سمنو برای حضرت زهرا (س) | حکمت پخت سمنو به نیت حضرت فاطمه زهرا (س) چیست؟


 سمنو به عنوان نماد زاییدن و باروری گیاهان از دسرهای سنتی ایرانی‌ و جز هفت سینی است که بر سفره هفت‌سین می‌گذارند و نماد قدرت، خیر و برکت الهی است. اما سمنو فقط همین نیست! سمنو جز نذری‌های ایام فاطمیه است و در این ایام توسط شیعیان پخته می‌شود. طبق نظر برخی، اصل طبخ سمنو به دوره ایران باستان و جشن‌های نوروزی برگشته و در دوره صفویه پخت و نذر سمنو رایج شد. همراه ما باشید تا فلسفه پخت سمنو برای حضرت زهرا (س) را به شما بگوییم.

بیشتر بخوانید: دعای صبح | بهترین و مجرب ترین دعاهای صبحگاهی برای رسیدن به حاجات

سمنو برای حضرت زهرا (س)

سمنو برای حضرت زهرا (س)

حکمت پخت سمنو برای حضرت فاطمه زهرا (س)

گرچه فلسفه منسوب شدن سمنو به نام مبارک حضرت زهرا (س) مشخص نیست اما با دیدن کرامت‌های بسیار از حضرت زهرا (س) شیعیان اعتقاد دارند هنگام پخت سمنو، حضرت فاطمه زهرا (س) آن شب به خانه‌ی صاحب نذر می‌آید و در فرایند به هم زدن و پختن سمنو شرکت می‌کند و به همین دلیل پخت سمنو به عنوان نذری را کاری مقدس به خصوص در ایام فاطمیه می‌دانند.

روایت شده که روزی امام حسن (ع) و امام حسین (ع) که کودک بودند، از مادرشان حضرت فاطمه (ص) خواستند که برایشان حلوا یا به روایتی شیرینی بپزندو ایشان هم با گندم حلوا را که شبیه سمنو بوده برای طفلانش پخت 

مراسم سمنوپزان نذری کاری زنانه است و با نام حضرت زهرا (ع) متبرک می‌شود.

بیشتر بخوانید: ختم و معجزه “صلوات حضرت زهرا (س)” برای رسیدن به حاجت

بیشتر بخوانید  "مهناز افشار" استایل خود را تغییر داد/ عکس
پخت سمنو برای حضرت فاطمه زهرا (س)

آداب پخت سمنو برای حضرت فاطمه زهرا (س)

این مراسم در فصل پاییز و زمستان و نزدیک بهار و همچنین برای نوروز و به منظور جشن گرفتن فرارسیدن سال نو برگزار می‌شود. در شب سمنوپزان، افراد فامیل، آشنا و صاحب نذر دور دیگ سمنو جمع شده و دعا و نیایش می‌کنند و نذر می@کنند که در صورت برآورده شدن حاجتشان، سهمی از آرد و گندم یا مغز بادام را برای تهیه سمنوی سفره هفت سین به اشتراک بگذارند.

برای پخت سمنو ابتدا نیت کرده، گندم را خیس کرده و در اتاقی روی پارچه می‌اندازند تا به آرامی جوانه بزندتا وقتی که جوانه‌ها جوان و هنوز سفید باشند. سپس گندم جوانه زده را در هاون‌های سنگی می‌کوبند و آن را در دیگ روی آتش ریخته و روی آن آب می‌ریزند. بانوان دور ديگ نذری جمع می‌شوند و يكی از آن‌ها با گفتن «بسم الله» اجاق را روشن می‌كند و حاضرین نیز زيارت‌نامه ۱۲ امام (ع) را زير لب می‌خوانند. پس از آنكه ديگ گرم شد صاحب‌خانه كه نذردار اصلی است پاروی چوبی را گرفته و چند دور سمنو را هم می‌زند و سپس سایرین همين كار را با ذكر صلوات و اداي نيت نذری خود انجام می‌دهند. 

سپس نیت کرده و قرآن و دعا و نماز خوانده و در هنگام پخت سمنو نیز رسم است که بسیار صلوات بفرستند و عقیده بر این است که افراد ناپاکی که غسل نکرده‌اند نباید حتی از اتاقی که گندم‌ها روی پارچه هستند رد شوند چه برسد به مشارکت در پخت سمنو.  

پس از پختن سمنو، روی دیگ یک سینی بزرگ قرار داده و اگر نذر به نیت امامان معصوم باشد روی آن سینی آیینه و قرآن قرار می دهند و دو رکعت نماز با نیت نذر می‌خوانند و صبح فردا پس از خواندن نماز صبح سینی را توسط بزرگان و سادات جمع بر می‌دارند و معتقدند روی سمنو جای دست حضرت فاطمه (س) خواهد افتاد و نشانه ی آن است که سمنو نظر کرده است و حاجت صاحب نذر برآورده می‌شود. سپس روغن را مخلوط کرده و کار تقسیم سمنو آغاز می‌شود. 

بیشتر بخوانید  هوا در استان بوشهر هنوز گرم است - آژانس مهر اخبار ایران و جهان

رسم است که در پخت سمنو نذری همسایه‌ها و خویشاوندان نیز شرکت کرده و کمک می‌کنند و اگر دعایشان مستجاب شد، آن‌ها نیز نذر سمنو می‌کنند.

همچنین، معمولا در زمان ناهار روز سمنوپزان، آش پخته می شود و بانوان می‌توانند مواد اولیه آش را با خود بیاورند و یا در پاک کردن سبزی و حبوبات و پخت آش به دیگران کمک کنند.

سخن نهایی

حضرت زهرا (س) ارج و قرب خاصی نزد خداوند دارند و یکی از بهترین اهل بیت برای دادن حاجت و حاجت روایی است. اگر حاجتی دارید به بزرگ بانوی دین اسلام نزد شیعه و سنی توسل جسته و با پخت سمنو طبق آداب و پخش آن بین مردم، ان‌شالله که حاجت روا خواهید شد. 

بیشتر بخوانید: ذکر کبیره برای حاجت روایی و استجابت دعا + فایل صوتی

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب با ما و کاربران محترم سایت ستاره به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید