بیماری خطرناک کیسه صفرا
برداشتن کیسه صفرا هیچ عارضه ای ندارد/ کم تحرکی خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش می دهد.با این قسمت از دلگرم کننده
با تکنیک های مدرنی که از بیماری های کیسه صفرا سرچشمه می گیرند، آشنا شوید.
آشنایی با کیسه صفرا
عضوی است که در سطح پایینی کبد قرار دارد. این اندام از سه قسمت اصلی تشکیل شده است: فوندوس یا پایین کیسه، تنه و اینفاندیبولوم. وظیفه این کیسه ذخیره صفرای زرد (BILE) است. این مایع با ورود غذا به معده از کبد دفع می شود و سپس از طریق مجرا به کیسه صفرا منتقل می شود. صفرا از طریق مجرای صفراوی مشترک به روده کوچک دفع می شود.
وظیفه این مایع ایجاد امولسیون پایدار بر روی چربی غذا است که در دوازدهه قرار می گیرد. گاهی اوقات فرد دچار سنگ کیسه صفرا می شود و در صورت بدتر شدن بیماری تحت عمل جراحی قرار می گیرد. در حین عمل، پزشک معمولاً کیسه صفرا را از بدن خارج می کند. در این صورت پس از مدتی مجرای صفراوی منبسط شده و کیسه صفرا کار می کند.
کیسه صفرا چه می کند؟
کیسه صفرا کیسه کوچکی است که صفرای تولید شده توسط کبد را ذخیره می کند. این کیسه در زیر کبد قرار دارد و در پاسخ به غذایی که می خوریم به خصوص غذاهای پرچرب، کمی صفرا را از طریق مجاری صفراوی به روده کوچک می ریزد (تصویر بالا) و نقش بسیار مهمی در هضم و جذب چربی در کیسه صفرا، مانند سنگ های کوچک صفراوی که مجرای صفراوی را مسدود نمی کنند، معمولاً هیچ علامت یا ناراحتی ایجاد نمی کنند.
- معمولاً کیسه صفرا عضوی کوچک و بی ضرر است که هیچ گونه ناراحتی یا بیماری در فرد ایجاد نمی کند، مگر اینکه مشکل خاصی باعث کاهش ترشح صفرا از آن شود یا مجاری را مسدود کند. عوامل متعددی وجود دارد که می تواند باعث ایجاد این مشکلات در کیسه صفرا شود، شما می دانید که کیسه صفرا دارید، اما آیا می دانید کجاست و چگونه کار می کند؟
- کمی در مورد کیسه صفرا و نقش آن در هضم غذا بیاموزید آیا می دانید قلب شما کجاست؟حتما می دانید.
- آیا می دانید مغز شما کجاست؟ پاسخ بله است.
- در مورد کیسه صفرا این یکی از اندام هایی است که می توانید تا زمانی که مشکلی پیش نیاید در مورد آن صحبت کنید.
- زیاد فکر نکنید، بیایید برخی از این شکاف ها را پر کنیم.
- کیسه صفرا کجاست؟
وقتی کیسه صفرا شروع به درد می کند، بلافاصله می دانید که به کجا تعلق دارد.
توماس راگولا، MD، PHD، جراح ارشد در موسسه جراحی باریاتریک و متابولیک کلیولند در اوهایو میگوید: کیسه صفرا در قسمت بالای سمت راست شکم قرار دارد. بیمار معمولاً از درد در این ناحیه – درست زیر دنده ها – شکایت دارد. – برخی از بیماران حالت تهوع نیز دارند، کیسه صفرا به کبد چسبیده است، اندازه آن حدود چهار اینچ (حدود 10 سانتی متر) و کشیده یا گلابی شکل است.
از جمله عواملی که باعث ایجاد این مشکلات در کیسه صفرا می شود:
1- سنگ کیسه صفرا
این حالت حالتی است که در آن یک سنگ کوچک یا گاهی سنگ بزرگ در داخل کیسه صفرا تشکیل می شود. در برخی موارد، سنگ کیسه صفرا باعث درد شدید می شود، اما حدود 90 درصد از سنگ های صفراوی هیچ علامتی ندارند. در برخی موارد سنگ کیسه صفرا بیش از 10 سال در فرد باقی می ماند و هیچ علامتی ایجاد نمی کند.
2- قولنج صفراوی
قولنج صفراوی یک بیماری جدی تری است که در آن سنگ های صفراوی انسداد مجرای صفراوی را ایجاد می کنند. در این حالت کیسه صفرا به طور ناگهانی کوچک می شود تا این انسداد برطرف شود و فرد درد شدیدی را احساس کند. این انقباضات شدید و درد همراه با قولنج صفراوی معمولاً یک تا دو ساعت طول می کشد. اما از آنجایی که تهاجمی و برگشت پذیر هستند، تا زمانی که به فکر درمان باشند، در کنار فرد می مانند.
3- التهاب کیسه صفرا
التهاب کیسه صفرا می تواند ناشی از سنگ های صفراوی، مصرف الکل، عفونت ها و حتی تومورهایی باشد که باعث ترشح بیش از حد صفرا می شوند. اما سنگ های صفراوی همچنان شایع ترین علت هستند. التهاب کیسه صفرا می تواند چند هفته طول بکشد. تب در این بیماری شایع نیست.
در 20 درصد موارد، کیسه صفرا ملتهب می تواند مورد حمله قرار گرفته و با باکتری های عفونی عفونی شود. گاهی اوقات کیسه صفرا دچار پارگی می شود که بلافاصله با جراحی برداشته می شود.فراموش نکنید که حملات مکرر درد در این بیماری نیاز به مراجعه به پزشک دارد، به خصوص زمانی که این دردها همراه با تب باشد.
اما علائم بیماری کیسه صفرا
در اینجا می خواهیم شایع ترین علائم و نشانه های بیماری کیسه صفرا را بررسی کنیم. اگرچه علائم و نشانه های خاص هر یک از این بیماری ها با یکدیگر متفاوت است، اما به طور کلی علائمی وجود دارد که نشان دهنده وجود مشکلات و ناهنجاری ها در کیسه صفرا است.
شایع ترین علائم و نشانه های بیماری کیسه صفرا به شرح زیر است:
درد شدید شکم
درد در شانه راست و گاهی اوقات پشت.
دردی که بعد از خوردن غذا بدتر می شود، به خصوص اگر غذاهای چرب مصرف شود.
-دردی که تیز و تشنجی باشد.
درد با تنفس عمیق تشدید می شود.
درد قفسه سینه
سوزش سر دل، سوء هاضمه و گاز معده
احساس سیری در معده
– تهوع، استفراغ و تب
– لرزیدن
احساس درد هنگام لمس شکم، به خصوص در قسمت بالای سمت راست شکم
زردی (پوست و چشم)
تغییر رنگ غیر طبیعی مدفوع (به خصوص روشن تر و خاکستری)
برخی از مشکلات کیسه صفرا، مانند سنگ های کوچک صفراوی که مجرای صفراوی را مسدود نمی کنند، معمولاً هیچ علامت یا ناراحتی ایجاد نمی کنند و به طور تصادفی تشخیص داده می شوند.
چه چیزی می تواند باعث مشکلات کیسه صفرا شود؟
شایع ترین مشکلات کیسه صفرا سنگ های صفراوی هستند – سنگ های کوچکی که از صفرا و کلسترول سخت شده تشکیل شده اند. سنگ های صفراوی می توانند مانع عبور صفرا از کیسه صفرا شوند و مشکلات زیر را ایجاد کنند:
درد شدید به ویژه پس از خوردن غذاهای چرب و بسیار چرب
زردی (زردی پوست و چشم)
التهاب و تحریک پذیری دیواره های کیسه صفرا
مشکلات دیگری در مورد کیسه صفرا وجود دارد که بسیار نادر است، از جمله:
سرطان کیسه صفرا
سوراخ شدن کیسه صفرا (پارگی یا پارگی)
گانگرن (سیاه شدن و از بین رفتن بافت کیسه صفرا) اگر خون به اندازه کافی به کیسه صفرا نرسد.
التهاب پانکراس (لوزالمعده)، زمانی که سنگ های صفراوی از کیسه صفرا خارج می شوند و کانال های پانکراس را با این سنگ ها مسدود می کنند. گاهی اوقات مشکلات کیسه صفرا، مانند سنگ کیسه صفرا، ممکن است هرگز باعث درد نشود. اما این بدان معنا نیست که مشکلی وجود ندارد. در صورت احساس درد در سمت راست بالای معده، به خصوص پس از مصرف غذاهای بسیار چرب، با پزشک مشورت کنید و مراقب مشکلات کیسه صفرا باشید.
روش های تشخیص سنگ کیسه صفرا چیست؟
برای تشخیص بیماری از سونوگرافی، CT، MRI، اسکن ایزوتوپ و ERCP استفاده می شود، اما همه آنها ضروری نیستند و به صورت موردی تصمیم گیری می شوند، همچنین آزمایش های خون و آزمایش هایی که عفونت یا زردی را نشان می دهد. التهاب لوزالمعده نیز بسته به مورد مورد نیاز پزشک است، چه زمانی جراحی سنگ کیسه صفرا لازم است؟
برداشتن کیسه صفرا عارضه خاصی ندارد و پس از برداشتن کیسه صفرا، صفرای اضافی به جای اینکه در کیسه صفرا ذخیره شود، مستقیماً به داخل روده ریخته می شود که گاهی تا مدتی پس از جراحی باعث اسهال می شود که این مشکل نیز موقتی است. بهبود می بخشد.. درمان دارویی معمولاً به دلیل احتمال عود سنگ توصیه نمی شود. اما برای افرادی که تحمل بیهوشی و جراحی را ندارند می توان از داروها استفاده کرد.
گردآوری شده توسط مجله اینترنتی تشویق
مرجان امینی