صادرات 700 کانتینر هندوانه از ایران به ترکیه به صفحه اول رسید



به گزارش سلام نو به نقل از تجارت نیوز، چندی پیش خبر صادرات روزانه ۷۰۰ کانتینر هندوانه به ترکیه خبرساز شد. اما سازمان گمرک با تکذیب این خبر اعلام کرد: روزانه حداکثر 100 کانتینر هندوانه از ایران به این کشور می رود.

شاید در نگاه اول صادرات یک محصول سودآور به نظر برسد و باید روی ارزآوری آن تاکید کرد، اما نکته مهم در این ماجرا نحوه فروش است. هندوانه به مشتریان ترکیه برمی گردد. به نظر می رسد کامیون داران این کشور در میانه مسیر ترانزیتی، اجناس را با قیمتی بسیار کمتر از واقعی از فروشندگان ایرانی خریداری کرده و از کشور خارج می کنند.

همچنین موضوع دیگری برای صحبت در مورد صومعه هندوانه برگشتن. میزان مصرف آب از زمان کاشت تا برداشت به قدری زیاد است که حتی برخی کارشناسان معتقدند واردات می تواند ارزانتر از تولید باشد.

از سوی دیگر صادرات این محصول نه تنها ارزش چندانی برای کشور ندارد، بلکه گفته می شود برخی فروشندگان آن را به ریال و ارزانتر از قیمت داخلی به شرکت های باربری ترکیه تحویل می دهند.

نایب رئیس اتحادیه باغداران تهران در این خصوص در گفت و گو با تجارت نیوز می گوید: متاسفانه گاهی اوقات هندوانه آنقدر ارزان به دست مشتریان ترک می رسد که اگر از عبارت «فروش رایگان» استفاده کنیم، بیهوده حرف نمی زنیم.

فروش کامیون هندوانه به قیمت کامیون!

مصطفی شادلو با اشاره به این موضوع گفت: مشاهده شده است که برخی از رانندگان کامیون ترک در وسط راه کمین کرده اند تا محموله های ایرانی وارد و هندوانه ها را خالی کنند. برخی از زنان باردار حتی یک کامیون را به قیمت کامیون دریافت می کنند. در حالی که همین محصولات در ترکیه با قیمت های بسیار بالا به فروش می رسد.

بیشتر بخوانید  فروش ۹۰ روزه دنا پلاس ایران خودرو آغاز شد +قیمت

ترک ها هزینه ایاب و ذهاب هم نمی دهند

وی ادامه داد: طبیعی است که ترکیه، پاکستان یا هر کشور دیگری چشم به محصولات ایرانی داشته باشند اما چرا به آنها اجازه چنین کاری را می دهیم؟ هندوانه کشت شده می تواند حرکت کند. کامیون های آنها در مراکز و میادین اصلی تهران توقف کردند تا هزینه ایاب و ذهاب را پرداخت نکنند.

شادلو در خصوص میزان صادرات هندوانه به ترکیه تصریح کرد: برخی تعداد کامیون ها را 700 دستگاه می دانند اما در این زمینه بهتر است به آمار گمرک اعتماد کرد. همچنین بعید است که میزان صادرات آنطور که رسانه ها می گویند باشد.

زباله های روستایی هندوانه ای شکل

وی تصریح کرد: موضوع اصلی میزان صادرات نیست، بلکه اکنون باید از خود بپرسیم که چرا تولید؟ هندوانه آیا بیشتر از نیاز بازار در ایران وجود دارد؟ ما نمی گوییم هندوانه وارداتی باشد، چون مستقیماً روی قیمت و خروج ارز از کشور تأثیر دارد. اما نباید به راحتی منابع آبی کشور را به صورت هندوانه در اختیار کشورهای دیگر قرار دهیم.

شادلو در پایان تاکید کرد: تولید هندوانه آنقدر مازاد است که اگر به ترکیه نرسد باید رد شود. بالاخره این کشاورزان و تولیدکنندگان هستند که باید تاوان این سیاست اشتباه را بپردازند. طبق برآوردها می تواند کیلویی 2500 تومان برای کشاورز هزینه داشته باشد که گاهی کمتر از قیمت آن است. به نظر می رسد این روند تا بهبود الگوی کشت در ایران ادامه داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید