مجله گردشگری

پربازدیدترین‌ها
لینک های مفید

فواید دارویی و درمانی دانه کنجد

Picture of به قلم زود نیوز
به قلم زود نیوز
سرفصل‌های مقاله



به گزارش سلام نو به نقل از اقتصاد آنلاین، بسیار مقاوم است و در هر شرایط آب و هوایی می تواند رشد کند. این دانه ها بسیار کوچک هستند، حدود 2 میلی متر عرض و 3 تا 4 میلی متر طول دارند.

ارزش غذایی کنجد

یک قاشق غذاخوری دانه کنجد کامل:

52 کالری؛

4 گرم چربی؛

1 گرم کربوهیدرات؛

2 گرم پروتئین؛

4 میلی گرم مس (18٪ از نیاز روزانه)؛

2 میلی گرم منگنز (11٪ از نیاز روزانه)؛

87 میلی گرم کلسیم (9٪ از نیاز روزانه)؛

31 میلی گرم منیزیم (8٪ از نیاز روزانه)؛

3 میلی گرم آهن (7٪ از نیاز روزانه)؛

57 میلی گرم فسفر (6٪ از نیاز روزانه)؛

7 میلی گرم روی (5٪ از نیاز روزانه)؛

و 1 میلی گرم تیامین (5٪ از نیاز روزانه).

چگونه کنجد بخریم و مصرف کنیم؟

دانه های کنجد در اندازه های مختلف و در رنگ های سفید، قهوه ای طلایی، مشکی، زرد و بژ موجود است. دانه‌های کنجد سیاه که عمدتاً در چین و جنوب آسیا رشد می‌کنند، قوی‌ترین طعم و عطر را دارند، در حالی که دانه‌های کنجد سفید یا سبز در بیشتر نقاط جهان رایج‌تر و در دسترس هستند.

در کشورهای پیشرفته معمولاً دانه های کنجد را جدا می کنند و سپس به فروش می رسانند که به آن دکورتیکاسیون می گویند.

پس از برداشت، بذرها تمیز می شوند و سبوس آن جدا می شود. یک نکته جالب در مورد کنجد این است که معمولاً کنجد هایی که رنگ یکنواختی دارند (مثلاً همگی سفید هستند) از نظر مصرف کنندگان کیفیت بهتری دارند و با قیمت بالاتری به فروش می رسند، اما در واقع دانه های کنجدی ترکیبی از چندین رنگ هستند، به طور طبیعی برداشت می شوند، سپس از ماشین عبور می کنند تا رنگ های مختلف را جدا کنند و دانه های بی رنگ یا بی رنگ آنها جدا می شوند.

دانه های جدا شده و آنهایی که هنوز نرسیده اند برای تولید روغن کنجد ذخیره می شوند. کنجاله ای که پس از روغن گیری باقی می ماند (به نام کنجاله کنجد) تقریباً 35 تا 50 درصد پروتئین و حاوی مقداری کربوهیدرات است و به همین دلیل یکی از بهترین و مغذی ترین خوراکی ها برای مرغ و سایر حیوانات مزرعه محسوب می شود.

کره کنجد یا تاهینی یکی دیگر از راه های بسیار خوب برای مصرف کنجد است. اگر به آجیل و دانه ها حساسیت دارید، آرد می تواند جایگزین خوبی برای کره آجیل باشد.

ارده یا کره کنجد بیشتر از کنجد کامل بو داده تهیه می شود و به همین دلیل نسبت به کنجد خالص و کامل محصول فرآوری شده تری است که البته باز هم مفید و خوش طعم است.

ارده در برخی از غذاهای کشورهای مدیترانه ای و خاورمیانه مانند هوموس و بابا گانوش وجود دارد. از کره کنجد در بسیاری از غذاها یا پیش غذاها آسیایی مانند بادمجان کبابی، کاری و سس استفاده می شود.

اگر می‌خواهید از کنجد کامل در خانه استفاده کنید، می‌توانید آن‌ها را در تابه روی حرارت ملایم برشته کنید تا طلایی یا قهوه‌ای شوند و طعم آجیلی این دانه‌ها تشدید شود.

فرآیند تفت دادن کنجد کامل فقط چند دقیقه طول می کشد، پس دقت کنید که نسوزند و سیاه نشوند، زیرا در این صورت بوی نامطبوعی متصاعد می شوند!

خواص دارویی و درمانی دانه کنجد برای سلامتی

1. منبع خوب فیبر رژیمی

دانه های کنجد یکی از بهترین منابع فیبر هستند. مقادیر بالای فیبر موجود در دانه کنجد به سلامت دستگاه گوارش کمک می کند و خطر ابتلا به بیماری های قلبی، برخی سرطان ها، چاقی و دیابت نوع 2 را کاهش می دهد.

بیشتر بخوانید  آتش سوزی در یک تخته سه لا فروشی در جاده اهر-ورزکان

2. چربی در خون

برخی تحقیقات نشان می دهد که مصرف منظم دانه کنجد می تواند کلسترول خون بالا (کلسترول و تری گلیسیرید خون بالا) را کاهش دهد.

دانه کنجد همچنین حاوی دو ترکیب گیاهی (لیگنان ها و فیتواسترول ها) است که ممکن است به کاهش کلسترول خون بالا و کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی کمک کند.

مطالعه روی 38 فرد مبتلا به چربی خون بالا نشان داد که مصرف روزانه 5 قاشق غذاخوری (40 گرم) دانه کنجد به مدت 2 ماه کلسترول بد خون (LDL) را تا 10 درصد و تری گلیسیرید خون بالا را تا 8 درصد کاهش می دهد.

3. منبع پروتئین های گیاهی

دانه های کنجد حاوی مقادیر بالایی از اسیدهای آمینه است و به عنوان یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی برای گیاهخواران، وگان ها و خام گیاهخواران شناخته می شود.

4. فشار خون

مقادیر بالای منیزیم موجود در دانه کنجد به کاهش فشار خون بالا و کاهش خطر بیماری قلبی کمک می کند.

علاوه بر این مقادیر بالای آنتی اکسیدان، ویتامین E و لیگنان موجود در دانه کنجد از تشکیل پلاک در رگ ها جلوگیری می کند و خطر ابتلا به فشار خون بالا را کاهش می دهد.

5. پوکی استخوان

دانه‌های کنجد خام و بو داده حاوی مقادیر زیادی کلسیم، منیزیم، منگنز و روی هستند که به تقویت استخوان‌ها و کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان کمک می‌کنند.

6. ضد التهابی قوی

تحقیقات نشان می دهد که روغن کنجد و دانه های کنجد دارای خواص ضد التهابی طبیعی هستند و به دلیل وجود مقادیر زیاد کنجد، خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش می دهند.

7. منبع ویتامین های گروه B

دانه های کنجد منبع خوبی از ویتامین های گروه B (ویتامین B1، ویتامین B3 و ویتامین B6) هستند که برای عملکرد صحیح سلول ها و متابولیسم بدن ضروری هستند.

8. درمان کم خونی

مقادیر بالای آهن، مس و ویتامین های گروه B موجود در دانه کنجد به افزایش تولید هموگلوبین و گلبول های قرمز خون و پیشگیری و درمان کم خونی کمک می کند.

9. قند خون و دیابت

دانه کنجد کربوهیدرات کمی دارد در حالی که پروتئین و چربی بالایی دارد و می تواند به کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت کمک کند.

علاوه بر این، مقدار بالای پینورزینول موجود در دانه کنجد با مهار فعالیت آنزیم مالتاز (آنزیمی که دی ساکارید مالتوز را به گلوکز تجزیه می کند)، قند خون را کاهش می دهد.

10. منبع غنی از آنتی اکسیدان ها

دانه کنجد حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است که به کاهش رادیکال های آزاد در بدن کمک می کند و خطر استرس اکسیداتیو را که عامل بیماری قلبی، سرطان و دیابت است، کاهش می دهد.

11. تقویت سیستم ایمنی بدن

مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد معدنی موجود در دانه کنجد به تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به بیماری کمک می کند.

12. درمان آرتروز

به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و خواص ضد التهابی قوی، دانه کنجد می تواند از غضروف ها در برابر آسیب محافظت کرده و خطر ابتلا به آرتروز را کاهش دهد.

در یک مطالعه دو ماهه بر روی افراد مبتلا به آرتروز زانو، مشخص شد که مصرف روزانه 5 قاشق غذاخوری (40 گرم) پودر دانه کنجد، درد زانو را تا 63 درصد کاهش می دهد.

13. غده تیروئید

دانه کنجد منبع خوبی از سلنیوم است که نقش مهمی در تولید هورمون های تیروئید دارد.

علاوه بر این، کنجد منبع خوبی از آهن، مس، روی و ویتامین B6 است که از تولید هورمون های تیروئید حمایت می کند و آن را سالم نگه می دارد.

بیشتر بخوانید  توصیف محسن مخملباف از زبان مسعود فروتن در ای کاش | مخملباف یک پدیده بود +ویدئو

14. یائسگی

دانه های کنجد حاوی فیتواستروژن، ترکیبات گیاهی مشابه هورمون استروژن است که به کاهش علائم یائسگی مانند گرگرفتگی و کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان یائسه کمک می کند.

15. سرطان

دانه کنجد به دلیل داشتن مقدار زیادی آنتی اکسیدان به کاهش رادیکال های آزاد در بدن و کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک می کند.

تحقیقات نشان داده است که مقادیر بالای اسید فیتیک در دانه کنجد به کاهش تومورهای روده بزرگ کمک می کند.

16. استرس و افسردگی

تیامین (ویتامین B1) موجود در دانه کنجد دارای خواص آرام بخش طبیعی است که به درمان خستگی و افسردگی کمک می کند.

تریپتوفان موجود در دانه کنجد با افزایش تولید سروتونین به بهبود خلق و خو کمک می کند و برای درمان استرس، اضطراب و افسردگی مفید است.

17. لاغری و کاهش وزن

مقدار بالای فیبر موجود در دانه کنجد به کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری و کاهش وزن و کاهش وزن کمک می کند.

همچنین، مطالعات نشان داده اند که ترکیبات خاصی در دانه کنجد سیاه به افزایش چربی سوزی بدن و کاهش چربی شکم کمک می کند.

مضرات کنجد

1. مضرات دانه کنجد برای افراد دارای اضافه وزن

افراد مبتلا به اضافه وزن و دیابت باید در مصرف کنجد و فرآورده های آن احتیاط کنند.

این دانه های سبک کالری و چربی اشباع شده بالایی دارند.

100 گرم دانه کنجد که فقط یک مشت دانه سالم یا پودر آن است، 590 کالری دارد.

همین مقدار کنجد 8 گرم چربی اشباع دارد که حدود 40 درصد از مقدار روزانه آن را تشکیل می دهد.

بنابراین، گنجاندن دانه کنجد در رژیم غذایی می تواند باعث افزایش وزن ناسالم شود.

2. مصرف کنجد و خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ

یکی دیگر از مضرات مصرف زیاد این دانه روغنی التهاب و آسیب به روده بزرگ و احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ است.

مصرف منظم کنجد در مقادیر زیاد می تواند به روده بزرگ آسیب برساند.

محققان دریافته اند که مصرف 15 نانوگرم کنجد در روز می تواند باعث التهاب روده بزرگ شود و منجر به بیماری های کشنده مانند سرطان روده بزرگ شود.

این یکی از خطرناک ترین عوارض جانبی کنجد است زیرا می تواند باعث مرگ شود.

3. مصرف زیاد کنجد و ابتلا به دیورتیکولیت

دانه های کنجد می توانند با ایجاد دیورتیکولیت بر سلامت روده بزرگ تأثیر بگذارند.

این یک مشکل پزشکی خاص است که باعث ایجاد کیسه های دردناک در دیواره داخلی روده بزرگ می شود.

این باعث گرفتگی عضلات، درد شکم، یبوست و غیره می شود. پس مصرف کنجد خود را تنظیم کنید تا نیازی به جراحی که باعث گرفتگی عضلات، معده درد، یبوست و … می شود نداشته باشید. بنابراین مصرف کنجد را طوری تنظیم کنید که نیازی به جراحی نباشد.

4. استفاده از کنجد و ایجاد واکنش های آلرژیک

حساسیت یکی دیگر از مضرات مصرف کنجد است.

اگر به کنجد حساسیت دارید، چه کنجد کامل مصرف کنید و چه روغن کنجد، به احتمال زیاد به انواع آلرژی ها (مثل مشکلات گوارشی، التهاب چشم، آبریزش بینی، آسم و …) دچار خواهید شد. بنابراین در چنین شرایطی از مصرف کنجد خودداری کنید.

5. از آلرژی آنافیلاکسی رنج می برید

آنافیلاکسی یک آلرژی شدید ناشی از مصرف کنجد است.

کل بدن تحت تاثیر این واکنش شدید و سریع آلرژیک قرار می گیرد.

