علت ناباروری در خانم های عزیز
زوج های جوان اغلب نگران باردار شدن در ماه های اول پس از ازدواج هستند. این موضوع با مشکلات ناباروری در شهرها و شهرکهایی که از نظر بافت فرهنگی و اجتماعی، سنتها و باورهای غلط همچنان در طبقات پایین و متوسط تأثیرگذار است، تشدید میشود.
از نوزادان در مورد وضعیت بارداری سوال می شود و خواسته یا ناخواسته آنها را تحت فشارهای شدید روحی و جسمی قرار می دهند، ناباروری نه تنها یک مشکل زنانه بلکه یک عامل مردانه نیز هست، حدود 40 درصد از علل ناباروری را مردان تشکیل می دهند. در نتیجه به تفکیک علل ناباروری و ناباروری در زنان و مردان اشاره می کنیم.
علل ناباروری مردان
1. دیابت
2. سابقه ضربه بیضه یا چرخش بیضه، سابقه بلوغ زودرس یا دیررس
3. داروهای مورد استفاده در هنگام زخم یا پسوریازیس
4. ترمیم فتق
5-مقدار زیاد الکل مصرف کنید
6. بیضه پایین نیامد
7. سیگار کشیدن
8. تماس نواحی تناسلی با درجه حرارت بالا
9. تماس با مواد سمی در حین کار مانند مس، کادمیوم و جیوه، اتیلن اکسید، وینیل کلرید، مواد رادیواکتیو و تشعشعات.
10. سابقه مصرف دی متیل بسترول مادر در دوران بارداری و سابقه اوریون در دوران بلوغ
11. سابقه عفونت پروستات یا دستگاه تناسلی
راه های تشخیص ناباروری در مردان
علاوه بر به دست آوردن اطلاعات کامل در مورد وضعیت بیمار، لازم است معاینات ویژه ای از بیمار انجام شود و سپس یک سری آزمایشات تخصصی انجام شود که عبارتند از: آزمایش های چندگانه اسپرم: حداقل دو نمونه در دو زمان مختلف گرفته شود و معاینه شود. برای عوامل مختلف، تعداد اسپرم و شکل و حرکت آنها سونوگرافی: برای تعیین واریکوسل و سایر عوارض ساختاری بیضه سایر آزمایشات: این آزمایشات برای تعیین علت اختلالات اسپرم یا بیماری های دستگاه تناسلی مردانه استفاده می شود.
درمان ناباروری مردان
لاپاراسکوپی: لاپاراسکوپی یک روش مؤثر و ایمن برای درمان یک نوع اختلال ناباروری در بزرگسالان است. کریپتورکیدیسم شایعترین ناهنجاری تناسلی است که در بدو تولد در نوزاد پسر قابل تشخیص است. کریپتورکیدیسم را می توان با مشاهده تشخیص داد.
علل ناباروری زنان
1. تخمدان پلی کیستیک: شرایطی را فراهم می کند که در آن فولیکول های کوچک در تخمدان ها نمی توانند به فولیکول های بالغ تبدیل شوند که با عدم تعادل هورمونی و الگوهای تخمک گذاری غیرقابل پیش بینی مشخص می شود.قاعدگی نامنظم، رشد بیش از حد مو به دلیل آکنه و چاقی.
مشکلات تخمک گذاری: شرایطی (معمولاً هورمونی) که از ترشح تخمک بالغ توسط تخمدان های زن جلوگیری می کند.عدم یا وجود قاعدگی نامنظم و خونریزی کم و بیش ماهانه.
اندومتریوز: وضعیتی که در آن پوشش داخلی رحم (بافت آندومتر) خارج از حفره رحم و معمولاً در شکم لگن رشد می کند. برخی از زنان بدون علامت هستند، در حالی که برخی دیگر دردهای قاعدگی یا درد در حین مقاربت دارند. یا درد مبهم لگن.
4. گرفتگی لوله های فالوپ: لوله های فالوپ آسیب دیده یا مسدود شده مانع از رسیدن اسپرم به تخمک یا تخمک بارور شده به حفره رحم می شود.از علل مهم انسداد لوله فالوپ می توان به بیماری التهابی لگن، بیماری های مقاربتی مانند جراحی عقیم سازی قبلی اشاره کرد.
روش های درمان ناباروری در زنان
1. مشکل انسداد لوله فالوپ باز شدن لوله با جراحی یعنی لقاح خارج رحمی (IVF) است.
2. درمان مشکلات تخمک گذاری با داروهای باروری و لقاح مصنوعی درمان است.
لقاح آزمایشگاهی (IVF) برای درمان تخمک های ضعیف با لقاح ضعیف با استفاده از تخمک یا جنین اهدایی یا برای فرزندخواندگی استفاده می شود.
4.در درمان اندومتریوز از داروهای باروری در ترکیب با لقاح مصنوعی، جراحی برداشتن بافت غیرطبیعی یا بازکردن لوله، از فناوری های جدید در درمان ناباروری استفاده می شود.
5. برای سبک زندگی تخمدان پلی کیستیک (رژیم غذایی و ورزش) یا داروهای باروری و لقاح مصنوعی.
درمان جدید سندرم تخمدان پلی کیستیک استفاده از داروی دیابت به نام متفورمین (گلوکوفاژ) است که امکان تخمک گذاری منظم را فراهم می کند.یکی از بیماری های نسبتاً شایع در زنان چسبندگی رحم است که در اثر عوامل متعددی ایجاد می شود.سقط جنین در زنان در مورد آن صحبت کردیم. این بیماری با دکتر کاشانیان از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که در ادامه می خوانید.
بیماری چسبندگی رحم را تعریف کنید.
اول از همه، چندین دسته از چسبندگی های رایج در زنان وجود دارد. یکی چسبندگی های داخل رحمی و دیگری چسبندگی لگن که هر کدام موضوع جداگانه ای است. چسبندگی داخل رحمی در هیچ خانمی ایجاد نمی شود، زیرا مخاط رحم یا مخاط آندومتر در رحم طبیعی و صحیح است. و ریزش باعث قاعدگی می شود. اما گاهی در شرایط خاصی این مخاط از بین می رود و حداقل به دلیل نداشتن آندومتر، قسمت های مختلف قسمت داخلی رحم به هم می چسبد که به آن «سندرم آشرمن» می گویند.
چه شرایطی باعث چسبندگی رحم می شود؟
این یکی از مهم ترین علل عفونت است، اما به معنای آن عفونت های رایج در زنان نیست. معمولا وقتی از عفونت یاد می شود، خانم ها فکر می کنند هر گونه ترشحات واژن عفونت است و باعث چسبندگی می شود. اما در اینجا منظور برخی عفونت های شدید و مزمن مانند سل و جذام است که می تواند پوشش داخلی آندومتر را تخریب کند، زیرا این بافت در شرایط عادی از بین نمی رود.
بیماری دیگری که می تواند باعث تخریب مخاط رحم شود، کورتاژ خشن است. البته این به معنای کورتاژ طبیعی نیست، بلکه کورتاژی است که به بافت داخل رحم آسیب می رساند و در مواردی اتفاق می افتد که جنین در داخل رحم فوت کرده و دفع نشده باشد که به آن «سقط فراموش شده» می گویند. در این صورت جنین به رحم می چسبد و به شدت می کشد و این کورتاژ خشن باید انجام شود.
بنابراین به خانم ها هشدار می دهیم که اگر جنین در رحم از بین رفت زودتر آن را خارج کنند تا بافت داخل رحم خارج شود زیرا در غیر این صورت کورتاژ خشن و متعاقب آن رشد رحم رخ می دهد، جراحی یکی از عواملی است که می تواند باعث چسبندگی لوله فالوپ می شود. یکی از رایج ترین جراحی ها آپاندیسیت است.
سایر جراحی هایی که می توانند باعث چسبندگی شوند عبارتند از: جراحی کیست تخمدان، فیبروم رحم و جراحی لگن. در این موارد باید با انتخاب بیمار مناسب و انجام تکنیک های جراحی مناسب و تجویز آنتی بیوتیک از عفونت و چسبندگی به اندازه کافی پیشگیری کرد.
سزارین هم می تواند چنین عارضه ای داشته باشد چون یک نوع عمل است. در برخی از زنان، چسبندگی شکم بعد از سزارین دیده می شود، اما چسبندگی شکم در لوله های فالوپ کمتر و در ناحیه مثانه بیشتر دیده می شود. اما اگر سزارین به صورت اصولی انجام شود این مشکل پیش نمی آید.
علائم و عوارض چسبندگی داخل رحمی چیست؟
اگر چنین چسبندگی هایی در رحم ایجاد شود، زنان نابارور می شوند زیرا بافت داخل رحم محل کاشت جنین است و به دلیل آسیب آن خطر ناباروری وجود دارد و همچنین می تواند باعث سقط مکرر یا درد شکم یا آمنوره شود.
و آن پسر دیگر؟
به اصطلاح چسبندگی بین افراد در واقع چسبندگی های لگنی است که در اطراف رحم یا خارج از رحم ایجاد می شود و باعث ایجاد چسبندگی بین رحم، تخمدان ها، دیواره روده و دیواره شکم یا دیواره لگن می شود. باز هم عفونت ها علت اصلی هستند. یک عارضه هستند. عفونت کلامیدیا یکی از علل این چسبندگی است. بیماری التهابی لگن (PID)، یک عفونت ناشی از جراحی
مخصوصاً اگر عفونتی بوده یا عمل کثیفی باعث این چسبندگی ها شده باشد این چسبندگی ها دسته دیگری از توده های رحمی هستند که ممکن است علائم خاصی نداشته باشند و این چسبندگی در عمل بعدی با باز شدن شکم بیمار و به طور طبیعی در عمل های بعدی اعمال می شود. این کار را برای جراح سخت می کند و خطر عوارض را برای بیمار افزایش می دهد.
چه بیماری هایی می توانند خطر چسبندگی رحم را افزایش دهند؟
یکی از بیماری هایی که می تواند خطر چسبندگی رحم را افزایش دهد، آندومتریوز است که در آن بافت داخل رحم در خارج از رحم ایجاد می شود و می تواند باعث ایجاد چسبندگی های زیادی در داخل لگن شود. در عفونت های ناشی از سل و همچنین در مبتلایان به آپاندیسیت. و دیر درمان یا سوراخ شدند،
چسبندگی لگن و شکم در زنانی که جراحی شکم انجام داده اند یا مثلاً جراحی روده انجام داده اند نیز می تواند رخ دهد. بیماری های شکمی مانند آپاندیسیت در انسان اجتناب ناپذیر است و هیچکس نمی تواند از آن پیشگیری کند اما توصیه می کنیم در اسرع وقت نسبت به هر بیماری واکنش نشان داده و از پیشرفت آن جلوگیری کنید.
علائم چسبندگی رحم چیست؟
هیچ علامت خاصی برای چسبندگی داخل رحمی وجود ندارد. ممکن است خونریزی قاعدگی در بیماران کاهش یابد یا متوقف شود و یا ممکن است قاعدگی دردناک، ناباروری و سقط های مکرر داشته باشند و با مراجعه بیمار به پزشک با این علائم، احتمال ایجاد چسبندگی رحم افزایش می یابد.
چه اقداماتی برای درمان انجام می شود؟
این دستگاه برای آزاد شدن این چسبندگی ها در رحم قرار می گیرد و سپس هورمونی برای جلوگیری از چسبندگی مجدد وارد می شود. درمان این عارضه 100 درصد نیست اما روش های درمانی از جمله موارد ذکر شده روش های خوبی هستند که با سایر روش های کمکی قابل استفاده هستند.
یک تا دو ماه طول می کشد تا بیمار به قاعدگی ادامه دهد و بافت داخل رحم را ترمیم کند. اگر با این روش درمان شود، معمولاً هیچ عود یا مشکلی وجود ندارد. اما بهتر است به هیچ وجه اجازه ندهید این چسبندگی اتفاق بیفتد و در واقع بهترین راه برای جلوگیری از آن است.
چگونه از چسبندگی رحم جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از چسبندگی رحم، توصیه می شود قبل از اینکه نابارور شوید و تحت عمل جراحی گسترده قرار بگیرید، قبل از احساس علائم عفونت به پزشک مراجعه کنید. بهتر است حداقل یک یا دو بار در سال به طور منظم به متخصص زنان مراجعه کنید. و اگر عفونت لگنی دارید آن را درمان کنید. به محض اینکه ترشحات ناخوشایندی دریافت کردید و احساس سوزن سوزن شدن و خارش کردید،
باید فورا به پزشک مراجعه کنید. همچنین تست پاپ سالیانه انجام دهید، در صورت ازدواج، پیشگیری از بارداری طولانی مدت توصیه نمی شود. برخی از خانم ها دیر ازدواج می کنند و 7 تا 10 سال بعد از ازدواج نمی خواهند باردار شوند. این امر خطر ابتلا به اندومتریوز و عوارض آن که چسبندگی رحم است را افزایش می دهد.
مجموعه: مجله اینترنتی تشویقی