نکات مهم برای تغذیه فنچ
فنچ از جنس سهره می باشد که برخی از گونههای آن نظیر فنچ راه راه بومی استرالیا می باشد و برخی دیگر در مناطق وسیعی از اروپا پراکندهاند. همچنین گونههای دیگری از این پرنده را میتوان در اندونزی و تیمور شرقی به صورت بومی و در آمریکا، پرتغال و پورتوریکو بصورت رها سازی شده یافت. این پرندگان در دشتهای باز با درخت و درختچههای پراکنده زیست می کنند. اما با مزاحمتهای انسان نیز کنار آمده و حتی در مکانهایی که زیستگاهشان از بین میرود و جای آن را ساختههای دست بشر میگیرد نیز به زندگی ادامه می دهد.
نحوه غذا دادن به فنچ
به طور معمول، فنچها به عنوان پرندگان کوچک که بین چهار تا هفت سال زندگی میکنند شناخته شدهاند. مواد غذایی پرنده سهره و انواع آن را میتوان از فروشگاههای عرضه حیوانات خانگی خریداری کرد. یکی از مهمترین کارهایی که نیاز است روزانه انجام شود تعویض آب آشامیدنی است.
برای برخی از مردم تعویض آب به صورت روزانه مشکل میباشد این دسته از افراد میتوانند به جای استفاده از ظرف آب از تیوپهای آبدهی استفاده نمایند. مواد غذایی پرنده فنچ باید دارای تعادل فرمول دانه و حاوی مکملهای مفید باشد. رژیم غذایی باید حاوی سبزیجات، میوه و یا اسفناج باشد. خیار و هویج رنده شده نیز میتواند به فنچ داده شود. سیب و موز نیز از مواد غذایی مفید برای فنچ می باشد که برای پرنده حیاتی است زیرا برای رشد و نگهداری استخوان لازم است.
غذاهای مناسب برای تغذیه فنچ
۱ . ارزن ریز
عمده ترین غذای فنچ را ارزن ریز مخصوص فنچ را تشکیل می دهد، که باید روزانه و به صورت دائم در اختیار فنچ قرار گیرد. خیلی از دوستان علاقه مند از خاصیت ارزن مطلع شوند که در این مقاله بعضی از خواص ارزن برای فنچ را عنوان خواهم کرد. ارزن دارای مواد غنی مثل کلسیم، فسفر، روی، آهن، منیزیم، ویتامین آ و بی ، منگنز، کمپلکس، پروتئین و فیبر و غیره …. می باشد.
۲ . کف دریا و پوسته تخم مرغ آب پز شده
برای تشکیل پوسته تخم فنج در دوران جوجه کشی و برای تامین کلسیم بدن فنچ می توانید کف دریا را در قفس فنچ قرار دهید یا به صورت پودر روی مواد غذایی برزید. از پوسته تخم مرغ آب پز شده هم می توانید استفاده کنید. توجه داشته باشید پوست تخم مرغ به مدت ۳۵ دقیقه برای کشتن میکروب ها در آب جوشیده شود. بعد پوسته را خشک کنید و بدون هیچ رطوبتی آسیاب کنید و در اختیار فنچ ها قرار دهید. در هفته یک بار کافیست.
۳ . سبزیجات
به فنچ ها سبزیجاتی مثل اسفناج، کاهو به مقدارکم، کرفس، جعفری، گشنیز بدهید. در هفته دو بار به مقدار کم کافیست. سبزیجات شسته و بدون هیچ رطوبتی در اختیار فنچ ها قرار دهید تا دچار بیماری روده ای و مرگ آن ها نشود.
۴ . پروبیوتیک
بسیاری از جوجه فنچ ها در طی دوران رشد دچار بی اشتهایی شده و با مصرف نکردن مواد غذایی در طی دو روز تلف خواهند شد. با مصرف پروبیوتیک ها بر روی غذای نرم مثل تخم مرغ از بی اشتهایی فنچ ها و جوجه ها جلوگیری می شود.
۵ . میوه ها
به فنچ ها میوه هایی مثل سیب، خیار، هویچ رنده شده و آب گرفته شده، کدو، پرتقال بدهید. در فصل تابستان می توانید از پوسته هندوانه با مقدار کمی از سرخی بر روی پوسته به صورت یک قاچ کوچک ابار در هفته در اختیار فنچ ها قرار بدهید.
۶ . تخم مرغ، سیب زمینی، سویا
در فصول جوجه دهی از سفیده تخم مرغ استفاده شود و زرده تخم مرغ را خیلی کم استفاده کنید. مصرف زیادی زرده تخم مرغ سبب بیماریهای کبدی و غیره در فنچ ها خواهد شد. سیب زمینی شیرین و سویا آب پزشده را می توان به فنچ ها داد.
۷ . مولتی ویتامین
به فنچ های مولد قبل از زمان جوجه کشی مولتی ویتامین بدهید. مولتی ویتامین نباید بیشتر از حد استفاده شود. دادن پنچ قطره مولتی ویتامین در آبخوری یک بار در هفته کافیست. به محض تولد جوجه فنچ به مدت سه هفته مولتی ویتامین قطع شود. ویتامین ها املاح کامل بدن را تامین نمی کنند ولی می توانند بعضی از املاح بدن فنچ ها را تامین نمایند.
۸ . سرکه سیب و عرق کاسنی
برای جلوگیری از بیماری هایی مثل بیماری روده ای و کبدی و گوارشی در هفته یک بار از عرق کاسنی استفاده شود، که سبب سم زدایی از کبد فنچ خواهد شد. یک بار در هفته دو قطره سرکه سیب در نصف آب خوری فنچ ها بریزید تا از بیماری روده ای فنچ ها جلوگیری شود.
۹ . بادام
بادام پودر شده به مقدار سرانگشت در هفته یک بار می تواند از بیماری های کبدی در فنچ ها پیشگیری کند.
نکات مهم در تغذیه فنچ
1- فنچها همچنین غذاهای زنده مثل کرم و یا سایر حشرات را نیز دوست دارند. این پرندگان عاشق ارزن هستند و شما باید در ظرف غذای آنها بهطور مرتب ارزن کافی قرار دهید. بهتر است ارزن ریز مخصوص فنچ را خریداری کنید اما به جوجه فنچهایتان میتوانید ارزن درشت بدهید تا عادت کنند.
آنها همچنین به شاخه کوچک ارزن نیز علاقهمند هستند و یک یا دو پرنده یک شاخه کوچک را در عرض چند روز خواهد خورد. فنچها در خوردن بسیار حریص و شلوغ هستند، مثلاً دانهها را به هر سو پخش میکنند. البته این رفتار کمک زیادی به تکثیر دانهها در طبیعت میکند.
2- شما حتماً باید ظرفی کاسه مانند به عمق بسیار کم در کف قفس تعبیه کنید و آن را پر از آب کنید تا فنچها درون آن آببازی کنند. تأکید میکنم اگر عمق ظرف زیاد باشد ممکن است منجر به خفگی پرنده شود. پس عمق ظرف باید کم باشد. توجه کنید در زمان تخمگذاری هرگز ظرف آب برای فنچ قرار ندهید. گذاشتن مقداری خاک در قفس آنها بسیار مفید است و پرندهها خود را با آن تمیز میکنند.
3- فنچها اگر با تغذیه مناسب روبرو شوند زمانی که به سن دوماهگی میرسند بالغ میشوند و توانایی تشکیل خانواده وجفت گیری را خواهند داشت. جفتگیری و آماده شدن برای تولیدمثل زمانی دیده خواهد شد که بهترین شرایط نگهداری را با موارد ذکرشده برای پرنده بدون هیچگونه مزاحمتی مهیا کنید.
4- همچنین در طول دوره تخمگذاری و خوابیدن روی تخمها، دارندگان و پرورش دهنگان زیادی توصیه میکنند که یک خوراک دستی مخصوص پرنده شامل انواع دانههای خیسخورده را در لانه پرنده قرار دهید زیرا خوراکی مقوی برای فنچها محسوب میشود. مزیت استفاده از این پودرهای دستساز آماده برای تغذیه فنچها در این است که در هنگام غذا دادن به جوجههای تازه از تخم درآمده والدین راحتتر خواهند بود و جوجهها بهتر میتوانند این فرمول غذایی را هضم کنند.