این باعث خس خس سینه، فشار خون پایین، گرفتگی قفسه سینه و غیره می شود. و گلو و مجاری تنفسی فرد را مسدود می کند.

بیشتر بخوانید  شناسایی 2 میلیون و 200 هزار مؤدی جدید / فرار مالیاتی 600 هزار شرکت!

در نتیجه فرد دچار خفگی می شود که می تواند منجر به مرگ شود.

6. عفونت آپاندیس در اثر مصرف کنجد

آپاندیسیت نیز در نتیجه مصرف بیش از حد کنجد رخ می دهد، اگرچه آپاندیسیت یک مشکل رایج نیست و می تواند خفیف یا شدید باشد.

خب، این یک مشکل رایج نیست، اما برخی از افراد در صورت مصرف زیاد کنجد ممکن است به آپاندیسیت مبتلا شوند.

گاهی اوقات چند دانه کنجد می تواند به اندام بچسبد و باعث عفونت خفیف تا شدید شود.

7. در اثر خوردن کنجد باعث اسهال می شوند

به گفته دانشمندان، کنجد خاصیت ملین دارد.

به عبارت دیگر، مصرف بیش از مقدار مجاز روزانه کنجد می تواند باعث شل شدن مدفوع و گاهی اسهال شود.

بنابراین، زمانی که کنجد در رژیم غذایی خود دارید، آن را به مقدار مناسب مصرف کنید.

همچنین مصرف آن برای افراد مبتلا به اسهال ممنوع است.

8. تأثیر کنجد بر روی پوست و تشکیل دانه های پوستی

کنجد همچنین می تواند روی پوست تاثیر بگذارد. اگر از کنجد زیاد در غذا استفاده می کنید یا محصولات حاوی روغن کنجد مصرف می کنید، ممکن است دچار بثورات پوستی خارش دار و قرمز شوید.

9. مصرف زیاد کنجد باعث ریزش مو می شود

بسیاری از ما از کنجد سیاه برای سلامت موهای خود استفاده می کنیم.

اما استفاده بیش از حد از این دانه می تواند نتایج معکوس داشته باشد.

این می تواند باعث عدم تعادل هورمونی شود که باعث چرب شدن پوست سر و خشکی فولیکول های مو می شود.

در نتیجه میزان ریزش مو به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. این می تواند باعث طاسی کامل شود.

10. سقط جنین در اثر خوردن کنجد

آنها می گویند که مصرف کنجد در سه ماهه اول بارداری برای سلامتی مضر است. گاهی اوقات باعث سقط جنین می شود.

همچنین با افزایش تولید هورمون باعث انقباض رحم و افزایش خطر سقط جنین و زایمان زودرس در زنان باردار می شود.

خانم های باردار در مصرف کنجد احتیاط کنند.

11. مضرات کنجد برای معده ضعیف

کنجد ماده ای دیر هضم است و مصرف زیاد آن برای افرادی که معده ضعیف دارند مناسب نیست. همچنین استفاده زیاد از آن می تواند باعث ایجاد بثورات پوستی همراه با خارش و قرمزی و بوی بد دهان شود. البته مصرف کنجد همراه با عسل بخشی از این عوارض را برطرف می کند.

با وجود گستردگی خواص کنجد، مصرف کنجد به دلیل سنگین بودن و هضم آن برای افراد معده ضعیف مناسب نیست، این گونه افراد باید آن را با عسل و سرکه میل کنند.

12. خطر ابتلا به بیماری ویلسون با مصرف کنجد

نوعی ناهنجاری ژنتیکی است که باعث تجمع مس در کبد می شود، با توجه به میزان بالای مس موجود در کنجد، مصرف زیاد این دانه ها برای این بیماران مضر خواهد بود.

13. مصرف زیاد کنجد و بدتر شدن نقرس

اگزالات موجود در پوست کنجد به دلیل مصرف زیاد باعث تشدید برخی از بیماری ها مانند نقرس می شود.

14. عوارض کنجد برای کودکان

یکی از مضرات روغن کنجد برای کودکان چاقی و مشکلات قلبی عروقی در صورت مصرف زیاد آن است.

15. تشدید بیماری های داخلی بدن با مصرف کنجد

افراد مبتلا به فشار خون، مشکلات کبدی و معده باید در مصرف کنجد احتیاط کنند.

مصرف زیاد کنجد باعث بوی بد دهان، استفراغ، سردرد، خارش پوست و سوء هاضمه می شود.

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید.
نظرتون رو بنویسید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *