سد مهاباد; نزدیک ترین دریاچه طبیعی به شهر



به گزارش سلام نو به نقل از تریپ یار، سد مهاباد یکی از سدهای استان آذربایجان غربی است که توسط مهندسان یوگسلاوی در سال 1969 در ضلع غربی مهاباد ساخته شده و تنها یک کیلومتر با این شهر فاصله دارد و یکی از نزدیکترین سدها به شمار می رود. سدها به منطقه در جهان سد مهاباد علاوه بر اینکه تنها جاذبه طبیعی تاریخی ایران و حتی خاورمیانه است. یکی از ده سد کشور است که برای تداوم آبرسانی و آبیاری محصولات و باغات شهرستان بسیار حائز اهمیت است. این سد همچنین شامل دو توربین فرانسیس با توان کل 6 مگاولت (دو توربین 3 مگاولت) می باشد. ظرفیت تولید این نیروگاه 6 مگا ولت است.

همه ساله با آغاز فصل بهار مسافران و گردشگران نوروزی از تاج این سد 50 ساله دیدن می کنند و از مناظر اطراف لذت می برند. جاده مهاباد – سردشت و پیرانشهر از کنار این دریاچه می گذرد. از مناطق دیدنی اطراف این دریاچه می توان به جزیره، گازی آباد، سر میدان و تکدر (یک درخت) اشاره کرد. فعالیت هایی مانند شنا و ماهیگیری در این دریاچه انجام می شود. از بین ماهی های این دریاچه ماهی کپور و سوف را می توان نام برد.

سد مهاباد یکی از سدهای استان آذربایجان غربی است که با ارتفاع 47.5 متر و طول 700 متر در شهرستان مهاباد واقع شده است. سد مهاباد در سال 1348 توسط مهندسان یوگسلاوی ساخته شد. این نوع سد شنی با هسته رسی منحنی است. سد مهاباد یکی از ده سد آبی کشور است و به طور کلی حجم کل آبگیری سالانه آن معادل 309.339 میلیون متر مکعب است..

ساخت نیروگاه سد مهاباد با دو توربین فرانسیس با ظرفیت اسمی 6 مگاولت برق. ساختمان مهم دیگری در حاشیه سد مهاباد در همان سال های فاز مطالعاتی تصویب و آغاز به کار کرد. در سالهای اولیه رشد گیاه؛ برق تولیدی علاوه بر تامین نیاز اهالی شهرستان به شهرستان سردشت نیز ارسال شد، اما پس از گذشت 2 تا 3 سال با افزایش شدید جمعیت شهر و آغاز مهاجرت روستائیان به شهر؛ از سوی دیگر برق تولیدی نیز به شهر سردشت ارسال شد. شرایط تغییر کرده و حتی با همکاری نیروگاه مهاباد تامین برق شهر با مشکل مواجه شد.

بیشتر بخوانید  کنایه تند به دختر قایقران؛ ببخشید که به المپیک رفتید! + عکس

این سد دارای دو تونل است که یکی برای زهکشی و دیگری مستقیماً برای نیروگاه است. از ابتدا اهداف مشخصی مانند تامین آب شرب شهری، تامین برق و کشاورزی برای آب پشت سد دریاچه مهاباد در نظر گرفته شده است. امروزه به دلیل مشکلات زیست محیطی و کمبود منابع آب سطحی و غیر سطحی در منطقه؛ دسترسی به آب کاهش یافته و بسته به نیازهای کشاورزی و زیست محیطی، وضعیت تخلیه آب پشت دریاچه سد در حال تغییر است..

سد مهاباد نزدیک ترین دریاچه طبیعی به این شهر در ایران و حتی خاورمیانه است. این سد در بالادست شهر ساخته شده است که در آن زمان از شهر دور بوده اما به دلیل گسترش مهاباد اکنون در داخل شهر قرار گرفته است..

دریاچه این سد محل مناسبی برای فعالیت هایی مانند شنا و ماهیگیری است و ماهیگیری همه ساله از ابتدای شهریور ماه تا پایان اردیبهشت که آغاز فصل تخم ریزی است آغاز می شود..

ماهیگیری در سد دریاچه مهاباد

سد مهاباد دارای تعدادی ماهی داخلی و خارجی از جمله ماهی زرد، سفید، کپور، سیمبرگ، فیتوفتورا ​​و ماهی کپور علف است..
بیش از 40 نفر در قالب تعاونی صیادی سالانه بیش از 200 تن از این ماهی را صید و در بازارهای مختلف ایران به فروش می رسانند..
این افراد در ماه های غیر صیادی در خانه ای که در کنار آب ساخته شده تجهیزات ماهیگیری را تعمیر می کنند و شبانه روز اطراف سد را زیر نظر دارند تا از صید غیرمجاز جلوگیری کنند..

علاوه بر مزایای اقتصادی صید و همچنین ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم برای حدود 250 نفر، باید گفت صید علفخواران و ماهیانی که از گل و لای تغذیه می کنند باعث افزایش جلبک در آب سد و عبور قایق های موتوری شد. باعث آلودگی آب می شود.

صید انبوه و بعضا بی رویه صیادان باعث ناراحتی و عصبانیت شهروندانی شده است که برای تفریح ​​و سرگرمی با قلاب به سد می آیند و دست خالی برمی گردند..

