به گفته سردبیرانمذاکرات برای اولین بار از سال 1392 بین ایران و گروه 1 + 5 و دو سال بعد انجام شد برجام تمام شد ، تاکنون فقط روی کاغذ باقی مانده است و در آخرین روزهای حکومت روحانی به یکی از جدی ترین انتقادات از دولت تبدیل شده است.
این انتقاد هنگام بیان رهبر معظم انقلاب مورد توجه رسانه های مختلف داخلی و خارجی قرار گرفت. رهبری در آخرین جلسه خود با اعضای دولت دوازدهم در روز چهارشنبه (26 اوت) ، انتقاد از اعتماد خود به کشورهای غربی و گفت که دولت آینده باید از این تجربه استفاده کند.
رهبر معظم انقلاب خطاب به روحانی و کابینه وی گفتند که وی بارها به روحانی و کابینه وی نسبت به بی اعتمادی به غرب هشدار داده و از آنها به خاطر مذاکره و مذاکره درباره موضوعاتی که می توانند انتقاد کند. شما با غرب و ایالات متحده به تعویق انداختید ، در آنجا ماندید و نمی توانستید جلو بروید.
با این حال ، قبل از شروع مذاکرات هسته ای ، دولت روحانی خوش بین بود که می توان با غرب توافق پایدار کرد و گفت که “آمریکایی ها از خدا می ترسند و زندانی کردن خداپسندها راحت تر است” هنوز از مردم پاک نشده است ذهن اگرچه او به دنبال دولت ترامپ برای رفتن است برجام و در آغاز کارزار فشار حداکثر بر ایران ، دولت روحانی تا حدی به سمت شرق چرخید که انعقاد قرارداد استراتژیک 25 ساله بین تهران و پکن از نتایج این تغییر رویکرد بود.
با تعلیق مذاکرات هسته ای پس از دور ششم در هفته های اخیر ، گمانه زنی ها درباره پیشرفت مذاکرات مطرح شده است. به عبارت دیگر ، آخرین گزارش بیست و دوم برجامی ظریف به مجلس پیشرفت چشمگیری را نشان داد و در چند مرحله به توافق ، ایران و طرف مقابل را نشان داد. موضوعی که مورد تأیید شورای عالی امنیت ملی قرار نگرفت.
به دنبال انتشار خبر رد پیش نویس توافق نامه ایران و غرب در شورای عالی امنیت ملی ، این سوال در ذهن افکار عمومی و فعالان سیاسی ایجاد شد که چرا نتیجه شش دور مذاکرات توسط این شورا رد شد؟ همزمان با انتقاد رهبری از اعتماد دولت روحانی به غرب ، جزئیاتی درباره اسراف آمریکایی ها با استناد به “کاظم گاری آبادی” نماینده ایران در سازمان های بین المللی در وین منتشر شد.
به گفته گاری آبادی ، آمریکایی ها در مذاکرات از سرگیری بسیاری از خواسته های ایران را رعایت کرده اند. برجام آنها نپذیرفتند و لغو برخی تحریم ها را تأمین کردند. شرط آمریکا برای حذف سپاه پاسداران از لیست گروه های تروریستی این است که ایران یک بند را برای مذاکرات آینده در مورد موضوعات منطقه ای بپذیرد ، که از نظر او برای موضوع مذاکرات کاملاً بی ربط و مضر است.
نماینده ایران در سازمانهای بین المللی به درخواستهای دیگر ایران اشاره کرد که ایالات متحده از انجام آنها امتناع ورزید ، از جمله: رفع تحریم تسلیحاتی. لغو تحریم ها علیه بیش از 500 نفری که به دلایل غیر هسته ای در دوران دولت دونالد ترامپ تحریم شدند. لغو قانون تحریم ها در کاتسا ؛ اطمینان از خروج ایالات متحده از شورای امنیت سازمان ملل در آینده ، حتی برای مدت زمان معقول. درباره خسارت وارد شده به ایران پس از خروج ایالات متحده از برجام و همچنین تصویب یک دوره تأیید پس از لغو تحریم های آمریکا علیه ایران ، بحث کنید.
اگرچه در روزهای اخیر روحانی خود با ربیع و دیگر اعضای تیم دولت تلاش کرده است مشکلات اقتصادی و تداوم تحریم ها را به تصویب مضاعف پارلمان و عملکرد شورای عالی امنیت ملی پیوند دهد ، اما سخنان گاری آبادی پیام متفاوتی داشت. وی که طی سالهای گذشته یکی از دیپلمات های مذاکرات هسته ای بوده است ، اسراف آمریکا در مذاکرات را آشکار کرده و آب تمیزی را به دست دولتمردانی که هنوز به تعهد و دوستی خود با غرب اعتماد دارند ، ریخته است.
پایان /