سال گذشته، ستاد ملی تاج و تخت پروژه ای را برای حمایت از خانوارهای مستاجر راه اندازی کرد وام مسکن تصویب شده در این طرح وام مسکن از 50 تا 150 میلیون تومان به افراد واجد شرایط پرداخت شد که به گفته مسئولان وزارت راه و شهرسازی در سال گذشته 805 هزار نفر در این پروژه مشارکت داشتند. وام مسکن فقط 214 هزار نفر وام مسکن امسال نیز دریافت کرد وام مسکن ادامه یافت و برای آن 10000 تریلیون تن وام در نظر گرفته شد.
جزئیات جدید از گسترش وام های رهنی
مرکز آمار و بانک مرکزی نرخ تورم اجاره بها در دی ماه 1400 را اعلام کردند. این آمار را که با داده ها و فرمول های مختلف محاسبه می شود، بررسی کنید. رشد قیمت اجاره را نشان می دهد
بر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ تورم در بخش اجاره نسبت به ماه قبل ۴.۴ درصد و ضریب D99 حدود ۲۸.۶ درصد افزایش داشته است. این درصد تورم در دهک های مختلف جامعه به صورت متفاوتی نشان داده می شود.
نرخ تورم مسکن منتشر شده در بانک مرکزی مربوط به تهران است. این تورم در تهران 51 تا 54 درصد است. جداول این جزایر در زیر قابل مشاهده است.
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در بحبوحه انتشار آمارهای ضد و نقیض و همچنین بررسی های میدانی قیمت آپارتمان در بازار از میانگین اجاره بهای هر مترمربع مسکن در پایتخت طی آذرماه امسال خبر داد. 84000 تومان بود.
یعنی مستاجر یک واحد 50 متری در پایتخت باید ماهیانه 4 میلیون و 200 هزار تومان و یک واحد 100 متری 8 میلیون و 400 هزار تومان بپردازد! در مهرماه 98 متوسط اجاره بهای هر مترمربع واحد مسکونی در تهران 40 هزار تومان بوده است.
بسیاری از کارشناسان معتقدند دولت طرح تعیین سقف اجاره بها و جدیت بیشتر در اجرای آن را پذیرفته است. شاید الان وضعیت اجاره بها اینطوری نوسان نمی کرد.
دولت دوازدهم و سیزدهم سقف افزایش اجاره بها در کلانشهرها و سایر شهرها را با توجه به شیوع تاج به ترتیب 25، 20 و 15 درصد تعیین کرده اند، اما تحقیقات میدانی از آن زمان نشان می دهد که این اقدام انجام نشده است. اجرا شد.
مصطفی قلی خسروی – رئیس اتحادیه مشاوران املاک به خبرنگار ما می گوید: تعیین سقف اجاره برای بازار اجاره و مستاجران به شدت مشکل ساز بود زیرا بسیاری از مستاجران قبل از اعلام سقف اجاره در سال گذشته، نرخ اجاره بها را کمتر از 25 درصد تعیین کردند. مالکان قیمت اجاره خود را افزایش دادند که به نوبه خود بازار اجاره را مختل کرد.
بر اساس مصوبه این کرسی، به منظور حمایت از مستاجرین، کلیه قراردادهای اجاره به استثنای هشت مورد استثناء مندرج در موافقت ستاد ملی، مصوب و تمدید شده است. از سوی دیگر، در صورت توافق مستاجر و موجر، هیچکس جلوی آن را نخواهد گرفت، اما هیچ مالکی نمی تواند مستأجر خود را مجبور به افزایش بیش از 25 درصدی اجاره بها کند.
رشد مستمر قیمت اجاره بها در بازار مسکن و همچنین استفاده گسترده از امیکوردون در کشور، مسئولان وزارت راه و شهرسازی را بر آن داشت تا از دولت درخواست پیشنهاد کنند.
محمود محمودزاده – معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی گفت: طرح ۲۵ درصدی نرخ اجاره وی می تواند بازار اجاره را آرام کند. برای کنترل بازار اجاره به دولت پیشنهاد افزایش بازپرداخت وام مسکن و ادامه این وام را در سال 1401 دادیم.
به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی، اجرای طرح اجاره حرفه ای و همچنین اخذ مالیات از خانه های خالی تا حدودی می تواند موضوع افزایش اجاره بها را کنترل کند.
یکی از مستاجران در خصوص پرداخت وام مسکن گفت: بسیاری از مردم تهران که این وام 70 میلیون تومانی دریافت کرده اند، معتقدند دولت هیچ نظارت و نظارتی بر بانک هایی که برای بازپرداخت این وام فعالیت می کنند ندارد و دریافت این وام است. وام برای متقاضیان مشکل ساز شده است.
حسینی یکی دیگر از مستاجران می گوید: ما 5 سال پیش در منطقه ستارخان مستاجر بودیم. در سال 95 یک واحد 90 متری نوساز را 70 میلیون تومان رهن کردیم اما بعد از دو سال هر سال اجاره بها و نرخ رهن افزایش پیدا کرد. «بنابراین سال گذشته نرخ پیشپرداخت کارخانه ما به 250 میلیون تن و اجاره ماهیها به 5 میلیون تن رسید، به همین دلیل به حاشیه شهر رفتیم تا با پرداخت اجاره کمتر مشکل را حل کنیم.
