سیدرضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت در اولین همایش «محرکان اقتصادی; فرصتی برای توسعه ملی» در بررسی شاخص های کلان اقتصادی گفت: اگر شاخص های کلان اقتصادی را بررسی کنیم، خواهیم دید که همه شاخص ها روند مطلوبی داشته اند. به عنوان مثال بر اساس آمار گمرک در ده ماهه امسال صادرات 17.7 درصد و واردات 16.9 درصد افزایش داشته است. در این میزان واردات مواد اولیه 16 درصد افزایش یافت که به معنای تولید محقق شد.
وی ادامه داد: همچنین بانک مرکزی در گزارشی اعلام کرد که تولید در حوزه ماشین آلات 15 درصد افزایش یافته است که در 8 سال گذشته تقریبا بی سابقه بوده است. از سوی دیگر، بر اساس تحقیقات مرکز آمار ایران، صنایع و معادن کشور در 6 ماهه نخست امسال 4.9 درصد رشد داشته اند.
فاطمی امین افزود: بنابراین وضعیت اقتصادی در قالب شاخص های کلان بسیار خوب است اما به این معنا نیست که مشکلات ما حل شده است. زیرا ریشه اصلی مشکلات ما به هم ریختگی مکانیسم است. یعنی بسیاری از درگیری ها در نتیجه قوانین و سازوکارهای نامناسب به وجود می آیند.
وی افزود: به عنوان مثال در ده سال گذشته رشد اقتصادی کمی داشته ایم اما تورم بسیار افزایش یافته است. در ده سال گذشته تعادل وجوه مصرفی خانوار به هم خورده و قدرت خرید کاهش یافته است. در زنجیره تولید نیز اختلاف نظر وجود دارد. مثلا در برخی زنجیره ها مثل فولاد موفق بودیم اما اختلاف نظر داشتیم.
وزیر صامت گفت: قطعا نمی توان همه مسائل را با هم حل کرد اما باید با هم تحلیل شوند. همه مسائل باید به طور همزمان تحلیل شوند، اما راه حل آنها یکی یکی در نقشه راه بررسی می شود. یکی از مسائلی که رانندگان باید حل کنند، همکاری دولت و اقتصاد است. یکی از این وظایفی که بر عهده رانندگان گذاشته شده، بحث صادرات است. صادرات به چند دلیل مهم است. ابتدا منابع ارزی را برای تامین واردات تامین می کند و از سوی دیگر باید بتوانیم صادرات داشته باشیم تا اشتغال و تقاضا ایجاد کنیم.
فاطمی امین در تحلیل شرایط جهانی گفت: در دنیا کسانی که قدرت دارند می توانند از منافع خود دفاع کنند. برای اینکه در عرصه بین المللی قدرت داشته باشیم باید دو کار انجام دهیم اول اینکه کالاهایی تولید کنیم که کمتر کشوری تولید می کند و موضوع دوم سرمایه گذاری است. سرمایه گذاری با پراکندگی جغرافیایی مناسب و سرمایه گذاری در گردکردن زنجیره های ارزش حائز اهمیت است وی افزود: در حوزه های مختلف مانند لوازم خانگی و خودرو تولید ما مثبت است اما این تولید متعادل در کشور انجام نمی شود. ما در وزارت امنیت، هر شهر را تجزیه و تحلیل کردیم تا توزیع سرمایه گذاری ها متعادل شود. بنابراین نباید دوباره در حوزه هایی که سرمایه گذاری کرده ایم سرمایه گذاری کنیم. باید به گلوگاه ها جذب سرمایه شود فاطمه امین در پایان گفت: موضوع مهم دیگر احیاء و فعال سازی ظرفیت های غیرفعال و ناکافی است. 30 درصد واحدهای غیرفعال دارای مدیریت ضعیف هستند. حل این مشکل کاری است که رانندگان می توانند انجام دهند. اما آخرین کار من این است که سعی کنم مدیریت را بهبود بخشم. در اقتصاد کشور چالش های جدی در رویکردها وجود دارد. محرک های اقتصادی می توانند بر نوآوری ها در حکمرانی تمرکز کنند تا شاهد رشد دو برابری اقتصاد کشور باشیم.