اصول ایمنی در آشپزخانه
چند نکته و توصیه که با رعایت آنها می توان از بروز حوادث جلوگیری کرد:
-
هر چند وقت یکبار پیچ دسته قابلمه ها، ماهی تابه و زودپز را سفت کنید. در صورت شل بودن پیچ دسته ها،ممکن است هنگام حمل قابلمه غذای داغ از دست شما رها شود و خطر سوختگی و آسیب دیدگی به وجود بیاید. -
هیچ وقت درب زودپز را قبل از پایین آمدن سوپاپ باز نکنید. اگر درب زودپز نیاز به تعمیر داشت،سریعا آن را تعمیر کنید و تا قبل از آن از زودپز استفاده نکنید. -
سوپاپ اطمینان درب زودپز را همیشه به دقت شسته و از نظر مسدود نبودن به طور مرتب بررسی کنید. -
کف آشپزخانه را همیشه تمیز و خشک نگهدارید. هر وقت مواد غذایی یا آب روی زمین یا سطوح دیگر آشپزخانه ریخت،سریع آن را برداشته و محل را به دقت تمیز کنید. خیس بودن کف آشپزخانه باعث لیز خوردن و افتادن می شود. ضمن اینکه رطوبت و مواد غذایی مورد علاقه حشرات و جوندگان است و بهتر است همیشه کف آشپزخانه را خشک نگه داشت. -
گاهی اوقات به دلیل نداشتن دسترسی کافی هنگام برداشتن اشیا،آنها از روی کابینت یا از ارتفاع سقوط کرده و باعث ایجاد جراحت،شکستگی و آسیب دیدگی در ناحیه سر و صورت یا دست ها و پاها می شود. هنگام برداشتن ابزار و وسایل از جایی که به راحتی به آن دسترسی ندارید،مانند طبقه های بالای کابینت از یک چهارپایه یا نردبان مخصوص استفاده کنید. -
در انتخاب نردبان یا چهارپایه ای که برای برداشتن اشیا از آن استفاده می کنید،دقت کنید و از نردبان و چهارپایه مناسب استفاده کنید. گاهی اوقات استفاده از نردبان نامناسب باعث ایجاد حوادثی مانند شکستگی و ضرب دیدگی می شود. مطمئن شوید چهارپایه یا نردبان تحمل وزن شما را داشته باشد و قبل از بالا رفتن از نردبان ضامن و قفل ایمنی آن را ببندید. بعد از برداشتن شی مورد نظر از کسی بخواهید شی را از شما گرفته و در پایین آمدن به شما کمک کند. -
ظروف شیشه ای و شکستنی که ترک خورده اند یا قسمتی از آن شکسته یا به اصطلاح لب پر شده است را دور بیندازید. استفاده از لیوان ها و استکان های ترک دار و لب پر،خیلی مواقع باعث ایجاد جراحت و آسیب می شود. -
هنگام روشن کردن شعله اجاق گاز ابتدا کبریت یا فندک را روشن کنید و سپس پیچ گاز را باز کنید. با رعایت همین نکته کوچک و ساده می توانید از بسیاری از آتش سوزی ها پیشگیری کنید. -
هنگام استفاده از مواد ضدعفونی کننده و جرم گیر از ماسک تنفسی و دستکش استفاده کنید. پنجره ها را باز بگذارید تا هوا جریان پیدا کند و تهویه مناسب انجام شود. کار با مواد شیمیایی و محرک در فضای بسته و بدون تهویه ممکن است باعث ایجاد مسمومیت و تحریکات شدید تنفسی شود. -
ابزار و وسایل تیز و برنده مانند چاقوها و ساطور را در جایی مناسب و دور از دسترس بچه ها نگهداری کنید .
