علت و درمان خانگی ریزش مژه


درمان کم پشتی و ریزش مژه ها در خانم ها

مژه ها و ابروها بخشی از افزایش دهنده های زیبایی هستند به خصوص زیبایی چشم ها. هر قدر مژه های بلند تر و پر پشت تری داشته باشیم زیبایی چشم هایمان بیشتر خواهد بود. ابروها و مژه های ما به چهره مان شکل و چهارچوب می دهد.زمانی که مژه ها و ابروها کم پشت شوند و یا یکدفعه ای بریزند، وضعیت واقعا استرس زایی برای فرد ایجاد خواهد شد. امروزه افرادی که از این بخش زیبایی بهره مند هستند تعدادشان زیاد نیست آیا می دانید چرا؟با دلگرم همراه باشید تا با راه های مناسب برای درمان ریزش مژه آشنا شوید.

از علت تا راههای درمان “ریزش مژه”

از علت تا راههای درمان “ریزش مژه”

چرا مژه ها می ریزند؟

بسیاری از خانم‌ها هنگام مراجعه به مطب‌های پوست و مو از ریزش مژه‌ها و کم ‌پشت شدن آنها شاکی هستند. فرم مژه‌ها و میزان پرپشتی و طول آنها موضوعی است که به‌طور ژنتیکی تعیین می‌شود، ولی اگر شما قبلا مژه‌ای پرپشت یا بلند داشته اید و حالا دچار ریزش مژه شده اید، در این صورت علل متعددی می‌تواند عامل این موضوع باشد که به ترتیب اهمیت، توسط متخصص پوست باید بررسی و درمان شود.

ریزش موهای مژه می‌تواند ناشی از انواع التهاب موضعی و عفونت‌ها، بیماری‌های خودایمنی، بعضی از تومورهای لبه پلک، بیماری‌های داخلی و غدد، وضعیت روحی و روانی و میزان استرس‌های وارده به فرد و نیز عوارض مصرف برخی از داروها باشد.با توجه به پریود زمانی و شکل بالینی ریزش مژه‌ها و نیز شدت ریزش و وضعیت سلامت هر فرد، ممکن است یکی از عوامل فوق عامل ریزش باشند.

—————————————————————————-

التهاب لبه پلک ‌ها

در التهاب‌های لبه پلک‌ها که بلفاریت نامیده می‌شود، به دلیل تورم و ادم حاصله از این حالت، مژه‌ها راحت‌تر از معمول کنده شده و ریزش آنها تسریع می‌گردد. ولی باید توجه کنید که در این حالت ریزش کامل یک یا چند قسمت از مژه‌ها ناشایع است و فقط به هنگام شستشو و یا مالش پلک‌ها ممکن است تعدادی از مژه‌ها به دست بیمار بیایند.التهاب لبه پلک‌ها می‌تواند ناشی از عفونت، درماتیت سبوره، آلرژی و یا ضربه و دستکاری محل باشد. عفونت‌های ناشی از استافیلوکوک در لبه پلک لازم است سریعا کنترل و درمان شود، در غیر این صورت اگر التهاب طولانی شود و یا تکرار گردد، احتمال ریزش مژه‌ها به دلیل ادم حاصله وجود دارد.

در درماتیت سبوره نیز در واقع یک نوع عفونت انگلی در لبه پلک‌ها حادث می‌گردد و التهاب مشابهی را به صورت تورم و پوسته‌ریزی ایجاد می‌کند. این حالت نیز اگر شدید باشد و کنترل نشود، احتمال ریزش مژه وجود خواهد داشت.بعضی اوقات در حالت‌های عفونت شدید باکتریایی (مانند تب مخملک) نیز ریزش و کم‌ پشتی مژه‌ها قابل مشاهده است که البته بعد از رفع بیماری، قابل برگشت است. البته عفونت‌های ناشایع‌تری از قبیل سل پوستی یا جذام نیز باعث ریزش‌های خاصی در ابرو و مژه‌ها می‌شوند که در بیماران معدودی قابل بررسی است و جزو علل شایع بیماری محسوب نمی‌شوند.

