صادرات نفت ایران به آمریکا؟



به گزارش سلام نو به نقل از تجارت نیوز، قیمت نفت از مرز 130 دلار گذشت و برخی می گویند قیمت نفت به 200 یا 300 دلار هم می رسد. آیا صادرات نفت ایران پس از جنگ در اوکراین افزایش می یابد؟

اخبار مربوط به تحریم نفت و گاز روسیه قیمت نفت را به بالای 133 دلار در هر بشکه رسانده است. برخی از تحلیلگران بازار انرژی اکنون خواهان رسیدن قیمت نفت به 150 تا 200 دلار هستند و روسیه می گوید تحریم های جدید می تواند قیمت نفت را تا 300 دلار افزایش دهد.

اما ایالات متحده در تلاش است تا شکاف موجود در بازار انرژی روسیه را به سرعت پر کند. به همین دلیل آمریکا تصمیم گرفت تحریم های نفتی ونزوئلا را لغو کند. مشروط بر اینکه این کشور بخشی از نفت خود را به آمریکا صادر کند.

مقامات آمریکایی روز شنبه برای اولین بار با نیکلاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا در کاراکاس دیدار کردند. به گزارش رویترز، در این دیدار مقامات آمریکایی رسما اعلام کردند که آماده اند بخشی از تحریم های نفتی ونزوئلا را لغو کنند، مشروط بر اینکه این کشور نفت خود را مستقیما به ونزوئلا صادر کند.

صادرات نفت ونزوئلا به آمریکا؟

اما سوال مهم این است که آیا ونزوئلا می تواند جایگزین روسیه در بازار انرژی شود یا خیر؟ محمد حتیبی، نماینده سابق ایران در اوپک به تجارت نیوز گفت: روسیه قبل از شروع تحریم های آمریکا هشت میلیون بشکه نفت و فرآورده های نفتی به کشورهای مختلف صادر کرد. اما ظرفیت صادرات نفت ونزوئلا در نهایت 700000 یا 800000 بشکه در روز است. این یک دهم ظرفیت صادرات روسیه است!

بیشتر بخوانید  شیخ دیاباته در فهرست خرید پرسپولیس؟

بنابراین لغو تحریم های نفتی ونزوئلا نمی تواند خلأ حضور روسیه در بازار انرژی را پر کند و نیاز آمریکا به نفت را برآورده نمی کند چه برسد به سایر کشورها!

اکنون این سوال مطرح می شود که آیا آمریکا می تواند این امتیاز را به ایران بدهد و موافقت کند که بخشی از تحریم های نفتی خود علیه ایران را لغو کند تا ایران بتواند خروج روسیه از بازار انرژی را جبران کند؟

صادرات نفت ایران به آمریکا؟

پاسخ به این سوال مستلزم توجه به چند نکته است. اولین نکته این است که مذاکرات وین هنوز به پایان نرسیده و مشخص نیست مذاکرات چه زمانی به پایان می رسد. حتی اخیراً بحث تعلیق یا بسته شدن مذاکرات مطرح شده است. اما سوال دیگر این است که آیا ممکن است مذاکرات به سرانجام نرسد که تحریم ها به قوت خود باقی بماند اما نفت ایران از تحریم ها معاف شود؟

مهرداد عمادی، مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا به تجارت نیوز گفت: ما در سال های 2011 و 2012 همین تجربه را داشتیم. علیرغم تحریم های نفتی ایران، ایالات متحده در سال های اخیر به کره جنوبی و ژاپن اجازه داده است به خرید نفت از ایران ادامه دهند. بنابراین امکان پذیر است.

سوال دیگر این است که آیا روسیه به ایران اجازه می دهد در حوزه انرژی جایگزین آن شود؟ مردادماه امسال موضوع قرارداد 20 ساله ایران و روسیه مطرح شد. یکی از عناصر کلیدی توافق این است که روسیه عملاً کنترل می‌کند که گاز ایران کجا و با چه قیمتی فروخته می‌شود. با این حال ایران پس از روسیه یک سوم ذخایر گاز ایران را در اختیار دارد. به همین دلیل برای روسیه مهم است که اطمینان حاصل کند که گاز ایران به اروپا نرسد و در نتیجه روسیه را تضعیف کند.

بیشتر بخوانید  یک خبر مهم برای متقاضیان آزمون آموزگاری

انرژی اهرم فشار روسیه است و احتمالاً اجازه نخواهد داد ایران به سادگی آن اهرم را از مسکو بگیرد.

روایتی عجیب از ممنوعیت صادرات انرژی ایران

اما آیا ایران می تواند جایگزین روسیه شود؟ پاسخ این پرسش “بلی” است. در دوره بدون تحریم، ایران تا سه میلیون بشکه در روز نفت صادر کرد و پتانسیل افزایش تولید و صادرات نفت را دارد. با این حال، مشکلاتی در زمینه گاز وجود دارد و ایران به زودی نمی تواند زیرساخت های لازم را آماده کند و این حداقل یک یا دو سال طول می کشد.

اما نکته بعدی این است که آیا سیاست ایران جایگزینی روسیه است؟ آیا در شرایطی است که ایران بیش از هر زمان دیگری به روسیه تمایل دارد؟

مهرداد عمادی، مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا در گفت و گو با تریدنیوز گفت: در ماه می 2016 قرار بود چندین شرکت اروپایی از جمله رویال داچ شل با ایران قراردادهای بلندمدت انرژی به ویژه گاز امضا کنند و شرکت های اروپایی نیز در ایران سرمایه گذاری کنند.

اما ناگهان روند ماجرا تغییر کرد و تهران در مرداد ۱۳۹۵ شرایط عجیبی را برای ادامه همکاری ها تعیین کرد. شرایط ایران به گونه ای بود که آمادگی همکاری را نشان نداد.

عمادی می گوید تحریم گاز ایران در آن زمان باید برداشته می شد. اروپا نیز مایل به خرید گاز ایران و آمریکا بود. اما ایران این توافق را نپذیرفت. این پیشینه نشان می دهد که ایران امکان شش ساله صادرات گاز به اروپا و جذب سرمایه خارجی را نپذیرفت، بنابراین سرمایه گذاری های انرژی را در توافق راهبردی به روسیه واگذار کرد.

بیشتر بخوانید  تمام خودروهای بهمن موتور ارزان شد + قیمت جدید

مهم این است که دولت سیزدهم خوش شانس بود. قیمت نفت که تا 30 دلار هم پیش رفت، اکنون به 130 دلار رسیده است و جا برای افزایش بیشتر وجود دارد. باید دید در این شرایط ایران می تواند وارد بازار جهانی نفت شود یا خیر.

دیدگاهتان را بنویسید