علل ریزش مو در نوزادان و راه های درمانـی
آیا ریزش مو در نوزاد طبیعی است و نیازی به درمان ندارد؟
بعضی از نوزادان هنگام تولد دارای موهای پرپشتی بوده در حالی که برخی دیگر دارای موهای کم و یا ناچیزی می باشند و این یک مسئله ژنتیکی است که از پدر و مادر خود به ارث می برند.اکثر نوزادان و البته نه همه در یک بازه زمانی دچار ریزش مو می شوند و موهای اولیه خود را از دست می دهند، این ریزش مو کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی برای والدین ندارد و دلیل آن صرفا تغییرات هورمونی به واسطه تولد می باشد.
قبل از تولد کودک دارای سطح بالایی از هورمون ها بوده که از بدن مادر وارد بدن وی می شوند اما بعد از تولد به واسطه قطع ارتباط مستقیم خونی با مادر این هورمون ها افت می کنند که موجب می شود موهای نوزاد وارد فاز استراحت گردند و معنی آن این است که برای مدتی موهای نوزاد رشد نخواهند کرد و حتی ممکن است دچار ریزش نیز گردند.با دلگرم همراه باشید.
ریزش موی نوزاد
ریزش مو در نوزادان تازه متولد شده کاملاً طبیعی است و هیچ جایی برای نگرانی وجود ندارد. نوزادان معمولاً در طول 6 ماه اول موهای خود را از دست میدهند؛ این نوع از ریزش مو نامیده میشود. مو یک مرحله رشد و یک مرحله استراحت دارد. مرحله رشد حدود 3 سال به طول میانجامد و مرحله استراحت حدود سه ماه به طول میانجامد. در طول مرحله استراحت، مو در فولیکول باقی میماند تا موهای جدید وارد شوند.
معمولاً حدود ۵ تا ۱۵ درصد از موهای پوست سر در هر زمان در فاز استراحت هستند، اما استرس، تب یا تغییرات هورمونی میتواند موجب شود که رشد تعداد زیادی از موها با هم و به یکباره متوقف شود. ریختن زمانی آغاز میشود که مرحله رشد بعدی شروع میشود؛ یعنی تا حدود سه ماه بعد.سطوح هورمونهای نوزاد که بلافاصله بعد از تولد افت میکنند، میتوانند باعث شوند که او موهایی را که با آنها به دنیا آمده است را از دست بدهد (مادران جدید نیز اغلب به همین دلیل مقدار زیادی از موهایشان را از دست میدهند).
پدر و مادرها گاهی با تعجب مشاهده میکنند که در طول رشد نوزادشان رنگ و بافت موی جدید او کاملاً متفاوت با رنگ و بافت موی هنگام تولد اوست. مثلاً ممکن است نوزادی با مویِ سیاه و ضخیم به دنیا بیاید و بعد بلافاصله آنها را از دست داده و موهای گندمی رنگ زیبایی جایگزین موهای اولیه شود.اگر متوجه شدهاید که کودکتان دارای تکههای طاس بر روی سر خود است، به شیوهای که او میخوابد یا مینشیند توجه نشان دهید. اگر نوزادتان همیشه در همان وضعیت میخوابد یا به نشستن با پشت سر خود بر روی یک صندلی کودک تمایل دارد، ممکن است موهایش را در آن منطقه از دست بدهد. او همچنین ممکن است به دلیل مالیدن سرش بر روی تشک طاس شود.
شرایط دیگری نیز وجود دارن که باعث ریزش مو میشوند، اما این شرایط در کودکان زیر ۱۲ سال بسیار غیر معمول است:
لکههای تکهای طاس با پوست قرمز و پوسته پوسته (گاهی نقطههای سیاه که در آن مو از آن ناحیه شکسته شده است) ممکن است این امر به این معنی باشد که کودکتان دارای یک عفونت مسری قارچی به نام آلودگی به کچلی سر است.
