بررسی علل کم خونی
وقتی صحبت از کم خونی می شود، همه خانم ها فکر می کنند که این به معنای کمبود آهن است. در حالی که کم خونی می تواند ده ها علت مختلف داشته باشد، کمبود آهن تنها یکی از آنهاست. پس اگر با فعالیت بدنی کم همیشه احساس خستگی و بی حوصلگی می کنید یا از تنگی نفس رنج می برید، سریع از مکمل آهن استفاده نکنید! ابتدا باید وجود یا عدم وجود کم خونی و همچنین نوع آن را تشخیص داد و سپس در صورت نیاز از مکمل ها زیر نظر پزشک استفاده کرد.
کمبودهایی که باعث کم خونی می شود
عوامل تغذیه ای کم خونی به 4 گروه فقر آهن، کمبود ویتامین B12، کمبود اسید فولیک و کمبود پروتئین تقسیم می شوند. به عنوان مثال افرادی که سوءتغذیه دارند و پروتئین آنها به شدت کاهش یافته است، علاوه بر بیماری های زیادی که دارند، از کم خونی نیز رنج می برند. اما کم خونی معمولا شکایت اصلی این بیماران نیست.
یعنی قبل از اینکه کم خون شوند آنقدر مشکلات و ضعف و بی حالی دارند که دیگر مشکل اصلی خود را کم خونی نمی دانند. به طور کلی وقتی صحبت از تأثیر اختلالات خوردن بر کم خونی می شود، عمدتاً منظور کمبود ویتامین B12، اسید فولیک و آهن است. ویتامین B12 در گیاهان یافت نمی شود و فقط در منابع حیوانی مانند گوشت و جگر یافت می شود. با مصرف گوشت و جگر، این ویتامین وارد بدن شده و به پروتئین خاصی در معده متصل می شود و پروتئین B12 را به انتهای روده کوچک هدایت و پشتیبانی می کند تا در آنجا جذب شود. بنابراین اگر فردی معده سالم داشته باشد و به مرور زمان عوامل ترشحی محافظ در معده و روده وجود داشته باشد، این ویتامین در روده جذب شده و سپس به کبد و سایر قسمتهای بدن منتقل شده و ذخیره و مصرف میشود. .
کمبود ویتامین B12 در افرادی که طبیعتاً گیاهخوار هستند و سال ها گوشت یا جگر نخورده اند یا سال هاست که جراحی معده انجام داده اند یا چندین سال است که گاستریت مزمن و ورم معده دارند یا بیماری هایی دارند که به آنها آسیب می رساند بیشتر دیده می شود. روده کوچک حتی اگر بدن به اندازه کافی ویتامین B12 داشته باشد، می تواند طی 3 تا 4 سال به دلیل این بیماری ها علائم شدید کم خونی و مشکلات گوارشی و عصبی ایجاد کند، زیرا B12 نقش مهمی در ساخت غشاهای مخاطی و شبکه های عصبی بدن دارد. بدن کمبود ویتامین B12 به مرور زمان باعث افزایش اندازه گلبول های قرمز و بر هم خوردن تناسب هسته و فضای خارج سلولی در داخل سلول می شود و در درازمدت می تواند منجر به کم خونی شدید و خطرناک شود، اما در صورت تشخیص زودهنگام می توان تحت درمان.
اگر دچار خستگی، تنگی نفس و ضعف …
هنگامی که اکسیژن کافی به بافت ها نمی رسد، علائم خستگی زودرس، کاهش تمرکز، بی حوصلگی، بی حالی و ضعف در فرد ایجاد می شود. این علائم بسته به مدت زمان کم خونی، چه حاد یا ناگهانی، می تواند شدید یا خفیف باشد. به عنوان مثال، ممکن است فردی به طور ناگهانی مقدار زیادی خون از دست داده باشد یا مغز استخوان او به طور ناگهانی از کار افتاده باشد یا سلول های خونی در فضای بدنش از بین رفته باشد.
حتی در هنگام خونریزی حاد، فرد ممکن است دچار تنگی نفس، تشنگی هوا، ضعف شدید، ناتوانی در ایستادن، شوک و حتی مرگ شود. اما در شرایط مزمن، زمانی که فرد به مرور زمان به کم خونی عادت می کند، مکانیسم های جبرانی گردش خون به گونه ای تنظیم می شود که با وجود کاهش نسبی گلبول های قرمز، باز هم امکان رساندن اکسیژن به بافت ها وجود داشته باشد. به عنوان مثال، ممکن است فردی به جای هموگلوبین 14 به 7 رسیده باشد، اما ادامه زندگی روزمره و کنار آمدن با شرایط کاملاً طبیعی است. اما فرد مقابل دارای سطح هموگلوبین 14 تا 12 است و از تنگی نفس حاد، ضعف و بی حالی رنج می برد. همه چیز به شدت و علت کم خونی بستگی دارد.
چه مقدار هموگلوبین در خون شما وجود دارد؟
مایع قرمز رنگی که در رگ ها جریان دارد از آب و مواد سلولی تشکیل شده است. جزء آبی آن که پلاسما نام دارد حاوی پروتئین های حمل و نقل، ویتامین ها، مواد معدنی و خود آب است. هورمون ها و برخی عوامل دیگر به جریان خون می رسند یا به بافت ها باز می گردند. متابولیسم بدن نیز توسط عوامل غیر سلولی در خون پشتیبانی می شود. گلبول های قرمز یکی از اصلی ترین عوامل جامد در خون هستند که گلبول های قرمز را نیز تامین می کنند و بیش از 95 درصد از عوامل سلولی را تشکیل می دهند.
این سلولهای خونی در مغز استخوان ساخته میشوند و اکسیژن را به بافتها میرسانند، جایی که منبع اصلی انرژی برای بافتها هستند. بسته به سن و جنس هر فرد، حدود 3.5 تا 7 میلیون گلبول قرمز در هر میلی متر مکعب خون وجود دارد. هر گاه تعداد گلبول های قرمز کمتر از حد مجاز برای سن و جنس مورد نظر باشد، می توان گفت که فرد مبتلا به کم خونی است. کم خونی در واقع به معنای کاهش تعداد گلبول های قرمز و میزان هموگلوبین در سلول هایی است که وظیفه اصلی آنها حمل اکسیژن است. هر گاه سطح هموگلوبین خون در زنان کمتر از 12 گرم و در مردان کمتر از 14 گرم باشد، می گوییم فرد مبتلا به کم خونی است.
یا از مغز استخوان است یا از آن!
علل کم خونی به دو گروه اصلی تقسیم می شوند. گروه اول عللی هستند که تولید در ناحیه مغز استخوان را مختل می کنند. این عوامل شامل عوامل تغذیه ای، اختلال عملکرد سلولی، بسته شدن سلول ها در فضای مغز استخوان و جذب فضای طبیعی مغز استخوان توسط سلول های سرطانی است. این سلول های سرطانی می توانند از سلول های داخل مغز استخوان (لوسمی) یا سلول های خارجی که مغز استخوان را لمس می کنند، تشکیل شوند.
به عنوان مثال، سلول های سرطانی از ریه، پروستات، سینه و غیره. آنها ممکن است به مغز استخوان رسیده باشند و فضایی به نام متاستاز را اشغال کرده باشند. گروه دیگری از علل کم خونی عوامل داخل عروق و فضای خارج از مغز استخوان هستند. این بدان معناست که مغز استخوان می تواند سالم باشد و تولید از مرکز مختل نمی شود، اما در داخل رگ ها و فضای خارج از مغز استخوان، گلبول های قرمز خون به هر دلیلی اعم از خونریزی حاد یا مزمن دچار ریزش غیرطبیعی شده و از بدن خارج می شوند یا یک عمر کوتاه و 120 روز پیش می میرند که عمر طبیعی هر سلول است که به آن همولیز می گویند. از دیگر عوامل محیطی می توان به تجمع گلبول های قرمز خون در یک قسمت از بدن از جمله طحال اشاره کرد.
تعداد کمی از افراد دچار کمبود اسید فولیک می شوند
کمبود اسید فولیک در دنیا کمتر دیده می شود زیرا مصرف آن در بین مردم رایج است و معمولاً هیچکس به دلیل آن دچار سوء تغذیه نمی شود. اگر فردی کمبود دارد، به دلیل مصرف زیاد اسید فولیک در بدن است. به طور معمول، مقداری اسید فولیک در بدن وجود دارد، اما به عنوان مثال، یک زن باردار یا برخی از بیماران خاص، مانند آنهایی که پیلینگ مزمن مداوم دارند و مقادیر زیادی اسید فولیک مصرف می کنند، ممکن است در دراز مدت دچار کمبود و کم خونی شوند. . کمبود B12 و اسید فولیک روی هم شاید کمتر از 10 درصد از علل کم خونی در سراسر جهان را تشکیل می دهند. به هر حال، سایر علل کم خونی، سایر بیماری های مزمن در بدن هستند.
شما نباید مکمل ها را به تنهایی مصرف کنید
مکمل ها و ویتامین ها در حال حاضر به دلیل تبلیغات بیش از حد شرکت های داروسازی در دنیا بسیار رایج شده است. اگرچه توصیه به خرید بدون نظر پزشک کاملا غیر علمی است. برخی از این مکمل ها، به ویژه ویتامین های محلول در چربی، مانند ویتامین های A، D، K و E در صورت مصرف بیش از حد می توانند سمی باشند. عواقب مسمومیت با ویتامین های محلول در چربی گاهی شدیدتر از کمبود آن ویتامین در بدن است.
اما در صورت کمبود آهن که در دنیا بسیار شایع است، به خانم های در سنین باروری یعنی بعد از 14 سالگی تا قبل از یائسگی توصیه می شود سالی یک بار آزمایش آهن انجام دهند و در صورت کم بودن آهن حتماً مطمئن شوند. برای مصرف مکمل های آهن اگر به پزشک دسترسی ندارند و متوجه می شوند که قاعدگی آنها سنگین است و بیش از حد انتظار خون از دست می دهند یا باردارهای مکرر دارند، سالانه حداقل 100 قرص سولفات آهن ایران که معادل 50 میلی گرم عنصر است، مصرف کنند. آهن، یا ایمن تر. به پزشک مراجعه کنید و ذخایر آهن آنها را بررسی کنید.