عابد اکبری با اشاره به پیام تبریک رئیس جمهور تاجیکستان به رئیس جمهور تازه انتخاب شده ایران نوشت: “با وجود چندین سال تنش در روابط تاجیکستان و ایران و برخی سو mis تفاهم ها ، به نظر می رسد روابط دو کشور در حال تغییر است و تاجیک ارشد مقامات 2019. ضمن تلاش برای جبران برخی نواقص در روابط با ایران ، اهمیت تقویت بیشتر روابط با تهران را تشخیص دادند.
به گزارش ایسنا ، عابد اکبری ، مدیر م Instituteسسه مطالعات و تحقیقات بین المللی معاصر ابرار ، در یادداشتی نوشت: امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان در 20 ژوئن 1400 ، همزمان با اعلام پیروزی حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رییسی در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران طی نامه ای وی پیروزی رئیس جمهور منتخب را تبریک گفت. وی با اشاره به روابط فرهنگی ، تاریخی و تمدنی بین دو کشور ، از تمایل همیشگی کشورش برای تقویت و توسعه روابط دوستانه و همکاری مثمر ثمر بر اساس اصول خیرخواهی و اعتماد صادقانه صحبت کرد.
مسئله روابط جمهوری اسلامی ایران و تاجیکستان همیشه از اهمیت بالایی برخوردار بوده است و این بیشتر به دلیل روابط تاریخی ، فرهنگی و زبانی بین دو کشور است. ایران یکی از اولین کشورهایی بود که استقلال تاجیکستان را به رسمیت شناخت ، و روابط اقتصادی و سیاسی قابل توجهی پس از این اقدام برقرار شده است. اوج روابط دو کشور در سال های اخیر به نقش واسطه ای ایران در پایان دادن به بحران داخلی تاجیکستان برمی گردد. همکاری متقابل در زمینه های مختلف طی این سال ها توانسته شرایط مناسبی را برای ایجاد روابط نزدیک بین دو کشور فراهم کند که البته این امر همچنان با چالش هایی در روابط دو کشور روبرو بوده است که منجر به سرد شدن روابط در سال های اخیر شده است. .
سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان از یک سو مبتنی بر عوامل همگرایی سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی ، فرصت ها و زمینه های نفوذ و همکاری ، از جمله در زمینه انرژی و امنیت غذایی است. از طرف دیگر ، ایران از همکاری فنی با تاجیکستان و غیره برخوردار است ، به دلیل عوامل مختلف با چالش ها و تهدیداتی مانند نفوذپذیری مرزهای خود در برابر افراط گرایی مذهبی و تروریسم و نقش برخی از بازیگران منطقه در تضعیف موقعیت و نفوذ ایران. نتیجه همیشه در جهت گیری سیاست خارجی ایران در تاجیکستان تأثیرگذار بوده است.
با وجود تنش های طولانی مدت در روابط تاجیکستان با ایران و برخی سو mis تفاهمات بین دوشنبه و مقامات تهران ، به نظر می رسد روابط بین دو کشور در حال بهبود است و از سال 2019 ، مقامات ارشد تاجیکستان در تلاشند تا برخی از نقایص روابط با ایران را جبران کنند. اهمیت تقویت بیشتر روابط با تهران را درک کرد. البته این تلاشها در سالهای اخیر با حاشیه و خرابکاری همراه بوده است. اما مواضع واقع بینانه ایران و تاجیکستان از بروز بحران در روابط دو کشور جلوگیری کرده است.
با این وجود ، نشانه های مثبتی از سرگیری روابط دو کشور پس از رکود در چند سال گذشته وجود دارد ، که ممکن است نویدبخش بازگشت این روابط به دوره اوج خود یعنی اوایل دهه 2000 باشد. در همین حال ، مقامات تهران ، به ویژه دولت جدید ایران ، ضمن ایجاد ثبات در روابط و شناسایی تمام پتانسیل های موجود ، از جمله در زمینه تمدن و فرهنگ ، باید تنش زدایی ، تنش ها و روابط گسترده با تاجیکستان را به عنوان اهداف اصلی خود ببینند. از تلاش های روز دوشنبه خود بسیار استفاده کنید. به ویژه اینکه بسیاری از رقبا و دشمنان مناطق جمهوری اسلامی ایران قصد دارند از هر فرصتی برای حذف تاجیکستان از کشور ما استفاده کنند. از سوی دیگر ، انتظار می رود طرف تاجیکی به عنوان فرصتی جدید برای بهبود روابط با ایران ، دولت را در ایران تغییر دهد ، به ویژه که ظهور طالبان در افغانستان نیاز به همکاری بین دو کشور دارد.
انتهای پیام