آزمایش B2MG یا بتا دو میکرو گلوبولین
B2MG یا بتا دو میکرو گلوبولین یک پروتئین سرمی با وزن مولکولی پایین است که از غشاء سلولی مشتق می گردد و جزء ثابت زنجیره سبک کمپلکس آنتیژن لکوسیت انسانی کلاس I می باشد. وزن مولکولی B2MG فقط 8/11 کیلودالتون بوده و از طریق گلومرول های کلیوی فیلتره شده و در توبولها بازجذب می گردد.
B2MG یک تومور مارکر غیراختصاصی است چرا که مقادیر افزایش یافته آن در تعدادی از بیماری ها شامل نارسایی کلیه (به هر دلیل)، مولتیپل میلوما، لنفوما، نئوپلاسمها از جمله سارکومها، التهاب مزمن، آمیلوئیدوز و نقص ایمنی همراه با عوارض گرانولوماتوز دیده میشود.
B2MG سر، پاسخ افراد مبتلا به لنفوم با درجه پایین را پیشگویی می کند به این ترتیب که در بیماران با سطح سرمی کمتر از 0.3 mg/dl در طول 42 ماه هیچگونه پسرفتی مشاهده نشده است.
در موارد آسیب کلیوی ناشی از آمینوگلیکوزیدها، B2MG سرم قبل از کراتینین سرم غیرطبیعی می گردد. در بیماران مبتلا به ایدز با بیماری پیشرونده خصوصاً کسانی که مبتلا به عفونتهای فرصت طلب می گردند، B2MG سرم افزایش می یابد و پس از درمان کاهش می یابد. اندازه گیری B2MG به همراه CD4 در این بیماران جهت پیشگویی تبدیل و پیشروی فرد آلوده به ویروس HIV به سمت ایدز در طول سه سال آینده مفید است.
به نظر میآید از B2MG بتوان برای شناسایی مواردی از آمیلوئیدوز اولیه که عاقبت مطلوبی ندارند استفاده کرد ولی در این بیماران اندکسی از پاسخ به درمان نخواهد بود.
مقادیر مرجع B2MG: بین آزمایشگاهها، تفاوت قابل توجهی وجود دارد. آزمایشگاه مرجع cut off سرم را کمتر از 0.27mg/dl در نظر می گیرد. میانگین مقادیر را میتوان اینگونه در نظر گرفت:
-
نوزادان: 0.3 mg/dl یا 3 mg/L -
0 تا 59 سال: 0.19 mg/dl یا 1.9 mg/L -
60 تا 69 سال: 0.21 mg/dl یا 2.1 mg/L -
بالای 69 سال: 0.24 mg/dl یا 2.4 mg/L -
ادرار 24 ساعته: 120 µg/day> -
مایع مغزی- نخاعی: CSF) – 0.24 mg/dl 0)
کاربردهای بالینی آزمایش B2MG
-
سرم: به عنوان شاخص توموری برای ارزیابی (پیش آگهی) تومورهای خونی از قبیل لنفوم ها ( بویژه مولتیپل مایلوما) یا لوسمی ها. -
ادرار 24 ساعته: ارزیابی عملکرد توبولهای کلیوی در اختلالات توبولار کلیوی. -
CSF: ردیابی متاستازهای لنفوئیدی و لوسمیک در سیستم عصبی مرکزی (CNS)
نوع نمونه مورد نیاز آزمایش B2MG
-
سرم -
ادرار 24 ساعته -
مایع مغزی- نخاعی (CSF)
شرایط نمونه گیری در آزمایش B2MG
1. نیاز به ناشتایی نمی باشد.
2. در صورت انجام آزمایش به روش رادیوایمونواسی، بایستی بیمار یک هفته قبل از انجام آزمایش، رادیوایزوتوپ ( مواد حاجب) دریافت نکرده باشد.
یافته های طبیعی/ غیر طبیعی در آزمایش B2MG
افزایش سطح ادراری : بیماری توبولی کلیوی، مسمومیت دارویی کلیوی، بیماری کلیوی در اثر فلزات سنگین، لنفوم ها، لوسمی، مولتیپل میلوما، ایدز
افزایش سطح سرمی : لنفوم،لوسمی، مولتیپل میلوما، بیماری گلومورلی کلیه، رد پیوند کلیه، فرایندهای التهابی مزمن
تفسیر نتایج آزمایش B2MG
ارزیابی پیش آگهی در مولتیپل میلوما: میزان B2MG سرمی بیانگر سایز (اندازه) تومور، سرعت رشد و عملکرد کلیوی است. در هنگام تظاهر بیماری، مقادیر کمتر از 0.4 mg/dl با بهترین و مقادیر بالای 2 mg/dl ، با بدترین پیشآگهی همراهند.
ارزیابی عملکرد توبولهای کلیوی: در گذشته از اندازهگیری B2MG ادراری برای ارزیابی عملکرد توبولی کلیه استفاده میشد ولی در حال حاضر کمتر برای این منظور استفاده میشود.
سطوح B2MG در CSF برای ردیابی متاستازهای لنفوئیدی و لوسمیک در سیستم اعصاب مرکزی (CNS) مفید خواهد بود.
توضیحات در رابطه با آزمایش B2MG
-
در افراد مبتلا به ایدز اندازه گیری B2MG پیشرفت بیماری را پیش بینی می کند. -
در التهاب بافتها، در نقایص خودایمنی، بیماریهای لنفوئیدی بدخیم نظیر مولتیپل میلوما و عفونتهای ویروسی میزان B2MG افزایش می یابد. -
در لنفوم ها و لوسمی های حاد با درگیری سیستم اعصاب مرکزی میزان B2MG افزایش می یابد. -
در التهاب بافتها، در نقایص خودایمنی، بیماریهای لنفوئیدی بدخیم نظیر مولتیپل میلوما و عفونتهای ویروسی میزان B2MG افزایش می یابد. -
در لنفوم ها و لوسمی های حاد با درگیری سیستم اعصاب مرکزی میزان B2MG افزایش می یابد
عوامل مداخله گر در آزمایش B2MG
-
B2MG در ادرار بسیار اسیدی ناپایدار است. -
تصویر برداری هسته ای می تواند در نتایج آزمایش به روش رادیوایمنواسی (RIA) تداخل نماید. -
وجود خون در ادرار، مصرف بعضی از آنتی بیوتیک ها نظیر جنتامایسین و توبرامایسین و مواد حاجب منجر به تداخل در نتایج آزمون می گردد. -
مصرف داروهای TDM نظیر سیکلوسپورین و لیتیم میزان B2MG در سرم را افزایش می دهد. -
افزایش B2MGدر بیماری کرون، هپاتیت، سارکوئیدوز، واسکولیت، پرکاری تیروئید، عفونتهای ویروسی و برخی از بدخیمی ها، مزیت استفاده از سطوح سرمی را کاهش داده است.
بیشتر بخوانید:
تشخیص سرطان روده با تست مدفوع M۲-PK
درمان خانگی و معجزه آسا انواع سرطان در ۴۲ روز
سرطان مولتیپل میلوما و درمان این سرطان