عفونت‌های ویروسی شدید که باعث تب و ضعف عمومی می‌شوند، می‌توانند با ریزش موقت موها از جمله مژه‌ها همراه شوند که این حالت نیز بعدا قابل برگشت است.بعضی اوقات التهابات لبه پلک‌ها ناشی از بیماری موضعی یا داخلی نیست و صرفا به علت ضربه و آسیب از جمله مالش شدید پلک‌ها (در نتیجه خارش مزمن ناحیه) و نیز حساسیت به وسایل آرایشی مختلف از جمله سایه چشم، خط چشم و به ویژه ریمل می‌باشد. ریمل و خط چشم‌هایی که ضدآب هستند و شستن آنها به آسانی صورت نمی‌گیرد، می‌توانند باعث حساسیت تماسی یا آلرژیک شده و التهاب لبه پلک‌ها را به همراه داشته باشند و یا احیانا موقع شستشو باعث مالش شدید مژه‌ها و پلک‌ها شوند که در هر دو صورت، بیمار با ریزش مژه‌ها مواجه خواهد شد.

بیشتر بخوانید  دلایل کم پشتی ریش و سبیل و روش پرپشت کردن ریش و سبیل آقایان

—————————————————————————-

ریزش موی سکه‌ای

یکی دیگر از علل شایع ریزش مژه‌ها، ریزش موی سکه‌ای (آره‌آتا) است. در این حالت تمام یا قسمتی از مژه‌ها به ‌طور ناگهانی خالی می شود. این حالت می‌تواند در ناحیه‌ ابرو و کف سر و … نیز رخ دهد. این حالت یک بیماری ایمنی محسوب می شود و با توجه به شدت بیماری، درمان‌های خاصی را می‌طلبد.

از علت تا راههای درمان “ریزش مژه”

علل دیگر

بیماری‌های داخلی و هورمونی از جمله کم ‌کاری و پرکاری تیرویید. کم‌کاری هیپوفیز و کم‌کاری غده پاراتیرویید نیز در تعداد معدودی از بیماران قابل بررسی است.

  • مصرف طولانی مدت برخی داروها از جمله داروهای ضد کلسترول، ضد انعقاد خون ، ضد تیرویید، ایندرال، والپروییک اسید. ریزش مژه‌ها به دنبال مصرف کوکائین نیز گزارش شده است.
  • مسمومیت با داروهایی مانند بیسموت، آرسنیک و مصرف زیاد ویتامین A در بیمارانی خاص.
  • رژیم‌های لاغری بسیار کم کالری یا سوء تغذیه
  • انواع کم خونی (آنمی) به ویژه کم خونی فقر آهن و کم خونی داسی شکل
  • بیماری‌های مزمنی مانند آکنه، روزاسه و پسوریازیس در بیمارانی که علایم دیگر بیماری را داشته باشند.
  • رادیوتراپی برای تومورهای چشم
  • آسیب‌های حرارتی (چه گرما و چه سرما) در ناحیه پلک‌ها و حاشیه پلک‌ها؛ مثل انواع سوختگی و نیز فریز کردن پلک ها.
  • تتوی لبه پلک‌ها و پشت پلک‌ها با ایجاد عفونت، التهاب مزمن و یا آلرژی به مواد مورد استفاده.
  • وضعیت روحی و روانی فرد نیز بسیار مهم بوده و میزان استرس‌های وارده به فرد و نیز نحوه مقابله فرد با استرس‌های محیطی قابل بررسی است. برخی از بیماران به ویژه نوجوانان به دنبال حالات روحی مانند تنش، افسردگی، ترس، اضطراب و بی‌قراری دچار حالتی به نام تریکوتیلومانیا می‌شوند.
  • در این حالت خود فرد قسمتی از موهای سر، ابرو یا مژه را می کند و باعث از بین رفتن آنها می‌شود. برخی از بیماران از این کار خود اطلاع نداشته و یا آن را انکار می‌کنند، لیکن معاینه دقیق توسط پزشک و مشاهده نوع و شکل ریزش، تشخیص را مسجل خواهد کرد. البته انواعی از حالت فوق به صورت عادتی و بدون اضطراب و بی‌قراری نیز مشاهده شده است.
  • تزریقات مکرر سم بوتاکس A برای بیماری فلج یک طرفه صورت. البته مطالعه این لیست طولانی نباید باعث نگرانی شما شود. توجه کنید که بسیاری از بیماری‌ها یا حالاتی که در بالا به آنها اشاره کردیم ممکن است شایع نباشند و صرفا در برخی بیماران و با توجه به حالات زمینه‌ای بیمار قابل بررسی باشند. در واقع بسیاری از مواردی که خانم ها با شکایت ریزش مژه مراجعه می‌کنند، وضعیت‌هایی موقت مانند مالش شدید، مصرف لوازم آرایشی، آلرژی‌های مختلف و … مطرح است که با درمان‌هایی ساده و موقت قابل رفع می‌باشند.

