آزمایشACP یا پروستاتیک اسید فسفاتاز
ACP یا پروستاتیک اسید فسفاتاز آزمایشی است که برای تشخیص سرطانهای متاستاتیک پروستات به کار می رود. مقادیر افزایش یافته ACP در سرطان پروستات افزایش یافته و به سایر نقاط بدن مخصوصاً به استخوان می رود. وقتی کارسینوم پخش میشود، پروستات شروع به آزاد سازی اسید فسفاتاز میکند که نهایتاً مقدار آن در خون بالا میرود. پروسه سنجش بخش پروستاتیک آنزیم، میتواند اسید فسفاتاز پروستاتیکی را اندازه گیری نماید که از سلولهای غذه پروستات ترشح میشود در حالی که فعالیت تام آنزیم به طور غیر مستقیم بیانگر این فعالیت است.
سایر نام ها : o – فسفوریک منواستر، فسفوهیدرولاز، اسید فسفاتاز پروستاتی، اسید فسفاتاز استخوانی Acid Phosphatase, Total, Phosphatase Acid Total
اسید فسفاتاز (ACP) به طور طبیعی در همه جا وجود دارد و شاید یکی از منابعی که بیشترین تمرکز را در آن دارد غده پروستات باشد که این واقعیت توسط شمی دانهای بالینی کشف شد کسانی که سطح آنزیم در سرم را به عنوان شاخصی از سرطان پروستات اندازه می گیرند.فرم های مختلف اسید فسفاتاز در ارگانهای مختلف یافت می شوند و سطح سرمی آنها به عنوان یک علامت تشخیصی برای بیماری بافت مربوطه استفاده می شود. به عنوان مثال سطح بالای اسید فسفاتاز پروستات ممکن است نشانگر احتمال سرطان پروستات باشد.
آنزیم اسید فسفاتاز یا ACP در غده پروستات و مایع منی در غلظت بالا یافت میشود، نیز در مقادیرخیلی کمتر در مغز استخوان، RBC، کبد و طحال هم وجود دارد. در سرطان پروستات بیشترین افزایش سرمی ACP رخ می دهد.در شروع هایپرتروفی پروستات (BPH) سطح ACP بالای مقدار طبیعی است.
مقادیر طبیعی :
-
Acp پروستاتیک : تا 3.7 -
Acp توتال :تا 13.5
شرایط نمونه گیری برای آزمایش ACP
1. بدلیل اینکه لیپمی باعث تداخل با این آزمایش میگردد، نمونه ناشتا ارحجیت دارد.
2. نمونهگیری بلافاصله پس از معاینه رکتال (DRE)، بیوپسی پروستات، ماساژ پروستات و بیوسی پروستات از طریق مجرا نباید انجام گردد.
ملاحظات نمونه گیری برای آزمایش ACP
1. از بیمار نمونه خون وریدی گرفته شود. جهت جمع اوری نمونه، لوله درب بنفش (EDTA) ارجح است اما میتوان از لوله لخته (درب قرمز) نیز استفاده نمود.
2. پس از نمونه گیری، محل خونگیری را از لحاظ خونریزی یا هماتوم بررسی نمایید.
3. در صورت استعمال داروهای مؤثر بر نتایج آزمایش، آن را در برگه آزمایش یادداشت نمایید.
4. از جمع آوری نمونه سرم لیز، ایکتریک و یا لیپمیک اجتناب نمایید.
5. در صورت نمونه گیری در خارج آزمایشگاه بالافاصله ان را ارسال نمایید.
6. پس از نمونه گیری و لخته شدن خون، بالافاصله آن را سانتریفیوژ نمایید. و سرم را به بخش بیوشیمی ارسال نمایید.
موارد عدم پذیرش نمونه برای آزمایش ACP
-
نمونه فریز نشده -
همولیز شدید نمونه -
نمونه در معرض حرارت بالا -
نمونه بدون برچسب یا با برچسب اشتباه -
ماندن نمونه به مدت طولانی در دمای اتاق پیش از انجام آزمون
شرایط نگهداری نمونه آزمایش پروستاتیک اسید فسفاتاز (ACP)
1. نمونه را در عرض یک ساعت سانتریفیوژ نموده و سرم را از سلول جدا نمایید. پس از جداسازی فوراً آن را فریز نمایید.
2. نمونه در دمای اتاق و دمای یخچال ناپایدار است (حداکثر یک ساعت). چون آنزیم به حرارت و PH حساس بوده و فعالیتش کاهش مییابد. آزمایش در اسرع وقت انجام پذیرد. پایداری نمونه در -۲۰oC یک ماه می باشد.
اطلاعات تکمیلی در مورد آزمایشACP
اسید فسفاتازها دارای ایزوآنزیمهای متفاوتی میباشند. اشکال لیزوزومال و اریتروسیتی آن در بیشتر سلول¬ها یافت میشوند در حالی که اشکال پروستاتی و ماکروفاژی اسید فسفاتاز توزیع سلولی و بافتی محدودتری دارند. اشکال اریتروسیتی و ماکروفاژی گروه مقاوم به تارترات را تشکیل میدهند که با اختلالات گوناگونی مانند استئولیز، بیماری گوشه و لوسمی سلول موئی (hairy cell leukemia) در ارتباط هستند. تشدید شدن و فروکش نمودن آدنوکارسینوم پروستات با سطح سرمی اسید فسفاتاز همسویی ندارد.
ایزوآنزیمها توسط الکتروفورز به پنج باند، مجزا میشوند. باند ۵ که عمدتاً در استئوکلاستها دیده میشود مقاوم به مهار تارترات نیز هست. باند ۳ فرم اصلی ACP در پلاسمای نرمال است که از منشاء پلاکت، اریتروسیتها و منوسیتها میباشد. باندهای ۲ و ۴ از گرانولوسیتها منشاء گرفته و منبع اصلی باند ۱، پروستات است که توسط تارترات مهار میشود. ACP لیزوزومی هم توسط تارترات مهار میشود. تقریباً تمامی ACP سرم در افراد نرمال از پلاکتها و اریتروسیتها منشاء می گیرد. نیمه عمر ACP پروستاتی حدود ۱ تا ۳ ساعت است.
به طورکلی سطوح بالای ACP سرم در کارسینوم پروستات، میلوم متعدد، بیماری پاژت، کریز سیکل سل، بیماری گوشه، دستکاری اخیر پروستات، BPH، پروستاتیت، کانسر پستان و استخوان، سیروز، هیپرپاراتیروئیدی، ترومبوسیتوز و متاستاز کانسر به استخوان دیده میشود.
روش مرجع و ارجح برای آزمایشACP
روش متداول: ACP توتال معمولاً براساس توانایی آن در شکستن گروههای فسفات در PH اسیدی اندازهگیری میشود. بطور شایع –P نیتروفنیل فسفات به عنوان سوبسترا استفاده شده و محصول رنگی –P نیتروفنل اندازهگیری میشود. ایزوآنزیمهای ACP را میتوان به کمک الکتروفورز از هم جدا کرد.
سایر روشها: روشهای ایمونواسی هم برای ایزوآنزیمهای پروستاتی و استخوانی دردسترس هستند.
تفسیر آزمایش ACP
در حال حاضر سطح سرمی آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) جایگزین اسید فسفاتاز در بیماریابی، مرحلهبندی و پیگیری بدخیمیهای پروستات شده است. PSA از اسید فسفاتاز حساستر و اختصاصی تر است. تقریباً تمام بیماران مبتلا به سرطان پروستات و با افزایش ACP، گسترش خارج کپسولی یا متاستاز دارند.
بعد از درمان جراحی سرطان پروستات، ACP سریعتر از PSA افت کرده و بعد از برداشتن کامل تومور باید غیرقابل اندازهگیری باشد. درمان محرومیت از آندروژن تولید PSA راکاهش می دهد اما اثری روی ACP ندارد، که پیشنهاد کننده استفاده از ACP جهت پیگیری بیماران درمان شده با این روش است.
اسید فسفاتاز در بیماریهای پروستات غیر از سرطان پروستات همچون انفارکتوس پروستات، التهاب پروستات و هیپرپلازی خوشخیم پروستات (BPH) نیز افزایش مییابد. افزایش سطح سرمی اسید فسفاتاز پروستاتی به همراه سطح سرمی طبیعی PSA مطرح کننده بیماریهای غیرپروستاتی است. ACP بندرت در سایر بدخیمیهایی که حتی به استخوان متاستاز ندادهاند نیز بالا می رود.
افزایش متوسط میزان کل اسید فسفاتاز در تهاجم بدخیمیها با منشاء اولیه غیر از پروستات به استخوان و همچنین در لوسمی میلوسیتیک، بیماری گوشه (Gaucher) و بیماری نیمن – پیک (Niemann-pick) نیز مشاهده شده است.
عدم اختصاصیت اسید فسفاتاز را میتوان به طرق زیر کاهش داد:
-
استفاده از مهارکنندههای انتخابی (مثل تارترات) -
استفاده از سوبستراهای انتخابی (مثل تیمول فتالئین، آلفا نفتیل فسفات)
عوامل مداخله گر در آزمایش ACP
-
در مردان به دنبال تحریک پروستات مثلاً به دنبال DRE یا cystoscopy ممکن است مقادیر بالای کاذب مشاهده شود. -
آندروژنها در جنس مؤنث و کلوفیبرات ممکن است موجب افزایش ACP سرم شوند، در حالی که مصرف فلورایدها، فسفاتها، اگزالاتها و الکل ممکن است آنرا کاهش دهند. -
نمونه لیپمیک و همولیزه در نتایج آزمون تداخل ایجاد می نماید.
روشهای تشخیص و ارزش تشخیصی آزمایش پروستاتیک اسید فسفاتاز (ACP)
با توجه به اینکه این آنزیم به طور عمده ای با تمرکز بالا در پروستات و حدود 1000 برابر بیشتر درمایع منی نسبت به سایر مایعات بدن یافت می شود این واقعیت در علوم قضایی و حقوق کاربرد دارد زیرا تشخیص وجود اسید فسفاتاز پروستات در میزان های بیشتر از 3 در بافت واژینال به عنوان شاهدی مبنی بر وقوع یک تجاوز استفاده می شود .
گواه دیگر بر اینکه این آنزیم منشا منی دارد تا مایع واژینال به وسیله یک بخش اسید فسفاتاز پروستات فراهم می شود که میزان سنجی مقداری از ایزوآنزیم های گوناگون است که در Acp تو لید شده توسط پروستات یافت می شود.علاوه بر این همزمان با این تست عموما یک تست آنتی ژن ویژه پروستات (PSA) نیز انجام می شود که وجود اسپرم را تصدیق می کند.اندازه گیری سطح سرمی Acp در تشخیص بسیاری از وضعیت های بالینی مفید است.
برای مثال ،سطح غیر عادی ممکن است مبنی بر وجود یک عفونت سیستمی ،آنمی ،هپاتیت،ترومبوفلبیتیسی یا هایپرتیروئیدیسمی باشد. میزان بالای PAP نشانه ی ویژه التهاب پروستات است که در سرطان پروستات به وجود می آید و اغلب سرطان به استخوان متاستاز می دهد. تست فسفاتاز هم چنین برای تشخیص تخریب آنزیمی ایجاد شده است به وسیله بیماری های کلیوی ،کبدی یا حملات قلبی استفاده می شود.
تست میزان Acp با یک آزمایش ساده خون انجام می شود نمونه خون در معرض یکی از چندین عامل برای جداسازی یک واکنش شیمیایی قرار می گیرد که 4- آمینو آنتی پیرین نامیده می شود یا محلول از روی سدیم فنیل فسفات ویسترات استفاده می شود.برای اندازه گیری سطح PAPتارتارات استفاده می شود.با مشاهده واکنش با چند عامل مختلف ،کارشناسنان قادر خواهند بود تشخیص دهند که کدام بافت را به جریان آزاد کرده و اینکه از چه نوع هستند.معمولا جواب آزمایش ها یک یا دو روزه آماده می شود.
توضیحات در رابطه آزمایش ACP
-
چندین اسید فسفاتاز در سرم وجود دارند که شامل انواع پروستاتی، استخوانی، پلاکتی و لکوسیتی میباشند. -
اسید فسفاتاز پروستاتی با تارترات مهارمیگردد. اسید فسفاتاز مقاوم به تارترات یک نشانگر جذب استخوانی است. -
سوبستراهایی مانند تیمول فتالئین برای اسید فسفاتاز پروستاتی حساستر از اسید فسفاتازهای با منشاء غیرپروستاتی هستند. -
در آقایان تقریباً نیمی از اسید فسفاتاز کل طبیعی منشاء پروستاتی دارد. افزایش سطح بیلیروبین سرم (بیش از ۲ میلیگرم در دسی لیتر) با تعیین میزان اسید فسفاتاز مقاوم به تارترات تداخل مینماید. -
ACP توتال معمولاً براساس توانایی آن در شکستن گروههای فسفات در PH اسیدی اندازهگیری میشود. بطور شایع –P نیتروفنیل فسفات به عنوان سوبسترا استفاده شده و محصول رنگی –P نیتروفنل اندازهگیری میشود. ایزوآنزیمهای ACP را میتوان به کمک الکتروفورز از هم جدا کرد. روشهای ایمونواسی هم برای ایزوآنزیمهای پروستاتی و استخوانی دردسترس هستند.
بیشتر بخوانید:
LDL در آزمایش خون : تفسیر کامل کلسترول بد (LDL) در آزمایش چیست ؟
P-LCR در آزمایش خون و بررسی سطح آن در بیماری های مختلف
HGB در آزمایش خون | عوامل موثر در کاهش و افزایش هموگلوبین (HGB)