طرز تهیه “آش شله قلمکار” با طعمی خوشمزه
آش شله قلم کار به نظر من بهترین و خوشمزه ترین آشی هست که تو دنیا وجود داره. پختن این آش اصلا کار سختی نیست. فقط باید فرصت کافی داشته باشیم تا علاوه بر اینکه آش خوب بپزه، خوب هم جا بیفته. با دلگرم همراه شوید.
آموزش پخت آش شله قلمکار به روش سنتی
1 – طرز تهیه آش شله قلمکار با گوشت گوسفند
مواد لازم :
-
سبزیجات ……….. 500 گرم (شامل جعفری، شوید، گشنیز، اسفناج و پیازچه) -
برنچ ………… 100 گرم -
نخود …………. 100 گرم -
لوبیا ……….. 100 گرم -
عدس …………….. 100 گرم -
گوشت گوسفند ……….. 500 گرم -
پیاز بزرگ ………. 3 عدد -
ترخان خشک یا تازه ……… اندازه یک مشت -
زردچوبه ،روغن، نمک و فلفل ……….به اندازه دلخواه
طرز تهیه:
-
پیاز ها رو خلالی خرد کنید و حسابی تفت بدید، بعد گوشت رو به اون اضافه کنید و باز هم تفت بدید، گوشت که حسابی تفت خورد، سبزی رو اضافه کنید و تفت بدید و کمی زردچوبه بزنید و آب روش بریزید و بذارید تا حسابی گوشت و سبزی بپزن. -
حبوبات رو به غیر از عدس، از شب قبل خیس کنید و چند بار آب اونا رو عوض کنید و بذارید تا بپزن، عدس رو هم جداگانه بپزید. -
وقتی که گوشت و سبزی پخت، برنج رو اضافه کنید. -
اینجا تازه کار شما شروع میشه که مدام آش رو به هم بزنید تا حسابی کش بیاد. اگر گوشت توی آش باز هم تکه ای مونده بود، حتما ریش ریشش کنید. -
نمک و فلفل آش رو هم اضافه کنید.
2 – طرز تهیه آش شله قلمکار گیاهی
مواد لازم:
-
حبوبات…. شامل نخود، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز هر کدام یک پیمانه و ماش نصف پیمانه. -
خورده برنج …….نصف پیمانه -
سبزیها …… شامل تره یک دسته ، شوید دو دسته و به مقدار کم ترخون. -
پیاز……….. یک عدد -
سیر ………..یک سر -
رب گوجه …………..یک قاشق غداخوری -
نمک و فلفل ….به میزان لاز -
دارچین، ادویه و زردچوبه….. هرکدام یک قاشق مربا خوری -
پودر لیموعمانی …..سه قاشق مربا خوری
طرز تهیه:
-
برای تهیۀ این آش باید از شب قبل حبوبات را در آب بخیسانیم تا حسابی نرم شوند. در ابتدا بطور جداگانه حبوبات به جزء ماش را میگذاریم تا بپزند و همزمان ماش و برنج را هم، در ظرفی جدا با آب فراوان میگذاریم بپزد -
تا جایی که مطمئن شویم ماش پخته شده و برنج نرم شده سپس سبزی ها را که از قبل خورد کرده ایم به آنها اضافه میکنیم تا چند قل بخورد. -
زیر ظرف را خاموش میکنیم و منتظر میمانیم حبوبات ها پخته شوند و در این فاصله پیاز را خورد کرده و به همراه سیرهای کوبیده شده و ادویه جات در یک ظرف سر بسته میگذاریم تا عطر ادویه ها به خورد پیاز برود -
وقتی ار پخت حبوبات مطمئن شدیم قابلمه را از روی اجاق برمیداریم تا کمی خنک شود و سپس شروع به کوبیدن آنها میکنیم تا حسابی له شوند و مخلوط برنج ، ماش و سبزی به اضافۀ پیاز و سیر را به آن اضافه میکنیم و با یک شعلۀ ملایم میگذاریم آش حسابی قل بخورد تا جا بیفتد -
توجه کنید که آب آن باید به اندازه ای باشد که نه خیلی غلیظ شود و نه خیلی آبکی باشد. -
در آخر حدود نیم ساعت قبل از خاموش کردن آن رب و به اندازۀ دو قاشق غذاخوری ترخون خورد شده به آن اضافه میکنیم دقت کنید که اگر ترخون خیلی قل بخورد مزۀ آش ممکن است تلخ شود. -
این آش یکی از پر طرفدارترین آش هاست و طعم آن بخاطر سبزیجات و ادویه های آن بی نظیر است میتونید امتحان کنید و نظرتون رو بهم بگید.
3 – طرز تهیه آش شله قلمکار با گندم
مواد لازم:
-
گوشت قرمز ……. 500 گرم -
گندم …….. 1 لیوان -
عدس …….. 2 لیوان -
نخود …….. 1 لیوان -
لوبیا چیتی ……….. 1 لیوان -
برنج ……… 1 لیوان -
سبزی آش …… 1 کیلوگرم -
ترخون ……….. 5 قاشق غذاخوری -
پیاز ……… 5 عدد -
کشک و نعنا ……… به مقدار لازم
طرز تهیه :
-
از شب قبل گندم ، عدس ، نخود و لوبیا را خیس دهید ( در این مدت آب حبوبات را چند بار تعویض کنید تا نفخ حبوبات از بین برود ) -
پیازها را خلالی خرد کنید و با مقداری روغن تفت دهید تا نرم شود سپس کنار بگذارید. -
گندم را داخل قابلمه ای بریزید و چند لیوان آب اضافه کنید و بگذارید حدود 2 ساعت بپزد تا نرم شود ، نخود و لوبیا را نیز داخل قابلمه دیگری بریزید و چند لیوان آب اضافه کنید و روی حرارت قرار دهید تا بپزند و نرم شوند. -
گوشت را خرد کنید و همراه با 1 پیاز ، چند حبه سیر و چند لیوان آب داخل قابلمه ای بریزید و 1 ساعت روی حرارت متوسط قرار دهید تا بپزد و نرم شود ( میتوانید مقداری چربی هم به گوشت اضافه کنید تا آش خوشمزه تر شود ) ؛ پس از پخت گوشت را ریش ریش کنید و آب گوشت را صاف کنید و برای آش کنار بگذارید. -
عدس و برنج را داخل قابلمه ای بریزید و روی حرارت قرار دهید تا بپزند و نرم شوند ، سبزی آش را ساطوری کنید ( ریز خرد کنید ) و همراه با ترخون به مواد اضافه نمایید و پس از 30 دقیقه گندم و نخود و لوبیای پخته ، نصف پیاز داغ ، گوشت ریش ریش شده ، آب گوشت ، نمک و فلفل سیاه را به آن اضافه نمایید. -
به مقدار لازم آب جوش اضافه کنید ( آنقدر آب اضافه کنید که بتوانید مواد را به راحتی هم بزنید ) سپس حرارت را ملایم کنید و در قابلمه را ببندید و حدود 2 – 3 ساعت اجازه دهید آش جا بیفتد ، آش را در ظرف بکشید و همراه با پیاز داغ و نعنا داغ و کشک تزیین و سرو کنید ( میتوانید چند قاشق کشک با اش مخلوط کنید )
4 – طرز تهیه آش شله قلمکار با بلغور
مواد لازم :
-
نخود ……. سه چهارم لیوان -
لوبیا چیتی ………… سه چهارم لیوان -
لوبیا قرمز ……… نصف لیوان -
لوبیا سفید ……….. نصف لیوان -
عدس ……….. نصف لیوان -
ماش ……… یک لیوان -
بلغور گندم ……… یک لیوان -
برنج نیم دانه ………. نصف لیوان -
سبزی آش ………. یک کیلو -
ترخون و مرزه ………. یک لیوان -
گوشت با استخوان ……. 500 گرم -
پیاز ………. 4 عدد -
زردچوبه ………. به میزان لازم -
فلفل ………. به میزان لازم -
نمک ……… به میزان لازم
طرز تهیه :
-
ابتدا حبوبات به جز عدس را از شب قبل خیس کنید. عدس را هم یک ساعت قبل از پخت خیس کنید کافی است. -
برای شروع گوشت با استخوان را در یک قابلمه به همراه پیاز و آب زیاد روی حرارت قرار می دهیم تا بپزد. آب زیاد می ریزیم چون بعدا آب گوشت را به آش اضافه می کنیم. -
بعد از اینکه گوشت ، پخت استخوان های آن را جدا می کنیم و گوشت را به وسیله گوشتکوب دستی می کوبیم. -
در این مرحله دوعدد پیاز را به صورت نگینی و ریز خرد می کنیم و آن را در قابلمه که برای آش در نظر گرفته ایم به همراه کمی روغن تفت می دهیم. -
بعد از تفت ، کمی زردچوبه هم اضافه می کنیم و دوباره تفت می دهیم. سپس نخود ، لوبیا چیتی و لوبیا قرمز را همراه آب گوشت به قابلمه آش اضافه می کنیم. -
سپس حرارت زیر قابلمه را زیاد می کنیم تا آب به جوش بیاید و بعد از اینکه به جوش آمد حرارت را کم می کنیم تا به مدت دو ساعت همه مواد به خوبی و با حرارت ملایم بپزند. هر جا احساس کردید که آب آش کم است می توانید مقدار آب جوش اضافه کنید. -
بعد از اینکه حبوبات نیم پز شدند بلغور ، برنج ، ماش و عدس را اضافه می کنیم و حدود یک ساعت صبر می کنیم تا حبوبات بپزند. بعد از یک ساعت گوشت پخته و کوبیده شده را به همراه سبزی ها که از قبل خرد کردیم اضافه می کنیم. -
سپس سریع پیاز داغ درست می کنیم و نصف پیاز داغ را به همراه نمک و فلفل سیاه به قابلمه آش اضافه می کنیم و حدود یک ساعت دیگر منتظر می مانیم تا آش با حرارت ملایم بپزد و جا بیفتد. در این مدت هر از گاهی آش را هم بزنید تا ته نگیرد. -
پس از اینکه آش شله قلمکار به خوبی پخت و جا افتاد حرارت زیر قابلمه را خاموش می کنیم و آن را در ظرف سرو می کشیم و به همراه پیاز داغ و کشک تزیین می کنیم. امیدوارم از خوردن این آش شله قلمکار خوشمزه لذت ببرید.
نکات آخر برای تهیه آش شله قلمکار
واقعا شله قلمکار خوب در آوردن به نظر من هنره! یکی از ویژگیهای شله قلمکار خوب اینه که وقتی یه قاشق توش بزنید و بیارید بالا، آَش حالت کش داشته باشه.
-
رمز موفقیت شله قلمکار در زیاد هم زدن اونه، هر چی بیشتر هم بزنید، آش شما بهتر میشه. -
شله قلمکار باید تند باشه، پس اگر تندی بهش نزنید، دیگه اصلا شله قلمکار نیست. باید از تندی رنگ آش کمی هم به قرمزی بزنه! -
من خودم واسه این آش کمی تره که مثلا سایزی حدود 5 سانتی متر داره، توی آش میریزم که به کش اومدن آش کمک کنه! -
به نظر من بهتره که گوشتتون گردن گوسفند باشه. در اون صورت جدا تفت بدید و بپزید، بعد به آش اضافه کنید. البته به همراه آبش.(گوشت گردن حالت کش بیشتر به آش میده) -
این آش حداقل باید 6 تا 7 ساعت روی شعله باشه! -
میتونید توی این آش مرزه هم بریزید.(بستگی به سلیقه شما داره) -
نکته آخر اینکه مثل من تنبلی نکنید و یه پیاز داغ هم واسه تزیین آش درست کنید!!
بیشتر بخوانید :
شله مشهدی | طرز تهیه آش شله مشهدی یک افطار راحت و سبک
سبزی آش | سبزی مخصوص آش رشته چه سبزی هایی است + خواص
آموزش پخت آش ترش : ترش و ملس
آش ماسوآ | طرز تهیه آش محلی لرستان ( بروجرد )