شدت گرمازدگی


دمای بدن در اثر سوختن و هضم غذا ایجاد می شود. برای اینکه دمای بدن همیشه تقریباً ثابت باشد، گرمای اضافی به چهار روش تنفس، تعریق، تشعشع و هدایت از بدن دفع می شود.

دمای بدن تقریباً همیشه 37.2 درجه سانتی گراد است و مرکز تنظیم دما در مغز با روش های فوق از بالا آمدن یا پایین آمدن ناگهانی بدن جلوگیری می کند.

هر زمان که فردی در معرض گرما قرار می گیرد، بدن سعی می کند با افزایش میزان تعریق و تنفس و همچنین ارسال خون بیشتر به پوست، آن را خنک کند.

آسیب های گرمایی بر اساس شدت به سه گروه تقسیم می شوند:

1- حرارت ملایم 2- حرارت متوسط ​​3- حرارت شدید

شدت گرمازدگی

گرمازدگی خفیف:

این حالت زمانی رخ می دهد که فرد برای مدت طولانی در معرض دمای نسبتاً بالا قرار گیرد. علائم اغلب شامل گرفتگی عضلات، خستگی مفرط و گاهی سرگیجه و غش است.

کمک های اولیه برای گرمازدگی خفیف:

1- مصدوم را به مکان خنک منتقل کنید.

2- به بیمار محلول ORS یا محلول آب، نمک و شکر (یک قاشق چایخوری نمک با 8 قاشق چایخوری شکر در یک لیتر آب) بدهید.

3- عضلات سفت و گرم شده را ماساژ دهید.

4- یک حوله مرطوب روی پیشانی و عضلات آسیب دیده قرار دهید.

اگر علائم بهبود نیافت یا بدتر شد، بیمار را به مرکز درمانی ببرید.

شدت گرمازدگی

گرمای متوسط:

این وضعیت در اثر قرار گرفتن در معرض دمای بالا و فعالیت بدنی سنگین در محیطی مانند ملوانان، کشاورزان و آتش نشانان ایجاد می شود. علائم شامل سرگیجه و غش و به دنبال آن رنگ پریدگی پوست است. علائم دیگر عبارتند از تنفس سریع و کم عمق، نبض ضعیف، ضعف و تعریق.

بیشتر بخوانید  90 درصد تبلیغات پزشکی توسط افراد غیرمجاز ساخته می شود

کمک های اولیه برای گرمازدگی متوسط:

1- ابتدا مصدوم را به مکانی خنک و خنک منتقل کنید.

2- از مصدوم بخواهید دراز بکشد و پاهای خود را بالا بیاورد.

3- مصدوم را با پارچه مرطوب و پنکه یا هر وسیله دیگری خنک کنید.

به مصدوم ORS (محلول آب، نمک و شکر) بدهید به شرطی که او هوشیار باشد و استفراغ نکند.

در صورت لزوم به بیمار تنفس مصنوعی بدهید.

6. در صورت عدم بهبودی، مصدوم را فورا به مرکز درمانی ببرید.

شدت گرمازدگی

گرمازدگی شدید:

این حالت بسیار خطرناک است و عمدتاً در روزهای گرم و مرطوب رخ می دهد. صورت بیمار داغ، تب دار، پوست گرم و خشک، تنفس کم عمق و نبض ضعیف است. دمای بدن مصدوم افزایش می یابد. عدم هوشیاری و احتمالاً کما و تشنج از دیگر علائم آن است.

کمک های اولیه برای گرمازدگی شدید:

1- تمام لباس های مصدوم را درآورده و در یک حوله یا پارچه خیس قرار دهید. قربانی را می توان در وان یا سینک با آب سرد قرار داد. مراقب باشید قربانی غرق نشود. کیسه های یخ را می توان در کشاله ران، زیر بغل، زانو، مفاصل و پاها نیز قرار داد.

اگر بیمار در شوک است، شوک را درمان کنید.

گرما در سفر:

در سفر، مردم بیشتر از همیشه عرق می کنند و تشنه می شوند زیرا به مدت طولانی و در هوای گرم در معرض نور خورشید قرار می گیرند. در چنین شرایطی کودکان و سالمندان نسبت به افراد جوان و میانسال به مراقبت بیشتری نیاز دارند. به همین دلیل بهتر است تشنگی کودکان و سالمندان از طریق غذا (آب، محلول شکر و نمک) رفع شود.

بیشتر بخوانید  بهترین زمان مصرف قرص آهن

البته بهترین راه این است که برای جبران تشنگی و کمبود آب و نمک، علاوه بر آب خوردن، کمی خیار و نمک به بچه ها بدهید. این اقدام از پایان سفر بدون عارضه برای کودکان و سالمندان جلوگیری می کند.

لازم به ذکر است که افراد مبتلا به بیماری های عصبی و قلبی نیز در مسافرت یا محیط های گرم از این روش ها استفاده کنند زیرا این افراد نیز مستعد گرمازدگی هستند.

منبع: tebian.net


دیدگاهتان را بنویسید