواردی که باعث ایجاد نقدینگی می شود، استقراض دولت از بانک مرکزی است که دولت ها همیشه به بانک مرکزی بدهکار بوده اند، اما امروز نه تنها دولت سیزدهم استقراض نکرده است، بلکه استقراض دولت از بانک مرکزی است. از بانک مرکزی هم بدهکار است.»
وی بر جلوگیری از ورود نقدینگی به حوزه های کارگزاری تاکید کرد و گفت: نقدینگی باید به سمت سرمایه گذاری هایی هدایت شود که موجب توسعه کشور شود.
به گفته مخبر، دولت مصمم است نقدینگی را به سمت تولید هدایت کند و از خلق پول توسط بانک ها جلوگیری کند که قطعا تاثیرات خوبی در جامعه خواهد داشت.
معاون اول رئیس جمهور در بخش دوم سخنان خود درباره استفاده دولت سیزدهم از دیدگاه نخبگانی برای اصلاح ساختارهای اقتصادی به ویژه ساماندهی ارز ترجیحی افزود: رئیس جمهور نسبت به مشکلات مردم بسیار حساس است و آنها را پیگیری می کند. در حال حاضر.”
مخبر اضافه کرد: آیت الله رئیسی به رایزنی ها اهمیت زیادی می دهد و از جمع بندی های کارشناسی و نظرات نخبگان با دیدگاه های مختلف استفاده می کند و حدود چهار تا پنج جلسه با کارشناسان اقتصادی در موضوع اصلاح اقتصادی و جهت گیری یارانه ها داشت.
وی گفت: دولت اقدامات خوبی برای حل مشکل اشتغال انجام داده است که یکی از این اقدامات استفاده از ظرفیت های معلق در کشور است.
معاون اول رئیس جمهور گفت: کارخانه ها و واحدهای تولیدی تعطیل و نیمه تعطیل زیادی در کشور داشتیم که ظرف 6 ماه با حرکت احیای کارخانه های تعطیل و نیمه تعطیل، اکثر آنها به تولید بازگشتند.
مخبر گفت: تنها در دو ماه گذشته حدود 100 کارخانه غیرفعال به تولید بازگشتند و علاوه بر آن عوامل توسعه اقتصادی ساماندهی شدند.
وی به برنامه های دولت برای واگذاری پروژه های نیمه تعطیل اشاره کرد و گفت: خط قرمز دولت در سفرهای استانی بازنگری در پروژه های جدید بود.
مخبر افزود: اولویت دولت در سفرهای استانی تزریق اعتبار به پروژه هایی بود که بیش از 60 درصد پیشرفت داشته اند اما بر زمین مانده اند.
وی ادامه داد: دولت در تلاش است با تهیه طرحی جدید مردم را در تکمیل پروژه های نیمه تمام زمین های باقی مانده مشارکت دهد.
معاون اول رئیس جمهور در بخش پایانی ارائه وضعیت موجودی کالاهای اساسی در کشور از مردم خواست به هیچ وجه نگران ذخیره کالاهای اساسی نباشند.
این مخبر افزود: اقتصاد کشور مشکل دارد اما حل نشدنی نیست و اگرچه اصلاحات اقتصادی یک کار بلندمدت است اما با همراهی و همدلی نیروها، مردم و همه دلسوزان قطعا نتایج خوبی به دنبال خواهد داشت. و من به آینده نظام و کشور خوشبین هستم.
وی گفت: مصر دولت سیزدهم است، همه از زندگی آبرومندانه برخوردارند و هیچ کس فقیر و ناتوان است و همه منابع در عدالت توزیع می شود. آنها صادقانه با هم کار می کنند.