اگر سالهای زیادی است که آشپزی میکنید و در این زمینه تجربههای فراوان دارید، باز هم دانستن برخی نکات ایمنی مربوط به آشپزخانه برای داشتن فضایی سالم و ایمن خالی از لطف نیست؛ در ادامه به نکاتی مهم برای رسیدن به امنیت بیشتر در آشپزخانه اشاره میکنیم:
-
· همیشه قبل از شروع پخت غذا، دستان خود را بشویید. -
· هنگام تهیه غذا زیورآلاتی را که امکان افتادن آنها در غذا وجود دارد از خود دور کنید و از پوشیدن لباسهای بدون آستین یا با آستین خیلی بلند خودداری کنید. -
· هنگام لمس وسایل الکتریکی از خشک بودن دستانتان مطمئن شوید. -
· قبل از به برق زدن یا از برق کشیدن وسایل برقی، مطمئن شوید که کلید دستگاه در حالت خاموش است. -
· چاقوها را در جای مخصوص خود قرار دهید و پوشش مخصوصی برای تیغههای آن در نظر بگیرید. -
· تمام ابزار و مواد لازم برای تهیه غذا را قبل از شروع کار از جای خود بیرون آورده و در دسترس قرار دهید. -
· بلافاصله پس از استفاده از کابینتها و کشوها، در آنها را ببندید. -
· قابلمه و ماهیتابهها را طوری روی اجاقگاز قرار دهید تا دستههای آنها در برابر شعله قرار نگیرند. -
· هرگز زمانیکه فر یا اجاقگاز روشن است به سمت آنها خم نشوید. -
· هنگام بیرون آوردن غذا از داخل فر، حتما از دستکش پارچهای که ارتفاع آن تا آرنج است، استفاده کنید؛ پیش از استفاده، از خشک و سالم بودن دستکش مطمئن شوید. -
· هنگام پخت غذا در فر یا مایکروفر، از ظروفی با سایز مناسب استفاده کنید. -
· قبل از بیرون آوردن ظرف غذا از داخل فر، دستگاه را خاموش کنید. -
· همیشه در زمان آشپزی، سه پایه یا پد مخصوص قابلمههای داغ را در دسترس داشته باشید تا در صورت لزوم بتوانید به سرعت از آنها استفاده کنید. -
· هنگام باز کردن در فر، از ایستادن در مقابل آن جدا خودداری کنید. -
· موادی را که در زمان آشپزی روی سطح کابینتها میریزد یا ظروفی را که میشکنند، بلافاصله پاک و فضا را تمیز کنید. -
· در استفاده از مواد شوینده بسیار دقت کنید؛ هرگز مواد شوینده را بدون مطالعه و آگاهی با هم ترکیب نکنید زیرا بیشتر مواد در اثر فعل و انفعالات شیمیایی، به مادهای سمی و خطرناک تبدیل میشوند؛ برای مثال ترکیب آمونیاک با مایع سفید کننده، ماده سمی خطرناکی ایجاد میکند. -
· همیشه از مواد شوینده آشنا و مورد اطمینان و حتیالمقدور طبیعی استفاده کنید.
راههای پیشگیری از آتشسوزی در آشپزخانه
-
· هنگام آشپزی اگر موهایی بلند دارید، آنرا پشت سر خود ببندید و مطمئن شوید که جنس لباستان از مواد آتشزا نیست. -
· عناصر و مواد آتشزا را از اطراف اجاقگاز و فر دور کنید. -
· همواره در آشپزخانه خود یک کپسول آتشنشانی نگهداری کنید. -
· همیشه ظرفی از جوش شیرین برای مهار آتشهای کوچک و جزئی در دسترس داشته باشید. -
· قابلمه و ماهیتابهها را قبل از روشن کردن شعله روی اجاق گاز قرار دهید. -
در زمان پخت، هرگز اجاقگاز و فر روشن را بهحال خود رها نکنید و مرتب به آن سر بزنید. -
اغلب آتش های خانگی در آشپزخانه و هنگامی که افراد سرگرم وسایل دیگر هستند یا برای چند لحظه حواسشان از غذا پرت می شود ، شروع می شوند .
پخت و پز و ایمنی در آشپزخانه
-
· در هنگام پخت و پز مواظب لباسهای خود باشید . آنها به راحتی ممکن است آتش بگیرند . سیم های برق ، دستمالها و سایر وسایل قابل اشتعال را از اجاق دور کنید . -
· هرگز کودکان را تنها در آشپزخانه رها نکنید .کبریت ، فندک و ماهی تابه را دور از دسترس کودکان قرار دهید . -
· اجاق گاز ، فر و سرخ کن را همیشه تمیز نگه دارید . کوچک ترین مقدار روغن یا چربی ممکن است به راحتی آتش بگیرد . -
· حتی الامکان از کبریت یا فندک برای روشن نمودن اجاق گاز استفاده نکنید . جرقه زن اصلی خود دستگاه ایمن تر است. -
· وقتی در آشپزخانه نیستید ، ماهی تابه را روی گاز رها نکنید . اگر باید خانه را ترک کنید ، اجاق را خاموش کنید . -
· اشیاء فلزی و آهنی را درون مایکرو ویو قرار ندهید . -
· پس از پایان آشپزی اطمینان حاصل کنید که اجاق را خاموش کرده اید .
روغن سرخ کردنی و ایمنی در آشپزخانه
-
· اگر به صورت منظم از سرخ کن ها با مقدار زیاد روغن استفاده می کنید ، بهترین گزینه استفاده از سرخ کن های برقی است . در سرخ کن های برقی ترموستات نصب شده ، بنابراین بیش از حد گرم نمی شوند و ایمن ترند . -
· پیش از سرخ کردن مواد (مانند سیب زمینی و …) آنها را حتی الامکان خشک کنید . این کار از پاشش روغن داغ ، آتش سوزی روغن و آسیب به شما جلوگیری می کند . -
· اگر سرخ کن برقی ندارید و از ماهی تابه معمولی برای سرخ کردن استفاده می کنید ، هرگز ماهی تابه را بیش از یک سوم پر روغن نکنید . -
· اگر روغن شروع به دود کردن نمود ، دمای آن بسیار بالا رفته است و احتمال آتش سوزی وجود دارد . شعله را خاموش کنید و بگذارید روغن خنک شود .
اگر ماهی تابه آتش گرفت چه باید کرد؟
-
· هرگز ریسک نکنید . همه را به بیرون از خانه بفرستید و به آتش نشانی زنگ بزنید. -
· ماهی تابه یا ظرف را حرکت ندهید و برندارید. این عکس العمل ممکن است خانه شما را به آتش بکشد . -
· به هیچ وجه نباید آب روی ماهی تابه آتش گرفته بریزید . با این کار آتش را گسترده تر خواهید کرد. -
· اگر سرخ کن برقی ندارید و از ماهی تابه معمولی برای سرخ کردن استفاده می کنید ، هرگز ماهی تابه را بیش از یک سوم پر روغن نکنید . -
· شعله زیر ظرف یا ماهی تابه را (اگر این کار ایمن است) خاموش کنید و بگذارید ظرف خنک شود . -
· اگر برایتان خطری ندارد ، در قابلمه یا ماهی تابه را بگذارید. با این کار بر اثر نرسیدن اکسیژن آتش خاموش می شود. -
· اگر در ماهی تابه یا قابلمه در دسترس نیست ، می توانید از یک دستمال نخی استفاده کنید. به این ترتیب که ابتدا دستمال را با آب خیس می کنید و سپس آن را می چلانید و سپس روی ظرف آتش گرفته، پهن می کنید._ مواظب صورت خود باشید.
برخورد با سوختگی های کوچک
-
· اگر سوختگی بزرگتر از یک تمبر پستی است ، باید به پزشک مراجعه کنید . -
· اگر سوختگی از یک تمبر پستی کوچک تر است ، آن را زیر آب سرد جاری (آب شیر) بگیرید تا درد کاهش یابد . سپس آن را با گاز مخصوص یا یک پارچه تمیز (که از جنس مواد چسبناک و کرکی شکل نباشد.) بپوشانید .