آیا تا به حال با صدای آواز پرندگان و آفتاب گرم روی صورتتان از خواب بیدار شده اید؟ جایی که خبری از آلودگی مشترک شهر و شلوغی ناشی از جمعیت زیاد آن نیست. می خواهیم به کوچه پس کوچه های روستای کنگ برویم. دهکده ای کهن که در آن زمان را فراموش می کنی و در دل مردمان صمیمی اش جا می گذاری. با الی گشت همراه باشید تا به گشت و گذار در این روستای باستانی بپردازیم، البته برای لحظاتی.
ایران باستان سرشار از خرده فرهنگ ها، آداب و رسوم خاص، جشن ها، پیشینه تاریخی غنی و دیگر ظرفیت های لازم برای توسعه گردشگری است. یکی از انواع گردشگری که ظرفیت های زیادی برای توسعه در کشور دارد، گردشگری روستایی است.
گردشگری روستایی را می توان در یک کلمه «تجربه زندگی در روستا» تعریف کرد. تجربه ای که در آن قدم به روستا می گذارید، در خانه های محلی می مانید و کارهای معمولی را که مردم محلی انجام می دهند انجام می دهید. فعالیت هایی مانند دوشیدن گوسفند یا پخت نان محلی در تنور.
روستای کنگ کجاست؟
یکی از این روستاهای زیبا که در شمال شرقی ایران قرار دارد، روستای تاریخی و پلکانی کنگ است. حتما نام تورکابه را بارها شنیده اید و شاید بارها به زیبایی های ناتمام آن سفر کرده باشید. اما پیشنهاد ما به شما این است که اگر می خواهید دوباره به شهر طرقبه در خراسان سفر کنید، از روستای زیبای کنگ دیدن کنید.
معماری و سبک خانه سازی در این روستا کاملاً شبیه معماری روستای ماسوله گیلان به صورت پلکانی است. پشت بام هر خانه حیاط خانه دیگر است. مصالح به کار رفته در خانه های این روستا نیز مانند بسیاری از روستاهای کشور سنگ، خشت و چوب است که لایه ای از کاه بر روی آن چسبانده شده است.
دره های سرسبز، باغ های گیلاس فراوان، کوچه باغ ها و کوه های مرتفع زیبایی این روستا را دو چندان کرده است. قله بینالود با ارتفاع 3211 متر مشهورترین کوه استان خراسان است که روستای کنگ در دامنه این کوه قرار دارد. شغل رایج اهالی روستا باغداری و دامداری است و قالی بافی و کشاورزی نیز رونق دارد.
پس زمینه روستای کنگ
روستای کنگ بسیار قدیمی است. قدمت آن خارج از اسلام بوده و به دوران باستان باز می گردد. در واقع این روستا قبل از اسلام محل توقف و استراحت کاروانیان در مسیر طوس به نیشابور بوده است. این روستای باستانی در گذشته های دور به قدری شهرت داشته که نام آن در بسیاری از کتب تاریخی از جمله مهم ترین کتاب های دینی زرتشتی مانند اوستا و هاشان، متون ساسانی و فردوسیف شاهنامه دیده می شود. نام این روستا در سفرنامه های معروف چارلز ادوارد نیز آمده است.
جاذبه های روستای کنگ
قدم زدن در کوچه باغ های باصفای روستا که از میان باغ های گیلاس آن می گذرد طراوت و طراوت شما را دو چندان می کند. پس از قدم زدن در این کوچه باغ ها، می توانید از معماری پلکانی، بافت و آثار تاریخی این روستا دیدن کنید. یکی از این بناها که با پای پیاده حدود یک ساعت می توان به آن رسید، رباط شاه عباسی است. کاروانسرای شاه عباسی در دره ای مشرف به رودخانه زیبای کنگ واقع شده است.
گورستان قدیمی کنگ نیز یکی از جاذبه های تاریخی این روستا است. گورستان با سنگ قبرهای با ارزش قدیمی. قلعه حصار (مربوط به دوران ساسانی) و قلعه تیغ میان از دیگر آثار تاریخی برجسته روستا هستند.
حتی اگر به طبیعت گردی و عکاسی از طبیعت علاقه دارید، این روستا نیاز شما را برآورده می کند. پیاده روی و کوهپیمایی در دامنه کوه بینالود و عکاسی از بافت قدیمی و مناظر زیبای طبیعی روستا خاطرات فراموش نشدنی را رقم خواهد زد.
در گردشگری روستایی، محصولات محلی هر منطقه به عنوان سوغات آن منطقه شناخته می شود. از لبنیات گرفته تا صنایع دستی. از زعفران گرفته تا محصولات باغی روستایی، همه را می توان به عنوان سوغات روستای کنگ شناخت. اما اینجا یک سوغاتی دیگر هم هست. سوغاتی هایی که از مکان های کمتری قابل دسترسی هستند. در کوه ها و تپه های اطراف روستا گیاهان دارویی زیادی می رویند که اگر کمی با این نوع گیاه آشنایی دارید می توانید از آنها استفاده کنید.
بهترین زمان برای سفر به کنگ
هوای این منطقه به دلیل قرار گرفتن در دامنه کوه بینالود در فصول پاییز و زمستان سرد است. به همین دلیل بهترین زمان سفر به این روستا بهار و تابستان است.
جاده دسترسی به روستای کنگ
اگر به حرم امام رضا (ع) در مشهد مقدس رفتید، پیشنهاد می کنیم از ترکبه و روستای کنگ دیدن کنید. بدون شک پشیمان نخواهید شد. کافی است به شهر ترکبه بروید و از کمربندی آن وارد جاده روستای نغندر شوید. از این روستا عبور کنید تا به آخرین روستای این جاده یعنی روستای پلکانی کنگ برسید.
منبع: مجله گردشگری الی گشت