سندرم ایمپاستر چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟
این روانپزشک با افراد موفق بسیاری برخورد کرد که خود را لایق موفقیت خود نمی دانستند. چه بسیار فارغ التحصیلانی که بلافاصله شغلی با حقوق و مزایای بالا پیدا کردند و یا افراد میانسالی که ترفیع گرفتند اما هیچ کدام از موفقیت خود راضی نبودند و خود را لایق ندانستند. نام این پدیده سندرم ایمپاستر است.
افراد مبتلا به سندرم ایمپاستر افراد موفقی هستند که خود را لایق موفقیتی که به دست آورده اند نمی دانند، در حالی که شواهد خلاف آن را نشان می دهد. چنین افرادی هر چقدر هم که احساس موفقیت می کردند، با فریب به این موفقیت ها دست یافتند.
باورهای ذهنی آنها به طور جدی ظرفیت ذهنی آنها را تحلیل می برد. آنها احساس می کنند که برای رقابت در سطح بالاتر به اندازه کافی خوب نیستند و در نهایت عادات بد ذهنی موفقیت آنها را از بین می برند.
علیرغم موفقیت چشمگیرش، او معتقد بود که خوشبختی او فقط به خاطر خوشبختی است. او همیشه در ترس از این که مردم متوجه نشوند که او به اندازه کافی باهوش نیست که بتواند یک تجارت را اداره کند زندگی کرده است.
مورین می گوید که این تنش و اضطراب درونی او را از لذت بردن از موفقیت ها و دستاوردهایش باز می داشت و باورهای محدود کننده او را از دستیابی به موفقیت های بیشتر باز می داشت.
با کمک مورینا، او توانست دیدگاه خود را تغییر دهد. با تغییر افکارش، رفتارش هم تغییر کرد. کارآفرین مورد نظر، به محض اینکه باور کرد شایسته دستاوردهایش است، توانست محصولات بیشتری را روانه بازار کند و به موفقیت های بیشتری دست یابد.
چگونه احساس آبریزش را متوقف می کنید؟
اگر احساس می کنید که به اندازه کافی خوب نیستید، باید بگوییم که تنها نیستید. با این حال، اگر مراقب نباشید، این احساس می تواند باعث شود که نتوانید به پتانسیل واقعی خود برسید. خبر خوب این است که می توانید گام هایی را برای تغییر دیدگاه خود بردارید تا از دستاوردهای خود لذت کامل ببرید.
1. نقاط قوت خود را بشناسید
هرکسی در مقطعی از زندگی خود می تواند شانس هایی داشته باشد، اما نباید همه موفقیت ها را به خوشبختی نسبت داد. اگر استعداد خاصی دارید، آن را بشناسید و اعتراف کنید. اگر استعداد نداشتید نمی توانستید به جایگاه فعلی خود برسید.
دستاوردها و نقاط قوت خود را روی کاغذ بیاورید. این لیست را به طور مرتب بررسی کنید. به خصوص زمانی که احساس می کنید انگیزه لازم را ندارید. به خاطر سپردن این مزایا می تواند این احساس عمیق را از بین ببرد که به اندازه کافی خوب نیستید.
2. علایق خود را با دیگران در میان بگذارید
فراموش کردن مسیری که تاکنون طی کرده اید و موفقیت هایی که به دست آورده اید آسان است. سخنرانی در مقابل کلاس، راه اندازی یک وبلاگ یا راهنمایی حرفه ای دیگر می تواند دائماً دستاوردهای شما را به شما یادآوری کند. به اشتراک گذاری دانش با دیگران نیز می تواند به شما کمک کند به کاری که انجام می دهید علاقه مند بمانید و در نتیجه فرسوده نشوید.
3. مراقب کمبود اعتماد به نفس خود باشید
اگر اعتماد به نفس یا عزت نفس پایینی دارید، آن را نادیده نگیرید و مراقب آن باشید. با انتقادهای سرسختانه ای که از خود می کنید ملایم باشید. با خود به عنوان یک دوست قابل اعتماد صحبت کنید و از پذیرفتن گفتگوهای درونی منفی و غیرواقعی خودداری کنید.
4- به خود فرصت تفریح بدهید
تغییر رفتار ابزاری برای تغییر احساس شماست. پس انجام کارهای مورد علاقه خود را فراموش نکنید. هر از چند گاهی به خود فرصت تفریح و خوش گذرانی بدهید تا کسب و کارتان خیلی جدی نشود. این به شما کمک می کند از ثمره کار خود بیشتر لذت ببرید و به ارزش خود پی ببرید.
5. تمجید دیگران را آشکارا بپذیرید
افراد مبتلا به سندرم ایمپاستر تعاریف عشقی دیگران را نادیده می گیرند. آنها به دروغ درباره موفقیت های خود تظاهر می کنند و دستاوردهای خود را تا حد امکان به حداقل می رسانند. خودتان را وقف پذیرش ستایش دست های دراز شده دیگر کنید و با تشکر ساده از آنها تشکر کنید.
از روانپزشک کمک بگیرید
اگر با وجود تمام تلاشها، این احساس ادامه داشت، از روانپزشک کمک بگیرید. احساس گناه در مورد سندرم ایمپاستر می تواند منجر به اضطراب و افسردگی شود. یک روانپزشک ماهر می تواند به شما در غلبه بر سندرم ایمپاستر کمک کند.