5- دلیل استفاده از این غذای دستی برای فنچها قبل از شروع دوران زاد و ولد آشنایی و عادت کردن فنچها به این غذا بیان میشود تا در روزهای بعد والدین بتوانند از این غذا برای تغذیه جوجههای جوان استفاده کنند. وقتی فنچها در موقعیتهای استرسزا مانند تعویض محل زندگی، تولیدمثل، از دست دادن جفت و غیره میباشند بهتر است به رژیم غذایی آنها مقداری پودر ویتامین محلول در آب اضافه نمود.
6- در هفته دو بار مولتی ویتامین و کلسیم به ظرف آب اضافه کنید. بعد از ۶ یا ۷ ساعت آب را عوض کنید زیرا مولتی ویتامین تهنشین میشود. ظرف آب را با کمی مایع ظرفشویی و ابر ظرفشویی با آب داغ خوب بشویید.
7- میتوانید در هفته دو مرتبه برنج بدون روغن به فنچ بدهید. در ارزن مقداری سنگریزه تمیز و ضد عفونی شده بریزید.
غذاهای ممنوعه برای فنچ
برخی مواد غذایی برای سلامتی فنچ جوجه و فنچ بالغ بسیار خطرناک است ازجمله مواد غذایی کافئین دار مانند قهوه و کاکائو. فنچ نمیتواند مواد کافئین دار را هضم کند درنتیجه دچار کمآبی و تشنج میشود. همچنین روغنهای گیاهی میتواند عایق پرهای فنچ که گرمای موردنیاز پرنده را تأمین میکند از بین ببرد. درنهایت، از مواد غذایی بیات و کپکزده که میتواند باعث عفونتهای تنفسی شود، باید اجتناب کرد.
شما میتوانید فنچ بالغ و جوجهها را با دانههای مکمل آشنا کنید. ازآنجاکه پدر و مادر و نوزادان آنها دانهها و حشرات را میخورند، شما میتوانید دانههای وحشی که حاوی دانههای آفتابگردان هستند در برنامه غذایی آنها قرار دهید (دانههای آفتابگردان و ارزن و حشرات ازجمله کرم را در وعده غذایی پرنده قرار دهید). شما همچنین میتوانید مواد غذایی غیرمتعارف مانند نان، میوهها و چربی کمر گوسفند را در اختیار فنچ قرار دهید. تغییر دانه پرنده غالباََ تضمین مواد غذایی تازه است. غذاهای مرطوب یا قدیمی ممکن است باعث بیماری در پرندگان شود.
توصیه هایی در مورد در مورد تغذیه فنچ
- مصرف بی رویه بسیاری از مواد معدنی یا ویتامینها موجب مسمومیت و بیماری میشود (خصوصاََ ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A , D , E و مواد معدنی مانند سلنیم) از این رو توصیه میگردد در مصرف ویتامین جانب احتیاط رعایت شود و بیش از مقدار لازم تجویز نگردد.
- در تغذیه پرنده ماده باید بر میزان ویتامین پریمیکس توجه داشت.
- مصرف ویتامینها در جیره غذایی باید به گونه ای حساب شده باشد به ویژه در مصرف سلینوم و ویتانین E باید بسیار دقت کرد.
- کلسیم و فسفر، میزان هر یک از این دو ماده به تنهایی و نسبت بین آنها، تاثیر زیادی بر ضخامت پوسته تخم و رشد استخوانبندی جنین دارد. کمبود آنها و یا عدم تعادل بین آن دو موجب کاهش قدرت جوجه در بیرون آمدن از تخم می شود. جوجه های مبتلا به کمبود کلسیم و فسفر دارای ران های ضخیم و بالهای کوتاه همراه با خیز زیر پوست گردن و نرمی استخوان میباشند.
بیشتر بخوانید:
همه چیز درباره اصول نگهداری و پرورش فنچ
پرنده فنچ راه راه
تشخیص نر یا ماده بودن فنچ در گونه های مختلف