آسیب فیزیکی
که معمولاً ناشی از سفت دم اسبی بستن موهاست- این امر میتواند نوعی از ریزش مو را به نام کچلی در اثر کشش ایجاد نماید.کچلیهای نامنظم مو، در اثر کندن اجبارگونه و وسواسی مو توسط کودکان بزرگتر که تریکوتیلومانیا یا وسواس موکنی نامیده میشود.اگر کودکتان مناطق صاف، گرد و کاملاً طاس در سرش داشته باشد ممکن است دچار آلوپسی آره آتا باشد، یعنی وضعیتی که در آن سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله کرده و بدین علت رشد مو شدیداً کاهش پیدا میکند. این نوع ریزش مو معمولاً به صورت تکههای جداگانه طاس دیده میشود با این حال این بیماری میتواند تمام موهای روی بدن را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
برخی از شرایط پزشکی
مانند کم کاری تیروئید (یک اختلال تیروئید) یا کم کاری هیپوفیز نیز میتواند موجب ریزش مو در سراسر سر فرزندتان شود.
—————————————————————————————-
در مورد ریزش موی کودکم چه کاری میتوانم انجام دهم؟
شما نمیتوانید هیچ کاری در مورد از دست دادن هورمونی موهای نوزاد تازه متولد شدهتان انجام دهید جز اینکه مشتاقانه رویش موهای زیبای جدید روی سر نوزاد دلبندتان را انتظار بکشید.اگر طاسی سر نوزادتان نتیجه صرف وقت بیش از حد در همان موقعیت است، سعی کنید به تناوب وضعیت سر کودک را در طول چرت زدن و در شب خواب تغییر دهید. اگر شما معمولاً نوزادتان را به پشت یک انتهای گهواره میخوابانید، سعی کنید شب بعد او را در انتهای دیگر گهواره قرار دهید (یعنی اگر سرش بالای تخت یا گهواره است، شب بعد او را طوری قرار دهید که سرش انتهای تخت و پایش بالا قرار بگیرد). هنگامی که نوزاد را به پشت میخوابانید، او به طور طبیعی سر خود را به یک سمت از گهواره متمایل میکند، بنابراین با این کار جهتهای متفاوتی از سر او در تماس با بالش یا تشک قرار میگیرند.
اگر شما یک بالشتک خواب دارید که از غلت زدن نوزاد و افتادنش روی شکم جلوگیری میکند، میتوانید به تناوب او را یک شب بر پهلوی چپ، یک شب به پشت و یک شب به پهلوی راست قرار دهید.همچنین مطمئن شوید که کودک شما در طول روز و در هنگام بیداری مقداری از وقت خود را روی شکم (نه به پشت) صرف میکند. با این کار علاوه بر اینکه به پشت سرش کمی استراحت میدهید به رشد فیزیکی او نیز کمک میکنید (زیرا صرف نمودن وقت روی شکم نیز برای رشد فیزیکی او ضروری است).
پس از ۶ ماهگی ریزش موی نوزادتان را با پزشک مطرح کنید. البته هنوز هم احتمال دارد ریزش مو طبیعی باشد اما با در میان گذاشتن این مسأله با پزشک میتوانید مطمئن شوید که علت ریزش مو یک بیماری زمینهای نیست و در صورت وجود بیماری میتوانید به موقع آن را درمان کنید. برای مثال اگر فرزندتان عفونت قارچی داشته باشد، پزشک با تجویز یک داروی ضد قارچ مشکل او را درمان میکند.
اگر پزشک مشکوک به کچلی موضعی شود، ممکن است شما را برای ارزیابی بیشتر به متخصص پوست ارجاع دهد (بعضی از کودکان به سادگی و بدون درمان دارویی با بزرگتر شدن سنشان “آلوپسی آره آتا” را از سر میگذرانند، در حالی که دیگران – معمولاً کودکان بزرگتر – در زمان تحریک رشد مو، دارو مصرف میکنند).
به خاطر داشته باشید که موهای نوزاد ریزتر و ظریفتر از بزرگسالان است. بنابراین اجازه دهید که مدل موی نوزادتان طبیعی و رها باشد و همچنین آنها را به آرامی شانه بزنید.تضمینی وجود ندارد اما باید بگوییم که در اغلب موارد، ریزش موی یک نوزاد موقتی است و شانس این وجود دارد که یک سال بعد نوزادتان یک سر پُر از موهای زیبا داشته باشد!
اگر نوزادم کاملاً طاس بود چه؟
بسیاری از نوزادان جدید کاملاً طاس هستند، هر چند که پس از مشاهده دقیق پوست سر نوزادتان، احتمالاً میتوانید موهای رنگ پریده، پرزدار و فوقالعاده نازکی را روی آن ببینید. این نوع طاسی گاهی اوقات میتواند تا اولین تولد نوزادتان طول بکشد. تا آن زمان از سبک «بدون نیاز به مدل دادن و نگهداری» موهای نوزادتان لذت ببرید!
آیا راهی برای تقویت و بهبود وضعیت موها در کودکان و نوزادان وجود دارد؟
بهترین راه رسیدگی به تغذیه کودک و مادر است، در گام اول توصیه می شود خانم ها از چند ماه قبل از بارداری به تغذیه خود اهمیت بیشتری دهند و با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات خون وضعیت غده تیروئید و برخی املاح معدنی و ویتامین ها از قبیل آهن، کلسیم، روی، ویتامین D و B12 که نقش مهمی در تکامل و رشد جنین ایفا می کنند را بررسی نمایند تا در صورت نیاز زیر نظر پزشک از مکمل های غذایی مناسب استفاده کنند.
نکته مهم دیگر این است که حداقل برای 6 ماه نوزاد از شیر مادر تغذیه کند، توجه کنید هیچ نوع شیر خشک و یا مکمل غذایی نمی تواند جایگزین مناسبی برای شیر مادر باشد. شیر مادر علاوه بر مواد مغذی طبیعی حاوی آنتی بادی و هورمون های متعددی نیز می باشد که موجب تقویت سیستم ایمنی و رشد بهتر نوزاد می گردند که در هیچ نوع شیر خشک و یا محصولی دیگر نمی توان آن ها را مشاهده نمود.
تحقیقات نشان می دهند تغذیه دوران بارداری و سال های ابتدایی کودکان به اندازه ژنتیک در سلامت و ساختار بدنی آن ها نقش ایفا می کند.در دوران شیردهی نیز توصیه می شود مادران از تغذیه متنوع و مناسبی برخوردار باشند و به میزان کافی از همه گروه های غذایی از جمله پروتئین ها مانند مرغ، تخم مرغ، ماهی و حتی گوشت قرمز، منابع کلسیم مانند لبنیات، میوه ها و سبزیجات تازه، حبوبات و غیره استفاده نمایند تا به میزان کافی پروتئین، کربوهیدرات، چربی های مفید، ویتامین و املاح معدنی دریافت نمایند. تغذیه مناسب به طور مستقیم باعث افزایش کیفیت و ارزش غذایی شیر مادر می گردد.
—————————————————————————————-
چه مدت توصیه می شود کودک از شیر مادر تغذیه کند؟
6 ماه اول توصیه می شود نوزاد فقط از شیر مادر تغذیه کند و از ماه ششم به بعد می توان به آهستگی و میزان کم سایر مواد غذایی از جمله برخی از انواع آب میوه، برنج و سفیده تخم مرغ پخته و له شده، گاهی شیر خشک و میوه هایی که هضم آن ها راحت است مانند موز به برنامه غذایی کودک اضافه نمود.پس به عنوان قاعده کلی توصیه می شود 6 الی 12 ماه نوزاد از شیر مادر تغذیه کند. اگر مدت شیردهی طولانی تر شود مانعی ندارد.
آیا نکته دیگری درباره تغذیه کودکان وجود دارد که موجب بهبود وضعیت رشد و سلامت آن ها گردد؟
توجه کنید آنچه که به کودک خود از 6 ماهگی تا 3 سالگی برای خوردن می دهید موجب شکل گیری ذائقه وی می گردد پس مهم است از همین دوران، کودکان را با مواد غذایی سالم و مغذی به جای مواد غذایی خوشمزه آشنا کنیم.کافی است کودک برای اولین بار طعم مواد غذایی شیرین مانند کیک، شکلات و بستنی را تجربه کند آنگاه همیشه آن ها را به میوه ها و سبزیجات و سایر مواد غذایی ترجیح خواهد داد و یکی از دلایل بد غذایی کودکان این است که والدین ناآگاهانه و در زمان نامناسب حس چشایی کودکان را با تنقلات غیر سالم آشنا می کنند.همچنین با توجه به کاهش کیفیت مواد غذایی نسبت به دهه های گذشته اغلب کودکان نیازمند استفاده از مکمل های غذایی به شکل دوره ای می باشند تا به میزان کافی مواد مغذی مهم مانند روی(زینک)، ویتامین D، کلسیم، منیزیم و ویتامین های گروه ب را دریافت کنند.
خواهشمنديم اگر سوال يا نکتهاي براي مطلب علل ریزش مو در نوزادان و راه های درمانـی
در ذهن شما باقي مانده است، آنرا در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.
—————————————————————————————-
مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی