واکنش نوزاد به اسم خود در چند ماهگی رخ می دهد ؟
فهمیدن این موضوع که کودک شما چه زمانی اسم خود را تشخیص میدهد میتواند برایتان خوشایند باشد اما این مهم هنگامی که کودکتان نتواند با نامی که صدایش میکنید واکنشی نشان دهد، ممکن است باعث نگرانی شما و همسرتان شود.
از این رو داشتن اطلاعات کافی در مورد اینکه چه زمانی عدم واکنش کودک به نامی که صدایش میزنید خطرناک است، میتواند بسیاری از نگرانیهای شما را برطرف کند. به طور کلی اولین واکنش نوزاد به اسم خود در 5 تا 9 ماهگی رخ میدهد و بعد از آن مراجعه به متخصص ضروری است.
عدم واکنش نوزاد به اسم خود
بیشتر والدین انتظار دارند که بلافاصله بعد از اینکه نام کودکشان را صدا زدند او از خودش واکنش نشان دهد و سرش را بچرخاند.
اما این مهم نمیتواند برای همه کودکان یکسان باشد. متخصصان میگویند که برخی از کودکان زودتر و برخی بسیار دیرتر نسبت به شنیدن اسمشان واکنش نشان میدهند.
مهم این است که آنها متوجه درخواستهای شما میشوند و حتی صداهایی نیز از خود تولید میکنند مبنی بر اینکه به حرفهای شما گوش میدهند و میخواهند توجه شما را به خود جلب کنند.
سیر تکاملی درک اسم و حرف زدن کودک
در این دوران کودک میتواند تغییر لحن صدای شما را تشخیص دهد. به عنوان مثال وقتی به او در مورد کاری که انجام میدهد از فعل منفی «نه» استفاده کنید، او متوجه میشود و کاری که انجام میدهد را متوقف میکند. از طرفی برخی از کودکان ممکن است متوجه اینکه منظور شما چیست نشوند و نباید در این خصوص زیاد نگران باشید.
در این دوره وقتی کودک خود را صدا میزنید او میتواند نسبت به اسمش واکنش نشان دهد، اما شاید متوجه نشود که چرا اسمش را صدا زدید و از او چه میخواهید.
در این دوره کودک میتواند برخی از حرفهایی که به او میزنید را متوجه شود. مثلاً وقتی به او میگویید «نیما، این دستمال را بگیر و آن را داخل سطل زباله بینداز» شاید بفهمد که چه چیزی گفتهاید اما نمیداند که چطور باید این کار را انجام دهد. به همین دلیل به راهنماییهای شما نیاز دارد.
10 تا 12 ماهگی
در این دوره کودک شما میتوانید دستورات و سخنانی که به او میگویید را درک کند و با زبان بدن نیز آشنا میشود. در این مرحله نیز کودکتان نیازمند راهنماییهای عملی شما خواهد بود.
تکرار نام کودک با مکالمههای یک طرفه
برای اینکه یک کودک بتواند نام خود درک کرده و با آن ارتباط برقرار کند شما به عنوان والدین باید در هر شرایطی نام او را صدا بزنید و یا در گفتوگوی خود آن را بگنجانید.
مثلاً میتوانید بگوید «ببین رضا، آسمان امروز آبی است، رضا اجازه بده مادر برای خود یک فنجان قهوه بریزد». داشتن این مکالمههای یک طرف میتواند مهارتهای زبانی و شنیداری کودک شما را تقویت کند و او را به این نتیجه میرساند که هر وقت کلمه رضا را شنید، یعنی خودش است.
اهمیت واکنش نوزاد به اسم خودش
واکنش کودک نسبت به اسم خودش این معنى را مى دهد که کودک از خودش شناخت پیدا کرده یا اینکه این شناخت شروع شده است،
همچنین کودک مى داند وقتى به اسم خودش واکنش نشان مى دهد باید منتظر نتیجه اى یا لبخندى یا پاداشى از طرف مخاطب باشد. و این یعنى شروع درک رابطه و علت و معلولى و استدلال در ذهن کودک.
اولین کلمهای که احتمالا برای کودک معنایی دارد، نام خودش است.
آشنایان و فامیل وقتهایی که به او سلام میدهند یا از او خداحافظی میکنند و پدر، مادر و یا پرستارش مدام نام کودک را تکرار میکنند.
کودک در حدود ۶-۵ ماهگى در مییابد که نامش ارتباط خاصی با او دارد. اگرچه مدتی طول میکشد تا شاهد واکنش نوزاد به اسم خود باشید.
اولین واکنش نوزاد به اسم خود حدود ۵ تا ۹ ماهگى است تا نوزاد اسم خود را بشناسد و نسبت به آن واکنش نشان دهد.
بیشتر نوزادان در ٧ ماهگى با شنیدن اسم خود برمیگردند.
اولین واکنش نوزاد به اسم خود برای پدر و مادر بسیار هیجان انگیز است.
محققین در این حوزه معتقدند ٨٢٪ کودکان در سن شش ماهگى قادرند به اسم خود واکنش نشان دهند و این میزان در کودکان نرمال تا یک سالگى صد در صد مى باشد.
چگونه کودک را به اسم خود آگاه کنیم؟
به خاطر داشته باشید اگر کودک به هیچ صدایی واکنش نشان نمى دهد مسأله شنوایی مطرح مى شود .
ولى اگر در واکنش کودک نسبت به اسم خودش واکنش نشان نمى دهد ولى به صداهاى دیگر پاسخ مى دهد ، مى توانید از روش هاى زیر استفاده کنید؛
توصیه میشود پدر و مادر هنگام صحبت با کودک، اسم او را به زبان بیاورند تا نوزاد بتواند با اسم خود ارتباط برقرار کند.
واکنش نوزاد به اسم خود معمولا” در حدود هفت ماهگی دیده میشود.
بهتر است در هنگام گفتگو با نوزاد اسم او را تکرار کنید.
اینگونه کودک ارتباطی میان خود و اسمش برقرار میکند.
-
تا زمانى که واکنش کودک نسبت به اسم خودش واکنش نشان نداده،از القاب دیگر مثل”عسلم ،عشقم، پسرم و …”استفاده نکنید. -
در مراحل اول همزمان با صدا زدن نام کودک با دست به شانه ى او بزنید و او را آگاه سازید . -
حتماً وقتى کودک به نامش پاسخ داد ،با بوسیدن یا بغل کردن،او را تشویق کنید. -
بدون هدف و الکى کودک را صدا نزنید،
اگر از صدا زدن، هدفى نداشته باشید، کودک در دفعات بعدى به شما پاسخ نمى دهد.
در دفعات اول مى توانید اسم کودک را با موسیقى یا شعر مورد علاقه او همراه کنید
و به محض پاسخ دادن موزیک یا شعر را قطع کنید.