رشته مدیریت کسب و کار (MBA) چیست ؟



رشته مدیریت کسب و کار


مدیریت کسب و کار می‌تواند به صورت فرآیند سازمان‌‌دهی مؤثر منابع جهت دستیابی به اهداف تعریف شود. مدیریت کسب و کار، به‌کارگیری این فرآیند در یک سازمان مشخص است. یک مدیر کسب و کار ممکن است دارای سطح وسیعی از مسئولیت باشد که این بستگی به سازمان موردنظر دارد. با این وجود برخی عملکردهای کلی در همه کارهای مدیریتی موجود است که شامل: برنامه‌ریزی، سازمان‌دهی، تعیین کارکنان، جهت‌دهی امور، کنترل و بودجه‌بندی می‌شوند.


مدیریت در واقع به معنای نظارت و کنترل است که به صورت یک سری مراحل برای سازمان دهی اثرگذار برای رسیدن به منبع خاص به هدف های سازمانی انجام می گیرد گفته می شود.


مدیریت کسب و کار در تمامی سازمان از قبل تعیین شده می باشد. یک مدیر کسب و کار دارای یک سری فعالیت ها می باشد که همه این کارها بستگی به سازمان مورد نظر دارد.


رشته تحصیلی مدیریت کسب و کار


رشته تحصیلی مدیریت کسب و کار همان MBA است که در گرایشهای مختلف در دانشگاه‌های کشور تدریس می‌شود.هدف اصلی دوره مدیریت کسب و کار، تربیت و توانمندسازی سرمایه انسانی لازم برای ایفای نقش موثر در حوزه کسب و کار است. مخاطبان دوره، افرادی با تجربه کاری قابل توجه و غالبا دانش آموختگان رشته های فنی-مهندسی و یا علوم پایه هستند که به دنبال کسب دانش مدیریتی لازم برای اداره مطلوب تر کسب و کار خویش هستند.


توانایی فارغ‌التحصیلان رشته مدیریت کسب و کار :


  • مشاوره به مدیران سازمان های تولیدی و خدماتی در سطوح مختلف

  • اداره راهبردی بخش های تخصصی سازمان های تولیدی و خدماتی به صورت کارامد و موثر

  • مدیریت و راهبری سازمان های تولیدی و خدماتی به عنوان مدیر ارشد و یا عضو هیئت مدیره

  • فعالیت موثر و کار در قسمت های مختلف مدیریتی سازمان همانند مالی، بازاریابی و منابع انسانی


رشته مدیریت کسب و کار


کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار


گرایشهای مختلف رشته مدیریت کسب و کار MBA


گرایش عمومی MBA

گرایش استراتژی MBA

گرایش بازاریابی MBA

گرایش خدمات MBA

گرایش رفتار سازمانی و منابع انسانی MBA

گرایش سازمان های پروژه محور MBA

گرایش سیستم های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات MBA

گرایش عملیات و زنجیره تأمین MBA

گرایش فناوری MBA

گرایش کارآفرینی MBA

گرایش کسب و کار بین المللی MBA

گرایش مالی MBA

گرایش نوآوری و توسعه محصول و خدمت MBA


هدف از تأسیس رشته مدیریت کسب و کار


مدیریت کسب و کار با توجه به نیاز جامعه رو به رشد امروزی کشور و با هدف تربیت مدیرانی که کارکردهای کلان مدیریتی در سطوح مختلف را به گونه ای رشد یافته به اجرا درآورند، در زمره گزینه های موجود برای انتخاب در مقطع کارشناسی ارشد قرار گرفته است. تحلیل مسائل و ارائه راهکارهای قابل اجرا برای انواع واحدهای تولیدی و خدماتی، سیستمهای اطلاعات مدیریت (MIS) ، مباحث رفتار سازمانی و مدیریت موثر منابع انسانی و در نهایت برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک گوشه ای از موضوعات مورد بحث در مدیریت کسب و کار هستند که در مقطع کارشناسی ارشد به تفصیل مورد بررسی قرار می گیرند.


این رشته با هدف تربیت مدیران کارآمد طراحی شده و تقریباً کاربردی‌تر از رشته مدیریت می‌باشد. هدف دیگر این دوره آماده سازی دانشجویان برای ادامه تحصیل در دوره دکترای مدیریت جهت تامین کادر آموزشی این رشته در آینده می‌باشد.


افرادی که در این دوره پذیرفته می‌شوند، حداقل دوره کارشناسی را در یکی از رشته های دانشگاهی گذرانده و با حوزه تخصصی دوره کارشناسی آشنائی پیدا کرده‌اند. این افراد پس از فراگرفتن دانش مدیریت و کسب تجارب مدیریتی، نیروهای ارزنده‌ای خواهند شد که می توانند با ترکیب دانش تخصصی و مدیریتی خود و کار در زمینه‌های بالا نقش مهمی در بهبود مدیریت جامعه ایفا نمایند. به طور کلی از شرکت کنندگان این رشته انتظار می­رود که مهارتهاى زیر را کسب نمایند:


  1. نگرش علمى به مدیریت: این مهم از طریق آشنائى وسیع با تجربیات دنیاى صنعتى و پژوهش هاى معمول در رشته مدیریت و نیز پى بردن به اهمیت نگرش علمى به مسایل مدیریت محقق خواهد شد که در آن صورت از تفکر یک بعدى، شتاب زدگى در عمل و پیش داورى درباره روشهاى کارآمد مدیریت که از ویژگى هاى نگرش غیرعلمى است پرهیز خواهد شد.

  2. کسب دانش مدیریت: آشنایى مدیران با تجربیات کشورهاى صنعتى و نیز تحقیقات اندیشمندان مدیریت موجب ارتقاء سطح دانش هایى در این زمینه مى شود و این امر از سویى زمینه استفاده مؤثرتر از فنون جدید مدیریت را توسط مدیران فراهم مى کند و از سوى دیگر ارتباط و همکارى نزدیکترى میان مدیران و کارشناسان مدیریت ایجاد کرده موجب مى شود که مدیران از مشاوران و کادر ستادى خود بهتر استفاده کنند.


رشته مدیریت کسب و کار


بازار کار رشته mba


عملکردهای مدیریت کسب و کار


  • برنامه‌ریزی :

    یک مدیر کسب و کار ملزم به برنامه‌ریزی و آماده‌سازی سازمان جهت رسیدن به اهداف مورد نظر است که ممکن است شامل کارهای مختلفی شود از جمله برآورد بودجه، تحقیق بازار و ارائه استراتژی.

  • سازمان‌دهی :

    زمانی که اهداف تعریف شدند، مدیر کسب و کار مسئولیت‌های مورد نظر را تشخیص داده، افراد را مورد آنالیز قرار می‌دهد و ابزار مورد نیاز را برآورد می‌کند و به تقسیم وظایف می‌پردازد.

  • تعیین کارکنان

    پیدا کردن فرد مناسب جهت کارهای مختلف بخش بسیار مهمی از مدیریت کسب و کار است.

  • جهت‌دهی امور :

    نکته جالب در مورد جهت‌دهی امور به دست آوردن نقطه بالانس بین کارکنان مورد نیاز و تولید اقتصادی است.

  • کنترل :

    کنترل عبارت است از ارزیابی کیفیت در تمام مراحل سازمان. یک مدیر با دنبال کردن کارها و مقایسه آن‌ها بر اساس یک نقشه استراتژیک، انحراف از هدف را به حداقل می‌رساند.

  • بودجه‌بندی :

    دنبال نمودن و بازبینی بودجه یکی از عوامل بسیار بحرانی موفقیت هر مدیر است که اغلب توسط دوره‌های آموزشی مختلف مدیریت کسب و کار مورد تمرکز قرارگرفته .


زمینه اساسی دیگری برای مدیریت کسب و کار شامل آمار، بازاریابی، منابع انسانی و اقتصاد نیز لازم‌اند. همچنین عواملی همچون تصمیم‌گیری، منطق، حل مسئله و مهارت‌های شخصیتی نقش بسیار مهمی در مدیریت کسب و کار بر عهده دارند.


رشته مدیریت کسب و کار


رشته تحصیلی mba چیست


موقعیت های شغلی رشته مدیریت کسب و کار و امور شهری


برخورداری از توانمندی و دانش مدیریت در هر سازمانی از عوامل مهم موفقیت محسوب می‌شود. از این رو دانش‌آموختگان رشته مدیریت کسب و کار می‌توانند در اغلب سازمان‌ها مشغول به کار شوند. کاربرد وسیع دانش مدیریت، رویکرد کاربردی این رشته (در مقایسه با سایر رشته‌های مدیریت)، تنوع فعالیت‌ها در این رشته (مشاوره مدیریت، اداره سازمان‌ها یا بخش‌هایی از آن، کارآفرینی، فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی)، جوان بودن رشته در کشور باعث شده تا این رشته بازار کار گسترده و سطح درآمد بالایی را برای دانش‌آموختگان به همراه داشته باشد.


مزایای رشته مدیریت کسب و کار MBA


رشته مدیریت کسب و کار دارای بازار خوبی است.

نیاز هر سازمان به افرادی که مدرک مدیریت کسب و کار دارند.

توانایی اجرای یک کار دلخواه

توانایی راه اندازی سازمان های مشاوره ای در بخش کسب و کار


مدیریت کسب و کار در سطح رشته کارشناسی قرار گرفته است. بررسی و ارزیابی مسایل و پیشنهاد راه حل های قابل اجرا برای انواع گوناگون بخش تولیدی و خدماتی، سیستم های بخش مدیریتی ، موضوعات رفتار سازمانی و مدیریت موثر در منابع انسانی و در پایان برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک بخشی از مباحث گفته شده در مدیریت کسب و کار می باشد که به طور مفصل آن را در دوره آموزش مدیریت کسب و کار قابل توضیح است.


بیشتر بخوانید  روز جهانی دانشجو در سال 2021 در ساعت 1400 چه تاریخی است؟

دیدگاهتان را بنویسید