علت عذاب وجدان و احساس گناه چیست ؟



علت عذاب وجدان و احساس گناه چیست ؟


حتما برای شما هم پیش آمده کاری کنید و بعد دچار عذاب وجدان شوید. گویی دائم در دلتان رخت می شویند و نمی دانید چه باید بکنید. عذاب وجدان از کوتاهی کردن درباره کاری که باید انجام می دادیم یا احساس مسئولیت نشات می گیرد.


و اگر تداوم یابد به اضطراب و افسردگی ختم می شود. گذشته ها گذشته و خیلی چیزها را نمی توان تغییر داد یا اصلاح کرد پس چطور با خودمان کنار بیاییم؟ آیا مرهمی برای کاهش درد عذاب وجدان وجود دارد؟ با ما در دلگرم همراه شوید.


وجدان چیست؟


وجدان بینش و قضاوتی است که در تشخیص درست از نادرست کمک می‌کند. در واقع نیروی درونی هر فرد که خوب و بد یک کردار را درک می‌کند، وجدان نام دارد. از لحاظ روانی، وجدان هنگام مرتکب شدن انسان به کارهای مخالف اخلاقیات، حس پشیمانی را در او برانگیخته می کند.


عذاب وجدان چیست؟


عذاب وجدان و احساس گناه حس هایی هستند، که همیشه برای همه افراد در یک موقعیت مشابه ممکن است رخ ندهد. در واقع عذاب وجدان در هر فردی به دلایل متفاوتی بروز پیدا می کند.


معمولا افراد در زمان هایی که مرتکب عملی خلاف عقاید خود و یا قوانینی که از طرف اطرافیان یا جامعه مشخص شده، دچار عذاب وجدان می شوند. عذاب وجدان حسی است که با خود اضطراب و نگرانی را به همراه دارد.


بسیاری از انسان ها حتی زمانی که در انجام کاری کوتاهی کرده و یا به نحو احسنت انجام نداده اند نیز دچار عذاب وجدان می شوند. در این حالت حس نارضایتی و خودخوری تمام وجود فرد را در برمی‌گیرد. کسانی که احساس مسئولیت بیشتری دارند، بیشتر دچار عذاب وجدان می شوند.

بیشتر بخوانید  نکات کلیدی رفتار با همسر افسرده


عوارض عذاب وجدان


عذاب وجدان باعث ایجاد تنش‌های شدید، چه از لحاظ فیزیکی و یا روانی در انسان می‌شود. یک روانشناس در این خصوص می‌گوید “فشار روحی ناشی از عذاب وجدان می‌تواند آسیب جدی به قلب، مغز و حتی سیستم دفاعی بدن وارد کند”.


اما از طرفی، عذاب وجدان همیشه یک حس منفی محسوب نمی‌شود و در شرایطی ممکن است باعث تقویت حس همدردی و تغییر رفتارهای نامناسب شود.


علت عذاب وجدان و احساس گناه


عذاب وجدان می تواند به علت های مختلف در هر فردی ایجاد شود، اما ریشه شکل گیری این حس را به دو عامل اصلی می توان نسبت داد:


دوران کودکی: خیلی از ما جملاتی مانند “تو باید همیشه اینچنین باشی”، “تو هیچ وقت نباید…”، “تقصیر تو بود که…”، را از کودکی به خاطر داریم. شاید باورش سخت باشد.


ولی پایه و روند زندگی ما در بزرگسالی همان تجربیات، افکار و عادات ذهنی است که در سنین ۲ تا ۵ سالگی در ما شکل گرفته است و منشأ بیشتر مشکلات ما از همان سن شروع شده است. درمان های روانکاوی کمک می کنند تا ریشه افکار شناسایی و حل شوند.


افسردگی: عذاب وجدان یک درد گزنده روانی است که با سرزنش خود همراه است. در بعضی‌ افراد احساس گناه احساس بی‌ارزشی ایجاد می‌کند. در ذهن یک فرد افسرده خطاهای شناختی نسبت به خود، دنیا، و آینده به وجود می‌آید.


خطاهای شناختی برداشت ما را از واقعیت مخدوش کرده و به جای دیدن همه جنبه‌های واقعیت فقط بدی‌ ها به چشمان می‌آید. بیمار افسرده نقاط قوت خود را دست کم می‌گیرد، خطاهای گذشته ‌اش را بزرگ نمایی می‌کند و به دنبال آن احساس گناه و بی‌ارزشی به او دست می دهد. احساس گناه یکی از نشانه ‌های افسردگی است. درمان افسردگی به شکل چشمگیری احساس گناه را کم کرده و اعتماد به نفس را باز می‌گرداند.

بیشتر بخوانید  راه‌های درمان ترس از ارتفاع و مقابله با آن


چه زمانهایی نباید احساس عذاب وجدان کرد؟


روانشناسان معتقدند افراد نباید بابت انجام کارهای زیر احساس عذاب وجدان کنند:


  • 1. خلوت کردن با خود

  • 2. نه گفتن

  • 3. صداقت به خرج دادن

  • 4. تعیین حد و مرز در روابط

  • 5. سوال کردن از دیگران

  • 6. خداحافظی از شبکه‌های اجتماعی

  • 7. در نقش خود ظاهر شدن

  • 8. خوردن غذاهای لذیذ



divider


بیشتر بخوانید:


روان شناسی شخصیت


همه ی آنچه باید در مورد روانشناسی رنگ ها بدانید


تعریف عشق در روانشناسی ، عشق و عاشقی چیست ؟


دیدگاهتان را بنویسید