به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، استان خراسان جنوبی به دلیل داشتن کویرهای بکر و دیدنی، مقصد گردشگری کویری و طبیعی محسوب می شود. یکی از کویرهای زیبا و دیدنی این استان کویر حلوان است که در نزدیکی طبس قرار دارد. روستای حلوان در این منطقه یکی از مکان های تاریخی و زیبای استان است که با کویری و بافت تاریخی زیبای خود یکی از مقاصد گردشگری طبس است. باتلاقهای نمک و خاک رس، دریاچه نمک و وجود گذرگاههای بینظیری که از دهانه کوهها و درههای ماسهای در جنوب شرقی کویر بیرون میآمد، زیباییهای حلوان را ترسیم میکرد که شاید در کشور بینظیر باشد. کویر حلوان در سال 1397 در فهرست آثار طبیعی و ملی کشور به ثبت رسید.
حلوان روستایی در طبس خراسان جنوبی است که به خاطر کویر بکر و زیبایش شهرت دارد. روستای حلوان با دو جنبه مورد علاقه گردشگران است برای تفریح مناسب است. می توانید از پیاده روی روی تپه های شنی، شتر سواری در کویر، موتور چهارچرخ، تفریحات شبانه و کمپینگ در زیر آسمان لذت ببرید و اگر علاقه ای به کمپینگ در طبیعت ندارید، از خدمات و امکانات اقامتی در کویر استفاده کنید. . از زیبایی های کویر حلوان می توان به مقطع تپه های شنی و ارتفاعات عاشقان اشاره کرد که در نواحی جنوب شرقی شکل گرفته و صحنه ای دیدنی از پیوند ریگ و کوه را به وجود آورده است. در سال های اخیر کنفرانس های متعددی در زمینه کویر نوردی در حاشیه شرقی منطقه برگزار شده است. نزدیکی شهر طبس، جاده دسترسی خوب، مناظر بدیع و زیبای این منطقه از عوامل جذب گردشگران به این منطقه است.
روستای حلوان در حاشیه شرقی کویر قرار دارد و یکی از زیباترین روستاهای طبس است که به دلیل داشتن جنگل های نخل و معماری کویری از محبوبیت خاصی در بین گردشگران برخوردار است. حلوان مسیر مهمی برای کاروانها بود و کاروانهایی که در مسیر حلوان در شرق و عروسان و عباسآباد و حر در غرب کویر حرکت میکردند. اما آنچه حلوان را از دیگر روستاهای اطراف طبس متمایز می کند وجود کویر حلوان است که یکی از پاک ترین کویرهای ایران است. حلوان نیز مانند سایر مناطق همجوار کویر دارای آب و هوای کویری است که تابستان های گرم و زمستان های سرد را می توان در این منطقه تجربه کرد. چمنزارهای زیبا و خرمای مرغوب این روستای کویری استثنایی است و در سال های اخیر علاوه بر خرمای محلی مانند خرمای مضافت، انواع دیگری از خرما نیز در حلوان می روید. به طور کلی کشاورزی و دامداری از مشاغل ساکنان حلوان است. موقعیت جغرافیایی و همسایگی کویر حلوان باعث شده سالانه گردشگران و کویر نوردان زیادی از روستای حلوان دیدن کنند. شکوه معماری و شکوه بناهای کویری در این روستا به چشم می خورد. بافت قدیمی آن بسیار بزرگ و زیبا است، اگرچه مخروبه و خالی از سکنه است، اما با قدم زدن در کوچه های قدیمی شکوه معماری کویری را می بینید. قلعه حلوان که به طور کامل روستای قدیمی را در خود جای داده است، یکی از بزرگترین و باشکوه ترین قلعه های کل منطقه طبس است. حلوان در زمان های قدیم دارای 13 برج دیده بانی بود که 5 برج آن اکنون سالم مانده است.
ویژگی های اقلیمی-جغرافیایی
کویر حلوان در موقعیت جغرافیایی 33 درجه و 57 دقیقه شمالی تا 33 درجه و 37 دقیقه شمالی و 56 درجه و 5 دقیقه شرقی تا 56 درجه و 15 دقیقه شرقی در شهرستان طبس قرار دارد. این کویر به مساحت 750 کیلومتر مربع در محور طبس – تهران و از شمال به کویر مرکزی ایران و ارتفاعات پیر حیات طبس، از جنوب به محور ارتباطی شهرستان خور به طبس، از شرق به طبس واقع شده است. کوه ها و ارتفاعات عاشقان و از غرب به دریاچه نمک و کویر مرکزی ایران محدود است. حلوان کویری مثلثی شکل پوشیده از ماسه است که بالای آن به سمت شرق است. این کویر در حاشیه باتلاق های شنی و رسی کویر مرکزی و دریاچه نمک قرار دارد. فاصله ریگذر از شمال تا جنوب حداکثر 40 کیلومتر و از شرق به غرب در قسمت های مرکزی حدود 14 کیلومتر و در نواحی شمالی پنج کیلومتر است. ماسه های حلوان در جهت شمال به جنوب کشیده شده و بلندترین ارتفاعات تپه حلوان را می توان در نواحی شرقی آن یافت. ارتفاع این تپه های ماسه ای از کف دشت حدود 80 متر است و به سمت غرب کاهش می یابد. در جنوب شرقی، در محل تلاقی کوه ها و دره های شنی، گذرگاه های زیبایی پدید آمده است که شاید در کشور بی نظیر باشد. همچنین به دلیل وجود مین های فراوان در این ارتفاعات، جاده های خاکی مناسبی وجود دارد که دسترسی و بازدید از این منطقه را آسان کرده است.
زندگی گیاهی
پوشش گیاهی منطقه بسیار غنی است و شامل گیاهان مناطق استپی و شنی مانند قیچی، کنگر، زالزالک، دم گاو، بادام کوهی، فرت است که به سمت شرق کاهش می یابد و در حاشیه غربی کویر مرکزی، نمک دوست است. گیاهان شامل شور، گز و آشنا هستند.
زندگی حیوانی
در بیابان ها و بیابان ها، مانند سایر مناطق طبیعی، زندگی ادامه دارد. با توجه به پوشش گیاهی غنی منطقه و منابع آبی، جانوران این منطقه نیز غنی است. در صحرای حلوان انواع مار و عقرب، شاهین، سرگرمی، کبک، صحرا و مرغ، مگس گیر، زنبوردار، کوسه صحرایی، عقاب طلایی، کرکس، گرگ، شغال، روباه شنی، گربه شنی، سمور، آرواره، مسواک ، آگاما و جکو زنده.
سرگرم کننده
در این منطقه می توانید فعالیت های مختلفی از شترسواری گرفته تا پیاده روی و سافاری را تجربه کنید. منظره آسمان در شب های کویر نیز بی نظیر است. شنا در شن های نرم و داغ حلوان تجربه های متفاوت و احساس آرامش کامل را برای شما به ارمغان می آورد. پیاده روی روی تپه های شنی بسیار جذاب و دلپذیر است. حاشیه شرقی حلوان نیز مکان مناسبی برای کنفرانس های کویر است.
امکانات اقامتی
اگر دوست دارید شب را در کویر حلوان بگذرانید و اقامتی در دل کویر و تماشای آسمان پرستاره را تجربه کنید، می توانید در کمپ اقامت کنید. همچنین در نزدیکی این کویر روستای حلوان قرار دارد که دارای اقامتگاه سنتی نیز می باشد.
جاذبه های گردشگری در نزدیکی
علاوه بر کویر و روستا در 15 کیلومتری روستا غار حلوان با قدمت 160 سال وجود دارد که پیشنهاد می کنیم حتما از آن دیدن کنید. لازم به ذکر است خراسان جنوبی دارای 13 روستای هدف گردشگری و 10 منطقه نمونه گردشگری است که شهرستان طبس دارای 6 روستای هدف گردشگری و 3 منطقه نمونه گردشگری است.
محل
خراسان جنوبی، شهر طبس، 80 کیلومتری شمال غرب طبس، روستای حلوان
مسیر دسترسی
به دلیل وجود معادن فراوان در فلات این منطقه، جاده های خاکی مناسبی وجود دارد که امکان دسترسی و بازدید آسان از این کویر را فراهم می کند. چندین مسیر وجود دارد که می توانید برای رسیدن به صحرای حلوان طی کنید:
- مسیر اول: راه ارتباطی حورا به طبس که بعد از انتهای چاله کویر و دریاچه نمک خور قرار دارد و از جنوب این منطقه می گذرد.
- مسیر دوم: در راه ارتباطی حورا به طبس و قبل از چهارراه جعفرآباد از طریق سوله های سنگی قرار دارد که در صورت ورود به جاده خاکی وارد شیار بین کوه و ماسه می شود.
- راه سوم: بعد از چهارراه جعفرآباد به طبس، جاده فرعی را به سمت روستای حلوان و سپس جاده فرعی دوم را به سمت روستای خیرآباد دنبال کنید تا به این باکس برسید.