به گزارش ایرنا ، 150 میلیارد ریال توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای بازسازی این دو مسجد تاریخی تحت نظارت کارشناسان میراث فرهنگی هزینه شده است.
مسجد آقا سید ابراهیم (اردبیلیان) یکی از این بناهای برجسته تاریخی گیلان است. این مسجد در کنار مقبره آقا سید ابراهیم واقع شده است و از نوع معماری داخلی مقبره می توان فهمید که ابتدا مقبره بوده و سپس مسجد در کنار آن ساخته شده است. در کتاب “از آستارا تا استرآباد” و کتاب استان های دارالمرض در ایران این مسجد به نام مسجد آقا سید ابراهیم نامگذاری شده است.
هیچ اسنادی از سال ساخت و معمار بنا در دست نیست. در جریان مرمت اخیر بنا ، پس از برداشتن کف شبستان مسجد ، کاشی های لعاب دار پیدا شد که به گفته باستان شناسان از تاریخ گروه میراث فرهنگی از اواخر دوره قاجار.
طبق تفاهم نامه ای بین اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی گیلان و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ، مرمت این بنای ارزشمند تاریخی از آوریل 2016 آغاز شد و اکنون مرمت این بنا به پایان رسیده است.
این بنا در تاریخ 10 ژوئن 1999 به شماره 33113 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسجد صافی
مسجد صفی یا مسجد سفید یا شهیدیه یکی دیگر از بناهای تاریخی و یکی از قدیمی ترین مساجد رشت است. این ساختمان در حومه بازار سنتی واقع شده است. تاریخ دقیق ساخت اولیه این مسجد دقیقاً مشخص نیست ، اما طبق داستانی ، شیخ صفی الدین اردبیلی به دلیل دوستی با شیخ زاهد گیلانی در سفر به گیلان در محله فعلی ، چاهی حفر کرده و عبادتگاهی بنا کرد و بعداً به مسجد تبدیل شد. نام مسجد “صفی” بعد از شیخ صفی الدین اردبیلی است.
برخی از مورخان معتقدند که این مکان آرامگاه محمد بیکر میرزا ، ملقب به صفی الدین میرزا ، فرزند شاه عباس اول است که توسط خباثت اطرافیان پدرش کشته شد و دستور دفن در این مکان داده شد. برخی معتقدند دلیل نامگذاری این مسجد به عنوان شهادت ، قتل ناعادلانه صفی الدین میرزا است.
مسجد صفی با توجه به عبارتی که روی کتیبه کاشی های محراب دیده می شود ، توسط های یوسف ، کاشی ساز ، در سال 1344 هجری قمری بازسازی شد.
طبق تفاهم نامه ای بین اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی گیلان و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ، مرمت این بنای ارزشمند تاریخی در فوریه 2009 آغاز شد. تمام دیوارهای آجری ترمیم و مقاوم سازی شده اند و کف مسجد است با آجرهای سنگی پوشانده شده است.
همچنین کلیه تزئینات مربوط به معماری مسجد از جمله تختخواب ، کاشی ، نقاشی و لوازم چوبی توسط متخصصان بازسازی شد. این بنا در تاریخ 6/4/94 به شماره 31127 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
5200 اثر تاریخی شناسایی شده در گیلان وجود دارد که 1212 اثر در فهرست آثار ملی ثبت شده است.