مواد لازم :
گندم 1كيلو گرم
آرد سفيد گندم 5كيلوگرم
آب به مقدار لازم
آجيل به اندازه ونوع دلخواه
براي پخت سمنو نياز به شيره جوانه گندم و آرد مي باشد.
طرز تهیه سمنوی خانگی
طرز تهیه:
ابتدا گندم خوب و مرغوب را تهيه كرده و بعد از پاك كردن (جدا كردن جو، سنگ و چوب و گندمهاي نيمه ) آن را تميز شسته بطوري كه كليه گل و خاك از آن پاك شود.
سپس درون ظرفي داخل آب به مدت 2تا 3 روز خيس كرده و بعد از اينكه كاملا خيس خورد و گندم پف كرد و درشت شد آب آن را تخليه كرده و گندمها را درون پارچه و يا ظرفي كه هوا و آب بتواند از آن عبور كند به مدت 2 تا 3 روز ريخته و مرتب به آن آب ميدهيم كه خشك نشوند.
بعد از اين مدت گندمها داراي تارهاي نازك و سفيد رنگي شده و به هم ميچسبند. آنگاه آنها را در ظرف هاي بيشتري تقسيم كرده (ظرفهايي مثل صافي، سيني ، تخته ، پارچه و غيره ) بطوري كه آب و هوا به خوبي از آن عبور كند.
روي گندمها را با پارچه نخي نازك پوشانده و طي سه روز مرتب به آنها آب داده ميشود. ضمنا جاي گندم نبايد در معرض باد و سرما باشد.
بعد از گذشت اين مدت گندمها از زير داراي ريشه و از بالا داراي جوانه شده اند. به گفته شيرازيها اصطلاحا”بلوري” ميشوند.
سپس گندمها را بايد چرخ كرد و تفاله آن را درون آب ريخته و آن را مخلوط كرده تا عصاره و شيره گندم جذب آب شود. سپس آن را صاف ميكنيم و در ديگي كه ميخواهيم سمنو را بپزيم ميريزيم .
اكنون آرد را اضافه ميكنيم تا يك مايع خميري شكل درست شود كه نه شل باشد و نه سفت.
و زير ديگ را روشن ميكنيم و شروع به هم زدن ميكنيم تا سمنو سفت شود و به رنگ تقريبا قهوه اي در آيد كه رنگ و ميزان سفتي آن بستگي به سليقه دارد.
در اواخر پخت سمنو گردو و بادام را اضافه ميكنيم. كه هم ميتواند با پوست ريخته شود و هم به صورت مغز در هر صورت بايد كاملا تميز و شسته باشد.
از زماني كه سمنو رنگ آمد براي امتحان مقداري از سمنو را در ظرفي كشيده و رنگ و غلظتش را بررسي ميكنيم تا زماني كه به رنگ دلخواه برسد و بعد مغز را اضافه ميكنيم و ميگذاريم يكي دو جوش بخورد.
سپس زير ديگ را خاموش كرده و حدودا براي سه تا چهار ساعت ميگذاريم دم بكشد و از داغي بيفتد و سپس در ظرف ميكشيم.
اگر مقدار گندم در حدود 50 كيلوگرم باشد مقدار آرد لازم بين 200 تا 250 كيلو ميباشد. كه مقدار 400 تا 450 كيلو سمنو مي دهد و زمان لازم براي پخت اين مقدار 14 تا 16 ساعت روي آتش مستقيم ميباشد.
و نكته بسيار بسيار مهم اين است كه در طي اين مدت بايد مرتبا هم بخورد بطوريكه با يك لحظه غفلت سريعا و حتما ميسوزد.
پس نياز به نيروي كار زياد و ورزيده دارد.
بر گرفته از سایت آشپزی طیبه