فرهنگ و هنر: سوره الرحمن را عروس قرآن می نامند، زیرا فضیلت و خواص سوره الرحمن به گونه ای است که این لقب به آن می خورد، مانند حضرت زهرا (س) که سوره الرحمن را می خواند. ساکن بهشت .
یکی از پربرکت ترین سوره های قرآن کریم سوره الرحمن است که به «الله» نیز معروف است و کنیه آن عروس قرآن است. این سوره پنجاه و پنجمین سوره قرآن است و 78 آیه دارد. این سوره فضیلت زیادی دارد.
چرا سوره رحمان عروس قرآن است
این سوره به دلیل شکوه و برجستگی خاص، عروس قرآن نامیده شده است. این سوره نه به خاطر زیبایی آیات و کلمات آن، بلکه به دلیل زیبایی مفاهیم این سوره به عروس قرآن معروف است.
امام کاظم (علیه السلام) از پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) نقل می کند که فرمود:
هر چیزی در عالم خلقت عروسی دارد و عروس قرآن سوره الرحمن است. (مستدرک الوسائل ج 4 ص 351 )
فضیلت سوره رحمان
آسان کردن کارها
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: هر که این سوره را بنویسد و با خود حمل کند، خداوند هر سختی را بر او آسان می کند. (تفسیر البرهان، ج 5، ص 238)
رفتار چشم درد
امام صادق (علیه السلام) فرمودند: اگر چشم درد سوره الرحمن را بنویسد و بخواند بهبود می یابد.
درمان و بهبود بیماری ها
در کتاب المصباح مرحوم کفعمی آمده است: سوره الرحمن را بنویس و آب آن را برای معالجه امراض طحال و درد و ناراحتی های قلبی بنوش و نوشتن آن برای درمان چشم درد نیز مفید است. صرع (المصباح کفعمی ص 458)
امام صادق (علیه السلام) فرمودند:
برای بیمارانی که از درد طحال و ناراحتی های قلبی رنج می برند نافع است که سوره الرحمن را بر کاسه ای بنویسند و از آن کاسه آب بنوشند.
حمل آسان
بهتر است زن باردار آیه «سنفرغ لکم ایها السغلان فبای علاء ربکما تکبان» را بنویسد و به پشت ببندد تا باردارش راحت شود.
حفاظت در برابر حوادث
امام صادق (علیه السلام) فرمودند: هرگاه کسى سوره الرحمن را بخواند، خداوند فرشته اى را براى حفظ او قرار مى دهد. (مجمع البیان جلد 9 صفحه 195)
چرا به خواندن سوره رحمان سفارش شده است؟
مزایای معلولیت
پیامبر اکرم (ص) فرمودند:
هر کس سوره الرحمن را با ایمان بخواند (یعنی با حضور قلب بخواند)، خداوند ضعف و ناتوانی او را بیامرزد. (تفسیر رازی جلد 10 صفحه 380)
سهولت در انجام کارها
پیامبر اکرم (ص) فرمودند:
هر کس سوره «الرحمن» را بنویسد و با خود حمل کند، هر سختی و دشواری بر او آسان می شود.
حل اختلاف
زنی که با شوهرش مخالفت می کند، اگر این سوره را پیوسته بخواند، شوهرش او را بیشتر دوست می دارد.
چهره روشن
امام صادق (علیه السلام) فرمودند:
از خواندن سوره الرحمن و عمل به آن غافل نشوید که این سوره در دل منافقین جا نیفتاده است. خداوند در روز قیامت این سوره را به شکل انسان به بهترین شکل و زیباترین رایحه می آورد تا جایی که نزد خداوند در جایی که نزدیکتر از آن نیست قرار گیرد، سپس خداوند می فرماید: چه کسی در دنیا تلاوت کرد. شما همیشه؟
سوره الرحمن در پاسخ می فرماید: «پروردگارا فلانی، پس از آن چهره هایشان سفید و درخشان می شود. خداوند به این گروه می فرماید برای هر که خواهی شفاعت کن، سپس خداوند می فرماید وارد بهشت شو و در هر کجا که دوست داری ساکن شو.» (تواب العمال، ص 116)
تعمیر و نگهداری خانه
امام صادق (علیه السلام) فرمودند: هر کس سوره الرحمن و حشر را در شام بخواند، خداوند فرشته ای را بر خانه او قرار می دهد تا صبح خانه او را حفظ کند. ((مجمع البیان جلد 9 صفحه 255))
امام صادق (علیه السلام) فرمود: هر کس سوره الرحمن را در شب جمعه بخواند، خداوند دو فرشته را تا صبح وصی او قرار می دهد و اگر صبح آن را بخواند، این دو فرشته تا صبح سرپرست او خواهند بود. شب
ایمن از آفات
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می فرمایند: هر کس در چشمش درد دارد، سوره الرحمن را بنویسد و با خود ببرد، دردش شفا می یابد و اگر این همه سوره بر دیوار نوشته شود، حشرات از آن دوری می کنند. دیوار و موجودی مزاحم وارد آن خانه می شود.(صفات قرآن)
سخنانی از اهل بیت درباره فضیلت سوره رحمان
امام صادق (علیه السلام) فرمودند:
سوره «الرحمن» در شأن ما اهل بیت (ع) نازل شده و «الرحمن» نام خداست – علم به قرآن یعنی قرآن را به پیامبر (ص) آموخت. ) و بشر را آفرید، یعنی علی (ع) و علما البیان یعنی مفسر است. و قرآن را شرح داد و هر چه در قرآن است به او آموخت. (از کانال استفاده کنید)
امام صادق (علیه السلام) فرمودند:
از خواندن سوره الرحمن غافل نشوید که این سوره دل منافقان را روشن نمی کند.
امام صادق (علیه السلام) فرمودند:
هر کس بعد از خواندن سوره الرحمن بمیرد ثواب شهید دارد.
پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود:
کسى که سوره مبارکه «الرحمن» را با ایمان و با نیت خالص و توجه به خدا بخواند، شکر نعمتى را که خداوند متعال به او داده است به جا آورده است. (آیات قرآن، صفحه 163)
پیامبر اکرم (ص) فرمودند:
به قاریان سوره «حدید، وکیه، الرحمن» گفته می شود که در بهشت اقامت خواهید کرد. (تفسیر النور جلد 6 صفحه 140)
درباره سوره رحمان
روزی اصحاب پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم جمع شدند و گفتند: قریش قرآن را نشنیده است، کدام یک از ما جرأت می کند برای آنها قرآن را با صدای بلند بخواند؟ عبدالله بن مسعود اعلام آمادگی کرد و نزدیک مقام ابراهیم ایستاد و سوره الرحمن را تلاوت کرد و خواند که کافران قریش مضطرب و مضطرب شدند.
از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است:
کسى که سوره الرحمن را بخواند و بعد از آیه «فابائى الا ربکما تکذبان» همه جا بگوید «لباشى من آلک رب اکذاب» بگوید، اگر در آن شب یا روز بمیرد شهید محسوب مى شود. (تواب العمال ص 116)
از حضرت زهرا رضی الله عنه روایت شده است:
معلم سوره الرحمن را ساکن ملکوت آسمانها و زمین در بهشت می نامند. (کنزالعمال ج 2 ص 264 )