در سخنرانی برای جذب مخاطب باید نکاتی را رعایت کرد. مواردی وجود دارد که هرگز نباید بگویید زیرا مخاطب از سخنرانی شما خسته می شود و کارهای دیگری انجام می دهد. با زومیتا همراه باشید تا شما را در این زمینه راهنمایی کند.
اکثر افراد هنگام حضور در صحنه برای اجرا، استرس، اشتباهات مشابه و بهانهگیری را تجربه میکنند و همه اینها منجر به از دست دادن تمرکز و کنترل و در نتیجه اشتباهات مکرر میشود. اشتباه کردن در دقیقه اول ارائه ساده ترین راه برای از دست دادن مخاطب است و بیشتر اشتباهات در این مرحله اتفاق می افتد.
مهمترین نکات برای سخنرانی و ارائه
در اینجا 10 چیزی وجود دارد که نباید در حین ارائه بگویید.
1. هرگز نگویید که احساس خستگی می کنید
مشخص نیست چرا برخی از افراد در ابتدای ارائه شروع به توجیه و ابراز خستگی می کنند، بنابراین در هر کنفرانس هر 5 غرفه دار این موارد را می گویند. مثلاً بعضی ها می گویند «دیروز به کنفرانسی دعوت شدم و از سفر طولانیم خسته شدم» یا بهانه های دیگری که هیچ یک از حضار حاضر به شنیدن آن نیستند. مخاطب از شما انتظار دارد که بهترین کار را انجام دهید. بنابراین، اگر احساس خوبی ندارید و نمی توانید بهترین کار را انجام دهید، شاید بهتر باشد آن را لغو کنید.
2. هرگز منتظر توضیح یک موضوع از سوی مخاطب نباشید
اگر سوالی از شما پرسیده شد که در اسلایدهای زیر به آن پاسخ داده شد، پاسخ آن را به تاخیر نیندازید و بلافاصله به آن پاسخ دهید. اگر کسی آنقدر باهوش بود که دستش را برای پرسیدن یک سوال بالا برد، باید او را تحسین کنید و از مخاطبان دیگر نیز بخواهید همین کار را انجام دهند. به یاد داشته باشید که کار را به تعویق نیندازید.
3. هرگز از مخاطب نخواهید که میکروفون را بررسی کند
این همان چیزی است که بسیاری از افراد ارائه خود را شروع می کنند. او سه بار به میکروفون زد، فریاد زد: «آیا همه صدایم را میشنوند؟» و وقتی معلوم شد، با شرم لبخند زدند و گفتند: «بله، همه صدای من را میشنوند، اما کسی دستش را بلند نمیکند». این کار فقط باعث می شود شغل شما بی ارزش به نظر برسد!
به یاد داشته باشید که بررسی صدا وظیفه شما نیست زیرا افرادی هستند که این کار را انجام می دهند. صحبت را از طریق میکروفون شروع کنید، اما اگر میکروفون کار نکرد، سعی کنید آرام باشید، تا 3 بشمارید و دوباره شروع کنید. اگر برای بار دوم صدای شما به گوش مخاطب نمی رسد، به آرامی به کنار صحنه بروید و با دقت از مدیریت آنجا بخواهید که صدا را تنظیم کند. با اعتماد به نفس به مخاطب لبخند بزنید. فرض کنید همه اینها کار می کند مگر اینکه خلاف آن ثابت شود، بنابراین با آرامش منتظر تعمیر باشید.
4. هرگز از نورپردازی بیش از حد صحنه شکایت نکنید
بله درست است. وقتی روی صحنه هستید نورها بسیار قوی هستند و نگاه کردن به تماشاگران برایتان سخت خواهد بود. اما لازم نیست مخاطب شما همه اینها را بداند، بنابراین تنها کاری که باید انجام دهید این است که به تاریکی نگاه کنید. لبخند بزنید و آرام باشید به گونه ای که احساس کنید در خانه هستید. اگر می خواهید مخاطبان خود را از نزدیک ببینید، در میان آنها قدم بزنید. برای دیدن مردم به هیچ وجه چشمان خود را نبندید. اما اگر برنامه ای برای پرسیدن سوال از مخاطب دارید یا می خواهید تعداد افرادی را که دستشان را بالا می برند بشمارید، لطفاً از آنها بخواهید که چراغ های سالن را روشن کنند.
5. از مخاطب نخواهید متن را بخواند
اندازه فونت استفاده شده در اسلایدهای شما باید دو برابر میانگین سنی مخاطبان شما باشد. بله درست متوجه شدید، یعنی اگر میانگین سنی مخاطبان خود را 40 سال تخمین بزنید، اندازه فونت شما باید 80 باشد. با این اندازه نمی توانید محتوای زیادی را در اسلاید قرار دهید البته دقیقاً همان چیزی است که در مورد بعدی ذکر خواهد شد.
6. هرگز متنی را برای مخاطب خود نخوانید
به هیچ وجه نمیخواهم این را به مادر توصیه کنم که غیرفعال باشد. اگر چنین است، حداقل مطمئن شوید که آن را برای مخاطبان خود نمی خوانید. بهترین راه برای پرت کردن حواس مخاطب، افزودن متن به اسلاید است. اگر از بیش از 4 کلمه در یک اسلاید استفاده کنید، مردم شروع به خواندن آنها می کنند. وقتی مخاطب شما می خواند چه اتفاقی می افتد؟ بله، درست حدس زدید، آنها دیگر به شما گوش نمی دهند.
در اجراهای خود فقط از تیترهای کوتاه استفاده کنید و متنی را که می خواهید مخاطبانتان بخوانند حفظ کنید. یا اگر مجبورید چند جمله مهم را در یک اسلاید قرار دهید، بگذارید مخاطب آنها را بخواند و تنها کار مثبتی که در آن لحظه می توانید انجام دهید این است که ۶ ثانیه سکوت کنید.
7. هرگز از مخاطب نخواهید گوشی، لپ تاپ یا تبلت خود را خاموش کند
یک روز می توانید از مخاطبان خود بخواهید که تلفن همراه خود را خاموش کنند. اما زمان زیادی از آن زمان گذشته است. امروزه، مردم کلمات شما را در صفحه اجتماعی خود به اشتراک می گذارند، یا در مورد محتوای شما در iPad خود یادداشت می کنند، یا حتی بازی می کنند یا فیس بوک خود را بررسی می کنند. یادت باشه زمان میگذره فقط شما به عنوان یک والدین می توانید مطمئن باشید. از این گذشته، باید مطمئن شوید که کلمات شما آنقدر جذاب و الهامبخش هستند که مردم لپتاپهای خود را میبندند تا لحظهای را از دست ندهند و بدانند که نمیتوان کسی را مجبور به جلب توجه کرد.
8. نیازی به گفتن مواردی مانند “یادداشت برداری نکنید، ارسال آنلاین در دسترس شما خواهد بود” نیست.
بسیار مهم است که ارائه شما پس از مدتی تنظیم شده و در دسترس عموم قرار گیرد. اما ارائه خوبی است که از کلمات زیادی تشکیل نشده است. در این صورت کمتر از ویدیوی آپلود شده شما استفاده خواهد شد. یادداشت برداری یکی از روش هایی است که بسیاری از افراد برای حفظ جملات شما از آن استفاده می کنند. همچنین می تواند به آنها الهام بخشد و سخنان شما تأثیر عمیقی روی آنها بگذارد و حتی شغل آنها را تغییر دهد. بنابراین اجازه دهید افراد در حین ارائه شما آنچه را که به آنها علاقه دارد انجام دهند.
9. سعی کنید قبل از پاسخ دادن به مخاطب کمی فکر کنید
البته پاسخ به سوال مخاطب ضروری و مهم است اما قبل از انجام این کار ابتدا باید کاری انجام دهید. ممکن است سوالی که یک مخاطب می پرسد برای شما واضح باشد، اما مخاطب دیگر متوجه نشده باشد. بنابراین بگویید: «اول سؤال را می پرسم، سپس پاسخ می دهم، سپس همه توجه می کنند.» تکرار سؤال مخاطب به یک عادت تبدیل می شود زیرا به شما امکان می دهد زمان بیشتری را صرف فکر کردن در مورد پاسخ مخاطب کنید. در اختیار داشته باشید.
10. هرگز به مخاطب نگویید که ارائه شما به زودی به پایان می رسد
قولی که هیچکس به آن عمل نمی کند، اما در بسیاری از موارد توجه می شود که عده ای یک سخنرانی را اینگونه شروع می کنند. کوتاهی یا نبودن شما برای مخاطب فرقی نمی کند. در عوض، آنها وقت گذاشتند تا آن را به گونه ای به شما ارائه دهند که برای آنها مفید و الهام بخش باشد و بتوانند در زندگی خود از آن استفاده کنند. به حضار بگویید: “سخنرانی من در حین ارائه تفاوتی در زندگی شما ایجاد خواهد کرد” یا “این سخنرانی برای 30 دقیقه برنامه ریزی شده بود، اما من همه چیز را در 25 دقیقه پوشش می دهم تا بتوانید بعداً از رختخواب بلند شوید.” برای استراحت قهوه بنوشید. اکنون تنها کاری که باید انجام دهید این است که به قول خود عمل کنید.
آیا وقت شما تمام شده است، اما اسلایدهای بیشتری دارید؟
اگر به طور کامل آماده نیستید و به زمان بیشتری از حد انتظار نیاز دارید، ممکن است نتوانید ارائه خود را به درستی به پایان برسانید. شما باید ارائه خود را در زمان تعیین شده تمرین و تکمیل کنید. حتی می توانید کار خود را 5 دقیقه زودتر تمام کنید و از مخاطب بخواهید که اگر کسی سوالی دارد بپرسد. در غیر این صورت آنها را به نوشیدن قهوه دعوت کنید. دادن 5 دقیقه وقت اضافی به مخاطب باعث احترام و قدردانی متقابل می شود.
نتیجه: آماده شوید، خودتان باشید و حرفه ای شوید. مخاطبان شما را دوست خواهند داشت زیرا صادق، جدی هستید و زمان را تلف نمی کنید.