شرایط نگهداری انسولین در شرایط مختلف
انسولین مواد حساس نور خورشید، نور داخلی و دمای بسیار پایین یا بسیار بالا است. انسولین را می توان در دمای بالا یا پایین استفاده کرد. سه شرکت تولید کننده انسولین در ایالات متحده اعلام کرده اند که داروهای انسولین باز نشده در فریزر باید در دمای بین 36 تا 46 درجه فارنهایت یا 2 تا 8 درجه سانتیگراد حفظ شود. انسولین باز نشده در یخچال تا تاریخ انقضای روی جعبه که معمولاً یک سال از تاریخ خرید می گذرد به خوبی کار می کند اما حتما جعبه را دوباره چک کنید.
انسولین های کریستالی (شفاف) کدر می شوند و انسولین های شیر یکنواختی را از دست می دهند و دانه ای می شوند.
راهنمای نگهداری صحیح انسولین
در پاسخ به سوالات برخی از شما که مصرف کنندگان سلامت را تشویق می کنید، باید بگوییم که تمام انسولین ها باید با مراقبت کافی ذخیره شوند تا ایمن و موثر باشند. نگهداری نادرست می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در انسولین و کاهش اثربخشی آن در کنترل قند خون شود.
بسته به نوع انسولینی که برای شما تجویز می شود، عملکرد آنها از اولین باری که باز می شود تفاوت هایی دارد. حتماً از پزشک خود در مورد جزئیات نحوه نگهداری انسولین تجویز شده سوال کنید.
در اینجا چند قانون کلی وجود دارد که برای ذخیره انسولین بهترین است:
همه انسولین ها به دمای خیلی بالا یا خیلی پایین حساس هستند. وقتی برای انسولین نسخه می گیرید، باید کل بسته را در یخچال بگذارید.
وقتی سوزن یا سرنگ را باز میکنید، حتماً محل باز کردن آن را یادداشت کنید، به شما کمک میکند بدانید چه زمانی از آن استفاده نکنید و انسولین را 28 روز پس از باز کردن رد کنید.
وقتی انسولین را باز می کنید، باید آن را در یخچال یا در دمای اتاق نگهداری کنید. البته استفاده از انسولین در یخچال کمی دردناکتر از انسولین های دیگر است.
سرنگ را در یخچال قرار دهید تا باز شود و پس از باز کردن می توانید آن را در دمای اتاق نگهداری کنید.
حتماً از پزشک خود در مورد مراقبت های ویژه و ماندگاری این داروها سوال کنید زیرا برخی از انسولین ها فقط تا 10 روز کار می کنند.
اگر مشکوک هستید که انسولین شما در یخچال بوده یا نه، بهتر است ریسک نکنید و از آن استفاده کنید و اگر انسولین شما در دمای سرد باقی مانده است، مثلاً در یک روز برفی با ماشین به خانه ببرید. پس از آن باید آن را در فریزر قرار دهید و البته می توان آن را در یخچال فریز کرد.
تحقیقات نشان می دهد که یخچال های معمولی خانگی می توانند نوسانات دمایی غیرمنتظره ای را تجربه کنند. برای اینکه مطمئن شوید یخچال شما دمای ثابتی دارد و هرگز به زیر صفر نمی رسد، حتما یک دماسنج در آن قرار دهید تا دمای آن 39 درجه فارنهایت یا 4 درجه سانتیگراد ثابت بماند.
انسولین به دمای بالا حساس است، بنابراین نباید در دمای بالا نگهداری شود. این معمولا در تابستان بیشتر اتفاق می افتد زیرا انسولین می تواند چندین ساعت در ماشین بماند همچنین قرار گرفتن در معرض نور خورشید کیفیت انسولین را کاهش می دهد.
اگر دمای اتاق زیر 25 درجه باشد، می توان انسولین را در این اتاق ذخیره کرد. در صورت لزوم از کیسه های خنک کننده برای حمل و نقل در فصل گرما یا در شرایط دمای بالاتر اتاق استفاده کنید.
همیشه باید تاریخ انقضا را خودتان چک کنید. قبل از اینکه آن را در یخچال یا هر جای دیگری قرار دهید، تمام جزئیات را به خاطر بسپارید تا به سرعت متوجه تغییراتی مانند تغییر رنگ شوید.
