روزهای سرنوشت ساز سیاسی در لبنان



به گزارش ایرنا ، لبنان طی هفت ماه گذشته به دلیل اختلاف نظر جریانات سیاسی برای تشکیل دولت آینده به ریاست سعد حریری شاهد یک بحران سیاسی بوده است.

میشل عون رئیس جمهور لبنان پس از مشورت با جریان های سیاسی در 22 اکتبر سال 2020 سعد حریری را به تشکیل دولت جدید لبنان منصوب کرد اما جریان های سیاسی به ویژه بین حریری و جریان 14 مارس از وی حمایت می کنند. از سوی دیگر ، نهاد ریاست جمهوری و رئیس جمهور و غرامت رهبر جنبش آزادی ملی لبنان جبران باسیل از سوی دیگر و اصرار هر کشور بر موضع خود در مورد ترکیب کابینه مانع از تشکیل دولت.

جبران باسیل اخیراً از حریری در آخرین پست خود انتقاد کرد و گفت: “اگر ما می خواهیم منتظر تشکیل نخست وزیر برای تشکیل دولت باشیم ، شاهد فداکاری روزانه لبنان خواهیم بود ، چه در دارو ، چه در سوخت و چه در موارد دیگر.” از زمان روی کار آمدن وی از وی خواسته ایم دولت تشکیل دهد.

رهبر جنبش آزادی ملی لبنان نیز حریری را به نگاه به خارج از لبنان متهم کرد و گفت که نخست وزیر حریری باید قبل از دیدار با او بر مشکلات خارجی غلبه کند. ما هرگز به خارج از مرزها نگاه نکرده ایم تا به ضرر اوضاع داخلی باشد. اگر از نظر وی همه آنچه برای حل مسئله خارجی انجام داده ایم كافی نیست و او تصمیم گرفته است كه از تشکیل دولت استعفا دهد ، پس چرا او كشور را فدا می كند و تا آنجا كه ممكن است در خونریزی آن سهیم است؟

وی ادامه داد: هرکسی که بخواهد پیمان (جنبش آزاد ملی و حزب الله) را بسوزاند ، کل کشور را می سوزاند.

موضع ریحان در حالی است که هفته ها اخیر در رسانه ها و برخی چهره های لبنانی مبنی بر کناره گیری حریری از دولت بعدی لبنان ، گمانه زنی شده است.

اتهام تلویحی ریحان علیه حریری به تلاش برای حل بحران سیاسی لبنان در خارج از کشور در حالی است که شاید بتوان هفته گذشته را هفته دخالت خارجی در امور داخلی لبنان و به ویژه بحران دولت لبنان دانست.

چهار روز پیش ، سفیران ایالات متحده و فرانسه در لبنان ، دورتی شیا و آن گریو ، به عربستان سعودی سفر کردند تا با مقامات لبنان در مورد لبنان گفتگو کنند.

سفارتخانه های آمریکا و فرانسه در بیروت با صدور بیانیه ای مشورت سه جانبه را “مهم” توصیف کرده و گفت که این “حمایت از مردم لبنان و تثبیت اقتصاد لبنان” است.

وزارت امور خارجه عربستان همچنین از دیدار سفرا فرانسه و آمریکا در ریاض با عید بن محمد التکافی ، معاون وزیر امور خارجه عربستان در امور سیاسی و اقتصادی خبر داد.

بیشتر بخوانید  صفحه جستجوی شما یافت نشد.

این جلسه باید به عنوان ادامه دیدار مقامات سه کشور در لبنان و دخالت آنها در امور داخلی آن کشور تعریف شود ، همانطور که وزرای خارجه سه کشور عربستان ، ایالات متحده و فرانسه قبلاً در ایتالیا دیدار کرده و تصمیم به همکاری گرفته است. و برای ادامه هماهنگی خود در مورد آنچه “حمایت و مساعدت از مردم لبنان در شرایط فعلی” خوانده اند.

سفرای فرانسه و ایالات متحده در بیروت همچنین روز دوشنبه با ولید البخاری ، سفیر عربستان در بیروت دیدار و نتیجه گیری و ارزیابی گفتگوهای خود را در ریاض انجام دادند.

روزنامه الجمهوریا در لبنان روز سه شنبه با استناد به منابع آگاه دیپلماتیک ، این نشست سه جانبه را “فوق العاده مهم” توصیف کرد و نوشت که نتایج احتمالاً طی روزهای آینده روشن خواهد شد.

به گفته این منابع ، ایالات متحده و فرانسه به دنبال تحت فشار قرار دادن جریان های سیاسی لبنان هستند تا پس از ماه ها بحران سیاسی در این کشور فوراً راه را برای تشکیل “دولت اصلاحات” باز کنند و سفرای دو کشور در حال رایزنی هستند.

الکومریه به نقل از منابع سیاسی آگاه گفت که مرحله درخواست ایالات متحده و فرانسه از رهبران سیاسی لبنان برای رسیدن به توافق به پایان رسیده است و رویکرد آنها به پرونده لبنان قاطع تر و فشرده تر خواهد بود. طبقه سیاسی لبنان ، متهم به مسئولیت فساد و فروپاشی اوضاع و عدم یافتن راه حلی برای بحران سیاسی کشور.

منابع گفتند که مرحله فعلی مرحله فشار بر طبقه سیاسی لبنان خواهد بود و بعید است که نام کسانی که روند سیاسی را متوقف کرده اند ذکر شود. محتوای تحرکات دیپلماتیک همان موضع قدرتمند ایالات متحده و فرانسه در قبال کسانی است که از راه حل در لبنان جلوگیری کرده اند و در عین حال تحریم های شدید و شدیدی اعمال خواهد شد که هیچ یک از آنها مستثنی نیستند. از آن تحریم ها

در این زمینه ، وزیر امور خارجه فرانسه دوشنبه شب گفت که اتحادیه اروپا موافقت کرده است که تحریم هایی را برای فشار بر تشکیل دولت لبنان اعمال کند.

وزیر امور خارجه فرانسه ژان ایو لودریان افزود که کشورهای اتحادیه اروپا پیش از پایان ماه جاری در مورد چارچوب قانونی اعمال تحریم ها به یک اجماع سیاسی رسیده اند. یعنی قبل از سالگرد انفجار در بندر بیروت.

وی افزود: این تحریم ها با هدف تحت فشار قرار دادن مقامات لبنان برای تشکیل کابینه و همچنین انجام اصلاحات لازم است.

لودریان گفت: “ماه ها ما بارها از مقامات لبنان خواسته ایم تا یک دولت فوری را تشکیل دهند و اصلاحات لازم را انجام دهند.”

اما با توجه به رایزنی های سه جانبه مقامات سعودی ، آمریکایی و فرانسوی درباره لبنان و تهدیدهای آنها برای تحریم شخصیت های لبنانی ، این س questionال مطرح می شود که سناریوی این کشورها برای لبنان چیست و هدف از هماهنگی مواضع آنها چیست؟

بیشتر بخوانید  6 ترفند جالب برای نجات دادن جانتان در موقع خطر! + ویدیو

به گفته تعدادی از تحلیلگران لبنانی ، ریاض ، پاریس و واشنگتن در حال حاضر به طور همزمان روی دو سناریو برای لبنان کار می کنند و اگر سناریوی اول به شکست منجر شود ، سناریوی دوم خود را اجرا می کنند.

بر اساس سناریوی اول ، ایالات متحده ، فرانسه و عربستان سعودی ، که به طور سنتی از جنبش 14 مارس به رهبری سعد حریری رهبر المستقبل پشتیبانی می کردند ، اکنون در تلاشند تا به سیاستمداران لبنان ، به ویژه جنبش 8 مارس فشار بیاورند ، از جمله حزب الله. جنبش امل و جنبش ملی آزاد و سایر گروه های وابسته آنها را مجبور به عقب نشینی و امتیاز دادن به دولت آینده لبنان می کنند ، اما جنبش 8 مارس تاکنون اصرار داشته است که تحت مداخله خارجی و فشار به ضرر آن ، لبنان از بین نخواهد رفت. .

تهدیدهای اخیر وزیر خارجه فرانسه مبنی بر اعمال مجازات علیه سیاستمداران لبنانی تا پایان ماه جاری به همین ترتیب ارزیابی می شود.

اما پاسخ به چرایی مطرح شدن این تهدیدها را باید در اخبار منتشر شده مطبوعات دو روز گذشته درباره بحران در تشکیل دولت جستجو کرد.

تلویزیون NBN روز یکشنبه با استناد به اطلاعات دریافتی گزارش داد: “حریری هفته آینده ترکیب دفتر رئیس جمهور را ارائه می دهد ، که ممکن است آخرین فرصت برای نجات او باشد.”

به گفته ناظران سیاسی لبنان ، فرانسه با هماهنگی ایالات متحده و عربستان سعودی در 8 مارس به دنبال جریمه آزادی ملی لبنان به رهبری جبران باسیل و میشل عون روسای جمهور لبنان است. فشارها بر شعبه برای دادن امتیازات و قطع کابینه ای که حریری قصد ارائه آن را دارد تا پاریس ، ریاض و ایالات متحده بتوانند سرانجام به هدف خود یعنی تشکیل دولت خود در لبنان و سپس آغاز کمک های اقتصادی برای لبنان برسند.

در سطح رسانه ای ، این کشورها نیز جنگ تبلیغاتی علیه جنبش 8 مارس ، به ویژه حزب الله را آغاز کردند تا این حزب را به عدم تشکیل دولت آینده لبنان متهم کنند و از این نظر تحت فشار در مورد ترکیب کابینه ، آنها را تحت فشار قرار دهند. حزب الله و جنبش امل و سعید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله در ماه های اخیر بارها بر ضرورت تسریع در تشکیل دولت برای جلوگیری از تجزیه کشور و کمک اقتصادی به سایر کشورها تأکید کرده اند.

سید حسن نصرالله در جدیدترین سخنرانی خود با اشاره به مداخله سفیر آمریکا در لبنان گفت دولت واشنگتن مانع کمک به لبنان می شود و بیروت را تهدید به تحریم می کند و مانع کمک گرفتن از دوست شرقی خود می شود.

بیشتر بخوانید  به بهانه واردات خودرو به مجمع هجوم بردند/ مصوبه ای نداشتیم

وی این س askedال را مطرح کرد: آیا ایالات متحده مانع دسترسی بانک های لبنانی به دارایی های آنها از خارج نشده است؟ آیا واشنگتن کسی نیست که مانع کمک های شرق ، مانند چین ، برای لبنان می شود؟

دبیرکل حزب الله هدف آمریکا از اعمال تحریم ها تحریک مردم لبنان و میانه مقاومت در برابر مقاومت بود و از واشنگتن به عنوان عامل اصلی بحران لبنان و شریک و حامی مفسدان نام برد.

اما ایالات متحده و فرانسه با هماهنگی ریاض ، سناریوی دوم را در صورت عدم موفقیت در سناریوی اول دنبال می کنند ، که حریری را به کناره گیری دعوت می کند – اگر میشل عون رئیس جمهور لبنان با نام کابینه مخالف باشد ، وی قصد دارد بحران سیاسی و اقتصادی بر نارضایتی بیشتر مردم لبنان متمرکز شده است.

فرانسه ، ایالات متحده و ریاض بحران سیاسی و اقتصادی فعلی لبنان را تا انتخابات بعدی مجلس ادامه خواهند داد ، در مرحله بعدی سناریوی دوم خود ، پس از استعفای حریری در صورت عدم موفقیت در تشکیل دولت.

از یک طرف ، این کشورها در سایه ادامه کار دولت به ریاست حسن دیاب به دنبال حفظ سطح نارضایتی مردم از وضعیت فعلی لبنان هستند ، اما در عین حال ، با ارائه کمک های موقت ، اجازه نمی دهند اوضاع در لبنان برای فروپاشی.

بر اساس این سناریو ، نارضایتی در لبنان باید تا زمان انتخابات ادامه داشته باشد و همزمان کمک اقتصادی پاریس ، ریاض و واشنگتن به لبنان افزایش یافته است ، و همزمان به صورت حملات رسانه ای و سیاسی ، حزب الله و مارس 8 به طور کلی سرزنش شرایط کنونی به دلیل عدم توافق در تشکیل دولت لبنان.

هدف نهایی فرانسه ، ایالات متحده و عربستان سعودی ارائه کمک اقتصادی موقتی منجی لبنانی و اشاره به این است که اگر حامیان لبنانی آنها به قدرت برسند ، شرایط اقتصادی و زندگی آنها بهبود می یابد. به دلیل عدم موفقیت در تشکیل دولت و بحران سیاسی مزمن به طوری که آنها سرانجام می توانند طرفداران خود را به پارلمان آینده لبنان جذب کنند و آن را تصاحب کنند.

دخالت فرانسه ، ایالات متحده و عربستان سعودی در امور داخلی لبنان و تلاش آنها برای انحراف افکار عمومی داخلی لبنان از مقصر اصلی اوضاع سیاسی و به ویژه اقتصادی فعلی ، ضمن بررسی ترکیب دولت های قبلی لبنان ، در قدرت اجرایی در لبنان طرفداران آنها بود و حریری این گروه را در 14 مارس به عنوان نخست وزیر رهبری کرد.

به همین دلیل است که بسیاری از تحلیلگران در لبنان اوضاع اقتصادی و بحران های موجود را ناشی از انباشت سیاست های غلط دولت های قبلی می دانند.

دیدگاهتان را بنویسید