علائم و نشانه های قاعدگی شدید
علت قاعدگی دردناک چیست و برای کاهش آن چه باید کرد؟
بسیاری از خانم ها گاهی اوقات در برخی از دوره های خود دچار خونریزی شدید می شوند، اما متاسفانه بسیاری از آنها علت خونریزی را نمی دانند و بسیار نگران هستند. گاهی اوقات خونریزی آنقدر شدید است که نباید نادیده گرفته شود و باید به پزشک مراجعه کرد. خیلی از زنان نمی دانند چه زمانی خونریزی شدید و این غیرطبیعی تلقی می شود و وقتی تعداد پدهایی که استفاده می کنند به چند عدد در روز رسید اگر خونریزی شما به حدی است که مجبورید هر یک یا دو ساعت یک بار پد را عوض کنید و یا پریودتان طولانی شد باید با پزشک خود مشورت کنند. شما به مدت یک هفته خونریزی شدید دارید و باید با پزشک خود صحبت کنید دلگرم کننده با من باش.
شایع ترین علل قاعدگی یا خونریزی شدید یا قاعدگی شدید عبارتند از:
عدم تعادل هورمونی در نوجوانی یا قاعدگی زنان یا نزدیک به یائسگی یکی از علل شایع خونریزی شدید است. در نوجوانی، زمانی که دختر اولین قاعدگی خود را دارد، همچنین چند سال قبل از شروع یائسگی، و زمانی که قاعدگی متوقف می شود، سطح هورمون ها تغییر می کند که باعث خونریزی شدید در دوران قاعدگی می شود. اگر عدم تعادل هورمونی باعث خونریزی شدید شده باشد، می توان آن را با قرص های ضد بارداری یا سایر هورمون های تجویز شده توسط پزشک درمان کرد.
یکی دیگر از دلایل خونریزی شدید وجود فیبروم های رحمی است. لازم است بدانید که تومورهای فیبروم اغلب خوش خیم و غیرسرطانی هستند و بیشتر در زنان 30 تا 40 ساله دیده می شوند. اگرچه علت فیبروم ها به دلیل وابسته بودن به استروژن نامشخص است، درمان های متعددی برای فیبروم ها از جمله جراحی و دارو وجود دارد. با شروع یائسگی، فیبروم های رحمی خود به خود کوچک شده و بدون درمان ناپدید می شوند.
پولیپ های کوچک دهانه رحم که سطح دهانه رحم را می پوشانند نیز می توانند باعث خونریزی شدید شوند. علت این پولیپ ها مشخص نیست، اما می توانند در اثر عفونت یا افزایش غیرطبیعی استروژن ایجاد شوند. این پولیپ ها بیشتر در زنان بالای 20 سال و زایمان کرده اند. این پولیپ ها را می توان با جراحی های کوچک همراه با آنتی بیوتیک درمان کرد.
پولیپ های داخل رحمی که اغلب غیر سرطانی هستند در بافت رحم رشد می کنند و باعث خونریزی شدید می شوند. علت این پولیپ ها نیز ناشناخته است. اگرچه این پولیپ ها استروژن زیادی تولید می کنند، اما قابل درمان هستند. مشاهدات رحمی و جراحی های بسیار کوچک و بیوپسی های آزمایشگاهی برای ارزیابی این پولیپ ها و برداشتن آنها در صورت سرطان زا بودن انجام می شود.
بیماری لوپوس لوپوس یک بیماری سیستم ایمنی است که قسمت های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند باعث خونریزی شدید در دوران قاعدگی شود. علت این بیماری ناشناخته است، اما می تواند ناشی از عفونت، آنتی بیوتیک های خاص، استرس و هورمون ها باشد.
بیماری التهابی لگن عفونتی است که بسیاری از اندام ها از جمله رحم، لوله های فالوپ و دهانه رحم را درگیر می کند. می تواند ناشی از یک بیماری مقاربتی باشد. گاهی اوقات در حین زایمان سقط جنین رخ می دهد که می تواند باعث خونریزی شدید قاعدگی شود.
سرطان دهانه رحم یکی دیگر از علل خونریزی غیرطبیعی و شدید ناشی از سرطان دهانه رحم است. این سرطان بافت های سالم رحم را تحت تأثیر قرار می دهد و ویروس پاپیلومای انسانی یکی از علل اصلی سرطان رحم است و با جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی درمان می شود.
دستگاه داخل رحمی یا IUD که یک روش پیشگیری از بارداری است، می تواند باعث خونریزی شدید رحمی شود. خانم هایی که برای جلوگیری از بارداری از این وسیله استفاده می کنند و در دوران قاعدگی خونریزی شدید دارند، می توانند با مشورت پزشک از یک ضد بارداری دیگر استفاده کنند.
اختلالات خونریزی که در آن خون فرد بسیار سفت می شود. اختلالات خونریزی انواع مختلفی دارند و ناشی از مشکلات فاکتورهای لخته شدن خون هستند. چنین اختلالات خونریزی می تواند باعث خونریزی شدید در دوران قاعدگی شود.
درمان قاعدگی شدید
- اگر قبلاً پریودهای سنگین نداشته اید، برای تشخیص و درمان با پزشک خود مشورت کنید. در این بین، وظایف زیر ممکن است مفید باشد.
- آروم باش. کاهش فعالیت به کاهش خونریزی کمک می کند.
- ویتامین C بخورید یکی از راه های ساده برای کاهش خونریزی، مصرف مقادیر زیاد ویتامین C است که دیواره رگ های خونی رحم را تقویت کرده و خونریزی را کاهش می دهد. مصرف روزانه 1000 تا 2000 میلی گرم ویتامین C از روز قبل از قاعدگی تا پایان قاعدگی مفید است (همچنین ویتامین C را با اجازه پزشک مصرف کنید).
- غذای کافی بخورید. رژیم غذایی شما باید حاوی مقدار کافی ویتامین B و آهن باشد. ویتامین B12 و اسید فولیک برای حفظ ساختار و حجم خون ضروری هستند. آهن برای ساخت هموگلوبین (که جزء اصلی خون است) مورد نیاز است.
درمان های دارویی
- اگر رشد بافت رحم یا علل ناشناخته باعث قاعدگی شدید شود، پزشک ممکن است دارو و در برخی موارد جراحی تجویز کند.
- ضد التهاب بخورید داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) اغلب به درمان پریودهای سنگین کمک می کنند. پزشک ممکن است مفنامیک اسید را نیز تجویز کند. ایبوپروفن نیز در این موارد تجویز می شود اما اثر درمانی آن در قاعدگی های شدید ثابت نشده است.
- جلوگیری از کم خونی در برخی از زنان، قاعدگی شدید می تواند به کم خونی خفیف برای چند روز منجر شود. در این موارد، پزشک ممکن است قرص های ضد بارداری را برای تنظیم و کاهش خونریزی تجویز کند. در نیمه اول چرخه قاعدگی، تخمدان ها فقط استروژن تولید می کنند که باعث ضخیم شدن دیواره رحم و خونریزی شدید در هنگام انزال می شود. مصرف قرص های ضد بارداری حاوی استروژن و پروژسترون از رشد بیش از حد دیواره داخلی رحم جلوگیری می کند و خونریزی را کاهش می دهد.
- عمل را انجام دهید. اگر پولیپ یا فیبروم تشخیص داده شود، پزشک ممکن است برای برداشتن آن جراحی را تجویز کند. روش جراحی به اندازه و محل پولیپ یا فیبروم بستگی دارد. در روش جدیدتری به نام مامایی، میله های نوری با یک دستگاه جراحی ظریف از طریق دهانه رحم وارد شده و عمل جراحی انجام می شود. هفتاد و پنج درصد از زنانی که تحت این روش قرار گرفتند، به طور کامل درمان شدند.
- روش دوم برداشتن اندومتر نام دارد که در آن تمام پوشش داخلی رحم منعقد می شود. 50 تا 80 درصد زنانی که با این روش درمان می شوند، اصلاً خونریزی ندارند.
- قبل از هر جراحی، پزشک دارویی برای توقف رشد دیواره رحم برای چند ماه تجویز می کند. این برای کمک به ایجاد لخته های خون قبل از جراحی است.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
- قاعدگی آنقدر قوی است که در کار و فعالیت های روزانه اختلال ایجاد می کند.
- لخته های خون بدون سابقه دفع شدند.
- در دوران قاعدگی ضعف یا سرگیجه وجود دارد.
- قاعدگی شدید
- بدون علائم معمول قبل از قاعدگی، مانند حساسیت سینه، نفخ یا قرمزی شروع می شود.
- بین دو دوره خونریزی وجود داشت.
- فاصله بین دو دوره بیش از 45 تا 50 روز است.
لطفا اگر سوال یا راهنمایی برای مقاله دارید علت قاعدگی شدید
این را در نظر داشته باشید، آن را با ما و سایر کاربران در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
یک مجله اینترنتی دلگرم کننده
مرجان امینی