عوارض جراحی بینی یا رینوپلاستی


جراحی بینی مانند هر جراحی دیگری می تواند عوارضی داشته باشد. اما اگر جراح دقت و مهارت داشته باشد و بیمار به توصیه ها و دستورات عمل کند، احتمال این عوارض به حداقل می رسد.

عوارض جراحی بینی را می توان به دو دسته تقسیم کرد: آن دسته از عوارض بینی که در عملکرد بینی ظاهر می شود مانند چسبندگی داخل بینی یا باریک شدن بیش از حد سوراخ های بینی که باعث مشکلات تنفسی می شود.

عوارض جراحی بینی یا رینوپلاستی

از طرفی در ظاهر بینی عوارضی نیز وجود دارد که عمدتاً ناشی از برداشتن بیش از حد بافت های بینی است، مانند کوچک شدن بیش از حد بینی که به صورت نامتناسب با اجزای صورت عمل می کند.

عوارض جراحی بینی یا رینوپلاستی
بیماران زیادی هستند که بعد از جراحی بینی دچار مشکلات تنفسی می شوند. این امر بر اهمیت توجه به مشکلات داخل بینی در حین جراحی بینی تاکید می کند. ابعاد جراحی بینی به مراتب بیشتر از تغییرات ظاهری بینی است و توجه متعدد جراحان بینی به تمامی این ابعاد، بروز عوارض تنفسی را به حداقل می رساند. اختلال در عملکردهای حیاتی جراحی بینی عواقب منفی برای سلامت و زندگی افراد و جوامع خواهد داشت. .

تنفس حیاتی ترین عملکرد زندگی است که منجر به رساندن اکسیژن به بافت های بدن می شود. هنگامی که تنفس از مسیر طبیعی از طریق بینی منحرف می شود، اثرات آن بر تمام بافت های بدن تأثیر می گذارد.

فردی که تنفس بینی از بین می رود، نه تنها در زندگی شخصی، بلکه در روابط اجتماعی نیز با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد. خواب آلودگی، خواب آلودگی، بی حوصلگی و عصبی بودن می تواند ناشی از اختلالات تنفسی بینی باشد. انکار تنفس بینی منجر به خشکی مجاری تنفسی و ضعف سیستم دفاعی آن خواهد شد.

بیشتر بخوانید  لوسیون بتامتازون چیست و چه کاربردهایی دارد؟

تنگی نفس مزمن باعث خشکی، زخم و گلو درد می شود و می تواند منجر به احساس توده در گلو شود. گاهی اوقات التهاب همزمان بینی باعث بسته شدن موقت سینوس های تخلیه اطراف بینی و همچنین درد سینوسی، سردرد یا احساس پری، سنگینی و فشار در سر و صورت می شود. بستن شیپور استاش – به دلیل گرفتگی بینی – می تواند باعث احساس گرفتگی یا ترک در گوشه شود.

تحریک یا ریزش چشم ها ممکن است نشان دهنده بسته شدن مجرای اشک در قسمت پایین بینی باشد. آبریزش مزمن بینی یا خشکی گلو می تواند باعث تحریک حنجره شود که با گرفتگی صدا، سرفه و نیاز دائمی به پاکسازی گلو همراه است. صدای خشن نشانه انسداد راه هوایی است. سایر علائم اختلال عملکرد بینی عبارتند از: اختلال بو، سرماخوردگی طولانی مدت، خروپف و مشکل در تنفس در هنگام خواب. وجود علائم فوق باعث کاهش قابل توجه کیفیت زندگی می شود.
عوارض تنفسی می تواند ناشی از مشکلات مختلفی باشد، از جمله:

1- چسبندگی های داخل بینی:
زخم در هر بافتی از بدن باعث واکنش های بهبودی می شود. در بینی، واکنش های ناشی از برش ها و زخم های جراحی می تواند باعث چسبندگی سطوح مختلف بافتی شود که بینی را به یکدیگر می پوشانند و راه های هوایی را مسدود می کنند.
اقدامات زیر توسط جراح بینی احتمال این عارضه را به حداقل می رساند: حداقل دستکاری های داخل بینی در حین عمل و حداقل برش ها در داخل بینی. قرار دادن موقت فویل های سیلیکونی (روزها تا هفته ها) بین سپتوم و بافت های جانبی بینی و اصلاح همزمان انحراف تیغه بینی.

بیشتر بخوانید  کاهش وزن سریع بدن با رژیم انار

2- انحراف باقیمانده تیغه بینی:
یکی از مشکلات جراحی بینی، وجود همزمان انحراف تیغه بینی است. گاهی اوقات این انحرافات از دید جراح پنهان می ماند و بعد از عمل ظاهر می شود.

پیشگیری از این عارضه با معاینه دقیق تیغه بینی قبل از جراحی و اصلاح حین جراحی می باشد. گاهی اوقات لازم است جراح قبل از عمل جراحی بینی را با کمک آندوسکوپ معاینه کند تا انحرافات پنهان تیغه بینی را پیدا کند.

3- اندازه شاخک های بینی:
در برخی از بیماران مبتلا به انحراف تیغه بینی، شاخک تحتانی یا میانی در طرف مقابل انحراف رشد می کند. شاخک های بینی بیش از حد بزرگ باعث باریک شدن راه های هوایی بینی می شود.

4- آلرژی بینی:
آلرژی در اثر جراحی بینی ایجاد نمی شود، اما حداقل 20 درصد از افراد به نوعی عمل بینی انجام می دهند. بنابراین حداقل 20 درصد از بیمارانی که تحت عمل جراحی زیبایی قرار می گیرند، آلرژی نیز دارند. با جراحی بینی می توان عوارض تنفسی را با دارو و کنترل آلرژی قبل و بعد از جراحی به حداقل رساند.

5- باریک شدن سوراخ های بینی:
کاهش سوراخ یا سوراخ های بینی باعث کاهش قطر ورودی هوا می شود. اگر طبق قوانین فیزیک، این اصل را در نظر بگیریم که کاهش قطر راه‌های هوایی به نصف، مقاومت در برابر عبور هوا را نه دو، چهار یا هشت برابر، بلکه شانزده برابر افزایش می‌دهد، آنگاه عواقب کاهش کامل آن سوراخ های بینی قابل درک است .

در بسیاری از جراحی های بینی با برداشتن پره های بینی و پرهیز از برش های جانبی می توان از بروز این عارضه پیشگیری کرد. مهم است که بیماران به هیچ وجه از جراح خود نخواهند که سوراخ های بینی یا سوراخ های بینی آنها را کوچک کند.

بیشتر بخوانید  علائم و روش‌های درمانی سرطان روده بزرگ

6- باریک شدن دریچه داخلی بینی:
جراحی بینی یکی از جدی ترین عوارض تنفسی است. دریچه داخلی بینی کمی بعد از سوراخ بینی در داخل بینی قرار دارد. باریک شدن این دریچه معمولاً به دلیل برداشتن بیش از حد بافت ها و غضروف بینی ایجاد می شود. در نتیجه، ضعیف شدن تکیه گاه اسکلتی بینی منجر به فروپاشی غضروف بینی و مشکلات جدی تنفسی می شود.

برداشتن بیش از حد این غضروف ها در جراحی منجر به ایجاد سوراخ های عمیق در دو طرف نوک بینی می شود. اگر مقدار بافت برداشته شده بیشتر از این باشد، منجر به افتادن پره های بینی و بسته شدن سوراخ های بینی در هنگام استنشاق می شود. در حین جراحی بینی، جراح باید بسیار مراقب باشد که حمایت ارائه شده توسط این غضروف ها ضعیف نشود.

منبع: www.pezeshk.us


دیدگاهتان را بنویسید