دستور پخت غذای سنتی مانی پلو
مانی پلو یکی از انواع پلوهای سنتی ایرانی و متعلق به منطقه دامغان در استان سمنان است. مانی پلو هم مثل ته چین گرمساری یکی از غذاهای مجلسی استان سمنان است و معمولا برای شام و ناهار مهمانی و به عنوان غذای نذری سرو میشود.
به نظر میرسد پلوهای مخلوط با انواع گوشت در این منطقه کویری از کشورمان بیشتر از سایر غذاها محبوب هستند.
دستور پخت مانی پلو دامغانی با گوشت
مواد لازم جهت تهیه مانی پلو با گوشت:
-
برنج 3 لیوان -
لپه یک لیوان -
کشمش پلویی 250 گرم -
زرشک 75 گرم -
زعفران دم کرده به مقدار لازم -
گوشت گوسفند یا فیله گوساله 300 گرم (خرد شود) -
رشته پلویی 200 گرم -
پیاز داغ 2 تا 3 قاشق غذاخوری -
نمک، فلفل، زردچوبه به مقدار لازم -
زیره سیاه یک قاشق چای خوری (به دلخواه) -
روغن به مقدار لازم
مواد لازم برای ته دیگ: (در صورت دلخواه)
-
زعفران دم کرده یک قاشق چای خوری -
ماست معمولی یک لیوان -
زردهی تخم مرغ یک عدد
طرز تهیه مانی پلو با گوشت:
در قابلمهای یک تا دو قاشق روغن میریزیم و روی حرارت داغ میکنیم. گوشت را در روغن کمی تفت میدهیم، پیاز داغ، زردچوبه و فلفل را اضافه میکنیم، پس از 1 تا 2 دقیقه دو لیوان آب به آن میافزاییم و درب قابلمه را میگذاریم تا بپزد (در انتهای پخت گوشت، نمک را به آن اضافه میکنیم).
در این مرحله از طرز تهیه مانی پلو لپه را با دو لیوان آب میجوشانیم و پس از دو دقیقه در آبکش میریزیم (با این کار نفخ لپه گرفته میشود) و بعد دوباره با یک لیوان آب و کمی نمک میگذاریم تا بپزد.
برنج را که دو ساعت قبل در آب و نمک خیس کرده ایم در آب جوش میریزیم چند دقیقه به برداشتن برنج مانده، رشته و لپه را به آن اضافه میکنیم و بعد از یکی دو جوش در آبکش میریزیم (دلیل این کار این است که رشته نرم شود و لپه لعاب نیندازد و برنج هنگام دم کشیدن به هم نچسبد).
در قابلمهای کمی روغن میریزیم و روی حرارت داغ میکنیم. در کاسهای ماست و زعفران دم کرده و زردهی تخم مرغ را با یک تا دو کفگیر برنج مخلوط کرده، در ته قابلمه میریزیم (برنج به حدی باشد که مایع ته دیگ نه خیلی شل و نه خیلی سفت شود). بقیه برنج را روی آن ریخته و دم میکنیم.
کشمش و زرشک (پاک کرده و شسته) را جداگانه با مقدار خیلی کم روغن سرخ میکنیم و سه چهارم از هر دو را با هم مخلوط و یک چهارم بقیه را برای تزئین کنار میگذاریم.
بعد از این که برنج دم کشید، روی آن زعفران دم کرده میریزیم؛ گفتنی است که این پلو تقریباً زعفرانی است.
هنگام کشیدن در دیس لا به لای آن مخلوط کشمش و زرشک را میریزیم و سطح روی برنج را برنج ساده میریزیم تا بتوان طبق سلیقه تزئین کرد.
طریقه پخت مانی پلو
طرز تهیه مانی پلو دامغانی با مرغ
مواد لازم جهت تهیه مانی پلو با مرغ:
-
مرغ چند تکه (ترجیحا سینه) -
برنج ۴ پیمانه -
لپه ۱ پیمانه -
رشته پلویی ۱/۵ الی ۲ پیمانه -
کشمش پلویی ۱ پیمانه -
زرشک یک چهارم پیمانه -
پیاز یک عدد -
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه به مقدار لازم -
زعفران به مقدار لازم -
روغن به مقدار لازم
طرز تهیه مانی پلو با مرغ:
اول تکه های مرغ را با پیاز خرد شده و آب و نمک و زردچوبه بگذارید بپزند بعد از اینکه پخت و آبش تمام شد مرغ پخته را ریش ریش کنید و در مقداری روغن سرخ کنید و کمی زعفران و فلفل سیاه هم اضافه کنید و خوب تفت دهید.
لپه را از یکی دو ساعت قبل در آب بخیسانید و یکی دوبار آبش را عوض کنید و دوباره روی آن آب بریزید و بپزید تا لپه نرم شود بعد آبکش کنید. برنج را هم از چند ساعت قبل در آب و نمک بخیسانید.
در قابلمه ای آب بریزید تا بجوشد بعد از اینکه جوشید برنج و لپه را داخلش بریزید و در چند دقیقه آخر رشته پلویی خرد شده را هم اضافه کنید و برنج و لپه و رشته را بعد از پخت آبکش کنید و کف قابلمه کمی روغن بریزید و سیب زمینی لایه ای بگذارید.
در این مرحله از طرز تهیه مانی پلو مقداری از مخلوط برنج روی سیب زمینی ها بریزید بعد مقداری گوشت و به همین ترتیب ادامه دهید. در آخر یکی دو قاشق زعفران رقیق شده روی پلو بریزید و دمکنی را بگذارید و اجازه دهید دم بکشد.
کشمش ها را بشویید و نیم ساعتی داخل آب جوش بگذارید تا نرم شوند بعد آبکش کنید و داخل روغن سرخ کنید، زرشک را هم کمی داخل آب بگذارید بعد آبکش کنید و تفت دهید.
بعد از اینکه برنج دم کشید مقداری از زرشک و کشمش را با آن مخلوط کنید و در آخر مانی پلو را در دیس بکشید و با بقیه کشمش و زرشک و گوشت تزئین کنید.
شما عزیزان با گوشت قلقلی هم می توانید مانی پلو درست کنید. برای درست کردن مانی پلو با گوشت قلقلی دیگر قرار نیست ته چین داشته باشیم. پلو را به همین ترتیب تهیه کنید و گوشت قلقلیها را به سبک خودتان جداگانه درست کنید و موقع سرو با مانی پلو سرو کنید. به این ترتیب ترکیبی شبیه رشته پلو مجلسی اما با خلال پسته و بادام و زرشک خواهید داشت.
طرز تهیه ی خورش گردو بادمجان خورش اصیل شهر سمنان
ته چین کشمش و لپه سمنان