پاپول پیزوژنیک ( برجستگی های سفید روی پاشنه پا ) چیست؟
همان طور که از نام پیزوژنیک (فشار) آمده است، ضایعات در اثر فشار ایجاد می شوند و باعث فتق چربی کف پا از طریق درم می شوند. PPP شامل فتق بافت چربی به علت تحمل وزن بر روی پاشنه پا است. آن ها در نتیجه فشار مداوم روی پاشنه پاها به علت عوامل زیادی مانند وزن بیش از حد، پریدن، دویدن یا حمل بارهای سنگین رخ می دهند.
پاپول های پیزوژنیک، پاپول های معمولی، نرم و همرنگ پوست هستند که روی پاها دیده می شوند. همان طور که گفته شد، آن ها در اثر فتق چربی از طریق درم ایجاد می شوند. نام پیزوژنیک (فشار) به منشا ایجاد آن ها از طریق فشار آمدن اشاره دارد.
چه کسانی به پاپول های پیزوژنیک مبتلا می شوند؟
افراد در هر سن، جنس و نژاد مستعد ابتلا به پاپول های پیزوژنیک هستند. این موارد معمولا در زنان دارای اضافه وزن یا چاقی مشاهده می شوند. آن ها همچنین با بیماری های زمینه ای بافت همبند مانند سندرم Ehlers-Danlos، صافی کف پا و ورزش هایی که با وزنه های بیش از حد انجام می شود، همراه هستند.
شیوع پاپول پیزوژنیک
پاپول های پیزوژنیک در ۶۰ درصد از جمعیت دیده می شوند و در اثر فشار بیش از حد و مداوم ایجاد می شوند. بنابراین بیشتر در ورزشکاران (دونده ها، پرش کاران و غیره)، افراد چاق و کسانی که اغلب با وزنه های سنگین کار می کنند، شایع است.در بیماران مبتلا به سندرم Ehlers-Danlos به دلیل ضعف کلاژن، شیوع بالایی گزارش شده است.
معمولا به صورت پاپول یا نودول برجسته، همرنگ پوست در سطح جانبی یا خلفی پاشنه پا دیده می شود، اگرچه بندرت در نواحی دیگری نظیر مچ دست نیز دیده شده اند.پاپول های پیزوژنیک معمولا بدون علامت هستند، بنابراین اصولا به دلیل عدم مراجعه، شیوع واقعی پاپول های پیزوژنیک دست کم گرفته می شود. با این حال گاهی اوقات ممکن است سبب ایجاد درد در همان ناحیه شوند که معمولا به دلیل اصطکاک مداوم با کفش است.
تشخیص برجستگی های سفید روی پاشنه پا
تشخیص پاپول های پیزوژنیک بیشتر کلینیکی است و با یک معاینه ساده تشخیص داده می شود، اگرچه تظاهرات غیرمعمول ممکن است منجر به نیاز به بیوپسی برای تایید بافت شناسی شود. سونوگرافی با فرکانس بالا که به طور گسترده ای در پوست استفاده می شود، می تواند برای تایید تشخیص بالینی استفاده شود.
خصوصیات بالینی پاپول های پیزوژنیک چیست؟
پاپول های پیزوژنیک اکثرا بدون علامت بوده و به طور اتفاقی مورد توجه قرار می گیرند. گاهی اوقات ممکن است دردناک باشند، به نظر می رسد که درد ناشی از تماس مداوم بین پاپول ها و کفش است. درد در بیماران ناشی از ایسکمی، رگ های خونی و اعصاب مرتبط آن ها است.
پاپول های پیزوژنیک چگونه تشخیص داده می شوند؟
پاپول های پیزوژنیک معمولا به دلیل ویژگی های زیر به صورت بالینی تشخیص داده می شوند:
هنگامی که بیمار روی پاهایش وزنی تحمل نمی کند، معمولا پاپول های پیزوژنیک ناپدید می شوند و فقط وقتی روی پا می ایستد دیده می شوند (به دلیل فشار).
پاپول ها معمولا می توانند فشرده شوند.
بیشتر در مرز خلفی و جانبی پاشنه پا رخ می دهند.
آن ها اغلب دو طرفه هستند.
درمان پاپول های پیزوژنیک چیست؟
در صورت عدم وجود علائم، هیچ درمانی لازم نیست. علت اصلی پیگیری مراقبت های پزشکی، درد هنگام ایستادن و راه رفتن در افراد است. برای ضایعات دردناک، درمان های محافظه کارانه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
محدودیت ورزش تحمل وزن
کاهش وزن
پوشیدن جوراب های فشاری (جوراب واریس)
کفی پلاستیکی پاشنه یا فوم های پاشنه پلاستیکی متناسب با کف پا
اجتناب از ایستادن برای مدت طولانی
مسکن ها (داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب (NSAIDs) مانند ایبوپروفن درد را تسکین می دهد.)
کمپرس سرد (توصیه می شود تا کیسه یخ را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه روی پاشنه پا قرار داده تا درد و التهاب تسکین یابد.)
تزریق ماده لیپولیز با استفاده از داروی دئوکسی کولیک اسید (DCA) یک روش با حداقل حالت تهاجمی است که اخیرا توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده برای درمان چربی زیر جلدی در غبغب تایید شده است، می تواند در درمان پیزوژنیک پایول هم کاربرد داشته باشد.
تزریق دئوکسی کولیک اسید، یک روش با حداقل حالت تهاجمی می باشد که در بسیاری از گزارش ها به طور موثر برای کاهش چربی های موضعی استفاده شده است. با توجه به اثربخشی و ایمنی لیپولیز تزریق DCA، استفاده از آن برای درمان رسوب کوچک و موضعی چربی در مناطق دیگر آناتومیک را می توان در نظر گرفت.
مشاوره با پزشک متخصص پا می تواند مفید باشد. تزریق داخل کورتیکواستروئید به منظور تسکین درد در بیماران مبتلا به پاپول های پیزوژنیک مبتلا به سندرم Ehlers-Danlos اثبات شده است.اگر علی رغم درمان های فوق علائم همچنان ادامه داشته باشد، برداشتن با جراحی می تواند مفید باشد اما بندرت لازم است.
همچنین بخوانید:
از علل مختلف درد پاشنه پا بیشتر بدانید!
۲۰ علت درد پاشنه پا که تا کنون نمیدانستید!
از دلیل تا درمان ترک پاشنه پا