عوارض و خطرات مصرف آزیترومایسین در کودکان



آزیترومایسین برای کودکان


داروی آزیترومایسین یک آنتی بیوتیک است که درمان رایجی برای عفونت‌های باکتریایی؛ مانند عفونت گوش و سینوس‌ها در کودکان است. این دارو اغلب به شکل قرص عرضه می‌شود، اما برای کودکانی که تمایل به خوردن قرص ندارند یا بلعیدن برایشان دشوار است، به شکل شربت نیز وجود دارد. بسته به نوع و شدت عفونت در بدن کودک، درمان به طور معمول از یک تا پنج روز طول می‌کشد.




موارد استفاده آزیترومایسین در کودکان


اگر چه استفاده از آزیترومایسین برای کودکان تایید شده، اما ایمنی و اثربخشی آن در کودکان زیر سن شش ماه تأیید نشده است. دارو برای درمان شرایط زیر در کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرد:


  1. عفونت گوش

  2. سینوزیت باکتریایی حاد (عفونت سینوس)

  3. پنومونی

  4. عفونت گلو


آزیترومایسین برای کودکان اغلب برای درمان عفونت‌های کم که توسط باکتری‌ها ایجاد می‌شوند؛ مانند پنومونی، کورتوبیس و برونشیت مزمن یا عفونت باکتریایی ثانویه تجویز می‌شود.


به طور کلی آزیترومایسین به عنوان اولین درمان استفاده نمی‌شود، مگر آنکه اولین آنتی بیوتیک مصرفی موثر نباشد یا کودک به آن آلرژی نشان دهد.


افزایش میزان مقاومت به آزیترومایسین باعث می‌شود که این دارو به طور کلی برای استفاده از مرحله دوم درمان در نظر گرفته شود. برای عفونت گلو، پنی سیلین داروی ترجیحی پزشکان است. برای عفونت گوش نیز، آکادمی پزشکان کودکان امریکا (AAP) آموکسی سیلین را به عنوان اولین دارو انتخاب کرده است.




فرمولاسیون دارو آزیترومایسین


آزیترومایسین نوعی از آنتی بیوتیک ماکرولید است که شامل اریترومایسین، روتسی ترومایسین و کلاریترومایسین است. این دارو جایگزین مناسبی برای کودکانی است که به پنی سیلین حساسیت دارند و می‌توان همراه با غذا یا به تنهایی آن را مصرف کرد.


هم چنین آزیترومایسین نسبت به بسیاری از آنتی بیوتیک‌ها قیمت پایین تری دارد که باعث محبوبیت آن شده است.




انواع شکل دارو آزیترومایسین


  1. آزیترومایسین پودری برای تهیه سوسپانسیون خوراکی

  2. قرص ۲۵۰ میلی گرم (برای دوره درمان پنج روزه)

  3. قرص ۵۰۰mg (برای دوره درمان سه روزه)


آزیترومایسین را می‌توان در دمای اتاق نگهداری کرد، اما بایستی دارو را گرما و سرمای زیاد و رطوبت دور نگه داشت. آزیترومایسین را حتی در شکل مایع در فریزر قرار ندهید. در صورتی که آزیترومایسین پودری تهیه کرده اید، پیش از استفاده آن را با آب جوشیده خنک شده، مطابق دستورالعمل به صورت محلول در آورید و با دوز مشخص به کودک بدهید.


آزیترومایسین برای کودکان




عوارض جانبی آزیترومایسین


هر دارو به موازات ایجاد اثرات درمانی مورد نظر، ممکن است سبب بروز عوارض ناخواسته نیز بشود. اگرچه کلیه این عوارض در یک فرد مشاهده نمی شود ولی در صورت بروز هر یک از عوارض زیر با پزشک معالج مشورت نمایید.


از جمله عوارض جانبی آزیترومایسین می توان به موارد زیر اشاره کرد:


  1. CNS: سرگیجه، ورتیگو، سردرد، ضعف، بیخوابی

  2. CV: تپش قلب، درد قفسه سینه

  3. Derm: بثورات جلدی، حساسیت به نور

  4. GI: تهوع، استفراغ، اسهال، درد شکم، سوء هاضمه، نفخ، یرقان کلستاتیک، کولیت پسودومامبرانو

  5. GU: کاندیدیاز، واژینیت، نفریت

  6. Other: آنژیوادم




دوز مصرف آزیترومایسین برای کودکان


با توجه به شرایطی که پزشک برای درمان بیمار در نظر می‌گیرد، دوز مصرفی را تعیین می‌کند. به طور معمول دوز را با توجه به قد و وزن کودک تنظیم می‌کنند.


اگر یک دوز دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری، آن را مصرف کنید. مگر اینکه تا دوز بعدی کمتر از ۱۲ ساعت زمان باقی مانده باشد. در این موارد، دوز فراموش شده را نادیده بگیرید و دوز بعدی را سر ساعت مقرر مصرف کنید. هرگز دوز دارو را دو برابر نکنید، زیرا خطر بروز عوارض جانبی را افزایش می‌دهد.


دوره درمان را کامل کنید، حتی اگر کودک سلامتی خود را بازیافت، دارو را تا آخر مصرف کنید. عدم انجام این کار خطر بروز مقاومت آنتی بیوتیکی را در بدن افزایش می‌دهد و باعث می‌شود که دارو در دفعه بعد که کودک شما بیمار می‌شود، تاثیر کمتری داشته باشد.


اگر کودک در فاصله کمتر از یک ساعت پس از مصرف دارو استفراغ کرد؛ احتمالا نیاز به مصرف دوباره دارو دارد. در این گونه موارد نظر پزشک را جویا شوید.




اثرات جانبی آزیترومایسین در کودکان


رایج‌ترین عوارض جانبی آزیترومایسین در میان کودکان عبارتند از:


  1. اسهال و مدفوع آبکی

  2. دل درد

  3. استفراغ

  4. حالت تهوع

  5. التهابات پوستی

  6. سردرد


هنگامی دوز مصرفی یک بار در روز است، احتمال ابتلا به استفراغ و اسهال بیشتر است. اگر عوارض جانبی شدید و مکرر است، حتما با پزشک کودک تماس بگیرید. در موارد نادر، کودک ممکن است حساسیت شدیدی به دارو نشان دهد که موجب شرایط خطرناک و تهدید کننده‌ای به نام آنافیلاکسی شود.




تداخل دارویی مصرف آزیترومایسین برای کودکان


اگر کودک آزیترومایسین و یک داروی آنتی اسید مانند Tums، Mylanta یا Maalox را همزمان مصرف می‌کند، ممکن است لازم باشد دوز‌ها را در هر چهار ساعت تقسیم کنید تا از کاهش غلظت آزیترومایسین در خون جلوگیری شود.

همواره فهرست تمام دارو‌هایی که کودک مصرف می‌کند را در اختیار پزشک او قرار دهید.


در صورتی که فرزندتان پس از مصرف آزیترومایسین دچار تنگی نفس، خس خس سینه، ضربان قلب سریع، سرگیجه، استفراغ یا تورم صورت، زبان و یا گلو شد، به اورژانس پزشکی مراجعه کنید.


  • آزیترومایسین آنتی بیوتیکی است که برای درمان عفونت‌های باکتریایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • آزیترومایسین برای کودکان معمولا بصورت سوسپانسیون خوراکی تجویز می‌شود.

  • آزیترومایسین برای کودکان در درمان عفونت گوش، گلو درد و پنومونی تجویز می‌شود.

  • برای پیش گیری از تداخل دارویی، در صورت مصرف هر گونه دارویی پزشک را مطلع سازید.

  • از خود‌درمانی با آنتی بیوتیک‌ها اجتناب کنید.




نکات مورد توجه درباره مصرف آزیترومایسین در کودکان


اداره غذا و داروی آمریکا هشدار داده که آزیترومایسین می‌تواند موجب تغییر در فعالیت الکتریکی طبیعی قلب شود که منجر به آریتمی (نامنظمی ضربان قلب) می‌گردد. این شرایط ممکن است منجر به سرگیجه شدید، کاهش دید، غش و به ندرت مرگ شود.

در صورت داشتن هر یک از موارد زیر، قبل از مصرف آزیترمایسین پزشک را آگاه کنید.


  1. غلظت کم پتاسیم یا منیزیم در خون

  2. سابقه خانوادگی آریتمی قلبی

  3. استفاده از دارو‌های ضد آریتمی

  4. آزیترومایسین از مشتقات اریترومایسین است، آزیترومایسین که ماکرولیدی با حلقه لاکتونی 15 اتمی است به واسطه افزودن یک نیتروژن متیله به حلقه لاکتون اریترومایسین به دست می آید.

  5. طیف فعالیت و مصارف بالینی آن عملا معادل کلاریترومایسین است. آزیترومایسین علیه مجموعه مایکوباکتریوم آویوم و توکسوپلاسما گوندی فعال است.

  6. آزیترومایسین در مقایسه با اریترومایسین و کلاریترومایسین، تا حدودی تاثیر کمتری بر استافیلوکوکها و استرپتوکوکها و تاثیر بیشتری بر هموفیلوس آنفولانزا دارد.

  7. آزیترومایسین علیه کلامیدیا به شدت فعال است.

  8. مهمترین تفاوت آزیترومایسین با اریترومایسین و کلاریترومایسین در ویژگی های فارماکوکینتیک است.

  9. تجویز آزیترومایسین برای کودکان باید با احتیاط و دقت صورت گیرد.


اگر کودک دچار نارسائی قلبی است، ضربان نامنظمی دارد و یا دچار سرگیجه ناگهانی می‌شود، در اولین فرصت با پزشک تماس بگیرید.




شرایط نگهداری آزیترومایسین


سوسپانسیون آماده شده ی دارو را حداکثر ۱۰تا۱۴روز در یخچال نگهداری نمایید.


این دارو می تواند عوارض نادر اما مهمی داشته باشد که علی رغم اینکه احتمال وقوع آنها کم می باشد اما پیگیری و توجه به آنها بسیار مهم می باشد.لذا در صورت داشتن علائم سرفه همراه با گلودرد ،خشکی و التهاب چشم و. بروز لکه های قرمز پوستی فوراًبه پزشک خود یا مرکز درمانی مراجعه کنید


عوارض آزیترومایسین برای کودکان


مصرف آزیترومایسین در کودکان




سوالات شما کاربران عزیز در مورد آزیترومایسین در کودکان


سوال : دختر من یک ماهشه وزنش حدود چهار کیلو و سیصد گرم میباشد، سرماخوردگی خیلی خفیفی داره عطسه میزنه و خیلی کم سرفه میکنه امروز دکتر بردمش گفت زیاد حاد نیست کمی گلوش قرمز شده براش آزیترومایسین نوشته از داروخانه تهیه کردم دستورش اینه روز اول یک سی سی روز دوم تا پنج روز روزی نیم سی سی، مطمئن نبود دستور رو درست خوانده باشه به نظر شما درسته، اصلا لازمه بهش بدم ؟


جواب : دوست عزیز، روزانه یک نوبت و یک سی سی تا هفت روز کافیه.


شما کاربران عزیز میتوانید سوالات و نظرات خود را در مورد عوارض آزیترومایسین در کودکان با ما در انتهای همین مقاله در میان بگذارید.




بیشتر بخوانید :


حساسیت دارویی در کودکان و راههای پیشگیری از آن


کیدی لاکت چیست ؟ خواص کیدی لاکت در سلامت کودکان


بیشتر بخوانید  موارد مصرف و عوارض قرص سلکوکسیب (celecoxib)

دیدگاهتان را بنویسید