بازار اجاره با نزدیک شدن به پایان سال و در صورت عدم اتخاذ تدابیر لازم برای کنترل آن در یک ماه آینده با افزایش مواجه است. به گفته بسیاری از کارشناسان و مستاجران، اجاره بها در اوایل سال 1401 به ویژه تابستان آینده سر به فلک می کشد.
به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی در قانون بودجه 1401 پیشنهادی برای توسعه کمک به ودیعه مسکن ارائه شد که بر اساس آن 10 درصد تسهیلات مصوب قانون اجاره داده می شود.
تسهیلات ودیعه مسکن پرداختی به مستاجران انفرادی در سال های 1399 و 1400 بنا به پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی احتمالا در سال آینده توسعه می یابد. این خبر را محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد و هدف از ارائه آن را ساماندهی بازار اجاره و تسهیل در پرداخت اجاره بهای مستاجران عنوان کرد.
وی با یادآوری اینکه در دو سال گذشته برای ودیعه مسکن از ستاد تاج ملی مصوباتی گرفته شده است، افزود: مستاجران نمی توانند افزایش قیمت اجاره را پرداخت کنند. برای این منظور پیشنهادهایی در سال جاری در قالب قانون بودجه تهیه و ارائه شده است که نهایی و تصویب می شود. با تصویب این پیشنهادها در قانون بودجه پیش بینی شده است که برای کمک به سپرده های مسکن به مستاجران وام مناسب داده شود.
محمودزاده ادامه داد: در قانون بودجه امسال برنامه ریزی شده است که سپرده های مسکن توسعه یابد و با ساختار قوی تری کار شود.
وی افزود: باید ابزارهای قانونی مناسب در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار گیرد تا این کمک ها به مستاجران انجام شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی با یادآوری اینکه بازار مسکن و اجاره متاثر از اقتصاد کلان کشور است، تصریح کرد: تلاش می کنیم فاصله قیمت اجاره و امکان مستاجران را با پرداخت کمک اجاره جبران کنیم. «در صورت تصویب پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی در قانون بودجه ۱۴۰۱، کمک های قابل توجهی به مستاجران خواهد شد.
وی در خصوص جزئیات این پیشنهاد گفت: پیشنهاد می شود 10 درصد مسکن مصوب قانون در قالب ودیعه اجاره بها هزینه شود. این پیشنهاد در بخش های اولیه ارائه و تصویب شد. امیدواریم این رقم در بودجه نهایی تثبیت شود که کمک خوبی برای مستاجران است.
محمودزاده همچنین یکی دیگر از اقدامات وزارت راه و شهرسازی در خصوص ساماندهی بازار اجاره را موضوع لیزینگ حرفه ای عنوان کرد و افزود: ادامه آن است که با تصویب و اجرای آن، بازار اجاره ساماندهی می شود.
وزارت راه و شهرسازی گسترش وام اجاره را در دستور کار قرار داده است اما در دو سال گذشته بسیاری از مستاجران به دلیل سختی پرداخت اجاره توسط بانک ها از این تسهیلات بی بهره مانده اند. در حالی که تاکید ستاد کرونا این بود که تسهیلات با حداقل مدارک و حداکثر مزایا به مستاجران پرداخت می شود. اما مستاجران با مشکلات جدیدی مواجه شدند و هر بانک شرایط خاص خود را به آنها ارائه کرد.
تا 18 مهرماه 1393 تعداد یک میلیون و 337 هزار و 127 نفر به عنوان متقاضی دریافت وام مسکن در سامانه tem.mrud.ir ثبت نام کردند، اما تا 22 آذرماه تنها 403 هزار نفر تسهیلات دریافت کردند و 557 هزار نفر در سامانه ثبت نام کردند. بانک ها معرفی شده اند.
ثبت نام متقاضیان وام سپرده مسکن از 26 خردادماه آغاز شد و ساعت 24 امروز 30 آذرماه ادامه داشت.
سقف این ساختمان ها برای کمک به ودیعه مسکن در سال 1400 برای کلانشهر تهران 70 میلیون تومان، برای کلانشهرها 40 میلیون تومان و برای سایر شهرها 25 میلیون تومان بوده است.
بر اساس اعلام بانک مرکزی در آذرماه امسال نرخ رشد سالانه اجاره بها در کل کشور 54 درصد و در تهران 51 درصد بوده است. بر اساس گزارش مرکز آمار، از آذر تا آذر ماه، اجاره بها 4.6 درصد افزایش یافته و بازار اجاره پس از تورم ماهانه، پس از دخانیات و حبوبات در جایگاه سوم قرار گرفته است.
از سوی دیگر برخی گزارش های غیررسمی حاکی از آن است که تعداد مستاجران تهران که تا سال 1398 به 42 درصد رسیده بود به بالای 50 درصد رسیده و در واقع تعداد مستاجران از مالکان افزایش یافته است.