شنا در دریاچه سد

اگرچه در لبه سد تابلوهایی وجود دارد که شنا را ممنوع می کند، اما هنوز کسانی هستند که در دریاچه سد آب تنی می کنند. در روزهای گرم سال در لبه سد می توان جمعیتی را دید که در حال شنا و شنا هستند و در حال حاضر خطر غرق شدن در کمین است، به خصوص برای افراد مبتدی و ناآشنا به شنا، به طوری که سالانه چندین نفر در این مکان حضور دارند. متأسفانه در حال غرق شدن هستند.

بیشتر بخوانید  هزینه هنگفت آبی‌ها برای جذب پدیده ۱۸ ساله/عکس

مرد یخی در فصول مختلف در سد دریاچه مهاباد شنا می کند
آقای مازوچی، شناگر 49 ساله مهابادی، 35 سال است که شنا می کند و در این مدت به غواصی، نجات و شنا در آب های آزاد می پردازد. او که مربی شنا نیز هست از 13 سال پیش شروع به شنا در آب های سرد و یخ زده کرد و بدون مشکل ادامه می دهد. گفتنی است شناگر یخ برای ورود به آب سرد و برف از هیچ پوششی استفاده نمی کند و هنگام بیرون آمدن از آب تا زمانی که بدنش کاملا خشک نشود لباس نمی پوشد..

سد دریاچه مهاباد در ایام تعطیل، آخر هفته و به ویژه در ایام نوروز و سال نو بازدیدکنندگان زیادی از جنوب استان، شهرها و حتی سایر کشورها دارد. روز بهار و تابستان خانواده های مهابادی با صفا و صمیمیت کامل و امنیت مثال زدنی شب را با مهمانان دور و نزدیک می گذرانند..

تاریخ
موقعیت خاص جغرافیایی مهاباد و اراضی حاصلخیز دشت شهریوران در سال 1349 رویداد تاریخی مهمی را برای این شهر رقم زد. مجوز احداث سد مهاباد برای تامین آب شرب و آبیاری زمین های کشاورزی در دشت شهریوران صادر شد. از درآمد املاک و باغ های حاصلخیز منطقه، وضعیت معیشتی مردم این منطقه را که بیشتر کشاورز و دامپرور بودند، افزایش دهید. روند تأسیس و انجام اقدامات اولیه برای ساخت سد مهاباد در دو فاز مطالعاتی در سال های 1341 و 1343 انجام شد و ساخت سد در سال 1346 آغاز شد و در سال 1348 کلیه مراحل ساخت بدنه سد انجام شد. تکمیل شد. در سال های 1343 تا 1348 همزمان با ساخت سد، تصفیه خانه ای در محدوده سد برای جمعیت شهر در آن سال ها احداث شد..

بیشتر بخوانید  پیشنهاد قطع روابط اوکراین با ایران به زلنسکی

تهدیدها

در لبه انباشت سد، فعالیت های کشاورزی، کارواش و فاضلاب که وارد 5 روستای حاشیه سد می شود به دلیل بی توجهی مردم مستقیماً وارد مخزن می شود..

یکی دیگر از مشکلات بزرگ سد دریاچه مهاباد کاهش آب ورودی به دلیل برداشت غیرقانونی و غیرمجاز از دو سرشاخه آن است. کمک به احیای دریاچه ارومیه، عدم پذیرش کشاورزان در حوضه ها از روش های نوین آبیاری و همچنین کمک به فرآیند تولید مجتمع پتروشیمی از دیگر دلایل کاهش میزان ذخیره آب دریاچه سد است. کمبود بارش های فصلی و استفاده از آب های سطحی حوضه ورودی به دریاچه سد یکی از دلایل اصلی کاهش حجم آب در انباشت سد مهاباد است اما در این بین صرفه جویی در مصرف آب همشهریان ضروری است. نیاز داشتن این سد هم اکنون با کاهش حدود 100 میلیون مترمکعبی آب مواجه است. در سال های اخیر هشتاد میلیون مترمکعب آب از سد دریاچه مهاباد برای کمک به احیای دریاچه ارومیه رهاسازی شده است..

افزایش بازدیدکنندگان از حاشیه سد مهاباد و گذراندن روزها و تعطیلات در کنار آن منجر به افزایش حجم زباله می شود و در برخی نقاط حجم و حجم زباله ها چشم را آزار می دهد. به عبارتی علاوه بر مشکلات کمبود آب سد دریاچه مهاباد، مدتی است که مشکلات زیست محیطی گریبانگیر این جاذبه بی نظیر مهاباد شده است. علاوه بر بی توجهی مردم به حفظ طبیعت، در دسترس نبودن سطل های زباله در لبه سد نیز از دیگر عواملی است که نفس طبیعت لبه سد را به شمار می آورد..

آماده سازی

این سد 50 ساله در ابتدا برای مقاصد خاص ساخته شده است. از آنجایی که مقادیر زیادی فاضلاب با بخش کشاورزی سنتی مرتبط است، کمک به کشاورزان روستایی پایین دست حوضه آبریز برای استفاده از سیستم‌های آبیاری نوین و جلوگیری از حفر چاه‌های غیرمجاز می‌تواند راه خوبی برای صرفه‌جویی در مصرف آب باشد..

همچنین از جمله موارد کاربردی می توان به کنترل سرشاخه های ورودی به دریاچه و جلوگیری از مصرف آن، رسیدگی به وضعیت آب موجود جمعیت روستاهای حاشیه شهر و پرورش ماهی و آبزیان در دریاچه سد متناسب با شرایط زندگی در آب. راه حل ها.

دیدگاهتان را بنویسید