منظور از انسولین باز چیست؟
همانطور که گفتیم مراقبت از انسولین باز کمی متفاوت است، اما انسولین باز به چه معناست؟
انسولین باز به این معنی نیست که آن را از جعبه خارج کرده اید. باز کردن به معنای برداشتن پوشش انسولین و پوشش لاستیکی سوراخ شده است. تزریق ها و سرنگ ها نیز نیازهای نگهداری متفاوتی دارند و این تفاوت ها می تواند شما را کمی سردرگم کند، بنابراین بسیار مهم است که با محصولات انسولینی که استفاده می کنید آشنا باشید.
آمپول باز به چه معناست؟
وقتی آمپول ضربه نخورد باز است. وقتی سوزن به آن وصل شود باز است. این آمپول ها اکنون باید در دمای اتاق کنترل شده نگهداری شوند. مهم نیست کجا هستند، باید 28 روز بعد دور ریخته شوند و انسولین ذخیره شده در یخچال باید قبل از تزریق به دمای اتاق برسد.
سرنگ: وقتی برای اولین بار از انسولین استفاده می کنید، نباید آن را در یخچال نگهداری کنید. در عوض، بهتر است آن را در دمای اتاق کنترل شده قرار دهید. تعداد روزهایی که می توانید از آنها استفاده کنید به نوع سرنگ بستگی دارد و حتماً در این مورد با پزشک خود صحبت کنید. سرنگ ها را می توان به مدت 7 تا 28 روز در دمای اتاق نگهداری کرد و تعداد روزها به نوع سرنگی که استفاده می کنید بستگی دارد.
نکات مهم در مورد ذخیره سازی انسولین
بسیار مهم است که نوع انسولین خود را بشناسید و باید ببینید انسولین شما شفاف است یا کمی مات. هنگام آماده کردن بطری برای استفاده، باید موارد زیر را بررسی کنید:
NPH آن باید پس از چرخاندن سرنگ یا بطری کمی مات باشد. تمام انسولین های دیگر خالص هستند. اگر انسولین شما یکی از این دو نیست، از آن استفاده نکنید و به داروخانه برگردانید.
ویال ها و قلم های انسولین باز نشده باید در دمای 8-2 درجه سانتیگراد در یخچال نگهداری شود اما پس از باز شدن در یخچال نباید نگهداری شود.
باید بخوانید:
اگر انسولین در معرض نور خورشید قرار گیرد، گاهی اوقات قهوه ای می شود. در این صورت دیگر مجاز به استفاده نیستید.
انجماد می تواند به انسولین آسیب برساند، بنابراین انسولین را نباید در محفظه یخچال قرار داد.
انسولین را تکان ندهید: به آرامی آن را بغلتانید یا بچرخانید و با حرکات قوی آن را پایین یا پایین نیاورید و اگر این نکات را رعایت نکنید کیفیت آن کاهش می یابد.
اگر توده ای در انسولین خود مشاهده کردید، استفاده نکنید، به این معنی که این ماده در گوشه ای جمع شده است.
استراتژی های ذخیره انسولین در سفر
برای حفظ حرکت انسولین اقدامات زیر را انجام دهید:
انسولین را از دمای بسیار پایین یا بسیار بالا دور نگه دارید: دمای بالای 80 درجه فارنهایت یا دمای کمتر از 36 درجه فارنهایت می تواند به انسولین آسیب برساند. انسولین را در ماشین پارک شده در دمای بسته نگهداری نکنید.
هنگام سفر با اتوبوس، قطار یا هواپیما، انسولین و سایر داروهای دیابت را در یک کیسه قرار دهید و بهتر است از کیسه یا ظروف در بسته ناهار استفاده کنید.
برای ایمن سازی فرودگاه، انسولین را در بسته نسخه اصلی قرار دهید: حتما دستخط پزشک خود را همراه داشته باشید تا داروی دیابت خود را همراه داشته باشید.
از قرار دادن انسولین در صندوق عقب خودداری کنید. این امر به ویژه هنگام سفر با هواپیما بسیار مهم است، زیرا انسولین در ارتفاعات بالا می تواند در قسمت بار هواپیما یخ بزند.
انسولین های موجود به صورت مایع یا سوسپانسیون وجود دارند، به استثنای انسولین معمولی که به صورت داخل وریدی و عضلانی نیز تجویز می شود و انواع دیگر به صورت زیر جلدی تزریق می شوند.
انسولین را می توان به نواحی مختلف شکم، بازوها، ران ها یا باسن تزریق کرد. بهتر است در هر بار تزریق از قسمت های مختلف بدن استفاده شود یعنی هر تزریق تقریباً 3 سانتی متر از محل قبلی فاصله داشته باشد یا ناحیه متفاوتی را برای تزریق در نظر بگیرید و فقط از یک ناحیه برای استفاده از انسولین استفاده کنید. کار نکن