خوشبختانه این مشکل قابل حل است

حالات فوق چنانچه به آسیب و اسکار دایمی لبه پلک‌ها منجر نشده باشند، قابل درمان هستند و پس از رفع علت و عامل اصلی بیماری، مژه‌ها به تدریج، حالت و طول طبیعی خود را باز خواهند یافت.

استفاده از روغن بادام

ابتدا مژه و یا حتی ابروها را به خوبی شسته و خوب خشک کنید و مقداری از روغن بادام تلخ را با استفاده از یک گوش پاک کن با محل بمالید.

روغن هفت مغز

این روغن همانطور که از اسمش پیداست ترکیبی از روغن هفت دانه روغنی که شامل بادام , فنق, کرچک, کنجد, پسته و سیاه دانه است می باشد و تاثیری عالی در درمان ریزش و کم پشتی مژه وابرو دارد.

با مژه‌های کوتاه چه باید کرد

یک راه‌حل: باید ریملی انتخاب کنید که رنگ تیره‌ای داشته باشد و بلند کننده مژه باشد. یک بار ریمل بزنید، صبر کنید تا ریمل خشک شود سپس یک لایه دیگر روی آن بزنید. اگر مژ‌ه‌های‌تان هم کوتاه است و هم نازک به دنبال ریمل بلند کننده و حجم دهنده باشید. ابتدا یک لایه ریمل بزنید، اجازه دهید خشک شود و دوباره سر مژه‌ها و مژه‌های انتهای چشم را ریمل بزنید.

بیماری‌هایی که موجب ریزش مو می‌شوند

بسیاری از بیماری‌های غدد درون‌ریز یا سیستمیک هم تظاهراتی از ریزش مژه یا ریزش ابرو دارند از جمله مشکلات تیروئیدی مثل پرکاری یا کم‌کاری تیروئید، آلوپسی آره آتا (ریزش سکه‌ای)، لوپوس و . . . و اختلالات تغذیه‌ای از جمله کمبود پروتئین، کمبود بیوتین و کمبود آهن که از سایر علل ریزش مژه و ریزش ابرو هستند. برخی عفونت‌ها مثل سیفلیس، عفونت ویروسی مثل ویروس تب خال، جذام و عفونت‌های قارچی و برخی دلایل عفونت‌های انگلی نیز منجر به بروز ریزش مژه ها می‌‌شود، از جمله demodicosis که نوع فولیکولاروم آنها با عارضه ریزش مژه و شوره همراه است.

کدام فرمژه بهتر است

همیشه بلافاصله پس از اینکه از حمام بیرون آمدید، از فرمژه استفاده کنید، چون وقتی مژه‌ها با آب گرم خیس شده باشند، راحت‌تر و زیباتر بر می‌گردند و نمی‌شکنند. یادتان باشد اگر به صورت ناشیانه از فرمژه استفاده کنید سبب شکسته شدن و ریزش مژه‌ها می‌شود. همچنین سعی کنید تا حد امکان از فرمژه‌های آهنی استفاده نکنید، بلکه انواع پلاستیکی را خریداری کنید. البته ما توصیه می‌کنیم به جای استفاده از فرمژه، از انگشت‌تان کمک بگیرید یعنی ابتدا دست‌تان را بشویید، سپس به طور دقیق پس از آنکه ریمل زدید، انگشت‌تان را روی ریشه مژه‌ها از پایین قرار داده و به سمت بالا فشار دهید تا زمانی که ریمل خشک شود.

چطور با پودر مژه‌ها را ضخیم کنید

اگر مژه‌های نازکی دارید می‌توانید پیش از ریمل زدن با یک تکه پنبه که در پودر فرو برده و اضافی آن را تکانده‌اید به آرامی‌ مژه‌ها را پودر بزنید. در این هنگام چشم‌ها را ببندید تا پودر به چشمان‌تان نرود سپس ریمل بزنید. اگر به نتیجه دلخواه نرسیدید دوباره پودر بزنید و بعد ریمل استفاده کنید. دو یا سه بار ریمل را به مژه‌های بالا به صورت افقی بمالید. به سرعت برای بار دوم و سوم هم این کار را تکرار کنید، چون ریمل سریع خشک می‌شود مخصوصا ریمل‌های ضد آب. اگر روی مژه خشک شده ریمل بمالید ریمل تکه تکه به‌نظر خواهد آمد.

مژه‌ها را نکشید

هیچ‌گاه با دست ریمل روی مژه‌ها را نکنید یا برای پاک‌کردن به مژه‌ها فشار نیاورید و آنها را نکشید، چون این کار منجر به التهاب ناحیه پلک‌ها می‌شود و حتی ممکن است باعث ریزش مژه‌ها هم شود. برای پاک‌کردن ریمل‌ها پنبه‌ای را آغشته به شیرپاک‌کن کنید و بعد روی مژه‌‌ها فشار دهید تا ریمل‌ها درون ماده پاک‌کننده حل شوند و در نتیجه‌ به راحتی پاک شوند.

برای تقویت ابرو و مژه برس بزنید

به یاد داشته باشید که از ساده‌ترین روش‌ها برای تقویت ابرو و تقویت مژه، ورزش و ماساژ دادن ابرو و مژه به وسیله برس است که باید برای این منظور برس کوچکی را انتخاب و به صورت روزانه برس بزنید. شانه‌های بسیار ظریف هم برای این کار مناسب هستند. البته فراموش نکنید که هر چند وقت یک بار، شانه یا برس ریمل خود را با آب و صابون خوب بشویید و آب بکشید.

چرا مژه‌ها می‌ریزند

madarosis اصطلاحی است که مربوط به از دست دادن یا ریزش مژه‌ها به دلیل آسیب به فولیکول مو بوده ولی در همراهی با کلمه cilia مربوط به از دست دادن مژه و ابرو است. علل ریزش مژه متنوع بوده و مربوط به دلایل موضعی یا سیستمیک است. موی مژه معمولا در ۳ -۲ ردیف کوتاه، ضخیم و خمیده است و در مژه‌های بالایی واضح‌تر و بلندتر است و طوری تعبیه شده که مژه‌های بالا و پایین هنگام بسته شدن چشم‌ها لابه‌لای هم گیر نکند.

از علت تا راههای درمان “ریزش مژه”

با آرایش مژه‌ها می‌ریزند؟

آرایش مژه‌ها توسط ریمل یا استفاده مکرر از مژه‌های مصنوعی یکی از علل ریزش مژه و کم‌پشتی آن هاست. البته در صورتی که از ریمل‌های واتر پروف استفاده می‌کنید و به سختی آن را پاک می‌کنید در پاسخ به ضربات و محکم پاک کردن مژه‌ها ریزش رخ خواهد داد. از طرف دیگر ایجاد حساسیت و آلرژی نسبت به چسب یا مواد آرایشی و پاک‌کننده‌ها می‌تواند با ایجاد اگزما و خارش منجر به ریزش مو و ریزش مژه شود.

کدام محصولات در درمان ریزش مژه‌ها موثرند؟

اصولا تقویت مژه و ابرو به صورت موضعی خصوصا در ترکیبات آرایشی امکان‌پذیر نیست و اغلب تبلیغات در این زمینه بیشتر ادعا هستند. برخی داروهای آنالوگ پروستاگلاندین از جمله لاتانوپروست در درمان ریزش مژه مؤثر بوده است. ترکیب دیگر آن bimatoprost است که به صورت موضعی در مطالعات در درمان آلوپسی آره آتا به‌کار رفته و مؤثر بوده است.

عادت‌های نابجا

ضربات یا تروماها یکی از دلایل ریزش مژه‌ها هستند، مثلا کسانی که عادت به کندن مژه‌ها دارند با کاهش حجم ابرو یا مژه‌ها مواجه می‌شوند. داروها نیز می‌توانند دلیل دیگری بر ریزش مژه‌ها باشند، از جمله رتینوئیدها، هپارین، آندروژن‌ها، داروهای ضدکلسترول، داروهای ضدتیروئیدی، پروپرانولول، اسید والپروئیک و داروهای ضدانعقادی. داروهای شیمی‌درمانی همچنین رادیوتراپی در تومورهای چشمی‌نیز با ریزش ابرو و ریزش مژه همراه است.

روش‌های سنتی برای پرپشتی ابروها و مژه‌ها

قبل از استفاده از هر نوع روغن یا محلولی لازم است از پاک و بهداشتی بودن محل موردنظر اطمینان حاصل کنید. برای این منظور با استفاده از شامپوبچه ابرو و مژه‌ها را شست‌وشو داده و پس از خشک کردن از روش‌های ذکر شده بهره ببرید.

روغن بادام

روغن بادام تلخ یا شیرین هر کدام را که دردسترس دارید مفید خواهد بود، البته روغن بادام تلخ تاثیر بیشتری دارد به شرطی که خالص باشد. کافی است برای ماساژ ابرو با گوش پاک‌کن یا برس و برای مژه از فرچه ریمل استفاده کنید.

روغن زرده تخم‌مرغ

استفاده از روغن زرده تخم‌مرغ که دارای پیشینه تاریخی نیز هست در تقویت و پرپشتی ابرو و تقویت مژه بسیار نقش دارد.

ترکیب روغنی

ترکیب روغن‌های مار، مورد، رزماری و ماساژ آنها به ابرو و مژه در تقویت و پرپشتی تاثیر فوق‌العاده دارد.

روغن هفت‌مغز

بی‌شک روغن هفت‌مغز یکی از بهترین روغن‌های ترکیبی است که از هفت‌دانه روغنی مانند بادام تلخ و شیرین، فندق، سیاه‌دانه، پسته، کنجد و کرچک تشکیل شده و با داشتن مواد ضروری و مورد نیاز برای رشد و تقویت ابرو و مژه یکی از بی‌نظیرترین ترکیبات روغنی است.

نکته مهم: تمام روغن‌ها و روش‌های گفته شده را به صورتی مورد استفاده قرار دهید که وارد چشم نشوند چون با ورود هر جسم خارجی و استریل نشده داخل چشم دچار سوزش، خارش و اشک می‌شود.

خواهشمنديم اگر سوال يا نکته‌اي براي مطلب درمان ریزش مژه

در ذهن شما باقي مانده است، آن‌را در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی


بیشتر بخوانید  مدل جدید و زیبا از تاج های گل دار دخترانه 2016

دیدگاهتان را بنویسید